• No results found

6. Analys och tolkning

6.1 Narrativ

6.1.1 Like a Virgin

Videon utspelar sig till största del i Venedig bland kanaler, gondoler och sydeuropeiska byggnader. De fyra huvudkaraktärer som kan identifieras är Den fria och dansande kvinnan, Den oskuldsfulla kvinnan i bröllopsklänning, Lejonet och Mannen.

Bild 1 & 2. Madonna dansar på en gondol samt iklädd bröllopsklänning där mannen tar av sig masken framför henne.

Madonna spelar Den fria kvinnan som dansar runt på Venedigs gator samt Den oskuldsfulla kvinnan i bröllopsklänning som genomgår bröllopsnatten. Mannen bär en lejonmask och kopplas därmed till rollen som lejon. Detta ger honom auktoritära egenskaper, en stereotypisk porträttering av mannen enligt Jacobson (2005). Masken kan även tolkas som den han är på ytan och att han döljer ett annat “jag” under den. Det förstärks av scenen där han tar av sig masken framför Madonna, en handling som visar på sårbarhet och jämlikhet mellan dem.

Scenen kan även liknas med den från Skönheten och Odjuret där Skönheten utrycker sin kärlek till Odjuret och han förvandlas till en prins. Detta kan sammanfattas med budskapet

24

om att bli accepterad för den man är (Bettelheim, 1978). I slutet vinner båda Madonnas karaktärer kärleken och Mannen blir accepterad både som odjur och som prins.

Det lexikala valet av ordet oskuld i kombination av scenmiljön i Venedig/Italien med ljudet av kyrkklockor i bakgrunden, kan bidra med associationer till Italiens största religion

Katolicismen och dess syn på samlag före äktenskap. Konventioner om att man bör vara man och hustru för att få ha samlag härstammar från religiös tro om att sex utanför äktenskap kan anses vara en synd. Den bild som Madonna målar upp bidrar till ett möjligt underliggande budskap. De religiösa inslagen i kombination med Madonnas rörelser, förföriska dans och provocerande klädsel samtidigt som hon bär ett kors skulle kunna tolkas som att hon ifrågasätter religionens budskap och på ett sätt “gör narr” av förbudet mot samlag innan äktenskap. I lyriken framgår det även att Madonna inte är oskuld (“I made it through the wilderness... I'd been had”). Att därför applicera begreppet på sig själv kan uppfattas som provokativt för personer som värderar tankar om sexuell återhållsamhet. Sammanfattningsvis kan det tolkas som att begreppet oskuld används på ett ironiskt sätt i musikvideon.

6.1.2 Express Yourself

Musikvideon skildrar, i relation till lyrikens budskap, hur kvinnan tillsammans med den rike mannen och alla materiella ting ändå inte är lycklig och känner sig ensam och fången. Videon utspelar sig främst i fabrikmiljö. Tre huvudkaraktärer kan identifieras är Madonna som

”prinsessan i tornet”, Mannen i kostym och Den arbetande mannen.

Videons handling kan liknas med sagan om Rapunzel, prinsessan som är fast i tornet och räddas av prinsen. Att prinsessan (Madonna) väljer prinsen, eller i det här fallet Den

arbetande mannen, trots att han är saknar makt, materiella rikedomar eller status kan kopplas till lyrikens budskap om att en kvinna bör värdera stöd, kärlek och respekt framför enbart sexuell attraktion och rikedom. (”You don't need diamond rings or eighteen karat gold.

Fancy cars that go very fast. You know they never last, no no”, “What you need is a big strong hand, to lift you to your higher ground. Make you feel like a queen on a throne. Satin sheets are very romantic, what happens when you're not in bed?”.) Formuleringen “a big strong hand” kan vara en synonym för stöd, och att “lift you to your higher ground” att personen får en att må bra och utvecklas.

25 Bild 3 & 4. Madonna och Den arbetande mannen när de förenas i slutet, samt Madonna som fången.

Sagan om Rapunzel är ett narrativ som sätter kvinnan i en passiv roll och beroende av mannen. Det är enligt Halls teori (1997) en stereotypisk porträttering av kvinnan. Trots att den traditionella sagan om Rapunzel skildrar en utsatt och svag prinsessa lyckas Madonna förmedla lyrikens budskap i musikvideon där hon skildrar både passiva och aktiva roller och slutligen gör ett aktivt val att byta partner. Att Madonna skildrar olika roller stämmer överens med Schwichtenbergs (1992) och Berg och Hoevens (2013) studier om hennes skapande.

6.1.3 Crazy in Love

I denna video fann analysen inget tydligt narrativ. Till skillnad från de andra videorna i analysen visas scenerna här utan kronologisk ordning. Musikvideon utspelar sig i downtown LA och temat skulle kunna beskrivas som “olycklig kärlek” då Beyoncé uttrycker sin kärlek till Jay Z utan större respons.

I en scen tänder Jay Z eld på en bil som klippningen inidikerar att Beyoncé befinner sig i.

Hon ser sig oroligt omkring och trycker med händerna mot rutan. Utanför syns ett gult ljus som skulle kunna likna eld. Denna starka scen skulle kunna visa på Jay Zs makt över

Beyoncé och hennes sårbarhet gentemot honom. Det är han som håller i tändaren och hon är fast inuti bilen vilket visar en ojämn maktbalans. Scenen skulle kunna kopplas till HC Andersens Den Lilla Sjöjungfrun där sjöjungfrun offrar sitt eviga liv efter att ha förälskat sig i en prins. I slutet väljer prinsen en annan och sjöjungfrun dör ensam som konsekvens av sin kärlek. Videon skildrar båda karaktärerna enligt stereotypiska könsroller (Hall, 1997;

Jacobsson, 2005).

26 Bild 5 & 6. Jay Z tänder eld på bilen och Beyoncé som försöker ta sig ut.

6.1.4 Run the World

I Beyoncés Who Run The World är narrativet en strid där kvinnorna står upp emot männen.

Detta kan ses som en symbolik till den strid som finns att utkämpa i samhället, för kvinnors rättigheter och mot patriarkatet. Lyrikens budskap kan tolkas som att Beyoncé menar att det är kvinnor som driver eller styr världen (“Who are we? What we run? The world. Who run the world? Girls (girls)”). Formuleringen “vi” är ett lexikalt val som skapar gemenskap vilket ytterliggare stärker uppdelningen i striden mellan de två könen. Handlingen utgörs av en strid där kvinnornas styrka och makt över männen illustreras innan de slutligen besegrar sina motståndare.

Bild 7& 8. Beyoncé möter männens armé med stolt hållning.

Ett ämne som syns i texten är att kvinnor tjänar pengar vilket bryter mot Cooper-Chens princip (1991) om att kvinnans plats är i hemmet. Formuleringar som “Better write my check” kan ses som en kritik till de rådande löneklyftorna mellan kvinnor och män i samhället.“F you, Pay me” är en direkt uppmaning, vilket mellan raderna kan avslöja ett motstånd från den hon sjunger om till att just betala. Temat i den här videon bryter tydligt mot stereotypen om kvinnan som en passiv karaktär, såsom Jacobsson (2005) menar att kvinnor ofta porträtteras, då Beyoncé och de andra kvinnorna tillskrivs aktiva egenskaper.

27

Related documents