• No results found

Figur 5. Motiv bakom företagens CSR-arbete

4.2.1 Konkurrensfördelar ur en intressentsyn Rykte och image

Ett motiv till arbetet med CSR som alla våra respondenter lyfte fram var att CSR påverkar varumärke och image positivt. Det framhölls att det handlar om publicitet, om företag inte arbetar med CSR-frågor kan de få negativ publicitet och ett dåligt rykte. Det förekom därför en uppfattning att CSR bidrar till ett starkare varumärke och att ryktet samt hur företagen vill uppfattas är starkt förknippat med CSR-arbetet. Ett gott rykte visar att företaget är bra att göra affärer med vilket kan medföra en ökad kundstock. CSR används därför som ett sätt att marknadsföra sig till kunder och övriga intressenter för att visa att företagen tänker hållbart och långsiktigt. När företagen tillämpar CSR befäster de positionen som ett miljömedvetet och socialt hänsynstagande företag. De som blir påverkade av företaget behöver se att

Motiv till CSR

Kostnadsbesparingar

* Eko-effektivitet

* Förebyggande genom sociala åtgärder

Lönsamhet Konkurrensfördelar

* Intressenter

33 företagen arbetar för att minska deras negativa påverkan på samhället. Morin berättade att folk påverkas av att de hugger skog samt släpper ut olika ämnen och genom att marknadsföra CSR så visar företagen att de genomför åtgärder för att förbättra för intressenterna. Eriksson menar också att ”CSR skapar goodwill, goda relationer och utökat handlingsmönster”.

Anställda

Vår empiriska undersökning har visat att de anställda är en viktig intressent vid arbetet med CSR. Genom att tillämpa CSR kan företagen uppnå konkurrensfördelar via de anställda i och med att de bygger upp varaktiga och goda arbetsförhållande. Det föreligger en syn hos alla respondenter att CSR bidrar till att företaget blir en attraktiv arbetsgivare vilket kan locka kompetent arbetskraft. Fahlstedt menar att CSR-frågor har blivit viktigare för arbetssökande, de vill veta hur företaget arbetar med sådana frågor. Det handlar om att den potentiella medarbetaren vill arbeta för ett företag som han/hon kan stå upp för, där det ges sociala förmåner samt där hänsyn tas till miljö och samhälle.

Uhler menar att en attraktiv arbetsgivare får de bästa medarbetarna vilket bidrar till bättre förutsättningar och bättre chanser till vinst för företaget. Det bidrar vidare till arbetskraft som är mer delaktig och som därför kan vara med i utvecklingen av företagets produkter och processer. Det framgick också av vår empiriska insamling att arbetet med att vara en god arbetsgivare också kan öka de anställdas motivation och produktivitet eftersom de anställda trivs och känner att de arbetar i en säker arbetsmiljö. Därmed får företaget anställda som kommer med idéer och dessa idéer kan bidra till lönsamhet för företaget i framtiden. Om ledningen visar att de bryr sig om samhället och miljön så påverkar det också de anställdas sätt att tänka. Morin tror att det är viktigt att de kan visa för de anställda att de bland annat värnar om hur människor har det i tredje världen och framförallt att företaget gör något meningsfullt med de produkter som de anställda producerar.

Kunder

Den empiriska insamlingen har också visat att kunder är en viktig intressent vid företagens CSR-arbete. Området har berörts av alla respondenterna som i vissa fall menar att kunderna bryr sig om företagens CSR-arbete.”CSR-arbetet kan innebära att vi säljer fler produkter eftersom vi blir förknippade med produkter som är billigare ur ett livscykelperspektiv”(Fahlstedt). Hermansson menar dock att företagets CSR-arbete inte är det första som kunderna tänker på när de ska köpa en produkt, men att det finns en indirekt

34 koppling och att vissa kunder ställer höga krav på CSR. Andra respondenter berättade också att kunder ibland kräver och t.o.m. reviderar företagens tillämpning av CSR. Det finns därför kunder som tänker kring CSR vilket gör att företag kan skapa en konkurrensfördel genom att tillämpa CSR eftersom chansen då är större att dessa kunder väljer deras företag. Vidare framhöll Morin att företag framförallt kan förlora kunder om de inte arbetar med CSR. Vilket han exemplifierade med att kunderna skickar enkäter till dem angående deras CSR-arbete och om de inte tillämpar CSR korrekt så kan de förlora dessa kunder. De kunder som de riskerar att förlora är de som finns i Nordeuropa vilka ger företaget fördelar i form av snabbare och billigare transport samt snabb och lätthanterlig betalning. Morin berättade också att de kunder som ställer högst krav på att företaget jobbar med CSR är slutkonsumenterna, de kunder som har detaljhandel som sina kunder. För dem är det nämligen viktigt att kunna sätta en stämpel på förpackningen att produkten är etisk och miljömässigt framtagen. Han menar därför att ju mer kundnära företaget jobbar desto större betydelse har CSR-arbetet.

Leverantörer

Att granska så att leverantörer sköter sitt arbete ansvarsfullt är vanligt förekommande bland våra respondenter. De ställer olika krav som innefattar ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter när de gör bedömningar av leverantörer. I många fall krävs det att leverantörerna ska arbeta med CSR-frågor och det görs ofta noggranna kontroller. Ett vanligt sätt är att deras leverantörer är tvungna att följa företagens Codes of Conduct. Vidare är det inte ovanligt att företagen gör CSR-revisioner som både innefattar sociala, ekonomiska och miljömässiga delar. Uhler framhåller att Kährs besöker sina fabriker i Kina var tredje vecka för att kontrollera t.ex. säkerhet, hantering av kemikalier, de anställdas förhållande och vilka olika tekniker som används. Genom att göra dessa kontroller kan företaget öka effektiviteten och därmed minska kostnaderna.

4.2.2 Övriga motiv

Det har också framkommit en syn att CSR bidrar till en långsiktighet och en helhetssyn vilket reducerar fokuseringen på de kortsiktiga resultaten. Genom CSR tvingas företagen att tänka långsiktigt och ta ansvar för den påverkan de har på omvärlden. Ett långsiktigt tänk kan bidra till att företagen gör investeringar som lönar sig på längre sikt. Vidare har det framkommit motiv som att företaget vill vara en god medborgare i samhället och bidra med sitt stöd när det gäller sociala, ekonomiska och miljömässiga frågor. Eriksson uttryckte det enligt följande

”Om samhället mår bra, mår vi också bra och då kan vi fortsätta driva vår verksamhet”.

35 Vi har även förstått att företagen tycker att det är bra att jobba hållbart både vad gäller den interna och yttre miljön, att CSR har en positiv inverkan på miljön och arbetsmiljön generellt, framförallt i de lågkostnadsländer som är efter i utvecklingen. Respondenterna menar att företagen har ett ansvar för CSR och att de har stora möjligheter att påverka samhället.

Det förelåg också en del tankar kring att CSR skapar förtroende och goda relationer med omgivningen. Genom att ha ett nätverk med olika organisationer inom CSR-området kan man utbyta erfarenheter samt få input och tips som kan underlätta och effektivisera CSR-arbetet i företaget. Det kan vara mycket värt och ge företaget ett försprång gentemot dess konkurrenter.

Related documents