• No results found

Nedan följer resultatet, kategoriserat under olika temarubriker, utifrån de semistrukturerade intervjuer som utförts på närsjukvårdsavdelningen. För att styrka de teman som lyfts fram i resultatet används citat tagna ur intervjuerna. De intervjupersoner som står för citaten benämns som Respondent A-D. Respondent A är läkare, Respondent B vårdadministratör, Respondent C undersköterska och Respondent D är sjuksköterska.

4.3.1

Webben som kanal

Samtliga respondenter menar på att webben är bra som distributionskanal för

sjukvårdsinformation. De förklarar att de tycker att det är viktigt att sjukvården kommunicerar via webben eftersom det är en modern och väl använd informationskanal. I det dagliga arbetet kommer de i kontakt med många patienter som refererar till webben. En av respondenterna framhåller styrkan i att webben ger tillgång till ständigt uppdaterad information. Det kommer fram två tydliga problemområden när frågan om respondenternas åsikter om internet som kommunikationskanal ställs. För det första påpekar de intervjuade att det är viktigt att komma ihåg att det finns målgrupper som inte använder internet av olika skäl. Därför framhålls vikten av alternativa kommunikationskanaler och att webben endast bör ses som ett komplement. För det andra tar respondenterna upp risken med att webben kan innehålla felaktig information eller information som tolkas fel vilket blir ett problem för sjukvården. De poängterar också att sjukvårdsinformation via internet i regel aldrig kan ge alla de svar som patienten söker, att det därför endast ska ses som ett komplement till muntlig kommunikation med professionen. ”Jag tycker att det är bra att man använder moderna medier men jag tycker att man ska vara medveten om att alla inte har tillgång till det.” förklarar Respondent A.

4.3.2

Upplevelse av implementeringen

Beskrivningen av implementeringsprocessen varierar mellan respondenterna. Det framhålls bland annat att 1177 fortfarande främst förknippas med telefonrådgivning och att det råder viss oklarhet kring vilken funktion webbtjänsten har. Respondenterna medger att de fått trycksaker, information via intranät och muntlig information i form av ett informationsmöte. Vidare beskrivs hur implementeringen styrts centralt från organisationen utan att vårdcentralen haft något specifikt inflytande. Det är endast en av de fyra respondenterna som direkt refererar till att införandet av 1177.se varit en kampanj. Den enskilda insats som samtliga intervjuade tar upp är

det informationsmöte som 1177-organisationen hållit på avdelningen. Samtidigt menar

respondenterna att de inte upplevt det som utbildning för hur de ska använda webbplatsen utan endast som information om den. Medarbetarna på avdelningen ser implementeringen av 1177.se som något som kommer någon annanstans ifrån och ingen refererar till processen som något de själva deltar i.

”Jo de har varit här en gång och visat lite hur upplägget fungerade, lite kort sådär. Det var inte så jättelångt och problemet är ju som sagt att det är en stor sida och man måste vara lite haj på hur man tar sig vidare känner jag. Har man låg datakunskap så tror jag att man kan tycka att det är lite besvärligt.”

(Respondent C, 2013-03-15)

4.3.3

1177.se som arbetsredskap- användningsområden

Flera användningsområden för 1177.se tas upp under intervjuerna. Det som framhålls främst är att den både kan ses som en källa till information och som ett konkret arbetsredskap. Med informationskälla menar respondenterna att de har möjlighet att söka på sjukdomar, symptom och behandlingar. Som arbetsredskap framhålls möjligheten att hänvisa patienter till

webbplatsen. Två av respondenterna framhåller e-tjänsten Mina vårdkontakter som ett effektivt och säkert kommunikationsverktyg ut mot patienterna. Viktigt att notera är att respondenterna inte fullt ut ger samma bild av vad ursprungssyftet med webbplatsen är. Dessutom förklarar två av respondenterna att de för egen del inte ser något yrkesmässigt användningsområde för 1177.se. En intressant aspekt som kommer upp är att möjligheten att publicera

avdelningsspecifik information via nätet upplevs minska med införandet av 1177.se. Vilket framhålls som något negativt.

”Jag använder den inte själv, alltså för att inhämta kunskap. Har inte gjort hittills i alla fall. För jag använder andra sidor som jag tycker är bättre.” (Respondent A, 2013-03-15)

”Jag sitter ju en hel del i telefonrådgivningen så att man har ju hela tiden 1177.se uppe[...] Det är alltid aktuellt det som står där.” (Respondent D, 2013-03-15)

4.3.4

Förtroende för 1177.se

Samtliga respondenter medger att de har förtroende för innehållet på 1177.se. Samtidigt beskriver två av fem att det är svårt att avgöra eftersom de själva inte är inne på sidan aktivt. Det råder alltså en oklarhet bland respondenterna kring vem som faktiskt står bakom innehållet. Ingen av respondenterna uppger att det är alla regioner och landsting i ett nationellt samarbete som står bakom innehållet på 1177.se.

”Det kan jag inte säga på rak arm. Men jag utgår ifrån att det är doktorer och sjuksköterskor som sitter i någon position av något slag som är med och utarbetar den här sidan, med webbkunniga personer. Men det har jag inte en susning om. Aldrig reflekterat över.”

(Respondent B, 2013-03-15)

4.3.5

Förbättringar inför framtiden

Först och främst kan det konstateras att tre av fyra respondenter påpekar att det inte är lätt att besvara frågan om förbättringar inför framtiden, då de inte upplever sig involverade specifikt i det nuvarande arbetet. Respondenterna framhåller dock vikten av tydligare informationen om 1177.se och att nyttan med webbplatsen måste förklaras och förankras bättre. Medarbetarna beskriver att de inte fullt ut har förstått hur de konkret ska förhålla sig till webbplatsen och vad de personligen ska använda den till. Dessutom konstateras att det är viktigt att arbeta internt med sidan, vilket inte görs i dagsläget på något standardiserat sätt. Kontinuitet i fortlöpande information om 1177.se, så att medvetenheten hålls uppe, var också en viktig faktor som framhölls.

”Det är ju viktigt att man får information fortlöpande om vad som är finesserna med det. Om det nu är någon finess för mig som jobbar? Om man inte tror själv att det här har jag väldigt stor nytta av, så väljer man andra kanaler.”

Related documents