• No results found

3. VOLNÝ ČAS

4.4. Metody dramatické výchovy

Pro začátek je důležité vymezit rozdíl mezi metodou a technikou. Metoda je v nejširším slova smyslu cesta, kterou si zvolíme pro dosažení vytyčeného cíle. Technika je prostředek, který k dosažení stanoveného cíle využijeme.

Technika je tedy konkrétní postup k naplnění jisté metody. Každá metoda může mít několik technik, kterými lze metodu, a tedy i určený cíl naplnit, je jen na nás, jakou techniku si pro daný úkol vybereme.

„Metoda výchovy a vyučování je určitý způsob činnosti, kterým se žáci zmocňují v průběhu edukační akce určitého učiva tak, že u nich (ideálně) nastává učení a z něj vyplývající osvojení učiva; spojitě s tím tvoří jev zvaný

„metoda“ též činnost učitele, kterým je žákova činnost, respektive žákovo učení navozováno a řízeno; tyto činnosti žáka i učitele tvoří (ideálně) společný celek, jímž je naplňován výchovný a vzdělávací cíl.“ (Valenta 2008, s. 47)

V oblasti sociálního a osobnostního rozvoje se podle Bláhové používají dvě základní metody – improvizace a interpretace. Improvizace je jednání v uměle vytvořené situaci, pomáhá účastníkovi hledat nejvhodnější způsoby chování a dává mu autentický prožitek. Podobně je tomu také u interpretace, která vychází z literárního, hudebního, výtvarného či jiného uměleckého díla, umožňuje vlastním prožitkem lépe pochopit obsah a podstatu díla.

Základní dělení metod podle Valenty vypadá takto - metoda (ú)plné hry, metody pantomimicko-pohybové, metody verbálně-zvukové, metody graficko-písemné, metody materiálově-věcné. (Valenta 2008, s. 123)

30 Metodu (ú)plné hry staví Valenta nejvýše, dle jeho názoru by bez této metody nebyla dramatická výchova dramatickou výchovou. Tato metoda je schopna naplnit prakticky všechny cíle dramatické výchovy. Jedná se o hraní rolí. Ne pro každého je snadné vstoupit do role, proto se užívají neverbální postupy, které pomáhají potlačit ostych. Nejlépe se však naučíme vstoupit do role a hrát v plné hře tím, že budeme hrát v plné hře. (Valenta 2008, s. 125)

Metody pantomimicko-pohybová a verbálně-zvuková jsou metodami druhého řádu, ač jsou neméně důležité, tak při jejich dlouhodobém nevyužití bude efekt dramatické výchovy zachován. Metoda pantomimicko-pohybová zahrnuje různé pohybové aktivity a nevyžaduje od hráče verbální projev.

Zapojuje všechny svalové skupiny, které vytvářejí řeč těla, včetně mimiky.

Kromě pohybu je dalším definičním prvkem štronzo (nepohyb). Pantomimické aktivity se považují za snazší, proto bychom s nimi měli při výuce dramatické výchovy začínat. Do této metody zařazujeme například částečnou pantomimu, dotykovou hru, parafrázování pohybem, pohybová cvičení, taneční drama, zrcadlení, živé loutky, zrychlenou a zpomalenou pantomimu, živé obrazy.

Metoda verbálně-zvuková je založena na slově či zvuku. Zatímco od pantomimicko-pohybové metody jsme jasně a bez problému oddělili stránku zvukovou, obráceně to není zcela možné. U této metody zapojujeme tedy i metodu předcházející, ovšem důraz je kladen na řeč nebo zvuk. Příklady metod a technik – alej, brainstorming, čtení, diskuse, mluvící předmět, monolog, recitace, rozhovor, postsynchron, hádka. (Valenta 2008, s. 127)

Graficko-písemné a materiálově-věcné metody jsou pouze podpůrnými postupy pro základní metody dramatické výchovy. Bez těchto metod by dramatická výchova zůstala dramatickou výchovou, ale nebyl by zcela využit její potenciál. Metoda graficko-písemná je založena na žákově tvořivosti, žák vytváří písemné, kreslené nebo malované dílo. To vše může tvořit mimo roli, ale i v roli. Tato metoda zahrnuje psaní deníku, dopisu, beletrie, recenze, scénáře, životopisu, vytváření letáku, foto-filmu, loga nebo sloganu, mapy či plánu. Jako poslední přichází na řadu metoda materiálově-věcná. Jak název napovídá, pracuje se zde s hmotou – materiálem. Výsledkem tvořivosti v této metodě je trojrozměrný produkt. Metody techniky se nazývají dle materiálu, který se

31 při práci používá – práce s kostýmem, práce s loutkou, práce s maskou, práce s papírem, práce s rekvizitou, práce s prostorem, práce se světlem a stínem apod. (Valenta 2008, s. 131)

Hlavní komplementární metodou všech metod je pozorování a poslech.

Žáci, kteří právě nehrají, se také učí, pozorují, poslouchají a posléze mohou reflektovat.

32 5. PROGRAM NA PODPORU ROZVOJE VZTAHŮ V TANEČNÍM

KOLEKTIVU METODAMI DRAMATICKÉ VÝCHOVY 5.1. Charakteristika skupiny a jednotlivých členů týmu

Program byl sestavován pro pohlavně heterogenní skupinu pubescentů, navštěvující lekce moderních tanců – street dance show.

Lekce moderních tanců navštěvuje deset pubescentů, devět dívek a jeden chlapec. Tanečníci jsou ve věkovém rozmezí 11 až 15 let, jedna z dívek spadá již do období adolescence, je jí 17 let a studuje Střední školu uměleckořemeslnou a oděvní v Liberci. Dvě z dívek navštěvují Gymnázium Jeronýmova, zbytek členů chodí na rozdílné základní školy v Liberci. Zájmy členů skupiny jsou rozličné, jediným pojítkem je zájem o tanec. Několik dívek se dále zajímá o hudbu, hraje na hudební nástroj a zpívá, jedna z dívek se věnuje výrazovému tanci. Tyto zájmy jim jsou v moderních tancích výhodou. Někteří otevřeně mluvit o věcech, které se jí nelíbí. Pro tanec se opravdu nadchla, její technika tance se za poslední rok velice zlepšila. V letošním roce tančí nejen ve skupinové formaci, ale závodí i jako jednotlivec.

Ondra

Jako jediný kluk v kolektivu to nemá snadné, ale vyrovnává se s tím obstojně. S dívkami komunikuje, vtipkuje a je ochotný pomoct s čímkoliv, jen je občas potřeba mu to jeho gentlemanství připomenout. Při domluvách a rozhodování se příliš nevyjadřuje, vše nechává na dívkách, sám se pak přizpůsobí. Ondra je vysoký a trochu při těle, některé pohyby mu dělají problém, není schopný se svižně zvednout z podlahy, ale jeho snaha o zvládnutí je opravdu velká. Tančí již druhým rokem a jeho pokroky jsou viditelné.

33 otráveně, ublíženě nebo znechuceně, úsměv je na její tváři vidět jen zřídka kdy.

Je tichá, dokud ji nevyzvu, tak vše komentuje jen svým obličejem. Nejsem zcela přesvědčená o tom, že ji tanec baví.

Terka

Terezka je komunikativní a živá, hned chce vše zkoušet. Je velice učenlivá a disciplinovaná, nikdy nevyrušuje, nevzdoruje a nedělá nevhodné posunky. Tanec je jejím největším koníčkem, tréninky navštěvuje pravidelně a svědomitě se na ně připravuje.

Anička

Anička je opravdu dívka do nepohody, nic pro ni není problém, do všeho se vrhá s chutí a úsměvem na tváři. Velice rychle si pamatuje všechny sestavy, což je její velkou předností, za kterou si jí ostatní v týmu váží. Má radost vždy, když může někomu poradit. Kromě tance věnuje svůj volný čas také kroužku dramatické výchovy a zpěvu ve školním sboru. Kvůli velkému množství zájmů a časté nemocnosti mnohdy chybí.

Krista

Kristýnka je v týmu nejmladší tanečnicí, je tichá a ostýchavá. Ve společných diskusích se příliš nevyjadřuje. Když ji vyzvu k hovoru před skupinou, je na ní vidět obava z neúspěchu a stud. Navštěvuje stejnou základní školu jako Lucka, na tréninky chodí spolu, Týna se od Lucky nehne ani na krok.

Myslím, že se ve skupině cítí méněcenná pro svůj nízký věk.

Hanka

Hanka je velice inteligentní a logicky uvažující děvče. Je dosti náladová, na každý trénink chodí v jiném rozpoložení, nálada se jí často mění i během lekce. Umí si sama ze sebe udělat legraci. Ráda se drží stanovených zvyklostí,

34 ze své komfortní zóny vystupuje jen zřídka kdy. Výmluv, proč to nejde, neumí a nemůže dělat, má vždy spoustu. Tréninky navštěvuje svědomitě, chybí jen zřídka kdy.

Alex

Alex je velice snaživá a usměvavá. Je na ní vidět, že ji tanec opravdu baví, chce zkoušet nové cviky, zajímá se o další taneční styly. Hudbu slyší velice dobře, a to díky dlouholeté hře na housle a další nástroje. Alex má ráda zábavnou a živou atmosféru, pokud tato nálada na kroužku nepanuje, snaží se ji sama navodit. Některé členy týmu svým nasazením a pozitivním myšlením motivuje k větší píli.

Anežka

Anežka působí velice klidně a vyrovnaně. Emocionálně je stabilní, její nálada se téměř nemění, výkony jsou vyrovnané, zapojení do skupinového dění je stálé. Anežka působí moc mile, a to ne jen na pohled, ale i při konverzaci, hrách a tanci. Z Anežky čiší pozitivní energie a klid.

Monča

Monča je velice snaživá, chce mít vše perfektní. Když něco neví nebo si není jistá, hned se ptá. Kritiku snáší dobře, bere ji jako pozitivní jev, díky kterému může být lepší. Při výuce je soustředěná, jen výjimečně ji něco rozptýlí.

Je společenská, přátelská, komunikativní a stále má úsměv na tváři.

5.2. Potřeby skupiny Z hlediska OSV:

Skupina je na počátku svého rozvoje. Většina členů se mezi sebou nezná, je zapotřebí účastníky seznámit, navodit mezi nimi přátelskou atmosféru a vést je k toleranci ostatních členů.

Účastnící dostatečně neprojevují své názory a nedávají najevo své pocity.

Pracují na vlastním rozvoji a neohlíží se na ostatní, zapomínají na to, že tanec je skupinový sport a pro úspěch v tanci je zapotřebí skupinové souhry.

Problémy ve skupině neřeší, nechávají je odeznít.

35 Z hlediska taneční průpravy:

Mezi účastníky jsou vidět velké rozdíly v technice, rozsahu i provedení jednotlivých prvků. Po fyzické stránce jsou na tom účastníci velice podobně, při rozcvičce se zadýchávají a, jak je vidno při posilování, břišní a hýžďové svaly mají účastníci mírně ochablé. Někteří tanečníci špatně vnímají rytmus a stále tančí mimo hudbu. Je důležité klást velký důraz na technické provedení prvků a technická cvičení zařazovat do tanečních lekcí.

5.3. Cíle programu Z hlediska OSV:

Prioritním cílem programu je vybudovat spolupracující tým, ucelit vztahy ve skupině, probudit v členech pocit sounáležitosti, vést je k partnerství a otevřené komunikaci. Další cíle jsou rozvoj tvořivosti, citovosti a pozitivního vztahu k fyzické aktivitě a ke zdraví.

Z hlediska taneční průpravy:

Preferenčním cílem je odstranit viditelné rozdíly mezi tanečníky a zlepšit fyzickou stránku jednotlivých účastníků, a to pomocí četného opakování prvků, pravidelných rozcviček a zařazením technických a posilovacích cvičení v tanečních lekcích. Dalším cílem je nacvičení ucelené choreografie s náznakem děje, kterou budou účastníci schopni předvést na veřejném vystoupení či taneční soutěži.

5.4. Struktura lekce a časová dotace programu

Program je koncipován na jedno školní pololetí, což je šestnáct lekcí.

Jednotlivé lekce jsou dlouhé devadesát minut.

Každou lekci máme rozdělenou na pomyslné tři sekce – uvědomění si, kde jsem, dramatické hry, čas na tanec. Na začátku každé lekce zaznamenávám docházku do deníku. Již při docházce sedíme v kruhu, abychom mohli udržovat oční kontakt, a komunikujeme spolu. Tanečníci vypráví, co od našeho posledního společného setkání zažili, jak se jim daří ve škole, jak se cítí… Přednesu účastníkům plán lekce. Tuto část hodiny považuji

36 za velice důležitou, účastníci se zklidní a mají čas si uvědomit, kde jsou a co se bude dělat. Obvykle plynule přejdu k motivaci či rozdělení účastníků pro další činnost, kterou jsou různé dramatické hry dle navrhnutého programu. Po hře přichází na řadu čas na tanec. Ten zahrnuje zahřátí, protažení, posilování, techniku, učení a opakování sestav. Tato část lekce je obsahově proměnlivá.

5.5. Plánované lekce 1. lekce

Dramatická část Jméno pohyb Pomůcky: žádné

Cíl: seznámení, uvolnění napětí a rozehřátí Metoda, technika: rozehřívací a pohybová hra

Účastníci se postaví do kruhu, aby na sebe dobře viděli. Jeden z hráčů začne, řekne své jméno, ke kterému připojí pohyb - taneční prvek. Další pokračuje, řekne jméno hráče před ním, ukáže pohyb a přidá své jméno s pohybem.

Na konci si všichni zopakují všechna jména i pohyby. Cviky se dají spojit v jednu sestavu.

Taneční část

Desetiminutové rozehřátí skákáním, pohybem paží a během na místě.

Posilování přímého břišního svalu na podložkách čtyři série po patnácti opakováních – sklapovačky s nohama položenýma na zemi, s nohama drženýma ve vzduchu na devadesát stupňů a s nohama kolmo, výdrž.

Protažení přímého břišního svalu a následně i celého těla od hlavy dolů. Učení sestavy složené ze základních prvků Disco dance.

37 2. lekce

Dramatická část Příjmení

Pomůcky: žádné

Cíl: otevření se, popsání vlastního pocitu Metoda, technika: rozehřívací hra

Účastníci se posadí do kruhu tak, aby na sebe dobře viděli, a snaží se vhodným přídavným jménem vystihnout, jak se cítí. Z vymyšleného přídavného jména si vytvoří příjmení. (Lenka Unavená, Tomáš Dobřenaladěný…)

Taneční část

Rozehřátí pomocí rozcvičkové sestavy ve stylu Disco dance. (Rozcvičková sestava je složena z jednoduchých a snadno zapamatovatelných prvků, které jsou fyzicky náročné, obvykle ve stylu Disco dance či Hip hop.) Dynamické protažení celého těla, zkouška provazu, rozštěpu a sedu roznožmo s protažením do placky – jedna série po deseti opakováních. Uvolnění nohou.

Zkouška rozsahů – účastníci utvoří dva zástupy, postupně přecházejí tělocvičnu a švihem se snaží dostat nataženou hlavu co nejblíže k hlavě. Opakování Disco dance sestavy z minulé lekce.

3. lekce

Dramatická část Zrcadlo

Pomůcky: žádné

Cíl: rozvoj zrakového a citového vnímání, cvičení soustředěnosti Metoda, technika: zrcadlení

Účastníci se rozdělí do dvojic, postaví se čelem k sobě. Jeden z dvojice je zrcadlo, druhý stojí před zrcadlem a provádí pomalé, jednoduché a plynulé pohyby celým tělem, druhý hráč, zrcadlo, se ho snaží co nejvěrněji napodobit.

Po chvíli si účastníci své role vymění. (Mlejnek 1997, s. 57)

38 Taneční část

Rozehřátí různými styly běhu kolem tělocvičny – cval, běh, vysoká kolena, poskoky apod. Protažení pomocí protahovací a uvolňovací sestavy, čtyři opakování. Procvičení technických cviků ve dvou zástupech – padebure a jednoduchá točka. Učení hiphopové sestavy, ve které budou mít tanečníci velký prostor pro improvizaci.

4. lekce

Dramatická část Tarantule

Pomůcky: žádné

Cíl: uvolnění napětí, rozehřátí, posílení představivosti a fantazie Metoda, technika: rozehřívací a pohybová hra

Obměna hry na babu. Zvolíme jednu tarantuli. Tarantule se pohybuje přelívaným pohybem jako rak či jako pes a snaží se chytit dalšího hráče, který se také stane tarantulí. Vyhrává hráč, který se nezmění v tarantuli.

Taneční část

Pomocí dramatické části se účastníci zahřáli, v taneční části přejdeme rovnou k protažení jednotlivých částí těla od hlavy dolů, kladení důrazu na správné dýchání. Zapojíme posilování rukou – dámské kliky, výdrž v pánském kliku, dále posílíme zádové svaly v lehu na břiše zvedáním trupu či vychylováním trupu do stran. Učení sestavy ve stylu Modern dance.

5. lekce

Dramatická část

Jeden za všechny, všichni za jednoho Pomůcky: list papíru pro každého účastníka

Cíl: navození pocitu sounáležitosti, rozvoj skupinové citlivosti a komunikace Metoda, technika: skupinová hra

Účastníci se rozdělí do stejně početných skupin a na hlavu si volně položí list papíru. Úkolem každé skupiny je společně projít určenou trasu. Spadne-li však

39 někomu papír, “zkamení“. Vysvobodí ho pouze člen jeho skupiny tím, že mu papír položí zpět na hlavu, na svůj papír nesahá. (Bláhová 1997, s. 37)

Taneční část

Zahřátí účastníků prostřednictvím posilování spodní části přímého břišního svalu a šikmých břišních svalů na podložkách. Protažení celého těla vsedě.

Procvičení provazu, rozštěpu a placky. Ležení na podložce a uvolnění nohou.

Procvičení piruet na relevé v prostoru. Opakování všech dosud naučených sestav. Relaxace a závěrečné protažení nohou a zad vleže.

6. lekce

Dramatická část Protiklady

Pomůcky: jakákoliv zástěna

Cíl: soustředění, vyjádření určitého stavu tělem Metoda, technika: pantomima

Uprostřed herní plochy je umístěná zástěna. Lektor zadá všem účastníkům dva protikladné stavy. Vybrané dítě se postaví na levou stranu zástěny a vyjádří jeden stav, za zástěnou projde na druhou, pravou stranu a znázorní opačný stav. Ostatní účastníci hádají, jaké stavy hráč znázorňuje. (Mégrierová 1999, s. 56)

Taneční část

A) Krátké zahřátí během napříč tělocvičnou – skoky, vysoká kolena, cval…

Rozpohybování izolačními prvky (izolace je oddělení pohybů jednotlivých částí těla – hlava, ramena, hrudník, pánev). Protažení pomocí dříve naučené protahovací sestavy.

B)Společné vymýšlení sestavy

Pomůcky: rádio, píseň, lístečky s čísly

Cíl: rozvoj komunikace, spolupráce a fantazie

40 Hráči se pomocí vylosovaných lístečků rozdělí do skupin. V této skupince mají za úkol na trenérem určenou hudbu vymyslet v časovém limitu patnácti minut krátkou sestavu.

7. lekce

Dramatická část Mrazík jinak Pomůcky: žádné

Cíl: rozehřátí, orientace v prostoru, fyzický kontakt Metoda, technika: rozehřívací a pohybová hra

Obměna hry na mrazíka. Vedoucí rozdělí hřiště na dvě zóny, v první části hřiště se mrazík snaží zmrazovat, v druhé části mají účastníci možnost se rozmrazit, tato rozmrazovací zóna je povětšinou po okrajích celé hrací plochy. Dále vedoucí určí mrazíka, který dotykem zmrazuje. Zmrazený hráč si lehne na zem s pažemi podél těla, rozmrazit ho může kterýkoliv hráč odkutálením z hracího pole do rozmrazovací zóny.

Taneční část

Dozahřátí tanečníků prostřednictvím technických prvků – chainés, chassé.

Posilování hýžďových a stehenních svalů na podložce. Protažení nohou ve dvojicích u žebřin. Krátká sestava na rozvoj orientace v prostoru. Dynamická Disco dance sestava. Na závěr se tanečníci rozdělí na půlky a zatančí si všechny sestavy.

8. lekce

Dramatická část Pavučina přátelství Pomůcky: klubíčko vlny

Cíl: kontakt a komunikace se skupinou, vytvoření přátelské atmosféry Metoda, technika: verbálně zvuková – monolog

Účastníci sedí v kruhu tak, aby na sebe všichni dobře viděli, a posílají si klubko vlny. Vždy, když účastník někomu klubko posílá, řekne mu něco pozitivního, ten

41 si kousek provázku chytí a posílá dál. Tak se všichni účastníci propojí a vytvoří pavučinu přátelství.

Taneční část

Rozehřátí účastníků několikanásobným opakováním naučených sestav. V rámci rozehřátí tančí účastníci sestavy do různých směrů. Procvičování technických prvků ve dvou zástupech - pas de chat, pas coupé, pas de cheval. Posilování rukou a prsních svalů vstoje. Zopakování sestav vymyšlených účastníky.

9. lekce

Dramatická část Dárek

Pomůcky: krabice, papír, tužka

Cíl: navození přátelské atmosféry, rozvoj dobrých vztahů Metoda, technika: pantomima

Každý účastník si vytáhne z krabice, kde jsou jména všech účastníků, jeden lísteček. Úkolem všech účastníků je vymyslet pro vylosovaného imaginární dárek, který by mu udělal radost, a dárek mu náležitě předat. Celý ceremoniál probíhá bez mluvení – pantomimou. (Bláhová 1997, s. 8)

Taneční část

Rozehřátí skákáním, během na místě, přeskakováním z nohy na nohu, přenášením váhy a pohybem paží. Posilování břišních svalů v pozici prkna.

Dynamické protažení celého těla od hlavy dolů. Zatančení naučených sestav.

Učení zábavné a pestré sestavy na píseň s vánoční tématikou.

10. lekce

Dramatická část Sochař

Pomůcky: žádné

Cíl: rozvoj fantazie, fyzický kontakt Metoda, technika: dotyková pantomima

42 Účastníci se rozdělí do dvojic, jeden z dvojice je sochař, druhý hlína. Sochař z hlíny vymodeluje jeden z dárků, který mu přinesl Ježíšek. Později si účastníci role vymění.

Taneční část

Zahřátí patnácti kolečky kolem tělocvičny. Posilování formou kruhového tréninku – dámské kliky, výdrž v prkně, sklapovačky s nohama kolmo k zemi, výstup na lavičku, opření o zeď s nohama v pravém úhlu – pět sérií po patnácti opakováních, před poslední sérií krátký odpočinek a čas na pití. Důkladné protažení posilovaných partií těla. Zopakování dynamické Disco dance sestavy, doučení prvků. Seznámení s dějovou linkou choreografie.

11. lekce

Dramatická část Pavučina přátelství Pomůcky: klubíčko vlny

Cíl: kontakt a komunikace se skupinou, vytvoření přátelské atmosféry Metoda, technika: verbálně zvuková – monolog

Účastníci sedí v kruhu tak, aby na sebe všichni dobře viděli, a posílají si klubko

Účastníci sedí v kruhu tak, aby na sebe všichni dobře viděli, a posílají si klubko

Related documents