• No results found

Inom studien har observationsanteckningar, intervjuer, en enkät till SPPF-grupper och reflektionsdokument samlats in. Utöver dessa har ljudinspel-ningar tagits upp som minnesanteckljudinspel-ningar.

Tabell 1. Förteckning över det empiriska materialet.

Sammanhang, personer Antal

Chef, arbetsledare inom socialtjänst 8 personer, varav 2 i grupp Socialsekreterare, myndighetsutövn./resursenh. 9 personer i 3 grupper

Intervju, koordinatorer 10

Minnesanteckningar, ljudupptagning, koordinatorer 12

Skola 3

Kultur och fritid 2

Polis 2

Observationer Omkring 100

Enkät till SSPF-organisationen 2 mätningar, 71 svar

Intervjuerna genomfördes i allmänhet i en semistrukturerad intervjuform.

Olika teman har noterats i en guide som intervjuerna sedan uppehållit sig vid. De olika temana har utvecklat sig ganska fritt, men fördjupnings-frågor har funnits förberedda som stöd för att använda inom respektive tema. Frågorna har blivit ”prövade”, ibland besvarade och ibland ”för-kastade” som inte tillämpliga på det samtal som förts, både av intervjua-ren och den intervjuade. Av intervjuaintervjua-ren kunde det ske efter en bedöm-ning att någon fråga inte ”passar in”, av den intervjuade genom att inte ha några kommentarer eller svar på en viss fråga.

I ett tidigt skede bestämdes att intervjuer skulle göras med nyckel-personer med stor kunskap om ungdomssituationen och ungdomsarbetet i stadsdelen inom socialtjänst, polis, skola och fritid, bostadsbolag och civilsamhället. Från en förteckning på omkring 150 personer identifie-rades hur många sammanhang som de fanns inom med relevans för det aktuella området. Det visade sig att SSPF:s arbetsgrupp bestod av per-soner som fanns med i så många sammanhang att en intervju med dessa bedömdes ge en god generell bild. Av 18 personer tackade nio personer ja till en intervju. Dessa täckte in olika verksamheter: socialtjänsten (mot-tagningsenhet och resursenhet), polisen (områdespolisen och Kortedala-polisens ungdomsgrupp), skolan (Angeredsgymnasiet, Gårdstensskolan, Hjällboskolan och Nytorpsskolan) samt kultur och fritid. Bortfallet beror på sjukdom, uppsägning eller att personen inte hörde av sig trots påmin-nelse. Samtliga intervjuer genomfördes på respektive persons arbetsplats

enligt deras val. Varje intervju tog 60–90 minuter. Samtliga dessa inter-vjuer genomfördes med stöd av en frågeguide med fyra teman; kontexten Angered och respektive verksamhets uppdrag, synen på området och vad som krävs för att lyckas i ett mobiliserande och förebyggande ungdoms-arbete, arbetsmetoder och samverkan. Under varje tema ingick ett antal frågeställningar.

Intervjuer har också genomförts med koordinatorerna, varav en serie intervjuer med den med längst erfarenhet från arbetet. Här var tanken att få del av hennes erfarenheter kring arbetet, olika dilemman och utma-ningar samt erfarenheter av ungdomssituationen i Angered och det ge-mensamma arbetet inom och mellan förvaltningarna. Intervjuerna hade karaktären av samtal där teman fördjupades och länkades i varandra allt-eftersom.

Utöver dessa har intervjuer genomförts med chefer och medarbetare på olika enheter inom socialtjänsten. Här var tanken att få deras perspek-tiv på socialtjänstens uppdrag, den egna enhetens verksamhet och synen på koordinatorer. Under dessa intervjuer var det av särskilt intresse att undersöka förutsättningarna för ett gemensamt utvecklingsarbete, bland annat inom den antagna SSPF-modellen.

En stor del av arbetet har inneburit att jag (Torbjörn) har deltagit i koordinatorernas arbete som en mer eller mindre aktiv skugga (under perioden 2013–2015). I många fall har det inneburit att jag suttit som en tyst observatör och fört anteckningar. Då har jag vanligen fått en fråga på slutet av mötet eller då det ansetts påkallat om kommentarer och reflek-tioner, vilket jag då gett. Observationsanteckningarna har utgjort ett stöd också till vad som jag bedömde var intressant att diskutera med koordi-natorerna. De har använts för ”informerande” vid analysen av intervjuer och annat material, men jag har inte använt detta som ett självständigt material för analysen till rapporten. Det går därmed inte att finna några direkta observationsanteckningar i rapporten.

Något år efter det att satsningen utökades till tre koordinatorer tyckte man att den befintliga SSPF-modellen inte fungerade fullt ut. Därför fö-reslogs en uppdelning i mindre, områdesbaserade operativa grupper till-sammans med en gemensam arbetsgrupp för Angered. Det fanns också en styrgrupp knuten till organisationen, men denna har träffats mycket sällan och har i praktiken inte fungerat. Denna nya SSPF-modell uppfat-tades som en viktig del för att utveckla ett gemensamt arbete i stadsdelen varför ett beslut togs om att följa utvecklingen inom ramen för denna studie. Två enkäter har distribuerats till deltagarna i dessa grupper, en vid starten för de operativa grupperna och en knappa året efter. Tanken var att undersöka hur organiseringen fungerade, identifiera utvecklingsbehov och se om det skett några förändringar i attityder till verksamheten.

Analysmodell

Det är ett ganska omfattande material som samlats in under studien, vil-ket ställer krav på hur analysarbetet går till. En modell utvecklades som innehåller tre huvudaspekter: problemfältet, figurationen och lösnings-organisationen (se figur 3). Med detta avses att det finns ett problem/ut-maning som på något sätt uppmärksammas i ungdomssituationen: detta kan röra sig om området i stort, om olika grupperingar som skapar oro eller om enskilda individer. Med figuration avses hur dessa problem och utmaningar är tänkta att hanteras: finns det en struktur given på förhand

”pre hoc” som fungerar mer eller mindre bra, eller beskrivs något av mer tillfällig eller åtminstone sådan karaktär att givna strukturer inte fung-erar. Nästa steg är hur det samlade ungdomsarbetet fungerar för att möta dessa problem och utmaningar. Här kan man tänka sig att man internt i den egna verksamheten har kapaciteten att agera eller att den saknas, man kan också tänka sig att andra verksamheter identifieras som de som borde agera, eller att frågan ligger i gränslandet mellan olika organisatio-ner.

Till respektive område har frågeställningar används för att kunna ana-lysera materialet som handlar om a) vilka bilder som ges av ungdoms-situationen, b) hur olika problem och utmaningar förstås och översätts inom organisationerna och c) uppfattningar om hur resurser används och om olika tillkortakommanden.

Analysmodellen har i huvudsak använts direkt i relation till intervjumate-rialet. I andra fall har modellen tjänat som en underliggande tankemodell för att förstå exempelvis hur koordinatorernas arbetsmodell ser ut.

Torbjörn Forkby har varit ansvarig för forskningen och varit den som arbetat direkt med det forskningsstödda utvecklingsarbetet (och är den person som relateras när beteckningen ”jag” används i rapporten). Han har genomfört samtliga observationer, omkring hälften av intervjuerna och genomfört enkätundersökningen och är författare till samtliga kapitel utom ”Samverkansnätet i Angered” där han bearbetat ett textutkast. De inledande intervjuerna med SSPF:s arbetsgrupp samt intervjuserien med en av koordinatorerna har med handledning från Forkby genomförts av Anne Forssell som var projektanställd inom FoU i Väst/GR. Anja Johans-son har arbetat med analyser av intervjumaterial enligt analysmodellen och har arbetat fram huvuddragen för kapitlet ”Samverkansnätet i Ange-red”. Johansson har också transkriberat en stor del av intervjumaterialet, vilket innebar att hon hade stor närhet till intervjuerna. Hon har också biträtt vid instansning av enkät.

Figur 3. Modell för analys av det insamlade materialet.

Problemfält Lösningsorganisa onens

kapacitet

Extern Kontaktyta

Intern Området

Enskilda Grupperingar

Pre hoc Ad hoc  Figura on

• Vad används resurserna ll?

• Vilka svårigheter och llkortakommanden tas upp?

• Vilka resurser (borde) uppmärksammas?

• Tolkning – översä„ning

• De utmananande frågorna: för vem, hur ser det ut, hur ska vi hantera de„a, vilka resurser finns?

• Vad sägs om det ordinarie arbetet?

• Vad sägs om särskilda händelser?

• Vilken bild ges av situa onen:

=> i området?

=> rörande grupper/gäng?

=> för enskilda ungdomar?

Frågeställningar för analys

Samhällsarbete i socialt