• No results found

3. Vybrané regiony ČR

3.2 NUTS II Severovýchod

Region NUTS II Severovýchod se jako jediný region NUTS II v ČR skládá ze tří regionů NUTS III (krajů). Jedná se o kraj Liberecký, Královehradecký a Pardubický. Region soudržnosti Severovýchod se nachází na severu ČR a sousedí se 4 regiony NUTS II. Jde o regiony Severozápad, Střední Čechy, Jihovýchod a Jižní Morava. Dále také region hraničí s Německem a Polskem. Rozlohou region zaobírá 15,8 % rozlohy ČR (12 441 km2). Na území regionu Severovýchod pobývalo k 1.1. 2018 1 510 726 obyvatel. (Macurová, 2017)

3.2.1 Konkurenceschopnost regionu NUTS II Severovýchod

Region Severovýchod dosáhl 159. příčky v hodnocení RCI s hodnotou 46,6 a hodnotou HDP na obyvatele v paritě kupní síly 68 %, čímž se zařadil do skupiny regionů ve druhé fázi rozvoje. Žebříčku hodnocení základních aspektů konkurenceschopnosti regionů se region Severovýchod umístil na 147. příčce. V případě efektivních aspektů konkurenceschopnosti se region umístil na 162. příčce. V rámci inovačních aspektů dosáhl 161. příčky v žebříčku.

Za silné stránky regionu je možné považovat jeho makroekonomickou stabilitu, infrastrukturu regionu, vyšší a celoživotní vzdělání, technologickou připravenost a inovace.

Celkově lze hodnotu indexu regionální konkurenceschopnosti za rok 2016považovat za silnou stránku regionu. Žádný z ostatních aspektů konkurenceschopnosti regionů považovat za slabou stránku konkurenceschopnosti regionu nelze. Viz příloha B. (Evropská komise, 2016)

Obr. 7 Aspekty regionální konkurenceschopnosti regionu NUTS II Severovýchod

Zdroj: Evropská komise (2016) – Region Benchmarker – Interactive Spider-graph – Czech Republic: Severovýchod, Czech Republic, zpracování vlastní

V porovnání s průměrnými hodnotami ČR nelze ve většině aspektů konkurenceschopnosti považovat region Severovýchod za nadprůměrný. Pouze v případě infrastruktury vykazuje region vyšší hodnoty, než jsou průměrné v ČR. V ostatních aspektech region vykazuje stejné či podprůměrné hodnoty jako ČR. V případě porovnání s průměrnými hodnotami EU lze region považovat za nadprůměrný pouze u porovnání hodnot aspektu infrastruktury. Viz Obr. 7.

3.2.2 Inovační výkonnost regionu NUTS II Severovýchod

Region Severovýchod patři do horní třetiny mírných inovátorů. V evropském žebříčku inovační výkonnosti se umístil v roce 2017 na 122. místě a v rámci ČR je na třetím místě.

Tab. 4 Struktura regionu NUTS II Severovýchod

CZ05 CZ EU28

Podíl zaměstnanosti v:

Zemědělství a hornictví (A-B) 4,0 3,8 5,1

Výroba (C) 34,1 26,6 15,5

Veřejné služby a stavebnictví (D-F) 9,9 10,6 8,5

Služby (G-N) 46,0 52,6 63,2

Veřejná správa (O-U) 6,0 6,4 7,1

Průměrný počet zaměstnanců na podnik (Velikost podniku) 2013-2014

3,4 3,9 5,4

HDP na obyvatele 2014 19600 2380 27600

Růst hodnota HDP na obyvatele 2010-2014 3,17 3,18 2,00

Hustota osídlení 2015 123 137 117

Urbanizace 2015 57,7 64,7 74,1

Populace 2016 (v tis.) 1510 10550 510280

Zdroj: Evropská komise (2017a, str. 5), zpracování vlastní

Od roku 2011 nastal pokles regionálního inovačního indexu o 0,6. Strukturální odlišnosti regionu v oblasti vysoké zaměstnanosti v zemědělství či nízké míry urbanizace mají negativní vliv na inovační výkonnost regionu. Viz Tab. 4.

Obr. 8 Indikátory inovační výkonnosti NUTS II Severovýchod Zdroj: Evropská komise (2017a, str. 5), zpracování vlastní

Relativní silné stránky regionu Severovýchod mohou být spatřeny v množství žádostí o patent, jejichž počet je vyšší než průměr ČR. Zároveň lze silné stránky regionu spatřit ve vysoké vlastní inovační činnosti malých a středních podniků v regionu. Mezi relativní slabé

stránky patří velikost výdajů na vědu a výzkum veřejného sektoru, množství marketingových a organizačních inovací v regionu či množství obyvatel s dosaženým terciálním vzděláním, které je nižší než průměr ČR a průměr EU. Relativní slabé stránky regionu nabízí prostor ke zvýšení inovační výkonnosti regionu a určují oblasti, na které by se region měl soustředit. Viz Obr. 8.

3.2.3 Liberecký kraj

Liberecký kraj je rozlohou 3 163 km2 nejmenším krajem České republiky. Zabírá tedy jen 4,2 % rozlohy ČR. Na území kraje žilo k 31. 12. 2018 2 016 440 636 obyvatel. Historicky byl v kraji dominantní textilní a sklářský průmysl. Textilní průmysl pozbyl své dominance v posledních 20 letech a sklářský oslabila hospodářská recese v roce 2008. Vysoké postavení nyní zaujímá zpracovatelský průmysl, který je zaměřen na výrobu automobilových komponentů a výrobků z pryže a plastu. Na území kraje se nachází specializované střední školy nadregionálního významu se zaměřením na zpracování skla a bižuterie a dále Technická univerzita v Liberci. (ČSÚ, 2017)

3.2.4 Liberecký podnikatelský inkubátor – lipo.ink

Liberecký podnikatelský inkubátor je prvním podnikatelským inkubátorem v Libereckém kraji a zahájil svou funkci v listopadu 2017. Zřizovatelem inkubátoru je kraj. Cílem Libereckého podnikatelského inkubátoru je podpora nových i stávajících podnikatelů Libereckého kraje v inovačních činnostech. Mezi služby podnikatelského inkubátoru patří poradenství a vzdělávání. V rámci projektu Libereckého podnikatelského inkubátoru by měly být do roku 2020 revitalizovány prostory v centru města Liberec, které by měly dosahovat rozlohy 3500 m2 a sloužit potřebám inkubátoru. (lipo.ink, 2018a)

Programy lipo.ink

Liberecký podnikatelský inkubátor nabízí uchazečům o poradenství tři různé programy dle stádia projektu a dle potřeb zákazníků. Jedná se o programy STARTER, BOOSTER a PLATINN.

Program STARTER je určen pro úplné začátečníky v oblasti podnikání. Pro účast v programu je nutno pracovat v týmu minimálně dvou osob a mít vlastní podnikatelský záměr k realizaci. Dále je nutno splnit tři kritéria stanovených lipo.ink, mezi něž patří například předpokládaný komerční úspěch projektu či inovativní nápad z pohledu lipo.ink.

V rámci programu je nabízena například účast na konferencích pořádaných inkubátorem, kancelářské prostory v centru města, možnost vzdělávání v problematice marketingu, financí, podnikání atp. či pravidelné konzultace s mentory. Program je koncipován na šest měsíců. (lipo.ink, 2018b)

Program BOOSTER je určen pro firmy, které chtějí rychle růst a expandovat na zahraniční trhy. V rámci programu jsou nabízeny konzultace s experty a mentory Libereckého podnikatelského inkubátoru, rozpočet 50 000 Kč na další konzultace s externími partnery, kancelářské prostory, možnost být součástí podnikatelské komunity a účast na pravidelných konferencích či mixérech. K účasti v programu musí projekt splňovat minimálně tři kritéria stanovené Libereckým podnikatelským inkubátorem. Délka projektu je šest měsíců.

(lipo.ink, 2018c)

Programu PLATINN se mohou účastnit společnosti se sídlem v Libereckém kraji, které mají vlastní inovační produkt či službu. Cílem programu je podpora a plánovaní inovační činnosti společností, implikace inovací do chodu společnosti a podpora jejího růstu. Program se zaměřuje čtyři hlavní oblasti – business development, financování, organizace a kooperace.

Prvních 40 hodin konzultace s expertem má společnost zdarma a v případě nutnosti dalších konzultací má možnost 80 hodin a přispívá na ně 50 % nákladů. (lipo.ink, 2018d)

3.2.5 Odhad budoucího vlivu podnikatelského inkubátoru lipo.ink

Podnikatelský inkubátor je soustředěn na podporu začátků podnikání a podporu inovačních společností v Libereckém kraji. Liberecký podnikatelský inkubátor má potenciál přivést do Libereckého kraje nové investice od investorů sídlících na území regionu i mimo něj.

Zároveň by přítomnost nových inovačních firem mohla přispět k zvýšení množství kvalifikované pracovní síly v regionu.

Podnikatelský inkubátor také může přivést na území regionu možnosti nového zaměření výroby mimo momentálního automobilového průmyslu a průmyslu zpracování pryže

a výroby plastů. Jedním z hlavních očekávaných vlivů podnikatelského inkubátoru na region je jeho vliv na trh práce, konkrétně na tvorbu nových pracovních míst a změnu struktury zaměstnanosti. Vzhledem k momentální situaci na trhu práce v Libereckém kraji je možné, že jeho vliv nebude dosahovat očekávaných rozměrů kvůli silnému postavení zpracovatelského průmyslu v regionu. Pozitivní vliv bude mít podnikatelský inkubátor na revitalizaci nevyužívaných prostor v centru města.

Působení na region NUTS II Severovýchod

Přítomnost nových inovačních firem na trhu regionu NUTS II Severovýchod by mohla mít pozitivní vliv na jeho regionální konkurenceschopnost. Inovační společnosti mají potenciál zvýšit množství inovací v regionu. Zároveň by pozitivní vliv na konkurenceschopnost regionu měla mít přítomnost nových firem, která by v případě jejich úspěšnosti přispěla k zvýšení efektivnosti pracovního trhu. Nové soukromé i veřejné investice do vědy a výzkumu mohou pomoci vylepšit regionu NUTS II Severovýchod postavení v celkovém žebříčku inovační výkonnosti regionů EU. Vznik nových inovačních společností v rámci podnikatelského inkubátoru vytvoří nová pracovní místa pro terciálně vzdělané zaměstnance, kterých je na území regionu podprůměrné množství v porovnání s průměrem ČR a průměrem EU. Přítomnost podnikatelského inkubátoru by potenciálně mohla přivézt více terciálně vzdělaného obyvatelstva do regionu a tím by podnikatelský inkubátor měl pozitivní vliv na hodnotu RII.