• No results found

Metod f¨ or arbetsg˚ ang

Den data och information som samlades in analyserades i tre olika faser. F¨orsta fasen behandlade kopp- lingen mellan referensramen och de intervjuerna som genomf¨ordes f¨or att utreda emissionsfaktorer som ans˚ags vara relevanta f¨or ber¨akningsmodellen som utvecklades i denna studie. I andra fasen analyserades de framtagna emission och ekologiska faktorer p˚a hur l¨ampliga de var att ta med i ber¨akningsmodellen med avseende p˚a hur m˚anga litteratur som n¨amner faktorerna samt om de hade n¨amnts i intervjuer- na. I sista fasen inkluderades alla faktorer som var n¨odv¨andiga att ha med i ber¨akningsmodellen och sammanst¨alldes i en tabell. De tre faserna inspirerades av Kristensson (2014) modell som visas i figur 6.

Figur 6: Kristerssons metodanalys i tre steg 3.4.1 Planeringsfasen

I den f¨orsta fasen, planeringsfasen, strukturerades arbetss¨attet d¨ar b˚ade inledningen och referensramen behandlades. Dessa kapitel bygger p˚a b˚ade litteraturs¨okning och m¨oten med b˚ade den interna handledaren p˚a Link¨oping universitet och den externa handledaren (uppdragsgivaren) p˚a DHL freight. Genom de enskilda m¨otena med uppdragsgivaren kunde en allm¨an bild om vad syftet med studien skulle vara tas fram.

Det ¨ar utifr˚an en sammanst¨allning av de framtagna litteraturstudierna som de formulerade fr˚agest¨allningarna kunde besvaras. Under planeringsfasen skedde kontinuerliga m¨ote med uppdragsgivaren f¨or att st¨amma av ifall studiens m˚al var i samma riktning med det som DHL freight hade f¨orv¨antat sig. Andra anledning- en f¨or de kontinuerliga m¨otena med uppdragsgivaren var f¨or att f˚a en b¨attre f¨orst˚aelse och insikt kring hur olika avdelningar samarbetar g¨allande milj¨ofr˚agor i hela organisationen i nul¨aget. Genom att skapa en f¨orst˚aelse f¨or hur olika avdelningar samverkar kunde vissa delar av DHL freight exkluderas i denna studie samtidigt som litteraturs¨okning avgr¨ansades.

Organisationsbeskrivnigen i kapitel 4.1 ¨ar ocks˚a baserat p˚a dessa m¨oten med uppdragsgivaren. Tanken bakom DHL freight organisationsbeskrivning var att ge en tydlig bild p˚a vilka utmaningar som f¨oretaget st˚ar inf¨or g¨allande kundkrav och hur DHL freight jobbar med milj¨ofr˚agor. De tre olika tillf¨alle d˚a klimatav- trycket uppkommer p˚a DHL freight ocks˚a diskuteras i kapitel 4.1. Organisationsbeskrivning byggts upp med hj¨alp av b˚ade uppdragsgivaren och litteraturs¨okningen vilket gjordes f¨or att ¨oka studiens validitet. 3.4.2 Kartl¨aggningsfasen

I denna fas f¨orbereddes allt arbete inf¨or datainsamlingen d¨ar det diskuterades hur bearbetning av data skulle g˚a till och hur det skulle presenteras i empirin. Datainsamlingen skedde genom semistrukturerade intervjuer, enk¨ater till kunder samt ostrukturerade m¨oten p˚a DHL freight. Ostrukturerade intervjuer genomf¨ordes f¨or att f¨orst˚a och fastst¨alla hur DHL freight arbetar med milj¨ofr˚agor i dagsl¨aget samt utreda de utmaningarna som DHL freight st˚ar inf¨or g¨allande h˚allbar transport och kundkrav om gr¨onleveranser. Det ¨ar genom att anv¨anda kartl¨aggningsfasen som b˚ade f¨orsta och andra huvudfr˚agor kunde besvaras, n¨amligen Hur utf¨ors ber¨akning och prognostisering av klimatavtrycket idag? och Vilka strategier anv¨ander kunderna vid ink¨op av transporttj¨anster ?

F¨orsta huvudfr˚agan besvarades genom semistrukturerade intervjuer med h˚allbarhetschefen p˚a DHL freight och ostrukturerade intervjuer med en h˚allbarhetsspecialist p˚a DHL freight. Anledningen till att mer ¨an en respondent intervjuades var f¨or att ¨oka validiteten av den insamlade informationen. De fr˚agorna som st¨alldes p˚a den semistrukturerade intervju baserades p˚a teorin fr˚an referensramen som behandlar h˚allbar logistik och hur milj¨op˚averkan som orsakas av godstransporter kan m¨atas. Alla intervjuer genomf¨ordes p˚a l˚angdistans, det vill s¨aga digitalt, d¨ar b˚ade rapportens f¨orfattare medverkade i intervjuerna f¨or att mins- ka risken att antingen fr˚agorna eller svaren misstolkades. P˚a den semistrukturerade intervjun spelades materialet in s˚a att en sammanst¨allning av intervjun kunde utf¨oras. Sammanst¨allningen genomf¨ordes av b˚ade rapportens f¨orfattare d¨ar text bearbetades f¨or att sortera ut det som inte ans˚ags vara n¨odv¨andigt f¨or rapportens syfte. Resultat av intervjuerna framvisas i empirin.

Andra huvudfr˚agan som syftar p˚a att besvara de olika strategierna som anv¨ands av kunder vid ink¨op av transporter besvarades genom enk¨ater som skickades till DHL:s kunder, ostrukturerade intervjuer med anbudschefen, en semistrukturerade intervju med en anbudskoordinator och sedan kompletterande fr˚agor till en trade lane manger p˚a DHL freight. Anledningen till varf¨or b˚ade en intervju med respondenter fr˚an DHL och kund¨anketunders¨okning gjordes var f¨or att st¨amma av att b˚ade DHL freight och deras kunder var ¨overens om vad som v¨arderas h¨ogt vid k¨op av transporttj¨anster. Intervjuerna genomf¨ordes digitalt och datainsamlingen skedde p˚a samma tillv¨agag˚angs¨att som i f¨orsta huvudfr˚agan.

3.4.3 Analysfasen

F¨or att best¨amma vilka emissionsfaktorer som skulle inkluderas i modellen vid ber¨akning av utrikes transporter genomf¨ordes studiens analys i tv˚a steg. Det f¨orsta steget av analysfasen handlade om att hitta kopplingar mellan de framtagna emissionsfaktorerna i referensramen och de nuvarande s¨atten som DHL ber¨aknar utsl¨appen p˚a. Andra steget handlade om att analysera varje enskild emissionsfaktor var f¨or sig och kontrollera hur l¨amplig de ¨ar f¨or modellen. Vidare i den andra analysfasen tydliggjordes hur de valda emissionsfaktorerna som ans˚ags vara relevanta f¨or modellen kan m¨atas.

Syftet med det f¨orsta analys steget var att identifiera vilka emissionsfaktorer som DHL freight tar h¨ansyn till vid utsl¨appsber¨akningar och hitta kopplingar till de framtagna emissionsfaktorerna fr˚an referensramen. Detta gjordes f¨or att f˚a en f¨orst˚aelse p˚a hur DHL freight ber¨aknar utsl¨app samt unders¨oka ifall DHL freight tar h¨ansyn till alla de framtagna emissionsfaktorerna fr˚an referensramen.

Steg tv˚a som behandlar analysen av varje emissionsfaktor var f¨or sig genomf¨ordes f¨or att granska hur l¨amplig emissionsfaktorerna var f¨or den utvecklade modellen. En bed¨omning utefter hur m˚anga k¨allor fr˚an referensramen som ans˚ag emissionsfaktorn att vara viktig vid m¨atning av utsl¨app gjordes. Det kontrollerades ocks˚a ifall DHL freight anv¨ander samma emissionsfaktorer n¨ar utsl¨app ber¨aknas f¨or inrikes transporter i nul¨aget. Emissionsfaktorerna sorterades beroende p˚a hur v¨al de kunde appliceras p˚a DHL freight och om de ans˚ags ha en stor p˚averkan p˚a utsl¨app. De emissionsfaktorerna som ¨ar relevanta utifr˚an referensramen men som ¨ar sv˚ar att inkludera i modellen p˚a grund av brist p˚a data, sv˚arigheten att kvantifiera och ber¨akna solas bort.

Emissionsfaktorerna bearbetades f¨or att visa hur dessa skulle m¨atas. Det ¨ar det sista steget i analysen som syftar till att besvara fr˚aga 3, Hur ska en modell som tar h¨ansyn till klimatavtryck av frakt i Europa utfor- mas? och hela tillv¨agag˚angs¨attet kan sammanfattas med trattmetoden som visas i figur 7. Emissionsfak- torer som identifierades fr˚an litteraturomr˚aden som behandlar ink¨op av milj¨ov¨anliga transporttj¨anster, h˚allbar logistik, intervjuer och enk¨atunders¨okningen sammanst¨alls och anv¨ands i ber¨akningsmodellen. Emissionfaktorer som inkluderas i ber¨akningsmodellen valdes med avseende p˚a om emissionsfaktorn kan kvantifieras samt hur relevant emissionsfaktorn ¨ar utifr˚an litteratur, DHL samt enk¨atunder¨oskningen. Tillv¨agag˚angs¨attet illustreras med hj¨alp av trattmetoden som visas i figur 7.

Figur 7: Tillv¨agag˚angs¨attet f¨or att utforma en klimatber¨akningsmodell

Related documents