• No results found

Miljökonsekvenser

In document ÖVERSIKTSPLAN 2018 (Page 161-165)

13. Konsekvenser

13.1 Miljökonsekvenser

Enligt miljöbalken MB 6:11 ska miljöbedömning göras för kommunala planer och program som har en betydande miljöpåverkan. Översiktsplanen kan till vissa delar antas ha en betydande miljöpåverkan och en miljöbedömning inklusive en miljökonsekvensbeskrivning har utarbetats. Påverkan på nationella miljömål redovisas i tabellform.

Riksintressen

Mark- och vattenområden ska användas för det eller de ändamål de är mest lämpade för. Användningen ska medföra en från allmän synpunkt god hushållning med resurser. I miljöbalken kap. 3 och 4 finns bestämmelser angående områden som är av riksintresse. Bara om två eller flera riksintressen enligt 3 kapitlet i miljöbalken är oförenliga kan man godta att något av riksintressena skadas. Reglerna i

miljöbalken om hur dessa avvägningar ska göras säger att företräde ska ges åt det eller de ändamål som på lämpligaste sätt främjar en långsiktig hushållning med marken, vattnet och den fysiska miljön i övrigt.

Totalförsvarets intressen skall ges företräde.

Riksintressen finns över hela kommunen och i stora delar av kommunen finns flera riksintressen som överlappar varandra.

Riksintresseanspråken för rennäringen omfattar stora områden i kommunen, vilket innebär att kommunen i stort sett påverkar dessa i de flesta markanvändningsförslag, särskilt i Riksgränsen-Torneträskområdet, Kiruna centralort och närområde samt kring Laxforsen, Jukkasjärvi och Kurravaara samt Kalixälvdal.

Turistnäringen är en av kommunens viktigaste näringar med stor utvecklingspotential särskilt i

Torneträskbygden. Kommunen bedömer detta riksintresse enligt MB 4:2 som mycket viktigt och att det vid avvägningar ska ges stor tyngd. Vid avvägning mellan riksintressen gäller att den verksamhet som bäst främjar en långsiktigt god hushållning med marken, vattnet och den fysiska miljön i övrigt ska ges

företräde.

I områden med höga naturvärden av naturreservatsklass och inom riksintresse naturvård ska

naturinventering göras vid detaljplaneläggning. Vid lovärenden bör de naturvärden som inventerats av länsstyrelsen/Skogsstyrelsen beaktas.

Vid avvägning mellan rennäring och friluftsliv i övriga delar av kommunen ska rennäringen ges företräde om påtaglig skada på rennäringen uppkommer.

Riksintresset för rennäring är så omfattande att det är svårt att utveckla bebyggelse kring Kiruna

centralort, Jukkasjärvi, Laxforsen-Poikkijärvi samt i Kurravaara. Rennäringsintressena är känsliga och de sammantagna förändringarna av markanvändningen måste beaktas. Påverkan på rennäringen ger behov av åtgärder för att minska påverkan, t ex stängsel kring begravningsplats och helikopterplatser.

Riksintresset för värdefulla ämnen och material kan beröras av nya anläggningar. Åtgärder som försvårar framtida utvinning är olämpliga. Miljökonsekvenserna vid brytning av mineraler prövas bäst i

miljötillståndsprocessen för brytningsverksamheten.

Miljökvalitetsnormer

Miljökvalitetsnormerna för omgivningsbuller överskrids inte i kommunen. Vid trafikplanering måste antalet fordon beaktas så att miljökvalitetsnormen inte påverkas. Miljökvalitetsnormen för utomhusluft i centralorten överskrids inte så att åtgärdsprogram krävs.

För miljökvalitetsnormen vattenförekomster finns det förekomster som inte uppfyller god eller hög ekologisk status. De flesta har tidigare varit flottleder men även grunddammar och trösklar samt

vandringshinder i form av vägtrummor förekommer. Vissa förekomster är utredda och har åtgärdsplaner.

Delar av Luossajoki och Pahtajoki har otillfredsställande status. Miljökvalitetsnormen överskrids i Luossajokisystemet, vilket innebär krav på åtgärder. Kirunas mål på 1000 nya jobb betyder att

befolkningen ökar och även om avloppsreningsverket är dimensionerat för ökningen så krävs åtgärder för att Luossajoki ska uppnå god ekologisk status. Båda vattendragen påverkas av gruvverksamheten i Kiirunavaara och den nedlagda Viscariagruvan. Luossajokisystemet påverkas dessutom av dagvatten och utsläpp från avloppsreningsverket. Svårigheten att överföra vatten från Luossajärvi medför ytterligare försämringar i Luossajokisystemet. Sjön Ala Lombolo har förorenade sediment och är en del i

Luossajokisystemet med dess föroreningar. Saneringen av Ala Lombolo prioriteras. SGU är huvudman för saneringen av Ala Lombolo.

Kommunen ska i den fysiska planeringen beakta och planera utifrån den aktuella vattenkvaliteten i området samt att vidta åtgärder i åtgärdsprogram.

Klimatförändringar, översvämning, ras och skred

I framtiden beräknas nivåerna i de mindre vattendragen minska i större delen av kommunen, eftersom snötäcket blir mindre i delar av kommunen och avdunstningen ökar i ett varmare klimat. Det lokala 100-årsflödet minskar och därmed översvämningsrisken vid höga flöden. Istället förväntas den totala

årsmedeltillrinningen öka och förskjutas mot större flöden under hösten, vilket innebär en skillnad jämfört med dagens situation. Ett förändrat nederbördsmönster och ökade nederbördsmängder ~40 % medför ökad risk för översvämningar i både små och stora vattendrag. Det kan få stora konsekvenser genom bortspolade vägar och avbrott i kommunikationerna. Det finns många osäkra faktorer som snabbare snösmältning på våren samt sammanfallande vårflod och fjällflod, som skulle kunna ge stora flöden med ökad översvämningsrisk i de stora vattendragen. Nederbördsprognoser visar att snömängderna i Kiruna centralort och i ett stråk mot nordost ökar. Ökningen blir större i slutet av seklet. Hur stor ökningen blir beror på vilket klimatscenario som inträffar.

Risker för ras i raviner och slänter i morän och grov sedimentjord, erosion samt slamströmmar i bebyggda områden har kartlagts översiktligt i en utredning gjord av MSB och SGI 2016. I förstudien har områden i samlad bebyggelse med förutsättningar för slamströmmar och/eller jordrörelser inventerats. Kriterierna utgjordes av raviner i morän eller grov sedimentjord med bebyggelse ovanför, i eller nedanför ravinen samt sluttningar över ca 17°. Obebyggda områden har inte karterats.

Risker för ras och skred samt slamströmmar i sluttande terräng måste beaktas vid planläggning. Hänsyn till markförhållandena blir allt viktigare. Geotekniska och geohydrologiska utredningar i detaljplaner är viktigare än tidigare. De i rapporten utpekade klass 2-områdena behöver kontrolleras av fastighetsägaren med jämna mellanrum.

Utsläpp av avloppsvatten

De tillståndsgivna utsläppsnivåerna till Torneträsk börjar närma sig de tillåtna värdena för biologiskt syreförbrukande ämnen enligt riksdagsbeslut 1974. De faktiska utsläppen är betydligt lägre eftersom stora delar av verksamheterna inte bedrivs året runt. I Abisko samhälle och Abisko turiststation närmar sig avloppsreningsverkens kapacitet gränsen för antalet anslutna. Möjligheten till utökning av

hotellkapaciteten i Abisko Turist påverkas av förutsättningarna i turistanläggningens avloppsreningsverk.

Kommunen bör tydliggöra framtida utveckling i området. Exploatering som leder till att

avloppreningskapaciteten måste utökas ska föregås av utredning av konsekvenserna för exploatering i hela området. Man kan även behöva överväga att omfördela avloppskapaciteten mellan orterna.

Kommunen behöver ha en utvecklingsstrategi för utbyggnad i Torneträskområdet samt för Kurravaara, Laxforsen och Poikkijärvi.

Påverkan på Natura 2000

De flesta områdena är skyddade som naturreservat, nationalpark eller så ingår de i obrutet fjäll.

Vid utsläpp av avloppsvatten till recipient beaktas påverkan på Natura 2000 för Kalix- och Torneälven.

Radon

För att uppnå god bebyggd miljö ska områden med uranrik granit, uranmineraliseringar och alunskiffer radonundersökas innan bygglov beviljas eller i detaljplan. Bostäder eller andra lokaler där människor stadigvarande vistas bör radonmätas före slutligt slutbesked.

Kulturmiljö

Arkeologisk utredning föreslås i områden med många kända fornlämningar och kulturlämningar, men även vid större exploateringar. Utredningen bekostas av kommunen/exploatören enligt KML 2 kap 11 §.

Vid alla byggen och andra markingrepp som planeras inom 150 meter från en fornlämning ska samråd ske med länsstyrelsen enligt kulturmiljölagen, KML 2 kap 10 §. Länsstyrelsen bedömer om fornlämningen berörs. Om fornlämningen påverkas krävs arkeologisk undersökning enligt KML 2 kap 12-13 §.

Påverkan på nationella miljömål

Miljömål Påverkan Åtgärder befintliga och planerade Begränsad

klimatpåverkan Global uppvärmning som får effekter på lokal nivå. Utsläpp från uppvärmning, trafik mm.

Övergripande politiska åtgärder

Äldre bebyggelse ersätts av ny mer energi-effektiv bebyggelse viket ger positiv påverkan på lång sikt.

Förutsättningar för elbilar ges.

Kommunen har redan kollektivtrafik med Kirunakortet som kostar 100 kr/år.

Frisk luft Tätare bebyggelse i nya Kiruna centrum.

Ökad biltrafik under en övergångstid.

Subventionerad kollektivtrafik

Trafiklösningar med fokus på gång-, cykel- och kollektivtrafik

Möjliggöra laddning av elbilar i hela kommunen Bara naturlig

försurning Övergripande politiska beslut centralt och globalt är

Kommunen har i planen uttalat ett önskemål om att en 300 m skogsridå vid älvar behålls vid skogsavverkning.

Giftfri miljö Gruvverksamheter medför ökade utsläpp.

Påverkan på fisk av främst kvicksilver är ett globalt problem.

Sanering av Ala Lombolo

Skyddande

ozonskikt Utvecklingen av ozonskiktet är beroende av globala, centrala, regionala och lokala insatser i form av tillsyn och information.

Säker strålmiljö Radon i befintlig bebyggelse

och nybebyggelse Äldre kartläggning följs upp

Mäts i nya bostäder inom riskområden eller okända områden

Ingen övergödning Avloppsutsläpp och sprängämnesrester i vattendrag

Fortsatt god rening i avloppsreningsverken Strävan att minimera utsläppen av

sprängämnesrester i gruvverksamheter Tillsyn av enskilda avloppsutsläpp Levande sjöar och

vattendrag Vattendrag och sjöar i Kirunas närområde är utsatta

Beakta vandringshinder i vattendrag vid planering

Sanering av Ala Lombolo

Grundvatten av

god kvalitet Risk för förorenande verksamheter i närheten av Nya skyddsområden tas fram

Myllrande

våtmarker Stora våtmarker finns i kommunen. De flesta påverkas inte av pågående utveckling, men framtida gruvverksamheter kan påverka. Dikning av mark för bebyggelse kan påverka våtmarker.

Myrskyddsplaner beaktas

En tidigare identifierad våtmark med höga naturvärden, Ripakaisenvuoma, ingår i område med lokalt naturskydd.

Levande skogar Skogsstyrelsen har det övergripande ansvaret för miljömålet.

Stora områden är avsatta som naturreservat.

Nya naturreservat utreds av länsstyrelsen. I vissa områden finns skogsområden av

urskogskaraktär. Översiktsplanen bedöms inte påverka miljömålet.

Ett rikt

odlingslandskap I princip har all djurhållning och alla jordbruk lagts ner.

Risk för förbuskning eller att marken bebyggs så att odlingsmarken försvinner

Även om det idag inte förekommer odling i någon högre grad i kommunen så kan markerna ha ett större värde som odlingsmark i framtiden.

Klimatförändringarna innebär längre växtsäsong och ett varmare klimat vilket ger bättre

förutsättningar för odling.

Hänsyn tas i planen.

Storslagen

fjällmiljö Trädgränsen flyttar längre upp. Förbuskning om rennäringen minskar.

Vid planeringen tas hänsyn till rennäringen och vid placering av verksamheter försöker kommunen minimera påverkan.

Behåller ortsstruktur Rennäringens behov Ingen vindkraft i fjällen

Tillgängliggörs för rörligt friluftsliv och besöksnäring

God bebyggd

miljö Gruvans expansion in i bebyggelsen. Rivning av nuvarande centrum är negativ för kulturmiljön trots åtgärder Bebyggelse i tidigare orörda områden.

Radon i mark och vatten

”Gröna fingrar” i nya centrum, lång stadspark Utveckling måste ske men ortstrukturen med små tätorter och liten spridd bebyggelse behålls.

Buller och barriäreffekter bevakas i infrastrukturprojekt

Landskapsbilden beaktas i områden med stora naturvärden

Radon beaktas vid ny bebyggelse Ett rikt växt- och

djurliv I en stor kommun finns stora naturvärden som kan hotas vid exploatering

Beakta sårbara arter vid exploatering Naturinventeringar i nya områden och inom riksintresseområden i detaljplan

I planen finns stora naturområden med markanvändning huvudsakligen för rennäring och rörligt friluftsliv utöver skyddade områden, obrutet fjäll och Natura-2000 områden

In document ÖVERSIKTSPLAN 2018 (Page 161-165)