• No results found

Påverkar lönen din arbetsmotivation? ● Om ja, på vilket sätt?

● Om nej, vad påverkar din arbetsmotivation?

Om du fick välja, hade du valt en bra lön/bonus eller en trivsam miljö med kollegor och chefer som uppskattar dig?

● Varför?

Finns det några förmåner i ditt arbete?

● Om ja, vad är det för förmåner? Är det några förmåner du hade uppskattat mer? ● Om Bonus- Varför?

● Hur tror du att din arbetsmotivation skulle bli efter att du uppnått din belöning? → hade du fortsatt med samma ansträngning eller hade du tappat motivationen?

● Om nej, vad skulle du vilja ha för förmåner? Känner du dig kontrollerad i ditt arbetet?

● På vilket sätt?

● Hur påverkar det din arbetsmotivation?

66 ● Känner du dig motiverad i den här situationen?

● Varför?

Är det någon annan fråga du anser att vi har missat som har att göra med din arbetsmotivation du skulle vilja lyfta fram?

67

8.2 Författarnas egna reflektioner

8.2.1 Linda Bolin

Vid utförandet av examensarbetet med Moa har varit en fantastisk resa som vi tillsammans har kämpat oss igenom, både vid med och motgångar. Under hela min tid på Personal, Organisation och Ledarskapsprogrammet har examensarbetet för mig varit något av de mest lärorika under utbildningens gång, eftersom jag personligen har fått en större insikt för arbetsmotivation och dess betydelse för medarbetares prestationer på ett företag. Examensarbetet har för mig bidragit med nya kunskaper som jag kommer ha användning för och kunna dela med mig av i framtida arbeten, och ämnet arbetsmotivation vi studerat har varit ett givande ämne eftersom personalen är en viktig faktor för att organisationer ska kunna förbli konkurrenskraftiga.

Eftersom jag och Moa valde att skriva mot ett företag var vi tvungna att se över vilket val av ämne som var relevant för organisationens intresse. Att studera organisationens medarbetare och dess arbetsmotivation föll sig naturligt eftersom ämnet var aktuellt att studera på organisationen samt att det föll inom vårt intresseområde. Därav kändes det givande att jag och Moa tillsammans skulle bygga en studie som syftar till att utifrån ett medarbetarperspektiv, se vad som kan vara bidragande faktorer till deras arbetsmotivation samt vilka faktorer som skulle kunna bidra till en ökad arbetsmotivation. Eftersom organisationen består utav två avdelningar såg vi det som intressant att studera om arbetsmotivationen skulle kunna skilja sig åt avdelningarna emellan. Av den anledningen valde jag och Moa att utmana oss själva ge oss en större förståelse för om arbetsmotivationen faktiskt skulle kunna skilja sig åt mellan avdelningar tillhörande samma organisation.

Genomförandet av examensarbetet har präglats av en hög ambition där en stor målmedvetenhet funnits från början till slut. Jag är mycket tacksam över att ha fått arbeta med Moa och jag vill bland annat berömma henne för sin goda förmåga till att söka information och hitta relevant data. Moa har varit personen som haft koll på alla viktiga datum och det har för mig skapat en stor trygghet under arbetets gång, medan jag har fokuserat på att anteckna viktig information vid handledningstillfälle, seminarium och föreläsningar. Något jag upplever fascinerande är vårt sätt att lära oss ihop, vi har tillsammans peppat varandra och alltid tänkt positivt under arbetets gång. Det har givit oss en utveckling i vårt sätt att skriva och arbeta fram en uppsats.

68 Vid start av arbetet var en tid som vi idag kan se tillbaka på och förstå vår handledare Tonys kommentar som led följande: “jag är förvirrad”. Tack vare en fantastisk coachning av Tony och vår starka vilja till att vilja utvecklas lyckades jag och Moa till slut att finna de vetenskapliga kunskaper som krävs för att skapa en studie av en betydelsefull karaktär.

Sammanfattningsvis har arbetsprocessen av examensarbetet givit mig en ökad förståelse för arbetsmotivationens betydelse för medarbetares prestationer, det är något som jag kommer ta med mig i framtida arbeten. Arbetsprocessen har även givit mig större lärdomar i sammanhang där planering, struktur och kommunikation mellan både handledare och organisation har krävts. Examensarbetet har därav varit givande för min personliga utveckling och även bidragit med nya kunskaper jag kommer kunna omsätta i praktiken.

Jag vill avslutningsvis tacka dig Moa, att jag har fått skriva det här arbete med dig. Vi har skrivit varenda ord ihop och suttit med varandra nästintill varje dag. Tack vare vårt engagemang och vårt stora fokus har arbetet aldrig uppfattat som stressande. Med ditt glada humör och din goda förmåga till att samarbeta har arbetet fungerat fantastiskt bra och tack vare dig har det varit mycket roligt. Jag vill även hylla vår handledare Tony som har givit oss det stöd vi behövt och alltid funnits där på både ett professionellt och personligt sätt. Tack vare Tonys sätt att vägleda oss från början till slut, har vi kunnat genomföra och färdigställa studiens slutsats.

8.2.2 Moa Andrén Johansson

Den sista terminen på Högskolan i Skövde har varit rolig, givande och känslosam. Genom att vara strukturerad och planerad har vi hunnit med att göra en del misstag som vi lärt oss på längst med tidens gång, såsom att vi gärna svävat iväg och tappat den röda tråden i texten. Jag anser att det här arbetet har varit väldigt lärorikt inför framtida arbetsroller eftersom vi fått träna på allt ifrån att intervjua, söka information och ta ansvar på ett sätt som inte krävts av oss inom andra skolarbeten. Genom arbetet har vi även haft användning av den kunskap som Personal, organisation och ledarskapsprogrammet gett oss men vi har även sökt ny information för att kunna besvara studiens problemformulering och hitta lämpliga teorier.

69 Varför vi valde ämnet arbetsmotivation var för att vi båda hade en viss grundkunskap inom ämnet, både utifrån egen erfarenhet men även teoretisk kunskap. Eftersom vi samarbetat med en organisation var det även av betydelse att ämnet skulle vara intressant för både oss och organisationen och efter ett möte med organisationsledningen föll intresset på arbetsmotivation. Både jag och Linda ansåg även att arbetsmotivation är intressant eftersom vi anser att det är en viktig faktor för att organisationer ska vara konkurrenskraftig och ha ett bra varumärke, genom att förstå hur arbetsmotivationen fungerar och hur den kan se olika ut på olika avdelningar har det gett oss kunskap till framtida arbetssituationer och är därmed användbar kunskap även efter avslutat arbete. Att vi valde att skriva om ett industriföretag kom naturligt eftersom Linda hade kontakter därifrån och vi båda ansåg att det var spännande att skriva om det här företaget och hur arbetsmotivationen skiljde sig åt mellan avdelningarna.

Jag och Linda har skrivit arbeten ihop tidigare vilket fungerat väldigt bra, därav planerade vi redan för cirka 1,5 år sen att vi skulle skriva examensarbetet ihop och jag är tacksam att det är Linda som jag skrivit det här arbetet med eftersom hon alltid kommer med glatt humör och får mig att skratta. Vi är båda målinriktade och fokuserade när vi skriver vilket fått mig att känna en trygghet i att jag vet att vi kommer hinna bli klara med arbetet i tid. Vårt samarbete har fungerat otroligt bra och vi har skrivit varenda ord tillsammans och suttit ihop nästintill varenda dag det här halvåret, det gör att jag känner att det verkligen är vårt arbete tillsammans. Jag och Linda har även haft olika ansvarsområden som har skett outtalat såsom att jag har haft koll på datum och tid och Linda har varit flitig när det kommer till att anteckna, både under handledning men även när frågor uppstått i arbete har hon antecknat för att vi inte ska glömma frågan innan nästa handledningstillfälle.

Jag är tacksam för att jag och Linda blev tilldelad Tony som handledare, han har lagt ner mycket tid i vårt arbete för att göra det bättre hela tiden. Tony har kommit till varje möte med glädje och kunskap och fått oss att bli motiverade och kämpa vidare i vårt arbete, Tony har även hjälp oss i alla problem som uppstått kring arbetet. Därmed vill jag avsluta med att tacka både Linda och Tony, utan er hade det här varit en tuff period och arbetet hade inte varit detsamma.

Related documents