• No results found

Idrottare “1” - Semistrukturerad intervju 2019-04-10 Idrottare “2” - Semistrukturerad intervju 2019-04-12 Idrottare “3” - Semistrukturerad intervju 2019-04-14 Idrottare “4” - Semistrukturerad intervju 2019-04-19 Idrottare “5” - Semistrukturerad intervju 2019-04-20 Idrottare “6” - Semistrukturerad intervju 2019-04-20 Tränare “1” - Semistrukturerad intervju 2019-04-12 Tränare “2” - Semistrukturerad intervju 2019-04-14 Tränare “3” - Semistrukturerad intervju 2019-04-19

Bilagor

Bilaga 1 Informationsblankett

Vi är två studenter på Malmö Universitet vid namn Kalle Averfalk och Martina Andrén. Vi går det idrottsvetenskapliga programmet med inriktning ledarskap. Just nu skriver vi vårt examensarbete och Du har blivit utvald att delta i vår studie.

Syftet med studien är att öka förståelsen om hur motivation uppstod under idrottsliga relationer mellan elitidrottare och respektive tränare, genom att utföra kvalitativa intervjuer. Vi är intresserade av hur relationer ser ut mellan idrottare och tränare samt hur motivation påverkades.

Anledningen till att vi vill försöka förstå fenomenen är för vi hoppas att producerad kunskap kan vara kunskapsberikande och användbar för nuvarande elitidrottare och tränare men även för hela svenska idrottsrörelsen. Vi hoppas att examensarbetet kommer att bidra med användbar kunskap relaterat till relationer och motivation. Förhoppningsvis kan gynnsamma faktorer identifieras som kan förklara vad som motiverat idrottare under karriären. Vi har valt att göra en kvalitativ studie med hjälp av retrospektiva intervjuer med sex elitidrottare som slutat med sin aktiva karriär och tre tränare från respektive idrott. Ni idrottare som har valts ut har bland annat presterat bra på nationell och internationell nivå. Dessutom har vissa av er som valts ut även visat intresse att delta i studien när vi i början av året sökte deltagare till undersökningen. Ni tränare som valts ut har gjort det på grund av att ni varit tränare inom respektive idrotter och dessutom varit tränare för idrottarna som deltar i studien.

Resultatet bearbetas i en tematisk analys och behandlas och presenteras anonymt. Ni kommer även få konfirmera transkriberat/renskrivet material så att ni känner er bekväma med svaren inför vår bearbetning. Med andra ord inte kommer det inte gå att urskilja vem som har svarat vad och era uttalande kommer bearbetas ordagrant för att behålla äktheten i studien. Det är helt frivilligt att vara med i undersökningen och Ni har rätt att avbryta Er medverkan när som helst utan konsekvenser. Vi hoppas dock att Ni väljer att vara med och desto fler deltagare vi får med, desto bättre kan undersökningen bli. Med Er hjälp kan vi förhoppningsvis identifiera viktiga motiverande faktorer inom idrottsliga relationer.

Genomförandet av intervjuer innebär att vi antingen behöver träffas eller om möjligtvis ta intervjun via telefon eller Skype.

Huvudman för forskningsprojektet är Malmö Universitet (MAU).

Vid frågor hör gärna av Er till oss: Kalle Averfalk 0706-17 11 18 kalle_averfalk@hotmail.com Martina Andrén 0793-36 00 46 martina.andren89@gmail.com

Bilaga 2 Samtyckesblankett

Projektets titel: (ifylles av student)

Examensarbete

Datum: (ifylles av student)

Studieansvarig/a: (ifylles av student) Kalle Averfalk

Martina Andrén

kalle_averfalk@hotmail.com martina.andren89@gmail.com Din E-post:

Studerar vid Malmö universitet,

Fakulteten vid hälsa och samhälle, 205 06 Malmö, Tfn 040-6657000

Utbildning: Idrottsvetenskapligt program

med inriktning ledarskap 180HP

Jag har muntligen informerats om studien och tagit del av bifogad skriftlig information. Jag är medveten om att mitt deltagande är frivilligt och att jag

när som helst och utan närmare förklaring kan avbryta mitt deltagande. Mitt deltagande sker med total anonymitet och personlig information behandlas med största möjliga sekretess. När arbetet är färdigställt är färdigställt är jag medveten om att det publiceras på Malmö Universitets databas (MUEP).

Jag lämnar härmed mitt samtycke till att delta i ovanstående undersökning:

Datum: ………..

Bilaga 3 Intervjuguide för idrottare

Begreppen självbestämmande, kompetens och samhörighet visas för

informanten. Informanten tillfrågas att förklara och relatera till begreppen, om hen har möjlighet till det.

Bakgrund

1. Berätta om din tid som elitidrottare.

2. Vad hade du för målsättning med din idrott?

Motivation

3. Vad var din drivkraft att utöva och satsa på din idrott?

4. Varför valde du att avsluta din karriär?

5. Vilka var de främsta orsakerna till att du lyckades så bra inom din idrott?

Relationen mellan tränare och idrottare

6. Hur var din relation till din tränare?

7. Hur förändrades relationen under samarbetet?

8. Hur gjorde din tränare för att uppmuntra dig under din idrottssatsning? 9. Kunde tränaren ha motiverat dig mer under idrottskarriären, och i så fall

hur?

10. Vilka egenskaper upplever du är viktiga som din tränare uppvisade? 11. Vilka tränarbeteende motiverade dig och ändrades dessa under

samarbetet?

Samhörighet

12. Vad gjorde tränaren för att du skulle uppleva gemenskap med andra?

Kompetens

13. Vilken kunskap upplever du att din tränare bidrog med under karriären? 14. Hur kommunicerade ni under samarbetet?

Autonomi

15. Hur fick du påverka din egen idrottssatsning/karriär?

16. Vilka tränarbeteenden anser du är absolut viktigast för att motivera dig till en fortsatt satsning efter egna erfarenhet?

Bilaga 4 Intervjuguide för tränare

Begreppen självbestämmande, kompetens och samhörighet visas för

informanten. Informanten tillfrågas att förklara och relatera till begreppen, om hen har möjlighet till det.

Bakgrund

1. Berätta om din tid inom tränaryrket.

Relationen mellan tränare och idrottare

2. Hur väsentlig anser du relation mellan idrottare och tränare är för idrottarens motivation?

3. Vilka beteende anser du är gynnande respektive negativa för relationen mellan idrottare och tränare?

4. Hur förändrades relationen till dina idrottare under karriären? 5. Hur tycker du att tränare ska motivera sina idrottare?

6. Hur försökte du motivera dina idrottare under deras idrottskarriär? 7. Vilka egenskaper upplever du är viktiga att ha för att vara en

framgångsrik tränare?

8. Hur tror du kontexten du verkade i påverkade ditt agerande?

9. Hur påverkade idrottarnas beteende och motivation dina beteenden?

Autonomi

10. Hur lät du dina idrottare påverka deras egen idrottskarriär? 11. Hur utövade du ditt ledarskap?

Kompetens

12. Hur uppfattar du erfarenhetsbaserad kontra teoretisk kunskap? 13. Tror du det är viktigt att kommunicera med idrottarna och varför? 14. Hur använde du dig av feedback?

Samhörighet

15. Hur gjorde du för att dina idrottare skulle uppleva gemenskap? 16. Tror du gemenskap är viktigt för individuella idrottare?

Related documents