• No results found

Utbildningsinspektion i Vuxenutbildningen

Innehåll

Inledning ... 1

Underlag ... 1

Beskrivning av skolan... 2

Sammanfattande bedömning... 2

Bedömning av resultaten... 3

Bedömning av genomförandet... 4

Bedömning av förutsättningarna ... 9 Inledning

Skolverket har granskat verksamheten i Mariestads kommun och besökt vuxen-utbildningen den 18-19 september 2007. I slutet av denna rapport framgår vilka som varit ansvariga för utbildningsinspektionen.

Inspektionen avser att visa hur verksamheten genomförs samt dess förutsätt-ningar och resultat. Bedömförutsätt-ningarna av kvaliteten och av hur väl verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplanen och övriga författningar för det offentliga skolväsendet. Information om inspektionen finns i separata material och på Skolverkets webbplats (www.skolverket.se/ Inspektion).

Kommunen har ansvar för att de brister inspektörerna lyfter fram i den sam-manfattande bedömningen åtgärdas. Åtgärderna ska redovisas till Skolverket inom tre månader vilket framgår av Skolverkets beslut. Skolverket följer också upp effekterna av inspektionen vid kommande inspektionstillfälle.

Denna skriftliga rapport kompletteras med muntlig återrapportering av de an-svariga inspektörerna.

Underlag

Underlaget för inspektörernas bedömning är dels dokument från Mariestads kommun och vuxenutbildningen, dels den information som samlats in under besöket. Rapporten grundas även på annan information om kommunen och skolan från exempelvis Skolverkets nationella uppföljningssystem.

I vuxenutbildningen intervjuades rektor, utbildningsledare, lärare, studie- och yrkesvägledare och studerande. Inspektörerna besökte lektioner i vuxenutbild-ning för utvecklingsstörda (särvux), svenskundervisvuxenutbild-ning för invandrare (sfi), grundläggande och gymnasial vuxenutbildning. Även andra iakttagelser i skol-miljön och studier av dokument som finns på skolan utgör underlag för kvali-tetsbedömningen.

Rektor har tagit del av och givits möjlighet att lämna synpunkter på sakuppgif-ter i rapporten.

Beskrivning av skolan

Vuxenutbildningen i Mariestad Antal studerande Kommunal vuxenutbildning, grundläggande

vuxenutbild-ning 27

Kommunal vuxenutbildning, gymnasial vuxenutbildning 229 Vuxenutbildning för utvecklingsstörda 20 Svenskundervisning för invandrare 85

I Mariestads kommun ansvarar barn- och utbildningsnämnden för vuxenut-bildningsverksamheten avseende kommunal vuxenutbildning (komvux), vuxen-utbildning för utvecklingsstörda (särvux) och svenskundervisning för invandra-re (sfi). Verksamheten leds av en invandra-rektor som till sin hjälp har en utbildningsle-dare. Sedan några månader tillbaka har rektorn halva sin tjänstgöringstid förlagd till Vadsbogymnasiet som programrektor och ekonomiansvarig.

Antalet studerande vid vuxenutbildningen i Mariestad har minskat stort de se-naste fem åren. Detta gäller samtliga verksamheter utom sfi. År 2004 flyttade komvux och sfi till nya gemensamma och moderna lokaler i Marieholmsskolan vid sjukhuset. I Marieholmsskolan fanns redan tidigare de gymnasiala vårdut-bildningarna. År 2007 flyttade även särvux från kommunens dagcenter till vux-enutbildningens lokaler i Marieholmsskolan.

I lokalerna har de studerande tillgång till ett stort antal datorutrustade studie-platser under dag- och kvällstid. Verksamheten vid vuxenutbildningen är orga-niserad så att de studerande också har tillgång till lärarhandledning i de flesta ämnen under dagtid och även i viss mån på kvällstid. Viss referenslitteratur finns tillgänglig vid skolan men i övrigt är de studerande hänvisade till gymna-sieskolans bibliotek eller stadsbiblioteket. I anslutning till skolans administration finns studie- och yrkesvägledare.

Utbildningarna inom komvux erbjuds flexibelt och det är möjligt att studera i olika takt, att börja när som helt under året och att kombinera olika utbildning-ar. Inom den grundläggande vuxenutbildningen erbjuder skolan engelska, ma-tematik, samhällskunskap, svenska/svenska som andraspråk samt hem- och konsumentkunskap. Den gymnasiala vuxenutbildningen erbjuder alla kärnäm-nen och ett utbud av allmänna ämkärnäm-nen. Dessutom finns gymnasial vård- och omsorgsutbildning som delvis är arbetsplatsförlagd samt kurser i databehand-ling och ekonomi. De flesta kurserna i ekonomi är webbaserade för att under-lätta självstudier.

Dessutom kan studerande följa vissa naturvetenskapliga gymnasiala kurser som vuxenutbildningen upphandlar av Liber Hermods.

Sammanfattande bedömning

Inspektörerna bedömer att den verksamhet som bedrivs inom vuxenutbildning-en huvudsakligvuxenutbildning-en är av god kvalitet. De studerande är mycket nöjda med un-dervisningen. Lärarna har aktivt sökt sig till vuxenutbildningen och är engage-rade och kunniga. De studerande har god tillgång till vägledning och stöd för sina studier. Vuxenutbildningen i Mariestad organiserar utbildningarna med stor

flexibilitet så att de går att väl anpassa till individers olika behov och förutsätt-ningar. Vuxenutbildningen ger kontinuerlig information till de studerande om studieresultat och utvecklingsbehov inom respektive kurs. Studerande har god kännedom om målen för utbildningen och om hur kunskaperna bedöms. Be-tygssättningen upplevs också som rättvis och likvärdig. Genom moderna lokaler som är anpassade till vuxnas behov samt tillgången på datorer och utrustning ges förutsättningar för vuxenstuderande att nå målen för utbildningen.

Inspektörerna bedömer att nedan angivna brister snarast måste åtgärdas.

- Vuxenutbildningens likabehandlingsplan uppfyller inte de krav som ställs på en sådan plan (6 § lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkan-de behandling av barn och elever).

- Studerande inom sfi som har svårigheter med utbildningen ges inte särskilt stöd (10 § förordning om svenskundervisning för invandrare).

- Kvalitetsredovisningen uppfyller inte förordningens krav (3 § Förordning om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m.).

Inspektörerna bedömer att det finns behov av förbättringsinsatser på skolan inom följande områden.

- Vuxenutbildningen bör förbättra kvalitetssäkringen av betygssättningen.

- Vuxenutbildningen bör bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete.

- Ansvarsfördelningen i ledningsfunktionen bör förtydligas.

- Vuxenutbildningen bör bättre verka för att nå dem i kommunen som har rätt till utbildning och motivera dem att delta.

- Vuxenutbildningen i Mariestads kommun bör ge tydligare information om rätten att studera alla kurser i grundläggande vuxenutbildning.

- Vuxenutbildningen bör utveckla arbetet med information och rekrytering för att bättre nå dem som särvuxutbildning är till för.

Bedömning av resultaten

Inspektörerna har granskat hur väl skolans elever utvecklar kunskaper, normer och värden enligt de nationella målen för lärandet särskilt angivna i skollagen, läroplanen, de nationella kursplanerna och programmålen.

Kunskaper

De flesta studerande vid vuxenutbildningen i Mariestad slutför sin utbildning.

Under läsåret 2005/06 avbröt, enligt Skolverkets statistik, 32 procent av de stu-derande i grundläggande vuxenutbildning sina studier. Motsvarande andel för riket är 28 procent. Andelen avbrott för gymnasial vuxenutbildning i Mariestads kommun är 14 procent. Motsvarande andel för riket är 21 procent. Av intervju-er med lärare och rektorintervju-er samt vintervju-erksamhetsbesök framgår att avbrottsfrekven-sen varierar mellan olika kurser.

Andelen avbrott inom sfi var 32 procent enligt Skolverkets statistik för år 2006.

Motsvarande andel för riket är 34 procent.

Av uppgifter från rektor och personal samt av inskickade dokument framgår att det är mycket ovanligt att någon studerande i särvux avslutat kurs efter att ha

uppnått samtliga mål i kursplanen. Skolan har heller inte utfärdat något betyg i särvux de senaste tre åren.

Personalen inom vuxenutbildningen får ofta spontana reaktioner från studeran-de som avslutat sin utbildning. De stustuderan-deranstuderan-de är i regel mycket nöjda och anser att utbildningen har varit bra. Vuxenutbildningen har för ett antal år sedan ge-nomfört en undersökning av utbildningens långsiktiga effekter för tidigare stu-derande. Några kontinuerliga effektstudier genomförs dock inte av vuxenut-bildningen i Mariestad.

Enligt läroplanen måste verksamheten utvecklas så att den svarar mot uppställ-da mål. För att en skola ska utvecklas måste den fortlöpande ifrågasätta sina undervisningsmål och arbetsformer, utvärdera sina resultat och pröva nya me-toder. Vid Vuxenutbildningen i Mariestad diskuteras studieavbrott och kun-skapsresultat ibland på arbetsplatsmöten men sammanställning och utvärdering av kunskapsresultaten sker inte systematiskt. Av vuxenutbildningens kvalitets-redovisning för år 2006 framgår inte vilka kunskapsresultat verksamheten som helhet uppnått inom vare sig grundläggande eller gymnasial utbildning, sfi eller särvux. Statistik över studieavbrott och genomströmning behandlas inte heller för de olika utbildningarna. Vuxenutbildningen redovisar inte någon samlad bild och analys av kunskapsresultaten vid enheten vilket inspektörerna bedömer att skolan måste göra. Se vidare inspektörernas bedömning i avsnittet Bedöm-ning av genomförandet under rubriken kvalitetssäkring och förbättringsarbete.

Normer och värden

I läroplanen anges att skolan ska sträva mot att varje elev visar respekt för och omsorg om närmiljön samt att varje elev känner trygghet och lär sig att ta hän-syn och visa respekt i samspel med andra. Vid inspektionsbesöket uppgav såväl studerande som lärare, att det vid vuxenutbildningen i Mariestad råder ett gott klimat som präglas av ett ömsesidigt respektfullt bemötande mellan studerande och mellan studerande och deras lärare. I kvalitetsredovisningen för år 2006 redovisas den senast genomförda enkätundersökningen bland studerande.

Denna visar att de studerande är nöjda med trygghet och trivsel inom vuxenut-bildningen. I intervjuer med studerande bekräftas att studiemiljön uppfattas som trygg och lugn och med ett respektfullt bemötande.

De studerande har ett elevråd vid skolan. I elevrådet ingår representanter från olika utbildningar i vuxenutbildningen. Elevrådet sammanträder regelbundet och rektorn samråder med elevrådet i för skolan viktiga frågor. Vid vuxenut-bildningen i Mariestad upplever de studerande att de kan föra fram sina syn-punkter till elevrådet men också direkt till lärarna och rektorn.

Bedömning av genomförandet

Inspektörerna har granskat arbetet med arbetsmiljön, de studerandes delaktig-het, innehåll, organisation och arbetssätt i undervisningen, individanpassning och stöd, utvärdering av lärandet, bedömning och betygssättning, kvalitetssäk-ring och förbättkvalitetssäk-ringsarbete, skolledning och intern kommunikation. Nationella riktlinjer för arbetet finns i skollagen, läroplanen och i andra författningar för respektive skolform.

Arbetsmiljö och delaktighet

Personalen arbetar aktivt för att erbjuda en god studiemiljö som är inriktad på lärande. I arbetsplanen och likabehandlingsplanen finns mål för arbetet med

normer och värden. Inom ramen för de olika kurserna behandlas ofta frågor kring normer och värden. Som tidigare redovisats är studiemiljön trygg och vänlig och de studerande får ett gott bemötande.

Enligt skollagens kapitel om komvux, särvux och sfi ska de studerande ha infly-tande över hur deras utbildning utformas. Läroplanen (Lpf 94) betonar att det inte är tillräckligt att i undervisningen förmedla kunskap om grundläggande demokratiska värden. Undervisningen ska bedrivas i demokratiska arbetsformer och utveckla de studerandes förmåga och vilja att ta personligt ansvar och aktivt delta i samhällslivet. Deras möjligheter att utöva inflytande på undervisningen och att ta ansvar för sina studieresultat förutsätter att skolan klargör utbildning-ens mål, innehåll och arbetsformer, liksom vilka rättigheter och skyldigheter de studerande har.

Inspektionen visar att målen för varje kurs gås igenom i samband med kursstart och medvetenheten om kursmålen är stor hos de studerande som inspektörerna intervjuat. Genom att undervisningen vid komvux huvudsakligen är organiserad som handledda studier så har varje studerande ett direkt inflytande över studie-takt och former för studierna. De studerande tar ansvar för sina studier och väljer i vilken utsträckning de nyttjar lärares handledning och stöd. Dock är i de flesta fall val av stoff och läromedel samt arbetsformer vid lektioner och hand-ledningar givna förutsättningar i det flexibla system som erbjuds inom komvux vid vuxenutbildningen i Mariestad. Det är oftast förekommande att läraren pre-senterar en planering för kursens innehåll som sedan de studerande kan lämna synpunkter på. Se vidare nedan under rubriken innehåll, organisering och ar-betssätt i undervisningen.

Det råder numera ett utryckligt förbud mot diskriminering och annan kränkan-de behandling av barn och elever (SFS 2006:67). Lagens ändamål är att främja barn och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling. Kommu-nen/huvudmannen ska bedriva ett målinriktat arbete för att främja dessa ända-mål och se till att det upprättas en likabehandlingsplan i varje verksamhet. I det målinriktade arbetet ingår även att vidta åtgärder för att förebygga och förhind-ra att barn och elever utsätts för tförhind-rakasserier och annan kränkande behandling liksom att vid behov utreda omständigheterna och i förekommande fall vidta åtgärder för att förhindra fortsatta kränkningar. I likabehandlingsplanen ska åtgärder redovisas och den ska ses över och följas upp varje år. Se vidare Skol-verkets allmänna råd (SKOLFS:2007:7).

Vid vuxenutbildningen i Mariestad finns en likabehandlingsplan. Inspektörerna bedömer att Vuxenutbildningens likabehandlingsplan inte uppfyller de krav som ställs på en sådan plan enligt lagen om förbud mot diskriminering och an-nan kränkande behandling av barn och elever. Planen anger exempelvis inte tydligt och konkret och utifrån en kartläggning av den enskilda skolans behov vilka åtgärder som behövs under det kommande året för att främja likabehand-ling och förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandlikabehand-ling vid den här skolan. Representanter för de studerande har medverkat i framta-gandet av likabehandlingsplanen men intervjuer visar att många av de studeran-de inte är medvetna om att skolan har en sådan.

Inspektörerna bedömer att vuxenutbildningen måste upprätta en likabehand-lingsplan i enlighet med lagens krav och vill samtidigt påpeka vikten av att med-vetandegöra alla studerande om innehållet i planen.

Innehåll, organisering och arbetssätt i undervisningen

Genom kommunal vuxenutbildning ger kommunen stöd för vuxnas lärande.

Stödet ska utformas utifrån den enskildes behov och förutsättningar och så att den enskildes studier kan kombineras med studier i andra skolformer inom det offentliga skolväsendet för vuxna. Vidare har rektor ett särskilt ansvar för att utbildningen erbjuds så att vuxna kan studera på fritid, deltid eller heltid efter individuella behov och önskemål.

För studerande inom komvux erbjuder vuxenutbildningen i Mariestad ett stort antal möjligheter till flexibla studier. Studerande kan starta studier när som helst under läsåret. De flesta kurser i såväl grundläggande som gymnasial vuxenut-bildning kan studeras i individuell studietakt. Den studerande kan göra sin egen studieplan som kan innehålla allt från mycket lite av lärarhandledning till att ha ett stort antal lektioner varje vecka. En stor del av lärarnas arbetstid är tid för handledning som finns för de studerande såväl på dagtid som på kvällstid. De studerande kan söka upp sina lärare när det passar bäst vilket möjliggör för grupper som vill kombinera studier med arbete, andra studier eller fritidsintres-sen att bedriva studier. De verksamhetsbesök som inspektörerna gjorde hos lärare på handledningstid visar på relativt få studerande i grupperna. Enligt in-spektörernas uppfattning har de studerande stora möjligheter att få individuell undervisning vid dessa tillfällen.

Vuxenutbildningen i Mariestad organiserar utbildningen i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning så att den går att väl anpassa till individers olika be-hov och förutsättningar vilket inspektörerna bedömer som mycket bra.

Vuxenutbildningen har en arbetsplan som arbetats fram under medverkan av personalen. Vuxenutbildningens arbetsplan redovisar skolans mål för viktiga områden i läroplanen som värdegrunds- och demokratifrågor liksom de stude-randes ansvar och inflytande men är enligt inspektörernas uppfattning inte en plan för genomförandet. I intervjuer och verksamhetsbesök redovisas heller ingen dokumentation eller ges några exempel på att vuxenutbildningen använ-der arbetsplanen för att följa upp att unanvän-dervisningen ligger i linje med läropla-nens mål och riktlinjer. Se vidare under rubriken kvalitetssäkring och kvalitets-arbete.

I särvux finns 20 studerande. Av dessa har tre studerande 4,25 timmar lektions-tid i veckan, åtta studerande har 2,75 veckotimmar och nio studerande har en lektionstid som är mindre än två timmar per vecka. Flera studerande som har mindre än två timmar schemalagd tid i veckan deltar i båda kurserna Matematik (Ma125) och Svenska (Sv125) inom särvux motsvarande grundsärskola. Dessa kurser omfattar 555 timmar respektive 795 timmar i kursplanen och skulle med en studietid på två timmar per vecka innebära en total studietid på omkring 20 år för en kursdeltagare som behöver studera hela kurserna. Givetvis innebär den korta undervisningstiden per vecka att det är svårt för kursdeltagarna att nå kursplanens mål oavsett vilken kurs man studerar. Det är också inspektörernas uppfattning att de studerande inom särvux genom så få lektionstillfällen och med relativt lång tid mellan tillfällena möjligtvis kan upprätthålla redan erövrade kunskaper och färdigheter men får svårigheter med att skapa och befästa nyin-lärning. De tidigare redovisade uppgifterna om att inga elever i särvux har erhål-lit betyg över avslutade kurser de senaste tre åren bekräftar detta.

Vid inspektionsbesöket informerar rektor och den nyanställda läraren i särvux om skolans planer att organisera om undervisningen i särvux för att bättre an-passas efter författningarnas intentioner. Sedan halvårsskiftet har man också

börjat genomföra åtgärder för att de elever i särvux som gör framsteg också ska få möjligheter att bedriva mera målinriktade studier. Se vidare i den för kom-munen övergripande rapporten.

Individanpassning, individuell studieplanering och stöd

Den studerandes tidigare utbildning och erfarenhet kartläggs i vuxenutbildning-en. I komvux kallas alla studerande till ett samtal med studie- och yrkesvägleda-ren innan studierna startar. Vid samtalet upprättas en individuell studieplan.

Studieplanen följs upp och utvärderas i kontinuerliga samtal med studie- och yrkesvägledaren under hela studietiden. Lärarna i sfi och särvux gör kartlägg-ning av sina studerandes tidigare utbildkartlägg-ningar och erfarenheter. I sfi sker detta genom att alla nya studerande samlas i en introduktionskurs där denna kartlägg-ning sker.

Vid verksamhetsbesök i de olika utbildningsformerna såg inspektörerna exem-pel på varierad, saklig och allsidig undervisning väl anpassad till vuxna stude-rande. Inspektörernas bild är att utbildningen är allsidig och ger i regel utrymme för olika kunskapsformer. Planeringen utgår från varje individs utbildningsbe-hov och målen i kursplanerna. För varje studerande upprättas också en indivi-duell kursplanering där lärare och studerande överenskommer hur studierna ska bedrivas i den aktuella kursen. Det är inspektörernas uppfattning att de stude-rande vid vuxenutbildningen i Mariestad får god vägledning och stöd för sina studier.

Studerande i komvux som av någon anledning har studiesvårigheter får stöd och hjälp av sina lärare. Det flexibla studiesystemet innebär att en studerande kan välja att gå på många handledningspass i veckan och därigenom få indivi-duell lärarhandledning i en utsträckning som knappast vore möjlig i ett traditio-nellt system med planerade lektioner för varje kurs. Enligt förordning om svenskundervisning för invandrare ska studerande som har svårigheter med utbildningen ges särskilt stöd.

Vid vuxenutbildningen i Mariestad kan studerande i sfi som har studiesvårighe-ter få stöd inom ramen för planerade lektioner genom lärarens förmåga att in-dividualisera i undervisningen. Av intervjuer med lärarna i sfi framgår att flera av de studerande har inlärningssvårigheter och är i behov av särskilt stöd. Inter-vjuer med rektorn och lärarna i sfi visar att vuxenutbildningen inte kan erbjuda specialpedagogiskt stöd till de studerande och inte heller annat särskilt stöd som studerande i sfi är i behov av.

Inspektörerna bedömer att studerande inom sfi som har svårigheter inte erbjuds särskilt stöd i enlighet med förordningens krav.

Bedömning och betygsättning

Läraren ska utvärdera den studerandes lärande kontinuerligt och den studeran-de ska få återkoppling bl.a. med studeran-den individuella studieplanen som grund.

Studerande inom den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen samt sfi uppger att de anser sig ha god kännedom om vilka underlag som ligger till grund för betygssättningen. De uppger även att betygssättningen känns rättvis och likvärdig. De studerande anser sig få god information om sina studieresultat och utvecklingsbehov inom kursen vilket inspektörerna bedömer som bra.

En förutsättning för att betygen ska vara rättvisa är att betygssättningen kvali-tetssäkras så att lärares bedömningar är likvärdiga mellan skolor och kurser. De flesta av lärarna inom vuxenutbildningen i Mariestad har ingen kollega i samma

ämne inom verksamheten och kan därför inte i vardagen samverka kring be-dömning och betygssättning i ämnet. Detta ställer krav på att kvalitetssäkring av betygssättningen sker på andra sätt. Lärare som är ensamma i sitt ämne behöver ha ett samarbete kring bedömning och betygssättning med en eller flera kolle-gor som undervisar i samma kurs vid gymnasieskolan i kommunen eller i en annan kommuns vuxenutbildning. Detta gäller i särskilt hög grad kurser och ämnen där inga nationella prov finns. Vuxenutbildningen har anordnat träffar för lärarpersonalen med andra vuxenutbildningsenheter men detta har inte lett till ett kontinuerligt samarbete i betygs och bedömningsfrågor. Inspektörerna bedömer att kvalitetssäkringen av betygssättningen behöver förbättras.

Kvalitetssäkring och förbättringsarbete

Enligt förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet ska varje skola årligen upprätta en kvalitetsredovisning som ett led i den kontinuerliga

Enligt förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet ska varje skola årligen upprätta en kvalitetsredovisning som ett led i den kontinuerliga