• No results found

Pohledávky

3 Zhodnocení vykazování zvolených českých podnikatelských subjektů kótovaných na Burze cenných papírů Praha, a. s

3.2 Obchodní pohledávky

Všechny tři zkoumané společnosti oceňují své pohledávky zůstatkovou hodnotou s použitím metody efektivní úrokové míry, vzhledem ke komplexnímu řešení, které není obsahem této diplomové práce, jsou pohledávky ilustrativně vyjádřeny v historických cenách a zároveň poníženy o opravné položky, z nichž některé mohou být z hlediska české účetní úpravy, jak uvádí Mládek (2009, s. 47), neoprávněné např. z důvodu neuznání soudem.

ČEZ a. s.

Pohledávky společnosti ČEZ jsou vykazovány v rámci oběžného majetku v hodnotě netto.

Za rok 2015 jsou vykázány v částce 41 538 mil. Kč. Oproti roku 2014 se snížily o více jak 5 mld. Kč, kdy činily 46 757 mil. Kč (viz Příloha G). Z doplňujících a detailnějších údajů zveřejněných v příloze k účetní závěrce za rok 2015 je zřejmé, že snížení pohledávek je způsobeno vytvořenými opravnými položkami k pohledávkám v částce 7 182 mil. Kč, což je oproti předchozímu účetnímu období nárůst o téměř 3 mld. Kč. Tyto opravné položky byly vytvořeny k poskytnutým půjčkám společnostem, kde má ČEZ většinový vlastnický podíl.

82

V roce 2014 půjčila firma ČEZ třem svým dceřiným společnostem 2,3 mld. Kč, v dalším roce tyto půjčky dosahovaly celkové částky 4,9 mld. Kč, jak je uvedeno ve výroční zprávě za rok 2015. K tomuto navýšení došlo zřejmě i z důvodu výskytu pohledávek po splatnosti více jak tři měsíce v souhrnné částce 3 mil. Kč. Pohledávky po splatnosti do tří měsíců se rapidně snížily v roce 2015, kdy je podnik vykázal v hodnotě 92 mil. Kč, oproti tomu v roce 2014 tyto pohledávky činily 196 mil. Kč, což je rozdíl více jak 100 mil. Kč.

ČEZ své pohledávky klasifikuje a vykazuje v příloze k účetní závěrce 2015 takto:

 pohledávky z obchodního styku – 31 112 mil. Kč v r. 2015, 34 588 mil. Kč v r. 2014,

 krátkodobé půjčky – 10 104 mil. Kč v r. 2015, 10 916 mil. Kč v r. 2014,

 daně a poplatky, mimo daně z příjmů – 631 mil. Kč v r. 2015, 358 mil. Kč v r. 2014,

 ostatní pohledávky – 6 873 mil. Kč v r. 2015, 5 256 mil. Kč v r. 2014,

 opravné položky k pohledávkám – v záporných hodnotách -7 182 mil. Kč v r. 2015, -4 361 mil. Kč v r. 2014.

Pro stanovení pohledávek vyjádřených dle ČÚS budou pohledávky vykazované za rok 2014 v hodnotě brutto 51 118 mil. Kč (pohledávky, netto 46 757 mil. Kč + opravné položky 4 361 mil. Kč) převedeny na svou nominální hodnotu a poníženy o oprávněné opravné položky, aby byly vyjádřeny v historické ceně. Předpokladem je, že podnik zjistil hodnotu pohledávek, brutto 51 220 mil. Kč a k nim oprávky 4 170 mil. Kč. Vykazovaná hodnota dle ČÚL bude 47 050 mil. Kč, což je o 293 mil. Kč více, tato hodnota bude v počáteční rozvaze pro rok 2015.

Během roku 2015 jsou nově vzniklé pohledávky oceňované jmenovitou hodnotou podle vnitřních směrnic společnosti ČEZ, dále jsou evidovány splátky a úhrady jednotlivých pohledávek. K rozvahovému dni jsou původní opravné položky dle IFRS přezkoumány a vykázány podle ČÚL v hodnotě 7 090 mil. Kč. K počátečnímu stavu 47 050 mil. Kč byly započítány změny pohledávek s aktivním zůstatkem v hodnotě 2 100 mil. Kč. Pohledávky snížené o oprávky dle ČÚL za rok 2015 činí 42 060 mil. Kč, což je o 522 mil. Kč více.

Názorným příkladem bylo zjištěno, že podnik přeceňováním a zjišťováním položky pohledávky podle ČÚL navyšuje nejen jejich hodnotu, ale i celkových aktiv v rozvaze.

83

E4U a. s.

Společnost E4U vykazuje pohledávky ve výkazu rozvahy v rámci krátkodobých a dlouhodobých aktiv. Pohledávky jsou klasifikovány jako finanční majetek, kam se řadí také:

 finanční aktiva v reálné hodnotě,

 investice držené do splatnosti,

 realizovatelná finanční aktiva,

 půjčky a pohledávky.

Obchodní pohledávky jsou dle IFRS vykazovány v rámci položky půjčky a pohledávky, které jsou oceňovány zůstatkovou cenou s použitím metody efektivní úrokové míry.

Ke každému rozvahovému dni podnik zjišťuje možné snížení pohledávek, ke kterému mohlo dojít v důsledku různých událostí během účetního období. Snížení pohledávky je vykazováno jako rozdíl vyjádřené účetní hodnoty pohledávky a současné hodnoty budoucích peněžních toků vyjádřených pomocí efektivní úrokové míry, která byla zjištěna při prvotním oceňování.

Obchodní a jiné pohledávky podnik vykázal v nulové hodnotě za rok 2014, vzhledem k tomu, že se tato položka neobjevuje ve výkazu rozvahy v následujícím roce, lze ji považovat za nulovou a nemusí být tedy vykazována. (viz Příloha H, Příloha I)

Při transformaci pohledávek za rok 2015 podnik musí zjistit jejich počáteční stav v historických cenách a stanovit k nim oprávněné položky a na konci účetního období zjistit konečný stav a ten ponížit o případné oprávky, které jsou uznatelné dle ČÚL.

ENERGOAQUA

Společnost ve výkazu o finanční pozici eviduje pro přehlednost tři druhy pohledávek, pohledávky z obchodního styku, pohledávky za ovládající a řídící osobu a pohledávky z titulu běžných daní. Pohledávky z obchodního styku tvoří zhruba třetinu celkových krátkodobých aktiv vykazovaných za rok 2014 v částce 376 mil. Kč a za rok 2015 v hodnotě 227,2 mil. Kč. V roce 2014 činily pohledávky z obchodního styku 87,9 mil. Kč, v následujícím roce se snížily na 75,7 mil. Kč (viz Příloha J, Příloha K).

84

Pohledávky jsou oceňovány jmenovitou hodnotou při jejich vzniku. Ke dni sestavení účetní závěrky podnik zvažuje rizika spojená s úhradou pohledávek a posuzuje jejich vymahatelnost. V případě nedobytných pohledávek nebo pohledávek po splatnosti vytváří účetní jednotka opravné položky. Pohledávky tak vykazuje v zůstatkové hodnotě za použití metody efektivní úrokové míry.

V roce 2014 činily opravné položky 4,1 mil. Kč, z toho 1,2 mil. Kč tvořily pohledávky po splatnosti delší než 360 dní, ke kterým podnik vytvářel opravné položky v plné výši.

Jak je dále uvedeno v příloze k účetní závěrce 2015, v následujícím roce podnik zhodnotil, že časovým mezníkem pro vytváření opravných položek ve 100% výši pohledávek bude splatnost 270 dní, kterou odběratelé v daném roce nepřekročili. Přesto podnik vykázal opravné položky v částce 4,6 mil. Kč, ve které jsou zahrnuty také pohledávky subjektů v likvidaci, které se zvýšily z 593 tis. Kč na 651 tis. Kč, a ztráta ze snížení hodnoty pohledávek v částce 1,2 mil. Kč. Tato opatření měla dopad na celkové zvýšení opravných položek.

Pro transformaci pohledávek vykazovaných dle IFRS by společnost postupovala obdobně jako firma ČEZ. Počáteční stav pohledávek v r. 2015 nejprve vyjádří v nominální hodnotě a upraví o oprávněné opravné položky. Pohledávky k rozvahovému dni ocení nominálními hodnotami a poníží o opravné položky za rok 2015.

3.3 Leasing

Dlouhodobý hmotný majetek pořízený na leasing bude při transformaci položek dle ČÚL zařazen do podrozvahové evidence, což v rozvaze sníží hodnotu DHM, zároveň odpisy tohoto majetku nebudou promítnuty do provozních nákladů, místo nich se budou vykazovat pravidelné splátky pronájmu.

85

V ilustrativním příkladu (v poddodíle 2.4.1 Oceňování vybraných položek) bylo zjištěno, že celkový vliv na VH dle ČÚL je vyšší, jelikož vyměřené platby za pronájem mají vyšší částku oproti odpisům a souvisejícím úrokům.

Pro názornost budou zpracovány údaje společnosti E4U a. s., která uvádí konkrétní částky leasingu za rok 2014 a 2015, které jsou součástí výroční zprávy.

ČEZ a. s.

Společnost sjednává a eviduje smlouvy o pronájmu nebytových a kancelářských prostor, vozidel a jiných dopravních prostředků, strojů a technologických zařízení, vnitřního vybavení, pozemků a garáží a dalšího movitého a nemovitého majetku. Firma posuzuje smlouvu jako leasingovou, pokud splňuje charakteristiky a definice standardu IFRS zabývajícího se touto oblastí, aby majetek, který firma užívá a z nějž plyne ekonomický užitek, mohl být zařazen a vykazován v rámci DHM, a podle toho také odepisován, a leasing evidován jako závazek, se kterým souvisí úrokové náklady, které se promítají do běžného výsledku hospodaření. Tento způsob vykazování a oceňování se týká finančního leasingu.

ČEZ oceňuje finanční leasing k okamžiku vzniku smlouvy nebo skutečnosti, kdy je nutné účtovat o leasingu, buď v reálné hodnotě majetku, který je pronajímán, nebo v současné hodnotě minimálních leasingových splátek. Aby byl dodržen standard IAS 17 Leasingy, vybere podnik nižší z částek.

Odepisování majetku pořízeného leasingem je rovnoměrně rozloženo do doby životnosti aktiva, v případě, že majetek nebude převeden do společnosti po skončení nájmu, bude odepisován po dobu životnosti nebo pronájmu, záleží na tom, které období bude kratší. Operativní leasing je dle standardu vykazován jako náklad ve výkazu úplného výsledku, jeho splátky jsou rozděleny rovnoměrně po dobu sjednaného závazku.

Vzhledem k neuvádění samostatné položky leasing v účetních závěrkách se lze domnívat, že se nejedná o tak významnou položku, která by podstatně ovlivňovala činnost podniku.

Za rok 2015 ČEZ vykázal položku Dlouhodobé dluhy bez části splatné během jednoho roku

86

v hodnotě 124 922 mil. Kč a krátkodobé úvěry v částce 10 mil. Kč. Ke konci rozvahového dne 2014 činily dlouhodobé dluhy 143 316 mil. Kč a krátkodobé 7 433 mil. Kč. Hodnota dlouhodobých dluhů se snížila o 18 394 mil. Kč, krátkodobé úvěry byly uhrazeny v částce 7 423 mil. Kč.

Pro transformaci musí podnik vyjmout majetek na leasing z evidence DHM, aby se nepromítal do hodnoty v rozvaze. Odpisy pronajatého majetku nelze nezahrnovat do nákladů, oproti tomu splátky ČEZ zaúčtuje do nákladové položky.

E4U a. s.

Podnik vykazuje smlouvu jako finanční leasing, pokud pronájem majetku splňuje převedení užitku a rizik, které ze závazku plynou, na E4U. Pronajatý majetek, který je zařazen do položky Pozemky, budovy a zařízení, je vykazován v rozvaze jako aktivum a po dobu předpokládané životnosti nebo po dobu splácení leasingu je odepisován. Aktivum je oceňováno nižší z částek, buď reálnou hodnotou daného aktiva, nebo současnou hodnotou minimálních splátek leasingu. Služby spojené s provozem majetku jsou evidovány zvlášť jako ostatní služby, které zahrnují revize, pojištění, servisní práce a další.

Finanční leasing společnost vykazuje v rozvaze na straně pasiv v rámci účetní závěrky jako položku Závazky z finančního leasingu. Leasing vykazovaný v rámci účetní závěrky zobrazuje tabulka č. 17.

Tab. 17 Závazky z finančního leasingu společnosti E4U v tis. Kč

Finanční leasing 2015 2014

Dlouhodobý 226 446 251 331

Krátkodobý 24 876 23 711

Celkem 251 322 275 042

Zdroj: vlastní zpracování dle přílohy k ÚZ E4U 2015, s. 64

Tabulka č. 17 vypovídá o složení závazků z finančního leasingu z hlediska doby splatnosti, která zbývá ke dni sestavení účetní závěrky. Krátkodobé závazky, jejichž splatnost byla v roce 2014 kratší než jeden rok, jsou nižší než v roce 2015, což značí, že se částečně překlenuly dlouhodobé závazky z leasingu do krátkodobých a podnik využil dalších

87

krátkodobých leasingů. Oproti tomu hodnota dlouhodobých závazků se snížila o 24 885 000 Kč. Celkové závazky z finančního leasingu klesly o 23 720 000 Kč.

E4U ve výroční zprávě 2015 přikládá i propočet minimálních leasingových splátek a současných hodnot krátkodobých a dlouhodobých závazků, jak ukazuje Obrázek č. 9.

Obr. 9 Stanovení vykazované hodnoty leasingu společnosti E4U a. s.

Zdroj: výroční zpráva E4U 2015, s. 64, Dostupné z: http://www.e4u.cz/

Jak by podnik postupoval v případě vykázání leasingu pro účely stanovení výsledku hospodaření dle ČÚL? Společnost E4U uvádí, že si na leasing pořídila fotovoltaické elektrárny oceněné k 31. 12. 2014 částkou 330 724 tis. Kč a k 31. 12. 2015 částkou 312 494 tis. Kč. Jak bylo uvedeno, podnik oceňuje aktiva pořizovací cenou a užívá komponentní odepisování, elektrárny jsou odepisovány 15 let.

Pro zjednodušení se předpokládá, že rozdíl vykazovaných hodnot 18 230 000 Kč tvoří roční odpisy. Dále je uvedeno, že leasing je poskytován dvěma subjekty, první leasing byl uzavřen v roce 2008 na dobu 15 let v částce 210 848 tis. Kč, druhý leasing měl v roce 2010 po splacení navýšené splátky hodnotu 165 863 tis. Kč splatnou 15 let.

Roční splátka prvního leasingu při neuvažování refinancování a jiných vlivů činí 14 056 533 Kč. Roční splátka druhého leasingu byla stanovena na 11 057 533 Kč.

88

Není známá cena odkupu, která by v tomto případě zvyšovala poslední splátky obou leasingů. V roce 2014 a v roce 2015 budou do nákladů dle ČÚL zaúčtovány pouze splátky leasingu v hodnotě 25 114 066 Kč. Dle IFRS činí za rok 2014 odpisy elektráren 18 230 000 Kč a úrokové náklady dle Obrázku č. 9 12 708 000 Kč, celkem 30 938 000 Kč, za rok 2015 jsou odpisy stejné a úrokové náklady v částce 11 535 000 Kč, celkem 29 765 000 Kč.

V tomto případě by podnik dle ČÚL vykazoval v rámci účetní závěrky nižší náklady, čímž by se zvýšil účetní výsledek hospodaření, zároveň se sníží hodnota aktiv o 330 724 tis. Kč v roce 2014 a k 31. 12. 2015 se sníží celková aktiva o 312 494 tis. Kč.

ENERGOAQUA

Společnost pronajatý majetek eviduje v rozvaze v rámci položky DHM stejně jako např.

majetek ve vlastnictví podniku a odepisuje jej po dobu předpokládané životnosti, což se promítá do výkazu o úplném výsledku. Finanční leasing je evidován jako závazek v rámci dlouhodobých nebo krátkodobých pasiv dle doby, která zbývá do splatnosti ke dni sestavení účetní závěrky.

Podnik ve výkazu o finanční situaci (viz Příloha J a Příloha K) neuvádí samostatnou položku leasing, což může značit, že se nejedná o významnou položku, kterou by bylo třeba pro uživatele účetní závěrky vykazovat zvlášť.

Zároveň je položka Půjčky nulová pro obě dvě účetní období a je vykazována naposledy za rok 2013 v hodnotě 199 tis. Kč (viz Příloha K). V případě, že finanční leasing není zahrnut do ostatních závazků a ani do půjček, je očividné, že společnost finančního leasingu v těchto účetních obdobích nevyužívá.

89

3.4 Rezervy

Ke zjištění rozdílů ve vykazování této položky v rámci obou účetních systémů jsou uvažovány rezervy daňově uznatelné a neuznatelné z hlediska ČÚL u společnosti ČEZ, dále jsou demonstrovány rezervy na opravu haly u společnosti ENERGOAQUA.

ČEZ a. s.

Společnost ČEZ je provozovatelem dvou jaderných elektráren, Dukovany a Temelín.

S jejich provozem souvisí legislativní úprava, která ukládá povinnosti týkající se nakládání, uložení, zlikvidování a další manipulace s jaderným palivem a odpadem. Nedávné studie, předpokládající ukončení provozu elektrárny Dukovany v roce 2027 a Temelínu v roce 2042, odhadují náklady na ukončení činnosti těchto elektráren na 22,4 mld. Kč a 18,4 mld.

Kč. V příloze k účetní závěrce ČEZ uvádí, o jaké rezervy se jedná a v jaké výši jsou drženy na speciálních bankovních účtech.

Tento vázaný finanční majetek je vykazován v položce Finanční aktiva s omezeným disponováním za rok 2015, v předchozím roce byl součástí Dlouhodobého finančního majetku v netto hodnotě.

Společnost vytváří tyto rezervy, které jsou spjaty s provozem:

a) na vyřazení jaderných zařízení z provozu,

b) na dočasné skladování použitého jaderného paliva a ostatního radioaktivního odpadu, c) na financování následného trvalého uložení použitého jaderného paliva a radioaktivitou

zasažených částí reaktorů.

Společnost ČEZ v příloze zdůrazňuje, že přestože se dle studií a průběžným přeúčtováním rezerv snaží zaúčtovat co nejlepší odhad, realita se poté může výrazně lišit kvůli nastalým změnám v legislativě, technologii a souvisejících nákladech.

Následující Tabulka č. 18 zachycuje vytvářené rezervy v roce 2015 a 2014, které jsou v rozvaze klasifikovány na krátkodobé a dlouhodobé. (viz Příloha F a Příloha G)

90

Tab. 18 Rezervy vytvářené společností ČEZ za rok 2014 a 2015

Rezervy v mil. Kč 2015 2014

Dlouhodobé Krátkodobé Dlouhodobé Krátkodobé

Jaderné 47 848 2 033 45 083 2 004

Zdroj: vlastní zpracování dle Přílohy k ÚZ ČEZ k 31. 12. 2015

Celkové odhadované rezervy na ukončení provozu obou elektráren činí v současnosti 40,8 mld. Kč. Dlouhodobá jaderná rezerva byla vykázána ve vyšší hodnotě, v roce 2014 v částce 45 mld. Kč a v roce 2015 v hodnotě 47,8 mld. Kč. ČEZ nevytváří pouze rezervy spojené se svou činností, v Tabulce č. 18 jsou zobrazeny také rezervy na zaměstnanecké požitky v milionových částkách. Vzhledem k finančně náročnému provozu podnikání v oblasti energetiky je nutné vytvářet adekvátní rezervy.

Při vykazování položky dle ČÚL zahrne společnost do rezerv také prostředky na plánované opravy DHM, zároveň je musí ponížit o daňově neuznatelné rezervy dle zákona č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů. Takovými rezervami jsou v Tabulce č. 18 rezervy na emise CO2, rezervy na náhrady škod, na soudní a obchodní spory a ostatní rezervy. V roce 2014 by daňově uznatelné rezervy byly nižší a činily by 49 558 mil.

Kč a v roce 2015 by byly opět menší oproti účetním rezervám v hodnotě 51 932 mil. Kč.

E4U a. s.

Společnost v příloze k účetní závěrce uvádí, že každoročně zvažuje možná rizika a odhaduje pravděpodobnost změny hodnoty aktiv a závazků. V roce 2014 a 2015 nebyly zjištěny natolik závažné skutečnosti, které by ovlivnily vykazované částky aktiv a pasiv, které by měly další dopad na vykazovaný hospodářský výsledek.

91

Dlouhodobý majetek a závazky, které jsou evidovány v rámci činnosti podniku, jsou přeceňovány a testovány na snížení hodnoty. Touto pravidelností a splňováním nastavených účetních pravidel podnik docílil stavu, kdy nejsou očekávány významné výdaje a není třeba vytvářet rezervy.

ENERGOAQUA

Společnost v komentáři k účetní závěrce uvádí, že vykazuje rezervy v případě, že evidovaný současný závazek bude mít za povinnost v budoucnu splatit, a jehož hodnota je spolehlivě odhadnutelná. Hodnota rezervy by měla odpovídat co nejlepšímu odhadu výše předpokládané částky závazku.

Při tvorbě rezerv a jejich oceňování podnik zvažuje rizika spojená se závazkem. V případě, že jako odhad použije stávající částku k vypořádání závazku, ocení položku rezerv současnou hodnotou peněžních toků.

V příloze k účetní závěrce 2015 (Příloha J) jsou uvedeny tři možné účely pro vytvoření rezervy. Jedná se o nevýhodné smlouvy, které byly uzavřeny, ale v současné době z nich neplyne žádný ekonomický prospěch. Pro účely schválené a plánované restrukturalizace podniku a na prodané výrobky a jejich záruční opravy podnik vytváří další rezervy. Za obě zkoumaná účetní období podnik nevykázal žádné rezervy.

Pro vykázání položky rezerv dle ČÚL podnik uvážil, že v období 2014 – 2018 bude vytvářet rezervu do hodnoty předpokládané opravy haly v částce 2,5 mil. Kč, roční rezerva je stanovena na 500 tis. Kč, která je dle ČÚL uznatelná. V jednotlivých letech bude na účet 552 Tvorba rezerv a na účet 451 Rezervy zaúčtována částka 500 tis., která navýší hodnotu nákladů a zároveň sníží výsledek hospodaření. V roce opravy haly bude rezerva využita na svůj účel a případné další náklady se zaúčtují na nákladový účet 511.

92

4 Komentáře a shrnutí vedoucí ke zvýšení vypovídací schopnosti