• No results found

NOPAT är som nämnt företagets rörelseresultat efter skatt med hänsyn till vissa justeringar (Young, 1997). Investerat kapital är summan av företagets finansiering, bortsett från icke-räntebärande skulder t.ex. leverantörsskulder (Young, 1997). Mer konkret kan investerat kapital definieras som summan av eget kapital och räntebärande skulder, alternativt totala tillgångar minus icke räntebärande skulder (Nilsson m.fl., 2002). I både NOPAT och investerat kapital behöver det göras justeringar för olika bokföringsförvrängningar (Young, 1997).

Stern Stewart har föreslagit upp till 164 justeringar vid beräkning av EVA. Vanligtvis görs dock endast ett 10-tal justeringar i praktiken av företag som tillämpar EVA. Justeringarna varierar mellan olika företag beroende på det specifika företagets situation (Weaver, 2001).

Om alla de 164 justeringarna skulle användas riskerar EVA-beräkningen att bli hopplöst komplicerad. Som regel bör justeringar endast göras om beloppen är betydande, informationen är lättillgänglig och om personer utan ekonomisk utbildning kan förstå dem.

Justeringarna görs för att återställa snedvridningar som orsakas av olika redovisningsprinciper och -åtgärder. Logiken bakom justeringarna är att när företag upprättar sin redovisning belastar vissa poster resultatet på konstgjord väg som t.ex. avsättningar, uppskjutna skatter och goodwill vilket vilseleder företagets räkenskaper. Om reserveringarna inte förs tillbaka till eget kapital kommer kapitalkravet att undervärderas och rörelseresultatet kommer vara missvisande (Young, 1997).

44 5.1.2 Våra valda justeringar

Utifrån den teoretiska insamlingen har vi valt de mest frekvent förekommande justeringar samt beaktat vilka som är möjliga med hänsyn till den tid och omfattning som vår studie är begränsad av. Vi har valt att göra justeringar som är lätta att förstå och som är mest förekommande samt har en relevant påverkan på resultatet. Följande justeringar är därför aktuella för vår studie:

Forskning och utveckling

Enligt redovisningsstandarder ska forskning och utveckling kostnadsföras direkt då kostnaderna uppstår. Enligt EVA:s logik är företagets kapital underskattat om forskning och utveckling inte aktiveras vilket i sin tur överdriver värdet på EVA. Det kan innebära att företaget visar att de skapar värde för aktieägarna när de i själva verket har förstört värde för aktieägarna. Därför bör kostnaderna för forskning och utveckling återföras till eget kapital och rörelseresultatet. De aktiverade kostnaderna ska sedan skrivas av succesivt, med en avskrivningsperiod på den förväntade livslängden i verksamheten. Det kan vara väldigt svårt att mäta livslängden på forskning och utveckling och därför kan forskning och utveckling skrivas av planenligt under t.ex. 5 eller 10 år (Young, 1997). Mot bakgrund av det har vi kapitaliserat forskning och utveckling i investerat kapital. Vidare har vi lagt tillbaka kostnaden för forskning och utveckling i NOPAT och dragit av årets avskrivning som en kostnad för forskning och utveckling. Vi har sedan skrivit av forskning och utveckling planmässigt över fem år.

Uppskjuten skatt

Justeringar för uppskjuten skatt görs genom att lägga till årets ändring av den uppskjuten i NOPAT. I investerat kapital adderas den totala uppskjutna skatten eller subtraheras om det föreligger ett underskott. Den här justeringen tar bort skattemässiga inverkningar på bokföringen så att skattekostnaden i EVA-uträkningen mer korrekt speglar värdet som företaget ska ålägga i skatt till myndigheten (Young, 1997). Därför har vi i NOPAT lagt till årets ökning av den uppskjutna skatteskulden och eliminerat årets ökning av den uppskjutna skattefordran. I investerat kapital så ska uppskjutna skatter från tidigare år flyttas från en skuld till kapital, totalbeloppet på uppskjutna skatter ska därför läggas till(skatteskuld) eller dras bort från(skattefordran) investerat kapital. Anledningen är att man oftast inte betalar eller

45 får tillbaka den uppskjutna skatten och därför ska den räknas om aktieägarnas pengar (Ehrbar, 1998).

Avsättningar

Företag sätter ofta av kapital i bokföringen för kostnader för framtida åtaganden såsom garantier, rättstvister, miljöskador osv. Tyvärr så ger avsättningar möjligheter för företagen att manipulera vinster. Den mest vanliga manipuleringen är att göra stora avsättningar vid hög vinst och således minska vinsten vilket skapar en dold reserv som företaget kan använda när resultatet är lägre. För att eliminera de dolda reserverna görs följande justeringar. När avsättningar har ökat under året, så ska ökningen läggas tillbaka till rörelseresultatet. Då en minskning i avsättningar har gjort dras det istället bort från rörelseresultatet i NOPAT.

Justeringen kommer därför att omvandla de lättmanipulerade siffrorna till kassaflöde. Vidare ska avsättningar från tidigare år läggas till i investerat kapital (Young, 1997). Vi har därför lagt till/dragit bort årets ökning/minskning av avsättningar i NOPAT och lagt till avsättningar från tidigare år i investerat kapital.

Goodwill

Goodwill som är aktiverad går emot EVA:s logik eftersom avskrivningar på goodwill underskattar kapitalet och överdriver EVA. Därför ska inte goodwill skrivas av vid EVA-beräkningen. Eventuella avskrivningar av goodwill från det aktuella året ska därför återföras till kapital och rörelseresultat. Dessutom ska alla ackumulerade goodwillavskrivningar från tidigare år återföras till kapitalet (Young, 1997). Det innebär att vi i vår beräkning ska lägga tillbaka alla ackumulerade goodwillavskrivningar till investerat kapital samt lägga tillbaka kostnaden(årets avskrivning) för goodwill i NOPAT-uträkningen.

Skatt

I NOPAT ska beaktning tas till den skatt som betalas det aktuella året, det tidigare årets skatt.

Årets skattekostnad ska givetvis i framtiden betalas men genom att företagen följer bokföringsmässiga principer och sätter av skatten för det året den uppkommer så förvrängs företagets operativa resultat för året. Genom att vi begränsar skattereduktionen till det belopp som verkligen betalas ger siffrorna en mer realistisk bild på kostnaderna för året (Johnsson m.fl., 2004). Med stöd av det har vi dragit av föregående års skatt i NOPAT.

46 Ovanstående beskrivningar och justeringar leder därför fram till följande modeller för NOPAT och investerat kapital:

Tabell 1. NOPAT NOPAT:

Rörelseresultat + kostnad för FoU

- Avskrivning på FoU + Goodwillavskrivning

+ årets ökning av den uppskjutna skatteskulden - årets ökning av uppskjuten skattefordran + årets ökning av avsättningar

- Skatt

= NOPAT

Tabell 2. Investerat kapital Investerat kapital:

Tillgångar

- Icke räntebärande skulder + Kapitalisering av FoU

+ Ackumulerade goodwillavskrivningar + Uppskjuten skatteskuld

- Uppskjuten skattefordran + Avsättningar

= Investerat kapital

Related documents