• No results found

Ewa Grönwall, kommunikationsstrateg på kommunledningskontoret 2009-05-09, kl. 8.30

Ewa Grönwalls arbetsområde är profilerings- och marknadsföringsfrågor samt kommunikation i Västerviks kommun. De är hennes insats i det omfattande jobb som bedrivs i kommunen mot dem övergripande kommunala målen att främja tillväxt och öka sysselsättning. Hon arbetar på kommunlednings kontor i Västervik ca ett år, förut arbetade hon i Norrköpings kommun och har stor erfarenhet i nätverks arbete.

”Mitt nätverk är för att marknadsföra Västervik” Vår marknadsförings koncept är att Västervik är bra för att bo, uppleva, verka. Man profilerar Västervik som attraktiv boendemiljö: den är inte unik, men lite speciell på så sätt att det är lång, smal och många kan ha tillgång till sjönära tomter för boende, för etablering av företag. Ewa Grönwall säger att de inte satsar på dyra kampanjer med affischer och liknande, det finns inga råd till. Istället har de valt att satsa på nättverkssamarbete mellan organisationer. Vi har breda marknadsplaner, menar Ewa Grönwall. Det kan finnas aktiviteter som vi vill göra, men har inga resurser, då vänder vi oss till något företag och erbjuder oss, om de vill göra detta. De samarbetar med andra organisationer inom och utanför kommunen genom att bygga nätverk. Några exempel på nätverk som Ewa Grönwall arbetar i:

Besöksnäringen är viktigt för Västervik. Kommunen samverkar på det område i ett nätverk med turistbyrå (Stina Eriksson), med Högskolecentrum (Jerry Engström), med näringslivet (Västerviks Framåt AB), med fastighetsbolaget.

Kommunal tidning Utkik är också ett slags nätverk, ett verktyg som hjälper Västervikare samordna ansträngningar och marknadsföra Västervik. Västerviksborna kan delta i nätverket.

Planeras marknadsföringsaktivitet i Stockholm som gjordes i samarbete bland annat med Fastighets mäklarna tillsammans med gamla skeppet Vega eller Linnea.

Passar den organisationsform till er och varför? Till dem frågor Ewa Grönwall jobbar med passar den organisationsform definitivt. Producera tidning är ett nätverk av skribenter och fotografer, man plockar de som passar best. Det är viktigt med sammanhållande. Vi hade träffats med representanter från organisationer som samverkar i besöksnärings nätverk, regelbundet i ett halvt år och tog fram en gemensam marknadsplan. I en extra Utkik bilaga på sommaren ska göras etableringen av tomter tillsammans med Västerviks Framåt AB, turistbyrå, bostadsbolaget och kommunen. Tillsammans kan man vara starkare och göra ett bättre arbete. Det gör större trovärdighet, stötte genomslag. Tomterna kan kännas mer attraktiva om man ser helheten och möjligheter som finns i området. I enlighet med den strategiska planen som finns i kommunen bör vi klara inflyttnings mål på 250 personer för åren 2009-2010. Inflyttningen är bra, födelsenetto inte harmonierar, enligt omvärlds analys som vi har gjort:

antal äldre personer i kommunen blir fler, då ska behövas satsningar på äldrevården Färre som ska jobba

Å andra sidan blir den generation friskare, de kräver upplevelse vilket gynnar kommun, ger ytterligare utvecklings möjligheter i kommunen.

Huvudsyfte med nätverkssamarbete är att lösa de problem som kommun strävar efter. Man organiserar efter behov. Organisation bygger på dynamik och någon bör se vad som behövs det just nu. Det beror på förutsättningar runt omkring. Man tajtar till sig och centraliserar organisation i sämre tider, vid ekonomisk kris, och släpper ut i bättre tider - organisation blir plattare. Det händer saker, plötslig kom finanskris. Då måste vi göra satsningar på

sysselsättning. Man bygger ett nätverk och utav den bildar någon form av organisation, men nätverket finns kvar. Om man bygger något nytt som inte finns eller vill ändra attityd hos folk, då klarar man inte det uppgift själ.

Förutsättningar: Nätverksform är bra sätt att arbeta, speciellt passar den formen i mindre samhälle som Västerviks kommun är, där folk känner varandra. Det finns flexibla människor som kan sätta ihop ett projekt eller organisation, även bygga ett nätverk. Viktig förutsättning är långvariga samarbetsrelationer: nätverk bygger på att man känner varandra under längre tid. Det finns en tendens hos företagen att allt bör gå fort, man strävar efter kortsiktigt resultat;

men vi behöver människor och ledarskap som planerar och bygger över längre tid, siktar långsiktigt.

Fördelar: Det är överlevnads form, man kan ställa om och utnyttja rätt resurs på rätt plats. Det man måste ha om man vill ha snabba förändringar. Nätverk är flexibel form som bygger på kontakteter. Organisations delar är inte så hårda knutna, man kan testa sig fram, jobba på egna villkor. Organisation får sin form med tiden.

Vad kännetecknar nätverk? Det som krävs är flexibilitet. Nätverksrelationer bygger på respekt, förståelse, solidaritet, förhandling. Man bör ha förmåga att inse att man bör hjälpa varandra lösa frågan även man själ inte har så stort intresse i den, solidaritets tanke bör finnas.

Alternativet är att man hoppar av, om det inte fungerar för en nätverksaktör, om det inte

stämmer med enas uppfattningar. Man bör prova sig fram försiktigt, hitta vägar. De som hoppar av kan komma tillbaka vid senare tillfällen. Det finns flexibilitet och tolerans i ett nätverk.

Ledarskap: Vem startar process? Det är jag som har ansvar för marknadsförings frågor, då jag har tagit initiativ att sammankalla dessa människor, berättade Ewa Grönwall. Det betyder inte att jag binder de på avtalsmässiga grunder. Det kan hända att man bygger en liten organisation för vissa frågor istället för nätverk.

Vem driver nätverk? Intressant fråga, det bygger på respekt till varandras kompetens.

Ledarskapet i ett nätverk handlar om samordning. Det är starka personligheter som handlar i nätverk, som kan själva bidra mycket. Ledarskapet handlar om att utse en samordnare. Ibland kan man ha lite mål, annars man samarbetar för att det är trevligt.

Fallgrop: Om man har olika intresse. Det är balanserade mål som är intressanta för alla deltagare. En fråga kan vara mycket stor för en del aktörer i nätverk, men betyder mindre för den andra delen. Fallgrop är även bristen på respekt. Går det inte att bevaka egna bolagets intresse om man deltar i ett nätverksarbete? Kan göra som du vill i nätverk. Det är svårt om man har olika intresse. Långsamt beslutsfattande: organisation är inte så strukturerad i sin form och har inte någon beslutande organ.

Om nätverksorganisation alltid lyckas? Det kan misslyckas om man inte strukturerat upp, det handlar om samordning. Ett projekt har alltid en struktur, mål ska sättas, följas, protokollföras. Nätverk är inte så formaliserat, riskerna är att det inte går så fot, men på sikt måste man göra någon form av organisation av det. Om det är viktigt blir det nätverk. Om annat är viktigt måste man göra en annan form av organisation. Det kan bero på vilka aktörer ingår i nätverket.

Exempel på framgångsrika nätverksorganisationer: I Norrköping jobbade ag med miljöfrågor och transporter på energibolaget tillsammans med Norrköpings kommun, Svensk biogas, Holmen tejper i ett nätverk. Målet var att ändra attityden hos folk: de som brukar alltid åka bil skulle cykla och gå. Var det framgångsrik? Absolut. Det finns ett bolag i Norrköping som heter Miljöteknikcentrum, som är bildat av nätverk och kluster som hade arbetat med den här frågan. Det var ett attitydprojekt för dem som hade intresse i frågan. Det är tung verksamhet idag med egen VD.

Blir det bättre tillväxt och lönsamhet genom att bygga ett företag som nätverkssystem? Det beror på i vilken riktning går företags utveckling, typ av organisations spelar ingen roll.

Framtids förväntningar är stora: Vi måste få mer nätverk utav. Det handlar om att vara flexibel, det handlar om att inte vara låst i olika burkar.

5 Resultatredovisning och tolkning

I enlighet med de sedvanliga tillvägagångssätten vid uppsatsskrivningen är forskarens central uppgift att relatera empirin och teorin till varandra. I kapitlet resultatredovisning och tolkning presenterar och jämför jag olika referenternas resonemang samt ställer det samlade empirin mot uppsatsens referensram för att ta reda på hur stämmer överens den med teoretiska argumentationen enligt min uppfattning.

Related documents