• No results found

Bildläraren

5.2 Lärarnas attityder

5.2.3 NO-lärarens attityd

Lärarnas kunskaper om HUT

Enligt henne handlar HUT till stor del om att det sätt vi lever på inte är hållbart. Hon pratar om att vi måste börja ta tillvara på naturresurserna för att människor ska kunna leva på jorden utan att det tär på någon eller någonting.

Ja för mig är det ett väldigt stort begrepp som handlar om att världen ska bli en bättre plats att leva på. Det här med hållbar utveckling handlar då att kunna fortleva på samma, nej bättre, på ett bättre sätt.67

Hon menar att människor måste inse hur deras livsstilar påverkar andra och att vi behöver utveckla hållbara lösningar för att vi ska kunna leva på ett hållbart sätt. Enligt vår tolkning är hennes definition bred och hon menar att det är individen som måste ta sitt ansvar över det ohållbara samhället. I diskussionen om HUT återkommer hon till naturresurser, vilket även hos denna lärare går att härleda till hennes ämne där hon ofta berör naturresurser.

När det kommer till att använda HUT i undervisningen berättar hon att det ligger nära hennes ämne. Ett exempel är när de laborerar, då pågår en ständig diskussion om vikten av att hantera olika kemikalier på rätt sätt och inte hälla ut vätskor i diskhon. Hon är noga med att berätta för eleverna varför de måste vara försiktiga med vad som hälls ut och vad kemikalier kan orsaka om det kommer ut i avlopp och liknande. Hon förklarar att den kunskap och information som hon använder på lektionerna hittar hon i läroböckerna men hon använder även annat material som hon själv hittar. Hon förklarar att information om HUT inte är svår att hitta eftersom det finns mycket hon kan använda. Vår tolkning av NO-läraren är att hennes kunskaper är omfattande som hon lär ut till eleverna på både ett teoretiskt samt praktiskt plan. Hon har fördelen av att HUT ingår som en naturlig del i naturorienterade ämnen men samtidigt har hon på eget initiativ tagit steget längre och har HUT som en röd tråd i undervisningen.

67 NO-läraren (2010).

Lärarnas känslor inför lärande för HUT

Hållbarhetsfrågor har alltid spelat en stor roll för henne. Hon har sedan barndomen fått lära sig betydelsen av att hushålla med resurser och ta till vara på naturen och ser det idag som en naturlig del i hennes livsstil. Av den anledningen är det en självklarhet att HUT finns som en röd tråd i undervisningen och att hon lär eleverna samma hållbarhetstänk hon själv har.

Jo jag tycker att det är viktigt att få eleverna att förstå hur man kan arbeta med, hur våra vardagliga val kan påverka omgivningen, miljön, naturliga miljön, ekonomin på olika sätt.68 Det har även betydelse för eleverna hur hon lägger upp undervisningen. Hon har märkt att när det är något som hon själv är engagerad i blir eleverna mer intresserade och aktiva på lektionerna.

Sen gäller det att lägga upp undervisningen så att det bli intressant. Men jag tror också på att eftersom jag tycker att det är viktigt själv och så tror jag att då jag är mer engagerande så blir så blir det intressantare.69

Även om hon anser att det finns mycket material att hämta från både läroböckerna och andra källor berättar hon att det är på eget initiativ som hon tar upp HUT i undervisningen. Även om ledningen på skolan tycker att det är bra det hon gör, så är det inget som de kräver ifrån henne. Hennes kollegor är även de engagerade men hon säger att en del tar in HUT mer än andra, men hon ser ändå att alla tycker att det är intressant och viktigt att eleverna får kunskap om HUT. Hon anser att alla inte kan vara perfekta utan det handlar istället om att vi alla måste börja med vårt bidrag till ett hållbart samhälle.

Lärarnas initiativ till lärande för HUT

Hon skulle vilja att miljötänkandet inom de olika ämnena skulle få större utrymme än vad det har idag. Hon menar att om det lades som ett övergripande ämne skulle det vara mer specifikt i alla ämnen i skolan och alla lärare skulle då behöva ta in HUT i sin undervisning mer än vad de gör idag. Hon förklarar att hon har gjort några samarbeten med andra lärare vilket hon har märkt gett goda resultat. Hon använder sig av mycket rollspel och diskussionsövningar vilket hon också ser som positivt för undervisningen. NO-läraren skulle vilja att HUT får en mer central och omfattande roll i undervisningen där det optimala hade varit om HUT blivit ett övergripande ämne. Som lärare är hon påhittig och idérik till att ta in HUT i undervisningen samt hitta alternativa källor till undervisningsmaterial.

68 Ibid.

För att summera NO-lärarens attityd till HUT framgår det att hon har kunskap inom HUT, känslan har hon haft sedan uppväxten då det har varit viktiga frågor för hennes familj. Hennes initiativ till att implementera HUT i sin undervisning finner vi är hennes egna initiativ. Hon ser en viktig koppling mellan HUT och hennes ämne eftersom hennes ämne både teoretiskt och praktiskt till stor del rör frågor gällande system i naturen och även hantering av olika kemikalier. Detta tillsammans gör hennes attityd till HUT positiv enligt Lindéns teori. Vi finner dock att NO-läraren inte arbetar med HUT i sin undervisning på grund av att det finns i läroplanen utan hon gör det för hon anser att det är viktigt att hon visar eleverna vikten av att tänka på konsekvenserna av sitt handlande och att värna om miljön. Hon har en modern syn på undervisning vilket hon visar genom att ha andra undervisningsmetoder som rollspel och även samarbeten med lärare med andra ämnen som tillsammans planerar in temaveckor.

Related documents