• No results found

Observationer del 2 – Planerade aktiviteter

In document Interaktion EXAMENSARBETE (Page 33-36)

5. Resultat

5.3. Observationer del 2 – Planerade aktiviteter

Vid de observationstillfällen som presenteras nedan har vi valt att studera eleverna då peda-gogerna mer medvetet använt sig av iPaden som verktyg i syfte att öka elevernas relations-arbete.

27

5.3.1. Egna berättelser del 1 – Skapa en berättelse

Uppgiften är att tillsammans skriva egna berättelser med bilder och text på iPaden.

Alfons och Elliot går och sätter sig i soffan. Alfons börjar titta bland bilder som är Elliots privata, Alfons ställer frågor om det han blir intresserad av. Elliot svarar, ”jag vet inte” på de flesta av Alfons frågor. När de kommer fram till en bild av Elliot framför en stor karusell blir Alfons ivrig och ställer flera frågor på en gång. Elliot svarar kortfattat. Alfons ställer följd-frågor, men Elliot svarar inte mer. Han tittar dock på Alfons med vad vi tolkar som nyfiken-het. Alfons fortsätter fråga och Elliot svarar ibland. Sedan väljer Alfons ut fyra bilder som han lägger till i appen My story och säger att de ska göra en bok. Elliot säger ingenting när Alfons skriver korta små texter om det Elliot berättat under bilderna. Pedagogen som hållit sig i bakgrunden kommer fram till pojkarna och ”skickar” deras bok till iBooks för att den ska blir tillgänglig för fler att läsa. Hon läser sedan boken för pojkarna innan de får gå på rast. Vi sitter kvar och väntar på att de ska gå ut, Alfons rusar i väg men Elliot sitter kvar och läser sin bok flera gånger.

Reflektion: Pedagogen berättar att för att ett arbete ska fungera måste hon noga tänka igenom vilka elever som ska arbeta ihop. Det skulle nog inte fungera lika bra med en elev som är otåligare med att få veta eller inte har ro att vänta in svar som kommer så sällan. Pedagogen tycker att hon har nått sitt mål med lektionen, att det kanske inte kan tyckas vara så mycket till delaktighet eller samarbete men ändå en väg mot att känna hur det känns att arbeta tillsam-mans med någon, att ha skapat något tillsamtillsam-mans.

5.3.2. Egna berättelser del 2 – Delge andra i mindre grupp

Pedagogen är nyfiken på hur hon kan ta elevernas berättelse ytterligare ett steg och nå ut med berättelsen till fler för att ge eleverna feedback på sitt arbete och bli intresserad av att fortsätta skapa texter både själv och tillsammans med andra. Steg ett är att läsa berättelsen tillsammans på projektorduk genom iPaden för att dela upplevelsen med fyra andra elever.

När eleverna får läsa sina egna böcker på projektorduken blir intresset stort. De följer varand-ras arbeten nyfiket och ställer många frågor till författarna både under tiden de läser och efter att de läst klart. Eleverna sitter kvar på sina platser under tiden de läser sin bok på duken. Författarna svarar först kortfattat och sedan lite mer utförligt på frågor från de andra läsarna.

5.3.3. Egna berättelser del 3 – Skapa filmer

Eleverna får till uppgift att göra små filmer tillsammans. Syftet är att göra barnen bekanta med en filmskaparapp för att senare lära sig att klippa ihop en egen film och lägga till ljud-effekter/musik till sin film.

”Jag vill inte vara med, jag vill inte göra någon film” säger Robin irriterat. Pedagogen svarar, ”Nej, nej – du ska inte vara med och göra filmen. Du ska bara filma med kameran”. Pedago-gen håller iPaden tillsammans med Robin en stund och tecknar till flickorna att sätta igång. Pedagogen släpper iPaden och låter Robin sköta filmandet själv. Han reser sig upp och följer flickorna när de rör sig och går närmare. När flickorna är färdiga går de fram till Robin och sätter sig på varsin sida och ber honom visa resultatet. Robin ser lite förvånad ut men visar flickorna vad han spelat in. De skrattar tillsammans.

28

Reflektion: Pedagogen berättar att Robins nekanden ofta beror på att han känner sig osäker på vad som ska ske och vad som förväntas av honom. När han känner sig trygg i situationen fungerar det mesta. Att använda iPadens videokamera, som han vid flertalet tillfällen lekt med ger honom en ”trygghetskänsla” i en förövrigt okänd situation. Genom att pedagogen fokuse-rar på det kända verktyget, så glömmer han bort sig lite i den nya situationen att göra en film tillsammans med flickorna.

5.3.4. Fota vårtecken

Kalle och Pelle har svårt att komma överens. Pedagogerna arbetar mycket med att pojkarna ska närma sig varandra och kunna umgås utan att bli arga på varandra. Pedagogen har plane-rat att eleverna ska ta med sig en iPad ut för att fotografera för att göra en uppgift om vår-tecken. Pedagogen väljer denna gång att para ihop Kalle och Pelle, men håller sig i närheten för att kunna handleda om det skulle behövas.

På avstånd hör vi Kalle och Pelle fundera över vem som ska hålla i iPaden och fota. Pelle förseslår att Kalle ska fota, och Kalle tacka ja. Båda pojkarna verkar glada över arbetsfördel-ningen. De är ute länge och fotar och kommer in nöjda och belåtna med sitt arbete.

Reflektion: Kalle har uttalat sagt att han tycker att Pelle är annorlunda. Kalle är själv ganska ”fyrkantig” och vill att allt ska vara ”normalt” och inget får sticka ut. När Pelle och Kalle möts, så möts också två livsvärldar, två habitus som i skolan förväntas fungera tillsammans. Inom sitt habitus vet individen hur hon eller han ska agera, när eleven nu stöter på en annan individ, som agerar efter ett annat socialt mönster blir situationen inte helt lätt för eleverna att hantera. Pelle är ganska tillbakadragen och vill sällan dra till sig uppmärksamhet, hans förslag om att Kalle ska fota är förmodligen inte en uppoffring för honom eftersom han inte ofta känner sig bekväm i ledarrollen. Kalle däremot trivs både med den rollen samt att få vara den som agerar. För en oinsatt kan det tyckas att Kalle styr och Pelle bara får hänga på, men denna arbetsfördelning är något som de båda just nu är väldigt tillfreds över, om man som pedagog lagt sig i för att skapa ”rättvisa” hade båda pojkarna förmodligen känt sig obekväma med situ-ationen och känslan av nöjdhet över att ha arbetat tillsammans kanske inte varit det samma. Naturligtvis måste man hålla uppsikt över en relation som denna, men inte ta för givet att den är fel bara för att det inte ser ”rättvist” ut.

5.3.5. Samarbete?

Eleverna har fått till uppgift att arbeta med en app tillsammans på iPaden. De ska arbeta i par och de får själv välja arbetskamrat. Eleverna ligger eller sitter runt sina iPads och arbetar. De pratar med varandra ibland. När vi går runt och ser närmare på elevernas samarbete ser vi att det i det allra flesta fall består av att eleverna turas om att lösa uppgifterna i appen. De disku-terar inte lösningar eller ger varandra förslag.

Reflektion: Pedagogen säger att den app de nu arbetar med, är en sådan app där eleverna tycker om att samarbeta. Flera har skaffat användare gemensamt och spelar tillsammans i par. När vi reflekterar tillsammans kring våra observationer säger pedagogen att man kanske måste styra samarbetet mer. Ge eleverna möjlighet att presentera sina lösningar för varandra för att delge eleverna hur man ännu tydligare kan få syn på varandras olika sätt att tänka.

29

5.3.6. Oväntat besök

Tindra sitter inne i Grottan och undersöker en ny app som hon inte har arbetat med tidigare, när två äldre flickor stannar till i dörren på väg ut på rast. Flickorna kommenterar orättvisan i att de yngre eleverna ”alltid” får sitta inne och arbeta med paddorna. Flickorna bjuds in i rummet och Tindra börjar spontant berätta om vad hon arbetar med för app. Flickorna sätter sig på varsin sida om Tindra och lyssnar på hennes anvisningar. Sedan får de prova att ”spela” varsin gång. När Tindra fått tillbaka iPaden fortsätter hon och flickorna att prata vidare kring appen.

Reflektion: Flickorna som kommer in i rummet har hög status på skolan och de har ingen tidigare relation till Tindra. Vi tolkar att Tindras spontantitet samt flickornas nyfikenhet på iPaden som möjliga orsaker till att denna spontana interaktion uppstod.

5.3.7. Sammanfattande analys av observationer del 2 – Planerade aktiviteter

För att öka möjligheterna till relationsarbeten med iPaden som verktyg måste pedagogen vara observant på vilka tillfällen som ges. Det kan vara svårt att i det dagliga arbete kring eleverna hinna uppfatta vad som pågår och ta vara på detta. Genom de möten efter flera av observat-ionerna vi haft med pedagogen, har vi som observatörer fått större inblick i elevernas situation genom pedagogens kunskap om eleverna. Samtidigt har också pedagogen genom oss, obser-vatörers ögon fått nya möjligheter att ta del av vår upplevelse av situationen.

In document Interaktion EXAMENSARBETE (Page 33-36)

Related documents