• No results found

SOUČASNÝ VS. NOVÝ TERMINÁL

In document Denisa Koldová květen 2015 (Page 31-34)

Současný terminál má 11 zastávek a 1 pro zájezdovou dopravu. Na jedné ze zastávek se uskutečňuje pouze výstup. Zkoumáním příjezdů a odjezdů autobusů jsem dospěla k závěru, že se zastávky dají zredukovat, a tím umožnit vzniku prostornějšího AN. Navrhuji řešení, kdy se dvě ze zastávek nacházejí u nádražní haly a jejich označení se liší od označení zastávek na samotném terminálu, kterých je osm.

Dnes se na terminálu nachází i 4 parkovací místa pro autobusy, které ukončily svůj řád, a čekají do dalšího dne. Rozhodla jsem, že tato místa nezachovám na samotném terminálu, ale využiji prostory bývalých uhelných skladů. Jejich demolicí vznikne dostatečně veliký prostor, na němž budou moci parkovat i autobusy, které z důvodu nedostatku místa na současném terminálu, musí pakovat na starém AN u Jizery. Toto parkoviště je s terminálem propojeno silnicí, která je souběžná s Nádražní ulicí.

Kolem terminálu je dnes cca 15 parkovacích míst pro automobily. Tento počet míst jsem se rozhodla zanechat, ale umístění se změní. Domnívám se, že se jedná o dostatečný počet parkovacích ploch pro přívoz a odvoz cestujících z terminálu. Další parkovací místa jsem se rozhodla umístit na nádvoří bývalé firmy Josefa Koláře, a to hned naproti parkovišti pro autobusy. Pěšky cesta od parkoviště k terminálu zabere přibližně 2 minuty chůze.

Zásadním problémem současného terminálu je absence toalet a kryté čekárny. Tyto objekty, ale i další, jako například informace, prostor pro cyklistická kola, automaty s jídlem a pitím, či malá kavárna, jsou zahrnuty do řešení celého terminálu.

Obr: 15 Barevné schéma pro terminál

32

4. VÝSLEDEK PRÁCE

4.1. KOMPOZICE

Prostor terminálu je novým řešením rozšířen do oblasti uhelných skladů a nádvoří bývalé firmy Josefa Koláře. Celý areál leží na přímce o délce přibližně 300 metrů. Mezi terminálem a parkovací plochou se nachází vlakové nádraží a pošta.

Nový terminál je rozprostřen na ploše 45 x 75 metrů. Severní strana terminálu sousedí se zahradami domů Nádražní ulice. Oddělení tvoří zeď výše 1,8 metru, která je porostlá břečťanem, a vjezdy do zahrad jsou zajištěny dřevěnými vraty. Podél příjezdové cesty je nyní vysoká betonová zeď, na jejímž místě původně stály vzrostlé stromy. V mém návrhu jsou stromy na původní místo opět navráceny. Součástí terminálu je již zmíněných 8 zastávek, které jsou číslovány od 1 do 8. Další dvě jsou v prostoru před nádražní halou a jsou označeny jako zastávky "A" a "B". Na první z nich bude jako doposud provozován výstup cestujících, a částečně bude stejně jako zastávka "B" sloužit pro autobusy městské hromadné dopravy.

Každé stání pro autobusy je vydlážděno žulovými kostkami, čímž došlo k jistému propojení s Turnovem, který je proslulý díky dlážděným chodníkům a cestám.

Ve středu terminálu je umístěn systém chodníků ve tvaru stylizovaného srdce. Díky pohybu lidí dochází k symbolickému "přesunu živin" po terminálu skrze jeho srdce.

Zelené - přírodní části srdce, kterými je do terminálu vnášena příroda, jsou osázeny stromy a keři. Jak vyplynulo z analýzy, původní dřevinou Českého ráje je dub a buk. Proto jsou v centru srdce, dále jsou doplněny smrkem, borovicí, jedlí, lípou, kaštanem a třešní. Také jsou použity vřesy a kultivary jmenovaných dřevin v podobě keřů. Pochozí části jsou tvořeny speciální materiálem "Unixin GRIP" v zelené barvě, a částečně dubovými prkny, které pak v prodloužení vedou návštěvníky k sociálnímu zařízení. Prkna představují původní most, který propojoval jednotlivé světnice na Drábovně. Zelené linie chodníku jsou jistým pojícím prvkem celého areálu. Vedou od středu srdce a klikatí se kolem všech zastávek. Cestujícího dovedou až k nádražní hale, kde je zbytek zastávek. Od nádražní haly pokračují směrem k poště, za kterou se nachází nové parkoviště pro autobusy, skrze které se dostaneme k novému parkovišti pro automobily. V některých částech jsou na chodnících červené silné kruhy, které symbolizují "otisk" cedulí a lamp, a zároveň spojitost s granáty.

33

"Pomocí systému Unixin Grip Profi lze vytvořit pružné pochozí povrchy v exteriérech i interiérech, které zvyšují bezpečnost při případném pádu osob, jsou propustné pro vodu, nenamrzají a mají dekorativní efekt. Unixin Grip nalézá uplatnění např. na veřejné chodníky, či chodníčky ve školách a školkách, na hřištích, a plochách pro rekreační sporty apod.

Pomocí široké palety barev lze vytvářet různobarevné efekty (pomocí šablon i obrazce)." 17

Díky vlastnostem materiálu Unixin Grip, může být použita sytá veselá zelená barva, a v některých částech může být bez problému, a bez viditelných spojů, doplněna červenými obrazci. Nebo naopak může být snadno napojen na jiný materiál, v tomto případě na dubová prkna. Tím, že je materiál měkký, je dosaženo pocitu, který připomíná chůzi po měkkém lesním povrchu, což je velkým pozitivem při snaze o přiblížení přírody. V prašném období dochází k otisknutí podrážek bot na tento povrch, ovšem je to vítaná vlastnost, díky které na vlastní oči uvidíme směry proudění a množství lidí na terminálu.

17 BEZPEČNÉ POVRCHY, Unixin Grip, [online]. [cit. 2015-4], dostupné z: http://www.lear.cz/bezpecne-povrchy/bezpecne-a-protismykove-povrchy-pu-systemy/unixin-grip-bezpecny-gumovy-povrch-profi/

Obr: 16 Stylizace a řešení: Srdce + mapa Českého ráje = střed nového terminálu

Obr: 17 Chodník Unixin Grip a možnosti vzorů a propojení s prkny

34

In document Denisa Koldová květen 2015 (Page 31-34)

Related documents