• No results found

Ombyggnad med negativa reaktioner

4 Pressen och livlinan

4.2 Ombyggnad med negativa reaktioner

Vägverket har nu meddelat sin avsikt att bygga trefältsvägar med mitträcke. Projektet Gävle–Axmartavlan är under upphandling. Aftonbladet formulerar följ- ande i en artikel i januari 199851:

”De 10 miljarder som är avsatta för motorvägar räcker endast till drygt fem mil ny väg. För knappt hälften så mycket pengar, 4,3 miljarder får man i stället mer än dubbelt så många mil fyrfältsvägar. En form av fuskmotorvägar, med fyra filer och mitträcke. Hur säkra dessa är återstår att se, eftersom några sådana aldrig tidigare byggts.

En riktig motorväg är över 30 meter, medan en fyrfältsväg endast är 19 meter bred. Fuskmotorvägen saknar både vägren, mitten och mittremsa. Dessbättre finns det inga nya planer på trefältsvägar (Gävle–Axmar på E4 redan påbörjad) i den nya vägplanen. Därmed har Vägverket tagit åt sig av den kritik mot den nya typen av väglösningar, som på grund av sin litenhet snarare kan bli en dödsfälla, då tre filer ska få plats inom en bredd av bara 13 meter.”

I april förmedlar Arbetarbladet följande kommentarer52:

”Enligt Torsten Berg kommer trafiksäkerheten att öka när E4 norr om Gävle byggs om till trefältsväg. Lars Gunnar Tannerfors, Svenska vägföreningens ord- förande, anser däremot att projektet är en praktskandal och en garanterad döds- fälla. Torsten Berg kan visserligen hålla med om att motorväg är den säkraste vägtypen. Men det saknas pengar till en sådan vad beträffar E4 norr om Gävle. Berg hävdar vidare att trefältsväg med räcke är nästan lika bra lösning sett ur säkerhetssynpunkt.”

Dagens Nyheter gör ävenledes i april en sammanställning av synpunkter på den nya utformningen av 13-metersvägar53:

”Sveriges första trefältsväg med en stålvajer uppspänd mellan körbanorna in- vigs i juni. Det är E4 norr om Gävle som på en drygt tre mil lång och olycks- drabbad vägsträcka byggs om för att öka säkerheten.

Vajern ska förhindra frontalkollisioner på den 13 meter breda vägen. Den nya vägtypen, som är mycket billigare än motorväg, ska de två närmaste åren byggas i fem andra län.

–Vi tror på den här satsningen. Vajern hindrar kollisioner vid möten. De senaste tio åren har vi haft 21 dödsolyckor mellan Gävle och Axmartavlan, säger Fred Högberg vid Vägverket.

Men kritikerna mot pilotprojektet med ’vajerväg’ – främst Svenska väg- föreningen och yrkesförarna i Gävleborgs län – hävdar att det handlar om en riskfylld lågbudgetsatsning som i stället medför fler olyckor.

Även trafikpolisen i Gävle är skeptisk till nysatsningen med vajer på trefältsväg som inte prövats någon annanstans tidigare. Polisen hade helst sett att Vägverket väntat med bygget tills en fyrfilig väg kunnat finansieras.

Häromdagen besökte Svenska vägföreningens ordförande Lars-Gunnar Tannerfors vägbygget. 51 98-01-06 52 98-04-21 53 98-04-24

–Vajern kan bli en dödsfälla för bilister som gör en missbedömning vid om- körning. Den situationen får vi räkna med uppstår tämligen ofta när en kö av fordon ska köra om långtradare. I kilen där två filer blir en, kan en förare som inte hinner köra om tvingas styra in i vajern, som går snett över körbanan, eller i fordonet till höger. Vi anser att det här är ett skandalöst experimentbygge där snålheten bedrar visheten, säger Lars-Gunnar Tannerfors.

På en trefältsväg, eller ’2 plus 1-väg’ som den också kallas, får trafikanterna växla mellan att köra på väg med två filer och sträckor med bara en fil. De vägar av denna typ som tidigare fanns mellan Nyköping och Norrköping och mellan Borås och Bollebygd – men utan vajer som mitträcke – har nu byggts om till motorvägar.

–Pengar finns tyvärr inte till motorvägar överallt. Den nya trefältsvägen norr om Gävle kostar 30 miljoner kronor. En motorväg på samma sträcka hade kostat 250 miljoner, säger den projektansvarige Fred Högberg.

Enligt Anders Lie vid Vägverkets trafiksäkerhetsenhet i Borlänge innebär reno- veringen av befintliga 13-metersvägar till trefältsvägar med vajer som mitträcke och breddade vägkanter ett stort steg framåt för säkerheten. Vajern klarar att fånga upp ett fordon med en hastighet av 100 kilometer i timmen.

Conny Bergman, ordförande i yrkesförarrådet i Gävleborgs län, befarar många smällar i flaskhalsarna som uppstår när vägen ändrar bredd.

–I det här länet ska vi tydligen vara försökskaniner. Jag och grabbarna som ligger ute och kör långtradare befarar att olyckorna kommer att öka, och det har vi framfört till Vägverket.

Trafikpolisen Sven-Erik Gidlöw i Gävle berättar om resultatet av video- filmningar på E4-sträckan som är under ombyggnad.

–Fortsätter bilisterna köra lika slarvigt och fort som i dag hamnar många i vajern när trefältsvägen är klar. Vi har haft drygt tusen hastighetsöverträdelser de senaste 15 månaderna. Vi accepterar vajerräcke som princip men bara på fyrfältsväg, säger han.”

I maj förmedlar Arbetarbladet en annan synpunkt54:

” Göran Nilsson på VTI, anser att olyckorna kommer att bli fler när E4 blir trefältsväg. Ändå tror han att trafiksäkerheten kommer att öka. Det kommer att bli fler men lindrigare olyckor. Med tre filer och ett mitträcke anser Nilsson att det blir trångt på vägen och svårare för bilisterna att styra undan eventuella hinder. Vajerräcket kommer att fungera både som bov och räddare. Risken är stor för att många bilar kommer att köra in i vajern.

Längre fram planerar Vägverket att höja hastigheten till 110 km/h. Då tror Nilsson att det blir problem. ’Den här typen av väg klarar inte av såna hastig- heter, ska man köra i 110 km/h får man först bygga om till motorväg’.”

En vecka senare har en chaufför polisanmälts efter att ha mejat ner ett 50-tal stolpar i det nya mitträcket.

I maj tar Dagens Nyheter55 fasta på en teknisk nyhet förmedlad av Gefle Dagblad. Den innebär att man sätter upp elektroniska omledningsskyltar för att när man måste stänga av vägen snabbt kunna flytta över trafik på väg 583, den gamla E4:an.

54 98-05-20 55

Storhelger föranleder kvällstidningarna att varna för farliga vägsträckor. Expressen56 utfärdar en varning inför midsommartrafiken. Bland de sträckor man varnar särskilt för är E4 norr om Gävle: ”Ny trefilig motorväg, Gävle–Axmar- tavlan. Ingen vet hur den fungerar vid hård trafik. Alternativ: gamla E4 från Gävle.”

En särskild prövning erbjöd sedan snöovädren i början av december 1998, då bland andra E4 vid Gävle måste stängas för trafik. Därmed fick man verkligen testa möjligheterna att röja snö med det nya mitträcket på plats. Gefle Dagblad meddelar57:

”Den så kallade vajervägen från Gävle norra trafikplats och 14 km norr ut var helt röjd med snöslungor. Det fanns kanske en decimeter snö kvar på varsin sida av räcket. Stolparna var nerrivna på två längre sträckor medan enstaka vajer- stolpar böjts här och där, både mitt i vägen och på de platser där det finns vajerräcke mot dikeskanten.”

I januari 1999 varnar samma tidning58:

”För tidigt ropa hej om vajervägens förträfflighet.

Det har inte hänt en enda olycka med allvarliga personskador på de 14 kilo- meter av E4 norr om Gävle sedan vajerräcket blev klart. Men man bör passa sig för att dra förhastade slutsatser om detta. Vajerräcket har trots allt funnits bara under 6 månader. Trots att vägen varit olycksdrabbad (21 dödsoffer under en tioårsperiod) får man inte glömma bort att det har varit långa luckor mellan de olyckor som tagit människoliv.”

Motorcyklister reagerar något senare. Göteborgs-Posten återger följande med- delande från TT59:

”De vajerräcken som Vägverket sätter upp på och längs vägarna måste ut- värderas ur ett motorcykelperspektiv. Det kräver Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation (SMC). Vajerräckena finns bland annat på motortrafikleden E4 Gävle–Axmartavlan. De används som mitträcke och är på vissa sträckor även uppsatta vid sidan av vägen.

–Vi tycker att det här är litet otäckt, tidigare sattes vajerräckena mellan kör- fälten på motorvägar, i grus eller gräs i mittremsan. Men nu sätts de i asfalten, vilket gör att vi kommer oerhört nära räckena, säger Per Johansson, informa- tionschef på SMC.

Motorcyklisterna är rädda för att bli trängda mot räckena, fastna i stolparna och dras omkull.”