• No results found

Olika sätt att hantera känslan vid prov i matematik

4. Teoretiska utgångspunkter

6.2 Olika sätt att hantera känslan vid prov i matematik

förberedelsen inför prov och Hur flickor och pojkar hanterar genomförandet av ett matematik- prov. Det första temat, Hur flickor och pojkar hanterar förberedelsen inför prov, handlar om hur väl de känner sig förberedda och i vilken grad de har kontroll över situationen. Det andra temat, Hur flickor och pojkar hanterar genomförandet av ett matematikprov, handlar om hur de organiserar och genomför sitt matematikprov och hur det påverkar prestationen.

Hur flickor och pojkar hanterar förberedelsen inför prov

Resultatet i den här studien visar att ungefär hälften av eleverna som svarat på enkäten känner sig förberedda och att de har koll på läget under en provsituation i matematik. Dock visar resultatet att den andra halvan av eleverna upplever att de aldrig eller bara ibland, känner sig väl förberedda och att de har koll på läget. Det innebär alltså att hälften av eleverna i den här studien har svårt att hantera provsituationen på ett bra sätt. Vid jämförelse av flickornas och pojkarnas svar på frågan ”I provsituationer i matematik känner jag mig väl förberedd och jag har koll på läget” är spridningen på flickornas svar fördelad på alla alternativ, medan det inte är någon pojke som alltid känner sig väl förberedd och har koll på läget. Till skillnad från flickorna svarar de flesta pojkar ibland eller oftast på denna fråga. Det är en pojke som svarar att han aldrig känner sig förberedd och har koll på läget i en provsituation i matematik, medan det är fem flickor som svarar aldrig på denna fråga (Diagram 5).

På frågan med påståenden ”Följande stämmer in på mig när jag skriver ett matematikprov” är det få elever i den här studien som svarar att de är organiserade (se Bilaga 3). Att så få elever känner sig organiserade när de ska skriva ett matematikprov kan tyda på att det då blir svårt att känna sig väl förberedd och ha koll på läget.

Hur flickor och pojkar hanterar genomförandet av ett matematikprov

Många elever i den här studien anger att de hinner med att göra alla uppgifter på provet och kan genomföra det på ett bra sätt, men det är några elever som känner att de ibland inte hinner med alla uppgifter och alltså inte kan genomföra provet på ett bra sätt. Vid en jämförelse mellan flickorna och pojkarna tyder resultatet på att det är betydligt fler flickor som känner att de inte hinner med alla uppgifter och därmed inte kan prestera sitt bästa. Resultatet visar att de flesta pojkar svarar att de oftast eller alltid hinner med alla uppgifter på ett prov och kan göra bra ifrån sig på provet (Diagram 6).

Diagram 6 – Jag känner att jag hinner med alla uppgifter och kan göra bra ifrån mig på ett matematikprov

På frågan med påståenden ”Följande stämmer in på mig när jag skriver ett matematikprov” är det en större andel pojkar i den här studien som skriver att det är roligt och intressant att skriva ett matematikprov jämfört med flickorna (Se Bilaga 3). Det kan tyda på att om man känner att man hinner med alla uppgifter och kan göra bra ifrån sig på matematikprovet kan det vara så att eleverna upplever situationen mer intressant och det blir roligare att skriva provet, vilket pojkarnas resultat i den här studien indikerar på.

På den öppna frågan uttrycker eleverna, både flickor och pojkar, att de att skulle vilja

genomföra prov i matematik på andra sätt för att de ska känna att de hinner med och kan göra bra ifrån sig. En av flickorna skriver: “Jag skulle vilja ha längre tid på mig och inte sitta som

i ett prov.” (F20) Det är flera elever i den här studien som uppger att de skulle vilja ha kortare

prov eller dela upp provet i flera delar för att minska stressen och skapa en trygg miljö. En pojke beskriver: “Prov är ett bra sätt att visa vad man kan men bör delas upp i 2–3 st för att

man ska kunna känna sig trygg i att man kan allt och inte bli stressad.” (P20)

Sammanfattning

En provsituation kräver mycket av eleven då den behöver vara förberedd och organisera genomförandet på ett strukturerat sätt för att hinna med alla uppgifter och därmed kunna prestera på sin nivå. För att flickor och pojkar ska kunna prestera och visa vad de kan är det viktigt att de känner att de kan hantera provsituationen. Elevers förutsättningar att hantera provsituationer är olika. Resultatet i den här studien visar att hälften av eleverna anser att de inte är förberedda och har koll på läget när det skriver ett matematikprov. Då det är få elever som uppger att de är organiserade vid provtillfället kan det tyda på ett samband mellan organisation, förberedelse och känslan av att ha koll på läget. Resultatet visar även att fler pojkar än flickor hinner med alla uppgifter på ett prov på ett tillfredställande sätt. Då fler pojkar än flickor uppger att de tycker är det är intressant och roligt att skriva prov tyder det på att det kan finnas ett samband mellan en positiv känsla under provet och känslan att hinna med och kunna prestera bra. Eleverna i den här studien uttrycker en önskan att prov-

situationen organiseras om, till exempel att provtiden förlängs eller att proven delas upp vid flera tillfällen, för att de lättare ska kunna hantera den.

Related documents