• No results found

Název nákladu Počet

kusů Cena kusu

[Kč] Náklady celkem

[Kč] %

Nákup služeb 379 600,00 37,96

Test 360° 1 9 000,00 9 000,00 0,9

Komunikační dovednosti 1 40 000,00 40 000,00 4

Asertivní jednání 1 40 000,00 40 000,00 4

Trénink týmové spolupráce I 1 71 800,00 71 800,00 7,18 Obchodní dovednosti I 1 39 000,00 39 000,00 3,9 Obchodní dovednosti II 1 39 000,00 39 000,00 3,9 Obchodní dovednosti III 1 39 000,00 39 000,00 3,9 Trénink týmové spolupráce II 1 71 800,00 71 800,00 7,18 DC pro vybrané zaměstnance II 1 30 000,00 30 000,00 3 Zdroj: Vlastní návrh a zpracování

Financování je zásadní otázkou realizace každého vzdělávacího programu, a proto je nesmírně důležité rozmyslet nejvhodnější variantu.

V úvahu připadají 4 možnosti:



Dotace z Evropské unie a státního rozpočtu,



Vlastní zdroje,



Spolufinancování zaměstnanci,



Úvěr.

V rozpočtu je třeba neopomenout finanční ohodnocení manažerů podílejících se na řízení projektu nebo interní výuce ICT. Jejich finanční ohodnocení bylo v analyzovaném projektu neadekvátní, a tím pádem i motivace byla nízká. Jelikož tento mnou navrhovaný projekt kalkuluje s prostředky z vlastních zdrojů, tak pro příští projekt navrhuji zvýšení jejich hodinové mzdy min. na 290 Kč, s čímž mnou navržený rozpočet již počítá.

67 6.1.1 Financování z EU a státního rozpočtu

Analyzovaný projekt byl financován z prostředků Evropské unie a státního rozpočtu České republiky, a pro navazující vzdělávací program bych doporučila opět zažádat o dotaci, když bude vyhlášena nová výzva.

Dle nového harmonogramu výzev pro rok 2011 Evropského sociálního fondu v ČR existuje možnost znovu financování z prostředků Evropské unie. Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje vyhlášení nové výzvy v oblasti podpory 1.1 Zvýšení adaptability zaměstnanců a konkurenceschopnosti podniků ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011. (www.esfcr.cz)

PIVOVAR SVIJANY, a.s. může opětovně žádat o dotaci se záměrem úspěšného navázání na již uskutečněný projekt rozvoje zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi silný podnik, který v minulosti již realizoval několik projektů v oblasti technologií, nemovitostí (program SAPARD) a naposled i lidských zdrojů, které byly všechny hrazeny právě z Evropské unie a státního rozpočtu ČR, tak se může stát, že by při nové žádosti o dotaci opět uspěl a mohl by tak být podpořen v dalším rozvoji svých zaměstnanců.

6.1.2 Vlastní zdroje

Druhou variantou, v případě neúspěchu žádosti o dotaci, je vyčlenění částky ze zisku ve výši 1 000 000 Kč/ročně za účelem zaměstnaneckých benefitů, kterými bude zaměstnavatel podporovat a motivovat vybrané pracovníky v dalším vzdělávání. Tato forma benefitů je velmi rozšířená, neboť mají stabilizační roli, což zvyšuje loajalitu zaměstnanců. Společnost může z celkové částky určené na vzdělávání vyčlenit určitou částku na každého zaměstnance, kterého chce podpořit v jeho osobním rozvoji a daný pracovník si sám zvolí, na jaké vzdělávání finance vynaloží. Další možností je přímo předplacení určitého kurzu pracovníkovi.

6.1.3 Spolufinancování zaměstnanci

Další možností, kterou navrhuji, je financovat vzdělávací program je za spoluúčasti zaměstnanců. Zaměstnavatel může například vyhradit jednu pracovní hodinu na

68 vzdělávání a uhradit část nákladů na kurz. Zbylé náklady si ale pracovník hradí sám.

Zaměstnanec musí být dostatečně motivován a chtít se dál rozvíjet, aby chápal, že i toto je podpora ze strany zaměstnavatele se dále rozvíjet. Jen vysoce motivovaný pracovník bývá zpravidla ochoten přispět na své vzdělávání. Tato forma vzdělávání není úplně rozšířená, ale přesto se vyskytuje. Záleží na firemní strategii, jak své zaměstnance ve vzdělávání podporuje. I tento způsob vidím jako velice účinný a společnosti PIVOVAR SVIJANY, a.s. bych jej určitě doporučila. Zjistí se tak, kdo má opravdový zájem rozvíjet své znalosti, schopnosti a dovednosti.

6.1.4 Úvěr

Nejméně reálnou možností je financování nového vzdělávacího programu pomocí úvěru. Tuto možnost osobně shledávám nereálnou. Vzdělávání je sice pevnou položkou rozpočtu, ale v případě ztráty prosperity se nejprve stáhnou peníze na vzdělávání a další výdaje, které jdou okamžitě zredukovat. Dle mého názoru nebude žádná společnost vzdělávat své zaměstnance z cizích zdrojů a počká, až si to bude moct dovolit profinancovat ze svých vlastních zdrojů.

6.2 Plán aktivit

Závěrečné DC, z kterého bude patrné, jaké kurzy bude žádoucí zařadit do dalšího vzdělávacího programu, je sice naplánováno na září 2011, ale již teď je z hodnotících dotazníků zřejmé, na které kurzy by bylo dobré v příštím programu navázat a v kterých zaměstnance dál rozvíjet.

Nemá smysl školit manažery a obchodní zástupce například 3 pracovní dny, protože by firma přicházela o zisk. Nicméně je důležité, aby se zaměstnanci občas setkali na déle než jednodenním školení a absolvovali jiné formy školení např. aktivity v přírodě, sportovní hale apod. Návrhem může být víkendové školení formou outdoorového programu, jako tomu bylo na začátku analyzovaného programu. Školení mimo pracoviště se jednoznačně osvědčilo, má vyšší míru efektivnosti, protože se účastníci plně soustředí na aktivity a nejsou rušeni pracovním prostředím a povinnostmi.

69 Doporučení konkrétních aktivit pro další vzdělávací program

Ze současné analýzy probíhajícího vzdělávacího programu je jasné, že se školení

Všechny kurzy navrhuji pořádat mimo pracoviště společnosti PIVOVAR SVIJANY, a.s., jak se osvědčilo v analyzovaném projektu. Společnost PIVOVAR SVIJANY, a.s.

nedisponovala vhodnými technickými podmínkami pro výuku a zároveň účastníci byli neustále rušeni svými pracovními povinnostmi. Jak vyplývá z analýzy, společnost PIVOVAR SVIJANY, a.s. si po několika úvodních školeních ve svých prostorách pronajala školící prostory společnosti LIF, a.s. v Liberci, kde bylo vynikající technické zázemí, v čemž doporučuji pokračovat.

V Tabulka 20 je přehledně znázorněn návrh konkrétních aktivit pro roční navazující vzdělávací program.