• No results found

och obligatorisk särskola

Innehåll

Inledning ... 1 Underlag ... 1 Beskrivning av Österåsens skola... 2 Sammanfattande bedömning... 2 Bedömning av resultaten... 3 Bedömning av genomförandet... 5 Bedömning av förutsättningarna ... 9

Inledning

Skolverket har granskat verksamheten i och besökt Österåsens skola den 30 och 31 maj 2007. I slutet av denna rapport framgår vilka som varit ansvariga för utbildningsinspektionen.

Inspektionen avser att visa hur verksamheten genomförs samt dess förutsätt-ningar och resultat. Bedömförutsätt-ningarna av kvaliteten och av hur väl verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplanen och övriga författningar för det offentliga skolväsendet. Information om inspektionen finns i separata material och på Skolverkets webbplats (www.skolverket.se/ Inspektion).

Kommunen har ansvar för att de brister inspektörerna lyfter fram i den sam-manfattande bedömningen åtgärdas. Åtgärderna ska redovisas till Skolverket inom tre månader vilket framgår av Skolverkets beslut. Skolverket följer också upp effekterna av inspektionen vid kommande inspektionstillfälle.

Denna skriftliga rapport kompletteras med muntlig återrapportering av de an-svariga inspektörerna.

Underlag

Underlaget för inspektörernas bedömning är dels dokument från Mariestads kommun och Österåsens skola, dels den information som samlats in under besöket. Rapporten grundas även på annan information om kommunen och skolan från exempelvis Skolverkets nationella uppföljningssystem.

I Österåsens skola intervjuades rektorn, personal, elever samt föräldrar med barn i olika årskurser. Inspektörerna besökte lektioner i samtliga årskurser samt förskoleklassen. Även andra iakttagelser i skolmiljön och studier av dokument som finns på skolan utgör underlag för kvalitetsbedömningen.

Rektor har tagit del av och givits möjlighet att lämna synpunkter på sakuppgif-ter i rapporten.

Beskrivning av Österåsens skola

Skolan Antal barn/elever

Skolbarnsomsorg 73 Förskoleklass 21 Grundskola 127 Obligatorisk särskola 16

Österåsens skola är en av Mariestads äldre skolor. Upptagningsområdet utgörs av stadens nordvästra delar med blandad bebyggelse. Rektorsområdet utgörs av förskoleklass och årskurserna 1–6 samt obligatorisk särskola årskurserna 1–6.

Rektorn för Österåsens skola är även ansvarig för en särskild undervisnings-grupp benämnd Eken som är gemensam för kommunen och har sina lokaler i en annan del av staden. I Eken finns två grupper av elever; sex elever med kon-centrationssvårigheter samt sex elever med språksvårigheter. Österåsens skola tillhör skolområde Norr och eleverna går vidare till Högelidsskolan i årskurs 7–9.

Sammanfattande bedömning

Bedömningarna av kvaliteten i utbildningen vid Österåsens skola och av hur väl verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplanen och övri-ga skolförfattninövri-gar.

Österåsens skola bedriver ett aktivt arbete kring värdegrundsfrågor vilket bland annat leder till att det råder en god stämning i skolan och att eleverna känner sig trygga. Skolan har rutiner för att identifiera elevers behov av stöd.

Inspektörerna bedömer att nedan angivna brister snarast måste åtgärdas.

- Skolan gör inte någon systematisk uppföljning och utvärdering av elevernas kunskapsutveckling i förhållande till de nationella målen i årskurs 5 i samtli-ga ämnen (4 kap. 1 § skollagen, 2 kap. 6 § grundskoleförordningen samt av-snitt 2.8 i läroplanen för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet - Lpo 94).

- Skolans likabehandlingsplan motsvarar inte kraven i lagen (6 § lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever).

- Alla elever i behov av särskilt stöd vid skolan får inte detta (4 kap. 1 § skol-lagen och 5 kap. grundskoleförordningen).

- Skolan upprättar inte åtgärdsprogram för alla elever som är i behov av sär-skilda stödåtgärder (5 kap. 1 § grundskoleförordningen).

- Beslut om anpassad studiegång saknas för eleverna vid Eken (5 kap. 10 § grundskoleförordningen).

- Skolan anordnar inte studiehandledning på modersmålet för elever som är i behov av det (5 kap. 2 § grundskoleförordningen).

- Skolans kvalitetsredovisning uppfyller inte de krav som uppställs i förord-ningen (3 § förordförord-ningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m).

- Svenska som andraspråk erbjuds som stöd och inte som alternativ till ämnet svenska (2 kap. 16 § grundskoleförordningen).

Inspektörerna bedömer att det finns behov av förbättringsinsatser på skolan inom följande områden.

- Skolan bör analysera kunskapsresultaten samt vidta åtgärder för att öka måluppfyllelsen.

- Skolan bör arbeta för att öka elevernas kännedom om målen för utbildning-en.

- Skolan bör arbeta för att ge eleverna ökat inflytande över sitt lärande och över undervisningen.

- Skolornas bör arbeta för att förbättra elevernas individuella utvecklingspla-ner avseende innehåll och kvalitet.

- Skolans kvalitetsarbete bör utvecklas så att utvärdering och analys av verk-samheten i högre utsträckning blir ett konkret hjälpmedel i det fortsatta ar-betet.

- Skolans rektor bör ta ett större ansvar för det pedagogiska ledarskapet och säkerställa att verksamheten som helhet inriktas mot de nationella målen.

Bedömning av resultaten

Inspektörerna har granskat hur väl skolans elever utvecklar kunskaper, normer och värden enligt de nationella målen för lärandet särskilt angivna i skollagen, läroplanen och de nationella kursplanerna.

Kunskaper

Utifrån intervjuer och gjorda verksamhetsbesök är det inspektörernas bedöm-ning att barnen i förskoleklasserna ges möjlighet till utveckling och lärande som grund för fortsatt skolgång.

I skolans kvalitetsredovisning (Vägvisaren, se vidare under rubriken kvalitetssäk-ring och förbättkvalitetssäk-ringsarbete) redovisas måluppfyllelsen i ämnena svenska, mate-matik och engelska för elever i årskurs 5. Till vägledning vid bedömningen har personalen bland annat använt resultaten vid de nationella ämnesproven som genomförs i årskurs 5. (Tabell 1)

Tabell 1. Andel elever vid skolan, samt andelen elever i kommunen (i procent) som bedöms ha uppnått målen i kursplanerna för årskurs 5 i ämnena svenska, engelska och matematik, läsåret 2005/06.

Svenska Matematik Engelska

Österåsens skola 79 68 82

Kommunen 87 85 88

Källa: Vägvisaren

Av tabellen framgår att det läsåret 2005/06 var låg måluppfyllelse främst i svenska och matematik. En jämförelse med läsåret 2004/05 uppvisar att en försämring skett i ämnet svenska som då var 92 procent och i matematik där värdet var 88 procent. I ämnet engelska hade måluppfyllelsen ökat med 3 pro-cent. Med tanke på att antalet elever som genomför proven vid skolorna varie-rar från år till år är det svårt att dra några säkra slutsatser av ovan redovisade

resultat. Med få elever i klasserna blir det utslagsgivande i statistiken även om endast någon enstaka elev inte bedöms nått målen för något ämne. Inspektö-rerna bedömer dock att skolan bör analysera kunskapsresultaten samt vidta åtgärder för att öka måluppfyllelsen. Se vidare avsnitt Individanpassning och stöd.

Enligt läroplanen ska skolans lärare utifrån kursplanernas krav allsidigt utvärde-ra varje elevs kunskapsutveckling och muntligt och skriftligt redovisa detta för eleven och hemmet. Beträffande elevernas resultat i övriga ämnen, utöver svenska, matematik och engelska, har skolorna ingen redovisning och bedöm-ning av måluppfyllelsen. Personalen uppger vid intervjuer att de fortlöpande gör bedömningar av elevernas arbete och anser sig därmed ha en god bild av elevernas kunskapsutveckling. Denna bedömning ligger sedan till grund för den information som lämnas till föräldrar i samband med utvecklingssamtal. Inspek-tionen visar att det saknas systematiska utvärderingar av elevernas kunskaper i förhållande till målen i läroplanen och de nationella kursplanerna. Inspektörerna kan därför inte uttala sig om huruvida eleverna vid de båda skolorna når målen för sin utbildning i andra ämnen än svenska, matematik och engelska. Vid in-tervjuer och samtal med elever och andra iakttagelser i verksamheten framgår vidare att eleverna inte har kännedom om målen för respektive ämne.

För eleverna vid Eken finns ingen systematisk uppföljning av eventuellt vidtag-na åtgärder och inte heller någon kunskapsuppföljning. Persovidtag-nal uppger vid intervju att ”magkänslan” får avgöra när en elev kan gå tillbaka till sin hemsko-la. Det saknas även en uppföljning av hur elever som varit placerade vid Eken klarar sina studier när de är tillbaka och studerar vid sin ”hemskola”. Se vidare avsnitt Individanpassning och stöd.

Det är inspektörernas bedömning att Österåsens skola måste utveckla arbetet med att följa upp elevernas kunskapsutveckling till att omfatta samtliga ämnen.

I årskurserna 1–6 i den obligatoriska särskolan bekräftar intervjuer, samtal och iakttagelser i verksamheten att uppföljningen av elevernas kunskaper är syste-matisk och att elevernas studier dokumenteras på ett tydligt sätt genom journa-ler och digitala portfolier. Inspektörerna bedömer att uppföljningen för dessa elever är mycket god.

Normer och värden

Enligt intentionerna i läroplanen ska elevernas möjlighet till inflytande utvecklas så att eleverna i högre grad, och efter ålder och mognad, får inflytande över sitt lärande. Undervisningen ska bedrivas så att eleverna, genom att delta i planering och utvärdering av den dagliga undervisningen, kan utveckla sin förmåga att utöva inflytande och ta ansvar.

Eleverna i Österåsens skola har enligt inspektörernas bedömning begränsade möjligheter att vara delaktiga i planering av undervisningen och dess innehåll.

Inspektörerna ser vid inspektionen få exempel på att eleverna varit med och planerat undervisningen. Eleverna berättar att de ibland får bestämma i vilken ordning de olika arbetsuppgifterna, som läraren gett dem, ska genomföras.

Inspektörerna bedömer att elevernas inflytande över sin utbildning är begränsat.

Se vidare avsnitt Arbetsmiljö och delaktighet.

De elever som inspektörerna möter uppger att de känner sig trygga i sina skolor och att mobbning och annan kränkande behandling inte är vanligt förekom-mande. Även personalen ger bilden av en trygg miljö där åtgärder sätts in när

det finns tendenser till problem av olika slag. Inspektörerna bedömer att det i huvudsak råder en trygg och god stämning vid skolan.

Bedömning av genomförandet

Inspektörerna har granskat arbetet med arbetsmiljön, föräldrarnas och elevernas delaktighet, innehåll, organisation och arbetssätt i undervisningen, individan-passning och stöd, utvärdering av lärandet, bedömning och betygssättning, kva-litetssäkring och förbättringsarbete, skolledning och intern kommunikation.

Nationella riktlinjer för arbetet finns i skollagen, läroplanen och i andra författ-ningar för respektive skolform.

Arbetsmiljö och delaktighet

I enlighet med läroplanen ska de demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig, omfatta alla elever. Skolan ska sträva efter att varje elev har kunskap om demokratiska principer och utvecklar sin förmåga att arbe-ta i demokratiska arbetsformer.

Vid Österåsens skola finns klassråd och elevråd. Intervjuer med elever och per-sonal visar att såväl elevråd som klassråd genomförs regelbundet och det är inspektörernas uppfattning att eleverna därmed ges tillfälle att utveckla sin för-måga att arbeta i demokratiska former.

Läroplanen fastställer vidare att eleverna ska kunna påverka det dagliga arbetet, ta ansvar för sitt lärande och i takt med stigande ålder och mognad få ökat in-flytande över sin skolgång. Vidare säger läroplanen att skolan ska sträva efter att varje elev utvecklar förmågan att själv bedöma sina resultat och ställa egen och andras bedömning i relation till de egna arbetsprestationerna och förutsättning-arna. De elever inspektörerna träffar berättar att det i mycket hög utsträckning är lärarna som bestämmer vad klassen ska arbeta med och hur arbetet läggs upp. I samband med verksamhetsbesök ser inspektörerna få exempel på att eleverna ges tillfälle och möjlighet att påverka det dagliga arbetet och det bestå-ende intrycket är att elevernas delaktighet i exempelvis planering och utvärde-ring av verksamheten och sitt lärande är mycket begränsad. Samtal med perso-nalen och skolornas rektor förstärker denna bild.

Inspektionen visar att skolans elever i allmänhet inte är medvetna om målen för sin utbildning. Läroplanen föreskriver vikten av att den enskilda skolan är tydlig i fråga om mål, innehåll och arbetsformer som en förutsättning för elevers och vårdnadshavares rätt till inflytande och påverkan. En förutsättning för att ele-verna ska kunna ha ett reellt inflytande över och kunna ta ansvar för sitt lärande i en målstyrd skola är att de också känner till vilka målen för utbildningen är.

Inspektörerna bedömer därför att skolan i högre utsträckning bör arbeta för att öka elevernas kännedom om målen för utbildningen. Vidare bör skolan arbeta för att ge eleverna ökat inflytande över sitt lärande och över undervisningen.

Inspektionen visar att det vid skolan fortlöpande pågår olika former av värde-grundsarbete. Personalen påtalar att olika insatser görs såväl i undervisningen, som på raster och under andra aktiviteter. Vid skolan används ett undervis-ningsmaterial som kallas ”Livsviktigt”. Enligt både elever och personal är det överlag en lugn och trygg stämning på raster och under lektioner. Inspektörerna bedömer att det bedrivs ett aktivt arbete kring värdegrundsfrågor vid skolan.

Från och med den 1 april 2006 råder ett uttryckligt förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. Lagens (SFS 2006:67)

ändamål är att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk till-hörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktions-hinder samt att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande be-handling. Kommunen är skyldig att bedriva ett målinriktat arbete för att främja dessa ändamål och bland annat se till att det upprättas en likabehandlingsplan i varje skola, fritidshem och förskola. Av planen ska framgå vilka insatser som man avser göra under pågående läsår. Planen ska följas upp varje år. I det mål-inriktade arbetet ingår även att vidta åtgärder för att förebygga och förhindra fortsatta trakasserier eller annan kränkande behandling liksom att vid behov utreda omständigheterna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäli-gen kan krävas för att förhindra fortsatta trakasserier eller annan kränkande behandling. Se vidare Skolverkets allmänna råd (SKOLFS 2007:7).

Den 15 oktober 2006 trädde bestämmelser i kraft som innebär att likabehand-lingsplanen ska upprättas, följas upp och ses över av barnen eller eleverna vid den verksamhet för vilken planen gäller. Likabehandlingsplanen ska bland annat beskriva hur barn, elever och personal ska medverka i arbetet med planen, samt hur vårdnadshavare görs delaktiga i arbetet. Vidare ska det tydliggöras hur pla-nen ska göras känd och förankras i hela verksamheten och hos barns och ele-vers vårdnadshavare.

Vid inspektionstillfället har skolan en plan för likabehandling. Inspektörerna bedömer att dokumentet inte motsvarar en sådan likabehandlingsplan som la-gen kräver. Bland annat saknas en behovsprövad kartläggning av vilka frågor som behöver belysas extra vid respektive verksamhet, samt en uppräkning av vilka insatser skolan avser att vidta under innevarande läsår. Skolans likabe-handlingsplan är inte anpassad för förskoleklassen, Eken eller särskolan, aspek-ten att vuxna kan kränka barn och elever tas inte upp och barn och elever deltar inte i arbetet med att upprätta planen. Vidare är den kartläggning som skolan gjort bristfällig och handlar mest om fysiska risker. Skolan måste därför snarast upprätta likabehandlingsplaner som motsvarar kraven i lagen.

Inspektörerna bedömer att likabehandlingsplanen för Österåsens skola inte uppfyller de krav som ställs på en sådan plan.

Individanpassning och stöd

Enligt grundskoleförordningen ska stödundervisning ges om det kan befaras att eleven inte kommer att nå de mål som minst ska ha uppnåtts vid slutet av det femte och det nionde skolåret eller om eleven av andra skäl behöver särskilt stöd.

Skolan har enligt inspektörernas bedömning rutiner för att identifiera elevers behov av särskilt stöd. Av skolans kvalitetsredovisning framgår att det var en stor grupp som genomförde ämnesproven läsåret 2005/06 och att det i denna grupp finns ett flertal elever som behöver ett extra stöd för att nå målen. Skolan framför där att det saknas resurser för att ge eleverna det stöd de har rätt till.

Vid intervjuer anger vidare några lärare att det finns elever som inte får det stöd de ska ha. Inspektörerna bedömer att alla elever i behov av särskilt stöd vid skolan inte får det stöd de har rätt till.

Om det genom uppgifter från skolans personal, en elev, elevens vårdnadshavare eller på annat sätt framkommer att eleven kan ha behov av särskilda stödåtgär-der, ska rektorn se till att behovet utreds. Om utredningen visar att eleven be-höver särskilt stöd, ska rektorn se till att ett åtgärdsprogram utarbetas. Eleven

och elevens vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta när åtgärdsprogrammet utarbetas.

Vid Österåsens skola upprättas åtgärdsprogram för elever i behov av särskilda stödåtgärder. Dock är de åtgärdsprogram som inspektörerna tagit del av i vissa fall mycket torftiga och anger inte tydligt för eleven vilka nationella mål som ska uppnås och vilka åtgärder som ska vidtas. Eleverna som finns på Eken saknar helt åtgärdsprogram. Personalen anger att en placering på Eken är den enda åtgärd som dessa elever behöver. Inspektörerna bedömer att skolan inte upprät-tar åtgärdsprogram för alla elever som är i behov av särskilda stödåtgärder.

Den särskilda undervisningsgruppen benämnd Eken är till för elever med kon-centrationsproblematik eller språksvårigheter. Eken tar emot elever från hela kommunen. Det finns plats för två grupper på vardera sex elever. När en elev bedöms vara i behov av en plats vid Eken skickar rektorn vid elevens hemskola en ansökan till Österåsens rektor som är den som avgör om eleven kan tas emot och fattar beslut om placering. Personal vid Eken och rektorn anger att det är mycket hårda krav från lärare och rektorer i kommunen att Eken snabbt måste ta hand om elever med särskilda behov, vilket försvårar planeringen för verksamheten. Lärare hotar säga upp sig om inte de blir av med en viss elev.

Det förekommer även att elever börjar på Eken vid 5 års ålder och finns kvar i verksamheten ännu efter 5 år. Vid intervju uttryckte rektorn viss oro inför hös-ten då det enligt rektorn ska komma barn direkt från förskolan till Eken. Skol-verkets bedömning om bland annat beslut om mottagning av elever till särskilda undervisningsgrupper som tar emot elever från flera skolor görs i kommunrap-porten.

Om en elev inte kan få utbildning som i rimlig grad är anpassad efter elevens situation och förutsättningar, får styrelsen efter att ha hört elevvårdskonferen-sen besluta om anpassad studiegång för eleven. Därvid får avvikelser göras från timplanen. Eleverna vid Eken har begränsningar i undervisningstid och även begränsningar avseende vilka ämnen de undervisas i. Beslut om anpassad stu-diegång har inte kunnat uppvisas vid inspektionen. Inspektörerna bedömer att beslut om anpassad studiegång saknas för eleverna vid Eken, vilket måste åt-gärdas.

Enligt förordningen ska elever som behöver det ges studiehandledning på mo-dersmål. Vid skolan finns elever med annat modersmål än svenska och som enligt personalen inte får studiehandledning på sitt modersmål, men som skulle behöva det. Inspektörerna bedömer därför att skolan måste anordna studie-handledning på modersmålet till de elever som är i behov av detta.

Utvärdering av lärandet och bedömning

Intervjuer med föräldrar som har barn vid Österåsens skola visar att de är nöjda med kontakten med skolan och att de anser sig välinformerade beträffande sina barns skolgång. Utvecklingssamtal genomförs regelbundet, minst en gång per termin, och föräldrarna anser att de via samtalen får en god inblick i såväl bar-nens sociala situation som deras kunskapsutveckling. Inspektörerna vill i sam-manhanget poängtera vikten av att skolorna, som tidigare nämnts i rapporten, följer upp elevernas kunskapsutveckling i samtliga ämnen, samt elevernas ut-veckling i förhållande till läroplanens strävansmål. Detta kan ytterligare förbätt-ra föräldförbätt-rarnas möjlighet att få kunskap om sina barns färdigheter och utveck-lingsbehov.

Från och med den 1 januari 2006 ställs krav på upprättande av en individuell utvecklingsplan (IUP) för varje enskild elev vid utvecklingssamtalet. Planen ska vara ett framåtsyftande måldokument där viktiga utvecklingsområden lyfts fram. Vid utvecklingssamtalet ska läraren i en framåtsyftande individuell utveck-lingsplan skriftligt sammanfatta vilka insatser som behövs för att eleven ska nå målen och i övrigt utvecklas så långt som möjligt inom ramen för läroplanen och kursplanerna. Se vidare i Skolverkets Allmänna råd för individuella utveck-lingsplaner, SKOLFS 2006:10.

Inspektörerna konstaterar att skolorna har upprättat individuella

Inspektörerna konstaterar att skolorna har upprättat individuella