• No results found

Praktiska exempel på CSR med koppling till lönsamhet

4.6.1 Miljömässigt exempel

Bruce Uhler berättade under intervjun om en CSR-åtgärd som både gynnat samhället och företagets lönsamhet. Företaget har sin produktion i Nybro och hade tidigare sitt lager i Kalmar. De bestämde sig för att flytta lagret till Nybro och byggde det enligt LEAD(

leadership, energi, enviroment design). Tidigare hade Kährs 1800 lastbilar som åkte mellan Kalmar och Nybro varje år för att frakta golv till och från lagret. Flytten av lagret bidrog till att Kährs har sparat 450 ton green house gas. De sliter inte heller längre lika mycket på vägarna och lastbilarna eller stör motorvägen. Det handlar om eko-effektivitet, där Kährs sparar pengar genom att förbruka mindre energi. ”Om man gör dessa saker rätt så blir vinst ett resultat av det, det handlar om doing well by doing good”(Bruce Uhler).

Även ITT har använt sig av eko-effektiva lösningar då de har anlagt ett borrhålslager för att kunna återanvända en större del av den överskottsvärme som de producerar. De kommer att ta

39 överskottsvärme från deras gjuteri, lagra den i marken och återanvända värmen under den kalla årstiden och därmed spara energi vilket i sin tur leder till minskade kostnader. Här visar ITT ett exempel där de kan ta till vara på sina resurser och därmed minska negativ påverkan på miljö och samtidigt sänka kostnaderna.

Morin gav oss ett praktiskt exempel inom CSR och miljöarbete där de agerade proaktivt vilket visade sig vara lönsamt. Exemplet berör klorgas, vilket tidigare var ett vanligt ämne att använda för blekning av papper. Klorgasen orsakade många giftiga ämnen samt föroreningar och påverkade således miljön negativt. I mitten av 90-talet bestämde sig Södra för att bli klorfria och bleka med ett annat ämne som är mer skonsamt för naturen. De kunde då inte veta med säkerhet att bytet av blekningsmedel skulle bidra till lönsamhet men utfallet blev positivt. Till att börja med betalade kunderna ett högre pris för Södras naturvänliga blekning.

Vidare attraherade Södra nya kunder med samma värderingar vilka ligger i Nordeuropa och är billigare att leverera till samt har liknande ekonomiska system som i Sverige. Syftet till Södras agerande var en debatt startade på 80-talet angående klorblekningens negativa påverkan på miljön. Många producenter ansåg dock att klorgas var den enda metoden att använda och agerade således inte. Södra satsade dock på att ställa om sin process i tid. Genom ett proaktivt agerande undvek de olika höga kostnader i form av snabb omställning och kundförluster som orsakade kvalitetsförsämringar, vilket många andra producenter fick erfara.

Södra fick därmed många fördelar genom att vara proaktiv på CSR-området.”Att vara proaktiv är alltid en fördel”(Morin).

Hermansson berättade om en miljömässig och energieffektiv CSR-investering i samband med att företaget byggde bergskyla för deras värmebehandling. Traditionellt används kyltorn som drar mycket energi och innehåller ämnen som inte är bra för naturen. Bergskylan tar vatten från grunden och leder det genom ett system som i sin tur kyler Atlas Copcos ugnar. Det är ett slutet system som endast består av vatten. Denna investering menar Hermansson har lönat sig eftersom den är energieffektiv.

Vidare gav Hermansson ett exempel på hur de genom att sortera avfallen bättre fått mer betalt. Hon gav exemplet att om de sorterar är det inte längre skrot varvid de kan sälja de olika ämnena t.ex. magnesium till ett bättre pris än om det hade klassificerats som skrot. Genom att vara miljövänliga kan de därmed också öka deras inkomster.

40 4.6.2 Sociala exempel

Uhler håller tillsammans med sina kollegor på med ett projekt som rör fair trade certifierad skog från Chile. Det berör ett drabbat område i Chile som historiskt har blivit olagligt skövlat på skog. Fair trade och FSC ska inleda ett samarbete där Kährs ska medverka och köpa in skog från Chile. Skogsägarna i Chile kommer att få ett mycket bättre pris än vad de någonsin fått. Eftersom det är fair trade certifierat kommer materialet att kosta mer och Kährs måste därför i sin tur ta ut ett högre pris på marknaden. Men genom att se det som en differentieringsstrategi med den fantastiska historien bakom så tror Uhler att det kommer leda till att vissa kunder är beredda att betala ett högre pris. Samtidigt som Kährs skapar en ny differentierad produkt och inkomster hjälper de bönderna i Chile och lär dem hur de hållbart ska ta hand om skogarna samt ger dem skälig ersättning. Vidare tror Uhler att det kan leda till att konkurrenterna i t.ex. Kina också börja tänka likadant vilket startar en kedjereaktion och förbättrar livssituationen för de U-länder som har tillgångar i form av skog.

Fahlstedt berättade under vårt samtal om ett socialt exempel på CSR som har visat sig sänka deras kostnader. I samband med svininfluensan informerande företaget de anställda om hygien och hälsa, erbjöd vaccination på företagshälsovården samt tillhandahöll alcogel och andra hygienartiklar. Denna insats minskade även vanliga sjukdomsfall som t.ex. förkylningar och bidrog till att ITT:s korttidssjukfrånvaro sjönk vilket medförde en kostnadsminskning och därmed en direkt påverkan på företagets lönsamhet. Genom att företaget värnade om de anställdas hälsa sänkte de också deras kostnader.

Södra tillhandahåller ett fullt utrustat gym, anordnar filmvisningar, erbjuder stugor på västkusten och i fjällen samt har interna idrottsklubbar i golf, cykling och friidrott. De betalar också startavgifter till olika engagemang och erbjuder personalen träningsläger. ”Det finns en bakomliggande tanke med detta att vi vill kunna locka till oss attraktiv arbetskraft”(Morin).

Vidare engagerar Södra sig i olika högskolor och universitet med syftet att locka till sig kompetent personal för att bli ett mer framgångsrikt företag.

Atlas Copco arrangerar fester, idrottsaktiviteter och andra engagemang med underliggande orsak att de anställda ska trivas på arbetet och få mer motivation samt arbeta mot samma mål vilket i sin tur bidrar till ökad produktivitet.

Eriksson berättade under vår empiriska insamling att de genom att stötta ett lokalt teatersällskap samtidigt kunde spara in pengar. OKG anordnar nämligen en teaterföreställning

41 varje år för barn. Tidigare har de hyrt in teatergrupper långt utifrån vilket har inneburit en hel del kostnader för deras föreställningar. Genom att de inledde ett samarbete med den lokala teatergruppen kunde OKG spara in på kostnader samtidigt som de hjälper en lokal förening.

42

5 EVA-BERÄKNING

Följande kapitel innehåller en kombination av referensram, tillvägagångssätt och empiri.

Anledningen är att vi vill ge vår läsare ökad förståelse eftersom det gör att du som läsare kan se sambandet i vår beräkning tydligare. Till att börja med presenterar vi EVA som begrepp samt dess beståndsdelar. Utifrån tidigare forskning presenterar vi sedan en justerad EVA-modell som används för att utläsa EVA:s värde i studiens företag. Därefter presenterar vi utvecklingen av EVA i företagen med hänsyn till deras CSR-aktiviteter. EVA-beräkningen ska vara ett stöd för oss i vår bedömning om det föreligger någon korrelation mellan CSR och lönsamhet. Det leder i sin tur till att kapitlet avslutas med en presentation av vår EVA-beräknings resultat.

Den grundläggande idén bakom Economic Value Added är inte ny, för mer än 100 år sedan utvecklades det relaterade begreppet ”economic income” (Young, 1997). EVA är en värderingsmodell som utvecklades år 1982 av Joel Stern och G. Bennett Stewart III.

Värderingsmodellen fick tidigt en hög acceptans eftersom den visar den verkliga vinsten (Grant, 2003). Enligt EVA tjänar ett bolag in en verklig vinst endast när intäkterna är tillräckliga för att täcka företagets driftskostnader och dess kostnader för kapital (Young, 1997). Fortune magazine beskrev EVA som “today´s hottest financial idea and getting hotter” (Ehrbar, 1998 s.1). Till skillnad från traditionella finansiella mått på vinst som t.ex.

EBIT(earnings before interest and taxes) och EBITDA (EBIT plus avskrivningar och amorteringar) så bygger EVA på vinst efter justeringar och kapitalkostnader. Vid beräkning av EVA dras direkta kostnader, kostnader för kapital och indirekta kostnader för eget kapital bort ifrån intäkterna. Det gör att EVA speglar ett modernt mått eftersom det är nära knutet till aktieägarvärde (Grant, 2003).

Vid beräkningen av EVA görs en jämförelse av det ekonomiska resultatet för ett företag under en viss period med kapitalkostnaden för det använda kapitalet i rörelsen under samma period (Landelius & Treffner, 1998). EVA mäter således skillnaden mellan avkastningen på företagets kapital och kostnaden för det. Ett positivt tal på EVA är en indikation på att värde har skapats för aktieägarna och ett negativt värde på EVA ger en indikation på att företaget förstört värde för aktieägarna. Ett annat sätt att se på EVA:s innebörd är som bolagets vinst efter avdrag för kostnader för både skulder och eget kapital. EVA-förespråkare hävdar också att olika redovisningsprinciper snedvrider årsredovisningens siffror och därför behövs en rad olika justeringar göras för att eliminera snedvridningarna (Young, 1997).

43 Det finns två olika sätt att kategorisera EVA, redovisningsperspektivet och finansieringsperspektivet. Sett ur ett redovisningsperspektiv är EVA skillnaden mellan NOPAT (Net operating profit after tax) och den vägda genomsnittliga kostnaden för kapitalet.

NOPAT kan på svenska översättas till rörelseresultat efter skatt. I det finansiella perspektivet definieras EVA utifrån hur väl det stämmer överens med företagets aktiekurs. Vi har i vår studie använt oss av redovisningsperspektivets definition (Grant, 2003). Mer konkret uttrycks definitionen:

EVA= NOPAT – Kostnaden för kapitalet (Investerat kapitalet *WACC) (Weaver, 2001) & (Young, 1997).

Related documents