• No results found

I nedan metodkapitel redovisas studiens forskningsdesign följt av studiens genomförande där datainsamling och intervjuer diskuteras. Vidare diskuteras studiens trovärdighet utifrån fyra kvalitetskriterier och kapitlet avslutas med studiens etiska ståndpunkter.

2.1 Forskningsdesign

Studien undersöker CSCM och hur traditionella SCM koncept och metoder kan användas inom byggnadsindustrin. För att kunna bilda oss en uppfattning om CSCM och användningen av SCM koncept och metoder inom CSCM har vi valt att intervjua sex olika respondenter som arbetar inom CSCM för att ta del av verkligheten genom insamling av primärdata (Priebe &

Landström, 2012). Primärdatan är deras erfarenheter av CSCM och användning av SCM koncepten och metoderna inom CSCM (Bryman & Bell, 2017).

Vi har genomfört en empirisk studie med kvalitativ ansats (Bryman & Bell, 2017).

Information har samlats in från verkligheten genom intervjuer (Priebe & Landström, 2012).

Kvalitativ intervjustudie används då forskaren tolkar och analyserar de intervjuade

respondenternas berättelser för att bilda sig en uppfattning om deras erfarenheter av det som undersöks (Bryman & Bell, 2017). Vi anser att kvalitativ ansats bättre lämpar sig till studiens syfte snarare än kvantitativ metod. Eftersom vi vill undersöka CSCM, och användningen av koncepten och metoderna djupare. Vi har analyserat den insamlade empiriska datan genom att jämföra respondenternas svar med den teoretiska referensramen och försökt hitta likheter och olikheter mellan teorin och verkligheten.

2.2 Empirisk datainsamling och genomförande av intervjuer

Intervjuerna är av semistrukturerad (Bryman & Bell, 2017) karaktär, vilket innebär att frågorna var bestämda i förväg i en intervjuguide och ställdes i samma ordning till de olika respondenterna, samt att motfrågor ställdes. Intervjuguide återfinns i Bilaga 1. Bryman & Bell (2017) menar att semistrukturerade intervjuer har fördelen; flexibilitet, där intervjun har möjlighet att bli mer uttömmande än vad den hade blivit som strukturerad, på grund av spontana utvecklingsfrågor. Genom följdfrågor har mer information erhållits än vad som annars varit fallet vid en strukturerad intervju. Denna extra data har gett arbetet en större

6

bredd och erfarenheter från verkligheten som haft inverkan på studiens resultat i form av nya infallsvinklar.

Bryman & Bell (2017) beskriver att fysiska intervjuer är att föredra framför intervjuer via telefon. Vidare menar Bryman & Bell (2017) att datorstödda intervjuer blivit allt vanligare och fungerar som ett bra komplement till fysiska, då det finns möjlighet till kamera samt eventuella hjälpmedel. Vi valde därmed att utföra samtliga intervjuer via webben med

kamera, för att främja ett personligt och tryggt samtal. Det fungerade bra med webbintervjuer och kvalitén på den empiriska datan har troligtvis inte försämrats nämnvärt jämfört med fysiska intervjuer. Detta då intervjurespondenterna kände sig trygga i att genomföra

intervjuerna via webben. Vidare spelades samtliga intervjuer in i syfte att transkriberas och analyseras i efterhand.

2.3 Trovärdighet

Bryman & Bell (2017) redovisar kvalitetskriterier för kvalitativ forskning, snarare än

kriterierna reliabilitet och validitet som främst är riktade mot kvantitativ forskning. Bryman &

Bell (2017) benämner det som trovärdighet vilket innehåller fyra kvalitetskriterier;

tillförlitlighet, överförbarhet, pålitlighet och konfirmering.

2.3.1 Tillförlitlighet

Bryman & Bell (2017) definierar tillförlitlighet som sannolikheten att den insamlade datan tolkats på rätt sätt. Den empiriska datan från respondenterna anses som tillförlitlig då vi gett löfte om total anonymitet, ur såväl privat- som företagsperspektiv. Vi har även i den mån det varit möjligt, intervjuat flera respondenter från samma organisation för att främja

tillförlitligheten (Bryman & Bell, 2017). Strategin att intervjua flera respondenter från samma organisation (Bryman & Bell, 2017) grundar sig i att identifiera och eliminera data som är manipulerad, där respondenterna delar lojala data jämte företaget framför sanningsenliga data.

Under intervjuerna har vi som intervjuledare tolkat svaren från respondenterna löpande för att sedan fråga respondenterna om vi tolkat svaren korrekt. Vidare har den insamlade datan tolkats ytterligare och sammanfattats i text för att sedan granskas av intervjurespondenterna.

Denna granskning bottnar i att vi hade som avsikt att kontrollera att vi tolkat svaren på rätt sätt. Vi valde att inte visa respondenterna resterande delar av studien då deras granskning kunnat resultera i missvisande respons.

7 2.3.2 Överförbarhet

Överförbarhet definieras som graden av studiens resultat som kan överföras till annan kontext (Bryman & Bell, 2017). Vi tolkar överförbarheten av resultaten till en annan kontext som låg.

Detta eftersom vi undersökt CSCM utifrån sex respondenters erfarenheter kring CSCM, och därmed är det olämpligt om resultaten av studien användas till forskning rörande annan kontext än CSCM.

2.3.3 Pålitlighet

Pålitligheten associeras med granskning (Bryman & Bell, 2017). Vi har vid fyra tillfällen fått studien granskad av såväl studiekollegor som studiehandledare. Detta anser vi ökat

pålitligheten då bland annat urval av respondenter samt intervjufrågor diskuterats och

justerats. Detta har berikat studien med nya infallsvinklar som visat sig vara mer relevanta för studiens syfte än vad som diskuterats i planeringsstadiet av studien.

Respondenterna har valts efter dess yrkestitel. Kriterier för yrkesroll har varit tjänstemän på operativ eller strategisk nivå med erfarenhet inom CSCM. Respondenterna har identifierats genom såväl Linkedin-sökningar som genom ett samarbete med ett företag som bistått med kontaktuppgifter till relevanta respondenter, där ovanstående kriterier kontrollerats.

Kandidaterna som uppfyllt kraven har sedan kontaktats genom telefon eller e-mail och fått information kring studien samt förfrågan om att ställa upp på en intervju.

2.3.4 Konfirmering

Konfirmering (Bryman & Bell, 2017) är om det finns ett samspel mellan författarnas

personliga värderingar, teoretisk ansats och studiens resultat. Vi har i studien försökt att få en objektiv bild av CSCM, där vi bland annat gett respondenterna öppna frågor där vi inte

vinklat frågorna för att erhålla svar som passar ett narrativ. På ett mänskligt sätt har vi tidigare uppfattningar om CSCM, såsom att CSCM är mindre utvecklat än traditionell SCM. Trots det så har vi tolkat den insamlade datan så objektivt som möjligt, för att beskriva verkligheten utifrån intervjurespondenternas svar och inte annan data. Vidare har respondenterna inte haft tillgång till resterande delar av studien, eller andra respondenternas svar, för att på så vis inte påverka intervjurespondenternas svar.

8 2.5 Etiska frågor

Etik är en viktig del gällande insamling och redovisning av kvalitativa data där

respondenternas samt organisationernas integritet ska hanteras respektfullt (Stafström, 2017).

Vi har formulerat studies etiska ramverk genom inspiration från Vetenskapsrådet där god forskningssed har varit i fokus (Stafström, 2017). Intervjurespondenterna har i förhand godkänt att bli inspelade i löfte om att inspelningen tas bort då intervjun är transkriberad, vidare har respondenterna fått i löfte att avidentifieras och samtliga uppgifter som kan avslöja dess identitet skall hållas dolda. Vi informerade respondenterna att de när som helst under intervjun fick lov att avbryta, och att de fick lov att avstå från att svara på specifika frågor.

Respondenterna har även blivit lovade att företagsnamnet inte kommer att publiceras. Vi som intervjuledare har värnat om respondenternas integritet och har därmed formulerat frågorna respektfullt då de inte skall inkräkta på respondenternas privatliv.

Tabell 1. Intervjuöversikt

Benämning Yrkestitel Organisation Varaktighet Datum

Respondent 1 Logistikchef 1 2h 45 min 7/5- 21 & 1/9 -21 Respondent 2 Logistikansvarig 2 2h 10/5-21 & 11/10 -21 Respondent 3 Inköpschef 3 2h 11/5-21 & 7/9 - 21 Respondent 4 Informationschef 4 2h 12/5-21 & 3/9 - 21 Respondent 5 Logistikansvarig 3 1h 30 min 12/5-21 & 24/9 - 21

Respondent 6 Strategisk inköpare

4 1h 45 min 14/5-21 & 8/9 - 21

9

Related documents