• No results found

Observationer del 1 – Interaktioner mellan elever

In document Interaktion EXAMENSARBETE (Page 29-33)

5. Resultat

5.2. Observationer del 1 – Interaktioner mellan elever

Nedan kommer de första genomförda observationer att presenteras. Här har vi tagit fokus i vår andra forskningsfråga som lyder: Vilka interaktioner mellan elever leder användandet av iPaden till? Situationerna som delges är interaktioner som användandet av iPaden skapat. Varje observation presenteras för sig själv, efter en del av observationerna följer en reflektion samt delar av samtal som skett med en pedagog i direkt anslutning till en observation.

5.2.1. Nej, jag kan inte!

Robin sitter med iPaden och pedagogen har planerat att introducera honom för en ny ”matteapp”. Robin tittar på när pedagogen visar och säger nästan omgående ”Nej, jag kan inte, jag vill inte – den ser tråkig ut”

Pedagogen ropar då till sig Alvin, en annan elev, som sitter en bit bort och frågar honom om han inte kan komma och arbeta med Robin i den nya appen. Alvin tar iPaden och sätter sig vid Robin som vänder sig halvt bort och ser ointresserad ut. Alvin sätter igång med arbetet och berättar för Robin allt det han gör i appen även fast Robin fortfarande ser ointresserad ut. Alvin verkar efter en stund stå inför ett problem han har svårt att lösa, då frågar han ”småpra-tande” vad Robin tycker. Robin svarar och Alvin gör som Robin föreslår. Alvin frågar inget på en liten stund utan fortsätter småpratande berätta vad han gör. När han frågar om något nästa gång vänder sig Robin lite mer in mot Alvin och pekar och berättar vad han tror.

Reflektion: Pedagogen har erfarenhet av att Robin inte tycker om att hamna i nya situationer, han ”stänger” oftast av istället för att utsätta sig själv för en ovan situation. Det Alvin omed-vetet eller medomed-vetet gör är att stegvis låta Robin förstå hur spelet går till genom att förklara

23

allt han gör som synes för sig själv. Robin får i egen takt ta del av spelet. När Alvin sedan ställs inför en svårighet ställer han en fråga till Robin. En fråga där Robin kan svara ”jag vet inte” som han enligt pedagogen brukar göra, eller ge ett eget förslag på lösning utan att behöva ”tappa ansiktet” eftersom det är tydligt att Alvin inte heller har lösningen på proble-met.

5.2.2. Tiotal

Sofie och Meja tränar tiotal och ental, de har använt tiostavar och entalskuber tidigare och har nu hittat ett avsnitt i programmet Qnoddarnas värld som är samma som de håller på med i matematikboken. Vi ser hur de först sitter tillsammans och arbetar med iPaden vid ovala bordet, sedan hämtar Sofie tiotalsstavarna och bygger upp det tal som uppgiften i iPaden visar. Hon och Meja gör sedan likadant till alla uppgifter, bygger likadant som de gör i iPaden.

Reflektion: Här kan vi se att två elever som är trygga med varandra i deras relation. Via samtal med varandra anknyter de arbetet vid iPaden till en fysisk arbetssituation som tidigare genomförts i klassrummet. De kombinerar dessa två metoder för att lösa problemen som de ställs inför.

5.2.3. Klockan

Tre elever arbetar tillsammans, de har fått till uppgift att med iPadens hjälp träna klockan. De pratar om vad klockan är när de ställer den si eller så. Efter en stund går de ifrån uppgiften och pratar istället om hur många minuter det går på en kvart, de tar tid och jämför med klockan på väggen och börjar sedan prata om kvartar och hur många minuter. Johan sitter med i gruppen, lyssnar och tittar på, sedan tar han sin iPad och går i väg. När vi flyttar oss närmare för att kunna observera vad Johan gör ser vi att han sitter med samma klockapp, vrider på visarna och lyssnar på vad rösten säger att klockan är. Han fortsätter en lång stund med detta.

Reflektion: Om Johan känner sig utanför eller om han valt att gå iväg med sin iPad för att i lugn och ro bekanta sig med klockan förtäljer inte historien. Men vi tolkar det som att en nyfikenhet hos honom är väckt och att han, endast genom att vara en del av den sociala gemenskapen, fått möjligheten att ta del av de andras tankar och går iväg ensam för att bear-beta det han fått ta del av.

5.2.4. Fotobooth

Robin sitter själv och arbetar på iPaden. Plötsligt börjar han fara runt med iPaden med armarna, upp och ner, närmare och längre bort. Samtidigt som han börjar skratta lågt. De andra fyra barnen i rummet samlas nyfiket bakom hans rygg för att se vad han gör. Kring appen Fotobooth uppstår nu samtal, skratt, test av nya vinklar och av flera ansikten samtidigt.

24

Reflektion: Detta var ett tillfälle där något roligt och underhållande tog fokus från själva mötet mellan eleverna, all uppmärksamhet låg på iPaden och den specifika appen, utan att någon elev behövde känna sig i centrum för uppmärksamheten.

5.2.5. Läsa

I programmet Qnoddarnas värld arbetar Alexander och Milian tillsammans. De använder sig av programmets bibliotek med lättlästa böcker. De läser tillsammans i böckerna, ”rösten” läser först upp vad som står i den enkla meningen och Alexander läser sedan efter vad han hört. Ingen pedagog behöver sitta bredvid när han ”läser”.

Reflektion: Enligt pedagogen brukar Alexander alltid ”läsa” efter henne under lässtunderna. Pedagogen läser kortare meningar och Alexander upprepar det han hört. Alexander har på det här sättet ökat sin känsla av att kunna läsa själv. Den tolkning som pedagogerna gjort är att Alexander lärt sig fler och fler ord. Han har märkt att han kan lära sig och detta har medfört att hans självkänsla vuxit. Att med hjälp av iPaden kunna ”läsa” utan en närvarande pedagog, bara tillsammans med en kompis, precis som de andra eleverna höjer honom förmodligen än mer.

5.2.6. Problemlösning

Jens ”släntrar” in i det gemensamma arbetsrummet Grottan och stannar nyfiket upp bakom en elev ur år 1 som sitter och löser problem på iPaden. Eleven ur år 1 sitter kvar och fortsätter arbeta medan Jens lite tvekande sätter sig bredvid och frågar vad ”han håller på med”. Eleven börjar förklara och det pratar sig sedan igenom uppgiften tillsammans. När den är löst, slänt-rar Jens ut igen och hojtar ut ett ”vi hörs” till eleven.

Reflektion: Enligt pedagogen brukar de andra eleverna vara lite avvaktande mot Jens på grund av hans lite tuffa jargong. Vi tolkade händelsen som att Jens knöt en ny kontakt där han inte behövde tänka på sin ”tuffa” fasad, han glömde bort sig själv och sin ”image” i arbetet med iPaden. De båda elevernas fokus låg istället på att lösa ett gemensamt problem.

5.2.7. GarageBand 1

Erik och Michael arbetar med appen GarageBand, det finns för tillfället bara en iPad tillgäng-lig. Båda börjar tvista om att de vill ha varsin iPad. Pedagogen går iväg och letar efter ytterli-gare en iPad. När hon är borta sitter Erik och tittar på när Michael arbetar. Erik blir nyfiken på det Michael gör och frågar om något han inte förstår, han får svar och föreslår själv sedan ytterligare ett instrument för Michael. Han får visa hur han tänkt, sedan provar pojkarna igen och lyckas nå önskat resultat. Då kommer pedagogen tillbaka och ger Erik en egen iPad. De sätter sig då bredvid varandra och samtalar inte mer.

Reflektion: Om pedagogen inte kommit med ytterligare en iPad kanske arbetet mellan eleverna utvecklats ännu mer. Deras delande av kunskaper och intresse av att prova på nytt kunde kanske ha lett till ett spännande samarbete och början på en ny sorts relation dem mellan. Enligt en pedagog brukar de inte umgås, eftersom eleverna inte har särskilt mycket gemensamt.

25

5.2.8. GarageBand 2

Elma sitter själv och drar på violinspelaren i appen GarageBand på sin iPad, hon lyssnar, drar, lyssnar och drar på en ny knapp. Går tillbaka och lyssnar och drar. Sina tittar på, bläddrar fram sin violinspelare och gör på samma sätt. Hon försöker dra på samma tangenter som Elma. När Elma hör Sinas spel börjar de spela tillsammans, först tvekande sedan med stor entusiasm.

Reflektion: Varken Elma eller Sina spelar något instrument. Ingen av dem har, enligt pedago-gen, visat något större intresse för att spela, men när Sina sitter och lyssnar på Elmas spel tolkar vi det som att hon blir mycket intresserad.

5.2.9. Olika appar

Det är hög aktivitet i ett av klassrummen, eleverna har fått till uppgift att lösa ett problem till-sammans med hjälp av iPaden. Två flickor ligger på golvet och skjuter iPaden mellan sig med jämna mellanrum. Pedagogen går nyfiket fram till eleverna eftersom de verkar samarbeta väldigt bra och samtidigt ha mycket roligt. Pedagogen kommer strax tillbaka och berättar att de visserligen samarbetar, men inte på det vis pedagogen hade tänkt sig. De har löst uppgiften genom att använda sig av olika metoder.

Reflektion: Pedagogens tanke bakom att låta flickorna arbeta tillsammans var att de skulle samarbeta kring en specifik app. Flickorna har enligt pedagogen vissa svårigheter att komma överens eftersom de båda vill vara den som bestämmer. Flickorna hade löst problemet på ett sätt som inte direkt överensstämde med pedagogens tanke, men att de ändå hade hittat en strategi för att lösa situationen. En strategi som också tillät dem ha roligt tillsammans.

5.2.10. Turtagning 1

Alexander och Filip ligger på golvet med iPaden, Alexander arbetar och Filip tittar på. När Alexander blir ombedd att dela med sig av iPaden till Filip, skjuter Alexander den motvilligt mot Filip. När eleverna lämnas ensamma tar Alexander tillbaka iPaden från Filip genom att säga ”Jag ska visa dig en sak”. När Alexander återigen blir ombedd att låta Filip styra iPaden nickar Alexander och skjuter den till Filip. När en vuxen är närvarande fungerar det att dela, men när eleverna blir ensamma vill Alexander återigen visa Filip något och tar tillbaka kontrollen av iPaden.

Reflektion: Det är en svårighet för Alexander att dela med sig även i andra situationer, enligt pedaogen brukar han bli arg och gå iväg. Här tolkar vi det som att iPadens dragningskraft är större än oviljan att dela med sig och därför fungerar det ganska bra att dela, dock med tydligt vuxenstöd.

5.2.11. Turtagning 2

Vincent sitter vid iPaden och arbetar med en ny app när Alexander kommer fram till honom. Alexander som inte har kommit i kontakt med den nya appen tidigare springer iväg för att hämta en iPad. Han kommer gråtfärdig tillbaka och säger att det inte finns någon iPad ledig.

26

Vincent erbjuder Alexander att spela med honom. Alexander sätter sig bredvid Vincent och tar iPaden ifrån honom. Vincent tar tillbaka iPaden och säger att Alexander får vänta på sin tur. Efter en kort stund är det Alexanders tur, när det åter igen är Vincents tur lämnar Alexan-der motvilligt tillbaka iPaden, Vincent spelar och seden AlexanAlexan-der igen. När AlexanAlexan-der spelat klart den omgången går han i väg. Han säger att han inte vill spela mer. Någon minut senare kommer han tillbaka och vill spela igen. När det blir Vincents tur går han iväg igen.

Reflektion: Vi tolkar det som att Alexander tycker att det är jobbigt att dela iPaden med Vincent, att han inte klarar av att sitta bredvid honom och vänta på sin tur. Men han har kopplat ihop att när man delar på iPaden, måste man turas om och hans tillfälliga strategi är att gå ifrån iPaden istället för att ta tillbaka den från Vincent eller att bli arg.

5.2.12. Helikopterjakt

Pelle sitter i soffan och ser bekymrad ut, han har en iPad framför sig som han arbetar med. Pelle har ”fritt” på iPaden och har själv fått välja vad han ska arbeta med och har nu som det ser ut fastnat i sin uppgift. Pedagogen frågar Pelle vad som är fel och Pelle förklarar. Pedago-gen tipsar Pelle om att fråga en elev som heter Dennis om hjälp. Pelle tvekar först en stund, sedan ropar han på Dennis. Dennis hjälper till genom att beskriva hur han själv gick till väga. Pelle lyssnar och gör som Dennis visat. Eleverna fastnar sedan i spelet tillsammans och tar sig vidare till nya nivåer.

Reflektion: Pedagogen som egentligen hade andra uppgifter till Dennis ber inte denne gå till-baka till sin plats utan låter eleverna få fortsätta spela tillsammans. Pojkarna har inte haft någon tidigare relation och pedagogen hoppas att de genom att få fortsätta arbeta med iPaden tillsammans kan utveckla någon slags relation till varandra.

5.2.13. Sammanfattande analys av observationer del 1 – Interaktioner mellan elever

Utifrån våra observationer ser vi att iPaden kan vara ett värdefullt verktyg för elevers inter-aktioner på flera sätt. Ett verktyg som i flera av situationerna hade kunnat vara något annat, det hade kunnat vara en vanlig klocka, en bok eller en kulpåse. Men det som är specifikt med iPaden är att intresset för den är stort.Genom observationer har vi fått möjlighet att upptäcka spontana interaktioner som kan vara svåra att hinna med att se om man inte går in i rollen som observatör. Eleverna interagerar både spontant och planerat, ofta uppstår oplanerade goda samspel som får ses som en bonus. Vi ser också faran med att elevernas arbete med iPaden blir en ensamaktivitet som inte leder till ökat relationsarbete, utan istället får motsatt verkan. Pedagogen måste arbeta aktivt och ha en tanke bakom användandet av iPaden för att optimera interaktionen mellan eleverna i deras arbete med iPaden.

In document Interaktion EXAMENSARBETE (Page 29-33)

Related documents