• No results found

3:1 Design

För att ha möjlighet att besvara syftet utfördes en deskriptiv litteraturstudie för att få en överblick över den kunskap som finns (Polit & Beck 2020).

3:2 Sökstrategi

Insamling av data koncentrerades till databasen Medline via sökmotorn PubMed. Då resultaten var tillfredsställande utfördes inga kompletterande sökningar i andra databaser.

Utifrån syfte och frågeställning till aktuell litteraturstudie formulerades relevanta sökord som översattes till engelska. Sökningarna kombinerades med MeSH-termer och fritext.

Detta för att få en översikt av det område författarna valt att studera och för att säkra en god kvalitet av slutresultatet. "MeSH" är förkortningen för “Medical Subject Headings”, även kallade indexord. Alla artiklar som publiceras i en databas tilldelas en eller fler indexord som fungerar som en slags märkning eller stämpel för artikeln vilken underlättar och specificerar litteratursökningen (Kristensson 2014). De MeSH-termer

10

som användes i aktuell litteraturstudie var “domestic violence “, “battered women”,

“abused women” och “Professional-Patient Relations”.

Sökningarna kombinerades med hjälp av de Booleska operatorerna AND och NOT.

Användningen av den Booleska operanden AND användes i syfte för att kunna kombinera två eller fler söktermer i en enda sökning medan den Booleska operanden NOT användes för att i stället kunna exkludera irrelevanta begrepp (Kristensson 2014).

Trunkering “*” valdes för att sökningar inte skulle begränsas till en böjning av ett ord utan inkludera alla böjningar (Polit & Beck 2020). För att få en strukturerad översikt av datainsamlingsprocessen dokumenterades sökvägar (Tabell 1).

De begränsningar som användes i PubMed var “english”, “adult: +19” samt “20 years”.

Tidsbegränsningen på 20 år valdes då författarna upplevde, efter att ha granskat forskning publicerad från och med 2001 och framåt, att forskning utifrån litteraturstudiens syfte inte utvecklats nämnvärt under de senaste 20 åren, därav bedömer författarna vald tidsbegränsning som ett giltigt och acceptabelt alternativ.

Tabell 1 health care (fritext) NOT

pregn* (fritext) NOT health care (fritext) AND

nurs* (fritext) NOT

11

Inklusionskriterier för aktuell litteraturstudie var kvalitativa studier som publicerats i en vetenskaplig tidskrift mellan åren 2001-2021, vars innehåll rörde våldsutsatta kvinnor som lever eller har levt med VINR och deras upplevelser av sjuksköterskans

bemötande. Två artiklar var av både kvalitativ och kvantitativ ansats, även kallad mixad metod (Polit & Beck 2020). I dessa två artiklar har författarna valt att endast inkludera den kvalitativa delen av resultatet i aktuell litteraturstudie då kvinnornas upplevelser eftersträvades. Kvalitativa artiklar bygger på att beskriva en objektiv verklighet av upplevelser och sinnesintryck som ligger till grund för en slutledning, därav valde författarna artiklar med kvalitativ ansats för att fånga våldsutsatta kvinnors upplevelser (Polit & Beck 2020).

Exklusionskriterier för aktuell litteraturstudie var kvinnor under 18 år, gravida kvinnor, män samt artiklar äldre än 20 år och artiklar skrivna på andra språk än engelska.

3:4 Urvalsprocess och utfallet av möjliga artiklar

När sökningarna gav ett tillfredsställande antal sökträffar (236) och dubbletter

exkluderats (9), granskade författarna först artiklarnas titlar. 201 artiklar exkluderades då deras titlar inte ansågs vara relevanta för aktuell litteraturstudies syfte och

frågeställning. I nästa steg utfördes en så kallad första gallring vilket innebär att författarna genomför en fördjupad granskning av de 26 resterande artiklarnas abstrakt (Kristensson 2014). 11 artiklar valdes bort då de ansågs irrelevanta för syfte och

frågeställning. Efter den andra exkluderingen av artiklar återstod 15 artiklar vars fulltext författarna granskade. Av dessa 15 återstående artiklar inkluderades 11 eftersom de utgick från den våldsutsatta kvinnans perspektiv och för att de ansågs vara av hög kvalitet samt att de svarade på litteraturstudiens syfte och frågeställning, se figur 1.

12 Figur 1. Flödesschema

3:5 Dataanalys

Författarna har både individuellt och gemensamt, vid upprepade tillfällen granskat och analyserat artiklarna noggrant för att få en helhetsbild av innehållet. Fokus låg på de utvalda artiklarnas resultat där innehåll såsom specifika fraser och meningar, med relevans utifrån litteraturstudiens syfte, ansågs som värdefull data. Den värdefulla datan samlades in och strukturerades i ett gemensamt dokument som utgick från Kristenssons (2014) kvalitativa innehållsanalys, för att avgöra vilka artiklar som ansågs kunna inkluderas eller exkluderas i litteraturstudien, se bilaga. En innehållsanalys fokuserar på likheter och skillnader för att hitta mönster i texten, vilket gör att analysarbetet blir mer strukturerat.

I flera av de inkluderade artiklarna benämner författarna personalen på de olika vårdinrättningarna för “health professionals”, “health-care providers” och “staff” och har i metoddelen specificerat att läkare och sjuksköterskor ingår i dessa benämningar.

Därav har författarna till aktuell litteraturstudie valt att tolka relevant och värdefull data som att det handlat om sjuksköterskor och valt att skriva endast om bemötandet av sjuksköterskan. Den data som specifikt och enbart handlat om läkarens eller andra professioners bemötande av våldsutsatta kvinnor, har exkluderats.

3:6 Forskningsetiska överväganden

Författarna till aktuell litteraturstudie har genom hela arbetets gång utfört etiska överväganden och eftersträvat att vidhålla ett etiskt förhållningssätt. All den litteratur

13

som använts i denna litteraturstudie har presenterats i form av referenser för att undvika fusk i form av plagiering. Alla inkluderade artiklar är godkända av en etisk kommitté för att säkerställa att deltagare i studierna inte kommit till skada på något sätt

(Kristensson 2014). Författarna har även eftersträvat att bibehålla en neutral attityd till den data och de forskningsresultat som granskats och inkluderats i aktuell

litteraturstudie för att undvika att vinkla eller medvetet feltolka data utifrån egna värderingar, teorier eller hypoteser. All data som ansetts vara värdefull utifrån aktuell litteraturstudies syfte och frågeställning, har inkluderats. Detta för att undvika att medvetet utesluta eller inkludera specifika data, återigen för att inte på något sätt vinkla information utifrån egna värderingar och tycken (Sandman & Kjellström 2018).

Related documents