• No results found

5. PROGRAM NA PODPORU ROZVOJE VZTAHŮ V TANEČNÍM

5.5. Plánované lekce

Dramatická část Jméno pohyb Pomůcky: žádné

Cíl: seznámení, uvolnění napětí a rozehřátí Metoda, technika: rozehřívací a pohybová hra

Účastníci se postaví do kruhu, aby na sebe dobře viděli. Jeden z hráčů začne, řekne své jméno, ke kterému připojí pohyb - taneční prvek. Další pokračuje, řekne jméno hráče před ním, ukáže pohyb a přidá své jméno s pohybem.

Na konci si všichni zopakují všechna jména i pohyby. Cviky se dají spojit v jednu sestavu.

Taneční část

Desetiminutové rozehřátí skákáním, pohybem paží a během na místě.

Posilování přímého břišního svalu na podložkách čtyři série po patnácti opakováních – sklapovačky s nohama položenýma na zemi, s nohama drženýma ve vzduchu na devadesát stupňů a s nohama kolmo, výdrž.

Protažení přímého břišního svalu a následně i celého těla od hlavy dolů. Učení sestavy složené ze základních prvků Disco dance.

37 2. lekce

Dramatická část Příjmení

Pomůcky: žádné

Cíl: otevření se, popsání vlastního pocitu Metoda, technika: rozehřívací hra

Účastníci se posadí do kruhu tak, aby na sebe dobře viděli, a snaží se vhodným přídavným jménem vystihnout, jak se cítí. Z vymyšleného přídavného jména si vytvoří příjmení. (Lenka Unavená, Tomáš Dobřenaladěný…)

Taneční část

Rozehřátí pomocí rozcvičkové sestavy ve stylu Disco dance. (Rozcvičková sestava je složena z jednoduchých a snadno zapamatovatelných prvků, které jsou fyzicky náročné, obvykle ve stylu Disco dance či Hip hop.) Dynamické protažení celého těla, zkouška provazu, rozštěpu a sedu roznožmo s protažením do placky – jedna série po deseti opakováních. Uvolnění nohou.

Zkouška rozsahů – účastníci utvoří dva zástupy, postupně přecházejí tělocvičnu a švihem se snaží dostat nataženou hlavu co nejblíže k hlavě. Opakování Disco dance sestavy z minulé lekce.

3. lekce

Dramatická část Zrcadlo

Pomůcky: žádné

Cíl: rozvoj zrakového a citového vnímání, cvičení soustředěnosti Metoda, technika: zrcadlení

Účastníci se rozdělí do dvojic, postaví se čelem k sobě. Jeden z dvojice je zrcadlo, druhý stojí před zrcadlem a provádí pomalé, jednoduché a plynulé pohyby celým tělem, druhý hráč, zrcadlo, se ho snaží co nejvěrněji napodobit.

Po chvíli si účastníci své role vymění. (Mlejnek 1997, s. 57)

38 Taneční část

Rozehřátí různými styly běhu kolem tělocvičny – cval, běh, vysoká kolena, poskoky apod. Protažení pomocí protahovací a uvolňovací sestavy, čtyři opakování. Procvičení technických cviků ve dvou zástupech – padebure a jednoduchá točka. Učení hiphopové sestavy, ve které budou mít tanečníci velký prostor pro improvizaci.

4. lekce

Dramatická část Tarantule

Pomůcky: žádné

Cíl: uvolnění napětí, rozehřátí, posílení představivosti a fantazie Metoda, technika: rozehřívací a pohybová hra

Obměna hry na babu. Zvolíme jednu tarantuli. Tarantule se pohybuje přelívaným pohybem jako rak či jako pes a snaží se chytit dalšího hráče, který se také stane tarantulí. Vyhrává hráč, který se nezmění v tarantuli.

Taneční část

Pomocí dramatické části se účastníci zahřáli, v taneční části přejdeme rovnou k protažení jednotlivých částí těla od hlavy dolů, kladení důrazu na správné dýchání. Zapojíme posilování rukou – dámské kliky, výdrž v pánském kliku, dále posílíme zádové svaly v lehu na břiše zvedáním trupu či vychylováním trupu do stran. Učení sestavy ve stylu Modern dance.

5. lekce

Dramatická část

Jeden za všechny, všichni za jednoho Pomůcky: list papíru pro každého účastníka

Cíl: navození pocitu sounáležitosti, rozvoj skupinové citlivosti a komunikace Metoda, technika: skupinová hra

Účastníci se rozdělí do stejně početných skupin a na hlavu si volně položí list papíru. Úkolem každé skupiny je společně projít určenou trasu. Spadne-li však

39 někomu papír, “zkamení“. Vysvobodí ho pouze člen jeho skupiny tím, že mu papír položí zpět na hlavu, na svůj papír nesahá. (Bláhová 1997, s. 37)

Taneční část

Zahřátí účastníků prostřednictvím posilování spodní části přímého břišního svalu a šikmých břišních svalů na podložkách. Protažení celého těla vsedě.

Procvičení provazu, rozštěpu a placky. Ležení na podložce a uvolnění nohou.

Procvičení piruet na relevé v prostoru. Opakování všech dosud naučených sestav. Relaxace a závěrečné protažení nohou a zad vleže.

6. lekce

Dramatická část Protiklady

Pomůcky: jakákoliv zástěna

Cíl: soustředění, vyjádření určitého stavu tělem Metoda, technika: pantomima

Uprostřed herní plochy je umístěná zástěna. Lektor zadá všem účastníkům dva protikladné stavy. Vybrané dítě se postaví na levou stranu zástěny a vyjádří jeden stav, za zástěnou projde na druhou, pravou stranu a znázorní opačný stav. Ostatní účastníci hádají, jaké stavy hráč znázorňuje. (Mégrierová 1999, s. 56)

Taneční část

A) Krátké zahřátí během napříč tělocvičnou – skoky, vysoká kolena, cval…

Rozpohybování izolačními prvky (izolace je oddělení pohybů jednotlivých částí těla – hlava, ramena, hrudník, pánev). Protažení pomocí dříve naučené protahovací sestavy.

B)Společné vymýšlení sestavy

Pomůcky: rádio, píseň, lístečky s čísly

Cíl: rozvoj komunikace, spolupráce a fantazie

40 Hráči se pomocí vylosovaných lístečků rozdělí do skupin. V této skupince mají za úkol na trenérem určenou hudbu vymyslet v časovém limitu patnácti minut krátkou sestavu.

7. lekce

Dramatická část Mrazík jinak Pomůcky: žádné

Cíl: rozehřátí, orientace v prostoru, fyzický kontakt Metoda, technika: rozehřívací a pohybová hra

Obměna hry na mrazíka. Vedoucí rozdělí hřiště na dvě zóny, v první části hřiště se mrazík snaží zmrazovat, v druhé části mají účastníci možnost se rozmrazit, tato rozmrazovací zóna je povětšinou po okrajích celé hrací plochy. Dále vedoucí určí mrazíka, který dotykem zmrazuje. Zmrazený hráč si lehne na zem s pažemi podél těla, rozmrazit ho může kterýkoliv hráč odkutálením z hracího pole do rozmrazovací zóny.

Taneční část

Dozahřátí tanečníků prostřednictvím technických prvků – chainés, chassé.

Posilování hýžďových a stehenních svalů na podložce. Protažení nohou ve dvojicích u žebřin. Krátká sestava na rozvoj orientace v prostoru. Dynamická Disco dance sestava. Na závěr se tanečníci rozdělí na půlky a zatančí si všechny sestavy.

8. lekce

Dramatická část Pavučina přátelství Pomůcky: klubíčko vlny

Cíl: kontakt a komunikace se skupinou, vytvoření přátelské atmosféry Metoda, technika: verbálně zvuková – monolog

Účastníci sedí v kruhu tak, aby na sebe všichni dobře viděli, a posílají si klubko vlny. Vždy, když účastník někomu klubko posílá, řekne mu něco pozitivního, ten

41 si kousek provázku chytí a posílá dál. Tak se všichni účastníci propojí a vytvoří pavučinu přátelství.

Taneční část

Rozehřátí účastníků několikanásobným opakováním naučených sestav. V rámci rozehřátí tančí účastníci sestavy do různých směrů. Procvičování technických prvků ve dvou zástupech - pas de chat, pas coupé, pas de cheval. Posilování rukou a prsních svalů vstoje. Zopakování sestav vymyšlených účastníky.

9. lekce

Dramatická část Dárek

Pomůcky: krabice, papír, tužka

Cíl: navození přátelské atmosféry, rozvoj dobrých vztahů Metoda, technika: pantomima

Každý účastník si vytáhne z krabice, kde jsou jména všech účastníků, jeden lísteček. Úkolem všech účastníků je vymyslet pro vylosovaného imaginární dárek, který by mu udělal radost, a dárek mu náležitě předat. Celý ceremoniál probíhá bez mluvení – pantomimou. (Bláhová 1997, s. 8)

Taneční část

Rozehřátí skákáním, během na místě, přeskakováním z nohy na nohu, přenášením váhy a pohybem paží. Posilování břišních svalů v pozici prkna.

Dynamické protažení celého těla od hlavy dolů. Zatančení naučených sestav.

Učení zábavné a pestré sestavy na píseň s vánoční tématikou.

10. lekce

Dramatická část Sochař

Pomůcky: žádné

Cíl: rozvoj fantazie, fyzický kontakt Metoda, technika: dotyková pantomima

42 Účastníci se rozdělí do dvojic, jeden z dvojice je sochař, druhý hlína. Sochař z hlíny vymodeluje jeden z dárků, který mu přinesl Ježíšek. Později si účastníci role vymění.

Taneční část

Zahřátí patnácti kolečky kolem tělocvičny. Posilování formou kruhového tréninku – dámské kliky, výdrž v prkně, sklapovačky s nohama kolmo k zemi, výstup na lavičku, opření o zeď s nohama v pravém úhlu – pět sérií po patnácti opakováních, před poslední sérií krátký odpočinek a čas na pití. Důkladné protažení posilovaných partií těla. Zopakování dynamické Disco dance sestavy, doučení prvků. Seznámení s dějovou linkou choreografie.

11. lekce

Dramatická část Pavučina přátelství Pomůcky: klubíčko vlny

Cíl: kontakt a komunikace se skupinou, vytvoření přátelské atmosféry Metoda, technika: verbálně zvuková – monolog

Účastníci sedí v kruhu tak, aby na sebe všichni dobře viděli, a posílají si klubko vlny. Vždy, když účastník někomu klubko posílá, řekne mu něco pozitivního, ten si kousek provázku chytí a posílá dál. Tak se všichni účastníci propojí a vytvoří pavučinu přátelství.

Taneční část

Účastníci se zahřejí technickým cvičením skoků. Posílení rukou a zad na podložce. Pomalé, statické protažení celého těla. Zkouška provazu, rozštěpu a protažení do placky. Učení akrobatických prvků – kotoul vzad přes rameno, freeze, vztyk přes nárty, vztyk ze sedu se záklonem, pád na kolena.

Choreografické rozmístění tanečníků v první části choreografie. Uvolnění a relaxace na podložkách.

43 12. lekce

Dramatická část

Společná práce – vymýšlení kostýmu a účesu Pomůcky: čtvrtka, pastelky

Cíl: rozvoj komunikace, spolupráce a kontakt se skupinou Metoda, technika: graficko-písemná – projekt

Úkolem skupiny je domluvit se na účesu a kostýmu pro jim předem známou choreografii. To vše načrtnou na čtvrtku a jako projev souhlasu se pod návrh podepíší. Kostým a účes, který si navrhnou, je bude zdobit na každém vystoupení a soutěži, proto je důležité, aby s návrhem všichni souhlasili.

Taneční část

Zahřátí formou opakování rychle po sobě jdoucích pohybů. Posilování spodní části přímého břišního svalu a šikmých břišních svalů na podložkách, pět sérií po deseti opakováních. Samostatné protažení účastníků, zkontrolování protažení prostřednictvím provazu a rozštěpu. Zopakování postavených tvarů z minulé lekce, postavení další části choreografie.

13. lekce

Dramatická část Poslední vyhrává Pomůcky: žádné

Cíl: uvědomění si možností svého těla, cvičení trpělivosti Metoda, technika: rozehřívací hra, pohybová hra

Účastníci se postaví do řady vedle sebe. Dostanou za úkol přejít celou tělocvičnu a neporušit žádné z pravidel – nohy do široka roznožit, při každém kroku zvedat chodidlo až nad koleno, tělo držet vzpřímené a nikdy nestát na zemi oběma chodidly zároveň. Vyhrává ten, kdo se dostane do cíle jako poslední. (Mégrierová 1999, s. 30)

44 Taneční část

Účastníci se zahřejí několikanásobným zopakováním choreografie. Rozhýbání izolací – vlnky rukama a celým tělem. Procvičení rozsahů – dynamické výkopy na místě. Statické protažení celého těla vsedě na podložce. Zkouška dvojité točky s přípravou na místě. Pokračování ve stavění tanečníků do tvarů, práce s rekvizitou (tři velké polystyrenové kvádry a dveře).

14. lekce

Dramatická část Hra na mašinky Pomůcky: žádné

Cíl: rozvoj prostorového cítění, posílení důvěry a překonání ostychu Metoda, technika: důvěrová hra

Účastníci se rozdělí do dvojic, jeden z dvojice je vagónek a má zavřené oči, druhý je mašinka. Mašinka se postaví za vagónek a vede ho prostorem, zodpovídá za to, že vagónek do ničeho nenarazí a nezraní se. Poté si účastníci role vymění. S vagónkem je možné i couvat. (Bláhová 1997, s. 35)

Taneční část

Zahřátí prostřednictvím posilování břišních svalů a svalů horních končetin – sklapovačky, dámské kliky, držení v pozici prkna na boku. Protažení břišních svalů a rukou, následně dynamické protažení celého těla. Ležení na podložce a zatínání jednotlivých svalů dle pokynů lektora. Vyzkoušení několika zvedaných figur od nejlehčí po složitější, jednu ze složitějších zvedaných figur si účastníci osvojí. Zopakování celé choreografie, doučení krátkých přechodů.

15. lekce

Dramatická část

Dramatizace krátké povídky

Pomůcky: krátké příběhy, rádio, relaxační hudba, lístečky s dramatickou metodou

Cíl: rozvoj fantazie, individuální vystoupení před členy týmu Metoda, technika: pantomima, mimika, tanec

45 Účastníci si vylosují krátký příběh a metodu, kterou budou příběh dramatizovat.

Poté, co si hráči příběh přečtou, posadí se na jednu stranu a vytvoří hlediště.

Střídají se a předvádí vylosované příběhy příslušnou metodou.

Taneční část

Zahřátí krátkou rozcvičkovou sestavou, kterou účastníci tančí do všech směrů.

Krátké statické protažení celého těla. Zopakování jednoduchých piruet v prostoru s rukama nad hlavou, podél těla a ve standardní poloze. Opětovný rozbor zvedané figury a její nácvik. Opakování choreografie s fiktivními rekvizitami. Závěrečné relaxační protažení na podložce.

16. lekce

Dramatická část Kouzelné brýle

Pomůcky: ozdobené sluneční brýle

Cíl: rozvoj souvislého vyjadřování, fantazie Metoda, technika: hra na rozvoj fantazie

Aktivitu začneme krátkou motivací – lektor si nasadí brýle a úžasem vyjekne, sdělí účastníkům, že to jsou kouzelné brýle, které vidí jak do minulosti, tak i do budoucnosti. Všichni účastníci si brýle postupně nasazují, rekapitulují společný půl rok a dívají se do budoucna. (Špačková 1998, s. 131)

Taneční část

Zahřátí několika technickými prvky na místě i v prostoru – chainés, chasse s padebure… Každý se samostatně protáhne tak, aby byl schopný udělat provaz, rozštěp a protažení do placky. Zopakování choreografie mohou účastníci nejprve markýrovat, poté na plno. Začlenění zvedané figury do choreografie. Četné opakování celé choreografie i se zvedanou figurou a rekvizitami.

46 5.6. Úvodní lekce

Návrhu a realizaci programu předcházely dvě úvodní lekce, na kterých jsem tanečníky pozorovala, analyzovala potřeby jednotlivců i skupiny. Na základě tohoto pozorování jsem navrhla a následně realizovala tento program.

První úvodní lekce

Na první lekci jsme se krátce představili jeden druhému. Já jsem zjistila, že některé členy nově vzniklé skupiny již znám a oni se mezi sebou také znají.

Nastínila jsem tanečníkům, jak budou jednotlivé lekce probíhat, jaká jsou má očekávání a co vše bychom měli za rok společného snažení zvládnout. Jedinci mi také prozradili svá očekávání. Utvořili jsme si ústní dohodu o vzájemném respektování, aby cesta ke společnému cíli byla snazší. Zahřáli jsme se pomocí základních cviků ve stylu Disco dance a Hip hop, do rozcvičkové části jsem také zařadila jednoduchou piruetu, protáhli jsme se a naučili se jednoduchou hiphopovou sestavu.

Graf č. 1: Předešlá známost mezi jednotlivci ve skupině

Lucka

Anička

Hanka Alex

Monča Týna

Ondra

Anežka

Terka

Krista

47 Druhá úvodní lekce

Druhou lekci jsme začali zaznamenáním docházky a povídáním o uplynulém týdnu, díky kterému jsem měla možnost zjistit, jak se účastníkům daří ve škole, co je baví či nebaví, a jak tráví svůj volný čas. Poté jsme se zahřáli krátkým rozběháním, posilovali jsme břišní i hýžďové svaly a velkou část lekce jsme věnovali důkladnému protažení celého těla. Plánovaná technická cvičení jsem vynechala, abychom si stihli zopakovat a zatančit sestavu z předešlé lekce.

5.7. Průběh a zhodnocení programu 1. lekce – „Jméno pohyb“

Pomůcky: žádné

Cíl: seznámení, uvolnění napětí a rozehřátí Metoda, technika: rozehřívací hra, pohybová hra

Účastníci se postaví do kruhu, aby na sebe dobře viděli. Jeden z hráčů začne, řekne své jméno, ke kterému připojí pohyb - taneční prvek. Další pokračuje, řekne jméno hráče před ním, ukáže pohyb a přidá své jméno s pohybem.

Na konci si všichni zopakují všechna jména i pohyby. Cviky se dají spojit v jednu sestavu.

Průběh a zhodnocení cílů dramatické části

Na začátku lekce jsme zkontrolovali docházku, porozprávěli jsme o uplynulém týdnu a poté si zahráli hru na jména, která měla prolomit ledy a upevnit znalost jmen. Účastníci se zpočátku styděli, ale i přesto vymýšleli pohyby svižně. Každý z hráčů si vyzkoušel svou paměť zopakováním všech jmen a pohybů. Nakonec jsme pohyby spojili v jednu sestavu, kterou jsme si několikrát za sebou zatančili.

Účastníci se částečně poznali již na dvou předcházejících lekcích, proto tato sloužila jen k upevnění a zopakování jmen a uvolnění atmosféry. Dvě z dívek se při předvádění pohybů viditelně styděly. Jedné ze stydlivých dívek jsem musela s pohybem dokonce pomoci, vše ji přišlo nevhodné, a tak stále

48 říkala, že neví, a pohybovala rameny nahoru a dolů – to byl pro tuto hru její pohyb ke jménu. Závěrečný tanec sestavy účastníky rozesmál a zcela uvolnil atmosféru.

Průběh a zhodnocení taneční části

Plánované desetiminutové zahřátí jsem musela o dvě minuty zkrátit, na některých účastnících bylo vidět vyčerpání. Vydýchali jsme se, napili a plynule přešli na posilování břišních svalů na podložkách. Při posilování dvě účastnice často odpočívaly. Sestava ve stylu Disco dance nečinila nikomu problém, kroky jsme se učili ze začátku pomalu, později jsme je zrychlovali.

2. lekce – „Příjmení“

Pomůcky: žádné

Cíl: otevření se, popsání vlastního pocitu Metoda, technika: rozehřívací hra

Účastníci se posadí do kruhu tak, aby na sebe dobře viděli, a snaží vhodným přídavným jménem vystihnout, jak se cítí. Z vymyšleného přídavného jména si vytvoří příjmení. (Lenka Unavená, Tomáš Dobřenaladěný…)

Průběh a zhodnocení cílů dramatické části

Účastníci se posadili do kruhu a měli za úkol pomocí přídavného jména vystihnout své pocity a momentální náladu. Já jsem začala, aby bylo lépe pochopitelné, co se od hráčů očekává. Byla jsem Lenka Nachlazená. Poté dál po kruhu říkali svá příjmení další účastníci. Na konci hry jsme mezi sebou našli i několik rodinných příslušníků.

Při této hře měli účastníci poprvé možnost se otevřít a nepřímo skupině sdělit, jak se cítí. Ne všichni této příležitosti využili. Jejich příjmení se často opakovala, což není chyba, ale považuji to za projev uzavřenosti a stydlivosti.

Tři z dívek byly Veselé, dvě dívky a chlapec byli Unavení a jedna dívka byla dokonce Nachlazená, stejně jako já. Možná by celé hře napomohlo, kdybych již já zvolila jiné, více specifické a otevřené příjmení.

49 Průběh a zhodnocení taneční části

Rozcvičkovou sestavu si nebyli schopni všichni účastníci zapamatovat tak, aby se díky ní kvalitně zahřáli, proto jsem po této sestavě zařadila ještě posilování na břišní svaly. Po protažení jsme zkoušeli provaz, rozštěp a sed roznožmo s protažením do placky. Provaz udělají dva účastníci na pravou a jeden na levou nohu, rozštěp neudělá nikdo z účastníků, ani se mu nepřibližuje, placku až na zem neudělá též nikdo. Sestavu z minulé lekce si pamatovali všichni účastníci.

3. lekce – „Zrcadlo“

Pomůcky: žádné

Cíl: rozvoj partnerské citlivosti, cvičení soustředění, vzájemná interakce Metoda, technika: zrcadlení

Účastníci se rozdělí do dvojic, postaví se čelem k sobě. Jeden z dvojice je zrcadlo, druhý stojí před zrcadlem a provádí pomalé, jednoduché a plynulé pohyby celým tělem, druhý hráč, zrcadlo, se ho snaží co nejvěrněji napodobit.

Po chvíli si účastníci své role vymění. (Mlejnek 1997, s. 57)

Průběh a zhodnocení cílů dramatické části

Tanečníci si utvořili dvojice dle vlastního uvážení. Vzniklé dvojice se postavily proti sobě, samy si zvolily, kdo bude představovat zrcadlo, druhý z hráčů byl člověk. Na znamení start se člověk začal před zrcadlem pohybovat a hýbal se až do pokynu změna, v tu chvíli si hráči role vyměnili. Účastníci před zrcadlem tančili, čistili si zuby, česali se, dokonce zkoušeli dělat i kotrmelce.

Začátek této hry byl rozpačitý, účastníci byli nesoustředění, přestože si dvojice tvořili sami dle kamarádství a sympatií, byl při hře vidět stud a odstup.

V první části hry od sebe účastníci pohyby opisovali. Až po výměně zrcadel tělocvična utichla, účastníci se začali koncentrovat a využívat vlastní fantazii.

Lidé předváděli pohyby pomaleji a zrcadla jejich pohyby přejímala s větší

Lidé předváděli pohyby pomaleji a zrcadla jejich pohyby přejímala s větší

Related documents