• No results found

5.1 K VANTITATIV ANALYS

5.2.1 Matspjälkningen

Boken om NO: Kroppen behöver mat

Figur 1. Uppslag om matspjälkningen från Boken om NO 1–3. ©2013 Hans Persson och Liber AB. Uppslaget återges med tillstånd från förlaget.

Denotativ nivå: Det centrala för uppslaget i Figur 1 är bilder på mat. I början på uppslaget på sidan 72 ses ett foto på en tallrik med lax och potatis, samt en kort text om näring. Den illustrerade helbilden på ett naket barn med streck och begrepp som hänvisar till olika områden på organ, i kroppen på sidan 73. Be-greppen förklaras på sidan 72. Det finns 9 foton på mat, som är placerade runt den illustrerade bilden på barnet. Ett av fotona är på maträtten sushi. På sidan 72, finns en illustration av ett lodjur, som säger “kittlar dödsskönt i kistan.”

Uppslaget ställer tre frågor. En på sidan 73, ”Vad händer med det som blir över?” På samma sida, finns ytterligare en bild på lodjuret, som ställer två frågor: ”Vad tycker du är godast?” och ”Vad tycker kroppen mest om?”

33

Inre kontext: Huvudrubriken, mellanrubrikerna och faktatexten i Figur 1 är färgkodade. Det centrala i upplaget på sidan 72–73, är på ett foto på en tallrik med mat, den är större än den illustrerade bilden av den nakna kroppen. På sidan 73 syns 9 mindre foton på mat. Linjer går från specifika begrepp till kroppens inre organ. Det tydliggör begreppen för andraspråkselever. Bilderna samspelar till en helhet som ska visa matens väg genom kroppen och dess på-verkan. Det kan vara till en hjälp för andraspråkselever att se helheten med bilder där bilder samt bild och begrepp samspelar. Om andraspråkselever end-ast ser enskilda bilder blir det svårt för dessa elever att förstå innebörden av innehållet.

Yttre kontext: Huvudrubriken i Figur 1 är Kroppen behöver mat. Det finns förklaring i texten till mellan rubriken Vad händer med det som blir över? men inget förtydligande med bild för andraspråkselever. Texten är på sidan 72 med ett fotografi på en tallrik med lax och potatis, resterande fotografier är på sidan 73. Det tre underrubrikerna på sidan 72 förklarar matens väg genom kroppen.

Det finns ingen tydlig bild kopplat till förklaringarna, där kropp och begrepps-förklaringarna blir svåra att koppla ihop, eftersom de står på varsin sida av uppslaget. Den största bilden på tallriken med mat, är kopplad till huvudrubri-ken vilket kan stötta andraspråkselever att förstå sammanhanget. Det finns även en bild på en kropp som förstärker huvudrubriken. Små bilderna på mat kan även de kopplas till texten och temat för uppslaget.

Konnotativ nivå: I Figur 1 har samspelet till begreppen ingen tydlig linje, vil-ket försvårar för andraspråkselever. Här behöver andraspråkselever själva göra kopplingar från texten till bilderna, som är på olika sidor. Till exempel på sidan 73 står begreppet levern med ett streck till ett inre organ, begreppet förklaras varken på sidan 72 eller sidan 73. Det står även ändtarm som begrepp med ett streck intill kroppen av barnet och utan förklaring. Några av de begrepp som står med hjälp av streck intill barnet på sidan 73, förklaras i texten på sidan 72.

Här kan det vara oklart om det blir begripligt för andraspråkselever att följa kroppens inre organ och innebörd på sidan 73, då de ska kopplas ihop till

för-34

klaringarna som står på sidan 72. Frågan som ställs i mellanrubriken, Vad hän-der med det som blir över?, förklaras i texten på sidan 73. Mellanrubriken som är den näst viktigaste rubriken blir irrelevant som mellanrubrik eftersom den inte följer huvudrubriken. Den hade kunnat vara relevant om den hade fortsatt på temat kroppen behöver mat, med att till exempel vilken mat behöver krop-pen, hur mycket mat och hur ofta? etc. Lodjurets kommentar på sidan 72, kopp-las ihop med ett citat från en barnfilm. Det blir svårt för andraspråkselever att förstå kopplingen då det bygger på kulturella aspekter. Kommentaren är inte relevant för innehållet i texten. Lodjuret på sidan 73, ställer frågor till innehål-let som kan väcka nyfikenhet. Författaren lyfter fram maträtter från andra kul-turer, vilket kan vara en koppling för andraspråkselever. Färgerna i uppslaget kan hjälpa andraspråkselever att förstå att de hör samman.

Puls NO-boken: Magen och tarmarna

Figur 2. Uppslag om matspjälkningen från Puls NO-boken 1–3.©2011 Lennart Enwall, Birgitta Johansson & Gitten Skiöld och Natur och Kultur. Uppslag hämtad från Puls NO-boken med tillstånd från förlaget.

Denotativ nivå: Det centrala för uppslaget i Figur 2 är en illustrerad helbild på sidan 45, av ett barn som håller en gaffel med en köttbulle. Barnet har kläder på sig och några av kroppens inre organ syns utanpå. På sidan 44 är det

foto-35

grafier på mat, de är placerade runt en faktatext som beskriver matens bety-delse för kroppen. Inledningsvis på sidan 44 ställs frågan ”Varför behöver vi mat?”. Längre ned på sidan 44 ställs ytterligare två frågor, ”Vilken mat kommer från djuren?” och ”Vilken kommer från växterna?”. På sidan 45 frågar förfat-taren ”Vart tar maten vägen?” och ”Hur går det till när köttbullar förvandlas till näring, som kommer ända ner i tårna?”.

Inre kontext: Centralt i Figur 2 är uppslaget på sidan 45, som visar en bild på ett barn som är på väg att stoppa in en köttbulle i munnen. Bilden visar en kropp och dess inre organ. Med stöd av pilar och färgkodade siffror visas spe-cifika områden på kroppen. Illustrationen på barnet är nästan lika stort som ena sidan av uppslaget. På sidan 44 syns tio mindre fotografier på mat.

Yttre kontext: Huvudrubriken i Figur 2 är på sidan 44, Magen och tarmarna och mellanrubriken på sidan 45, ”Vart tar maten vägen?”. Frågan ”Vart tar maten vägen?” på sidan 45, förklaras i texten. Det ämnesspecifika begreppen som är relevanta för innehållet är fetstilade. Begreppet näring förklaras på si-dan 44, som med stöd av fotografierna på mat ger en tydligare förklaring på matens betydelse för kroppen. På sidan 44, ställs frågorna ”Vilken mat kommer från djuren?” och ”Vilka kommer från växterna?”.

Konnotativ nivå: Uppslaget i Figur 2 lyfter fram och förklarar de fetstilade begreppen med hjälp av pilar, siffror till kroppens specifika områden och färg-kodade rubriker. Det skapar en förståelse för vart maten tar vägen, vilket tyd-liggör innehållet för andraspråkselever. Frågor ställs i texten ”Varför behöver du mat, vart tar maten vägen?” som har relevans för innehållet, då andraspråk-selever kan följa köttbullens väg genom kroppen. Frågorna på sidan 44 ”Vilken mat kommer från djuren?” och ”Vilken kommer från växterna?”, kan tolkas som att de ska öppna upp för vidare diskussioner. Frågorna får även stöd av bilderna och för andraspråkselever kan förtydliga att mat delas upp i två grup-per, ett från djurriket och ett från växtriket. Det kan vara svårt att förstå att matens väg genom kroppen börjar vid gaffel med köttbullen, då det inte finns någon tydlig pil till munnen.

36

Slutsats från matspjälkningen av biologins uppslag: Utifrån studiens första frågeställning har en analys gjorts på Matspjälkningen med hjälp av ett multi-modalt perspektiv. Läromedlet Boken om NO har ingen tydlig koppling mellan begrepp, begreppsförklaringar och bilder, då dispositionen spretar. Det blir en utmaning för andraspråkseleverna att förstå ämnesspecifika ord och begrepp och därmed ämnet. Läromedlet Puls NO-boken har fler anpassningar till and-raspråkselever genom att de använder begreppsförklaringar med stöd av både tecken och bilder på ett genomtänkt sätt. Det använder pilar, siffror, färgkod-ning samt bilder som stöttar andraspråkselever i sin förståelse av ämnesspeci-fika ord och begrepp. Det som framkom i båda uppslagen var bristen på kopp-ling till annan kultur, då det endast förekom på en bild i ett av läromedlen.

37

Related documents