• No results found

4.2 Bakgrund Valhallskogen

4.2.2 Olika intressenters ageranden

Trots att Valhallskogen inte var ett utpekat exploateringsområde i översiktsplanen 2004 (Ängelholms kommun, 2004, s. 1) har det skett förhandlingar mellan kommunen och konsortiet (Helsingborgs dagblad, 2006) om huruvida konsortiet ska få bygga eller inte. Förhandlingarna grundade sig på att kommunen ska ge konsortiet byggrätter i norra delen av skogen i utbyte mot att få köpa loss den södra delen av skogen för att kunna försäkra sig om dess framtid som rekreationsområde. Förhandlingarna tycks inte ha lett någonstans och fastän konsortiet, tillsammans med byggföretaget MVB, lämnade in planer förblev marken obebyggd eftersom parterna inte kom överens. MVB och konsortiet ska även ha lämnat in ansökningar om att få området detaljplanelagt, vilket kommunen har avslagit (Byggnadsnämnden, 2009 s. 16).

Diskussionen om skogens framtid återuppstod igen i samband med att kommunen tog fram en fördjupad översiktsplan för Barkåkra, i vilken Valhallskogen är en del. I samrådshandlingen fanns inga planer på att skogen skulle bebyggas, vilket kan utläsas från den samrådsredogörelse som finns tillgänglig där Länsstyrelsen och Skeldervikens byalag uttryckte sig positivt om samrådshandlingen:

”Särskilt positivt är det att Valhallskogen, vilken är utpekad av Länsstyrelsen i programmet får skydd av tätortsnära natur, avses bevaras.” - Länsstyrelsen Skåne (Ängelholms kommun, 2009, s. 14).

I samrådredogörelsen framkommer det att Valhallskonsortiet visat sitt missnöje över att deras förslag som de skickade in redan till framtagandeprocessen för översiktsplan 2004 inte har tagits till hänsyn av kommunen. Utöver det visar konsortiet missnöje över att de inte fått större inflytande i planen och att deras önskemål om byggnation i skogen inte har arbetats in i planen. Även MVB har lämnat åsikter och visat missnöje över att inte ha fått större inflytande

i framtagandet av planen. MVB lade fram ett förslag på att kommunen borde avse en liten del av skogen för möjlig bebyggelse. Kommunen svarade alla ovanstående kommenterar med meningen “Förslaget har reviderats för att möjliggöra exploatering i en liten del av

Valhallskogen.” (Ängelholms kommun, 2009, s. 40). Denna revidering syns dock inte på det

senaste exemplaret av den fördjupade översiktsplanen, vilket tyder på att planen reviderats flera gånger. Däremot syns den i granskningsutlåtandet för planen som presenteras nedan. Den fördjupade översiktsplanen var ute för granskning under tiden 2010-03-29 till och med 2010-05-31 (Ängelholms kommun, 2010, s. 1). I sammanställningen av alla granskningsutlåtanden finns det flera kritiska röster mot att kommunen har lagt till ett utbyggnadsområde i Valhallskogen efter samrådet. Länsstyrelsen och Skeldervikens byalag motsätter sig byggnation i Valhallskogen:

”Ett utbyggnadsområde har lagts till i Valhallsskogen sedan samrådet. Länsstyrelsen motsätter sig en exploatering inom Valhallsskogen vilken ligger inom riksintressena för det rörliga friluftslivet, kustzonen och friluftsliv och är utpekat som tätortsnära natur. Skogen har ett stort värde för det rörliga och tätortsnära friluftslivet och bör bevaras i sin helhet för detta ändamål.” (Ängelholms kommun, 2010, s. 2).

”Till skillnad från samrådsförslaget föreslås nu i FÖP:en att delar av Valhallsskogen ska bebyggas. Denna förändrade behandling av Valhallsskogen tycks helt ha föranletts av Valhallskonsortiets och MVB Syds yttranden. Byalaget framhöll redan i sitt samrådsyttrande, att Valhallsskogen bör behållas oexploaterad och säkras som tätortsnära natur. Denna ståndpunkt har stöd i Länsstyrelsens samrådsyttrande samt listor med ca 1000 namnteckningar från Skälderviken och Pomona.” (Ängelholms kommun, 2010, s. 5).

Kommunen svarade på ovanstående synpunkter att Valhallskogen inte kommer att bebyggas, vilket kan utläsas i den senaste versionen av den fördjupade översiktsplanen (Ängelholms kommun, 2011, s. 9). Valhallskonsortiet skrev att de var väldigt glada över att kommunen tog hänsyn till deras tidigare synpunkter. Kommunen svarade även där att skogen inte ska bebyggas.

Den fördjupade översiktsplanen för Barkåkra antogs av kommunfullmäktige 2011 och i planen förklarades det att Valhallskogen inte ska bebyggas, den ska vara till för rekreation. Detta tydliga ställningstagande motsätter sig alltså den översiktsplan som nu ligger ute på granskning där Valhallskogen är lagt som ett utredningsområde. I samrådshandlingen för den nya översiktsplanen var tanken att den fördjupade översiktsplanen för Barkåkra skulle fortsätta gälla, men efter att Länsstyrelsen påvisade att det fanns konflikter mellan planerna

fattade kommunen beslutet att den fördjupade översiktsplanen ska ersättas av översiktsplan 2035 (Ängelholms kommun, 2016a, s. 36). Detta innebär alltså att planen, om den antas i sitt nuvarande skick, möjliggör byggnation i skogen. Hur allmänheten, byalaget, Länsstyrelsen och konsortiet ställer sig till detta går ännu inte att utläsa. Byalaget har dock sen tidigare visat att de i största möjliga mån motsätter sig en utbyggnad av Valhallskogen, vilket kan synas i samrådshandlingar där byalaget lämnat yttranden. I samband med att kommunen i den fördjupade översiktsplanen för Barkåkra lade till ett förslag om att delar av skogen skulle bebyggas gjorde byalaget en namninsamling med ca 1000 underskrifter som visade på att allmänheten motsäger sig en exploatering i skogen (Ängelholms kommun, 2010, s. 5).

Under vår intervju med byalagets styrelse framkom det att medlemmar av styrelsen haft möten med markägarna, Valhallskonsortiet, och försökt diskutera fram en gemensam lösning år 2014 (Skeldervikens byalag, intervju, 2016). Byalaget framhöll att de sannolikt kunde få Skäldervikens invånares acceptans för en bebyggelse upp till 20 000 kvadratmeter, då i huvudsak för äldreboende och att skogen i övrigt på ett eller annat sätt, kunde bevaras för all framtid. Konsortiet antydde dock att de ville bygga upp till 60 000 kvadratmeter, vilket klart översteg den yta som var uppe till diskussion i samband med handlingarna från 2009. Mötena ledde ingenstans. Byalaget menar i denna fråga att ett äldreboende ligger i Skäldervikens intresse och att ett sådant förslag mycket väl skulle kunna accepteras av allmänheten.

”Och det är en alldeles utmärkt plats där mittemot skolan så att, vi kan tänka oss, om nu det är så att man får till det med begränsat byggande med äldreboende plus lite till mittemot skolan, så hade kanske resten av skogen säkrats. Då hade det varit en utmärkt lösning, men det har vi ju inte velat visa vårt stöd för ännu […]vi har ju alla Skälderviksbornas entydiga svar att det inte ska byggas något i Valhallskogen samtidigt som vi vet att det inte vore så dumt med ett äldreboende som vi ser det.” (Skeldervikens byalag, intervju, 2016).

5. Intressenternas syn på relationen mellan

Related documents