• No results found

K ONKRÉTNÍ KURZY SEBEOBRANY

V libereckém regionu se nachází hned několik sportovních oddílů, jejichž náplní je nauka bojových a sebeobranných technik. V této kapitole bude ucelena nabídku těchto kurzů a uvedena informace o jejich náplni.

8.1.1 Krav maga, Liberec

Informace o liberecké krav-maze jsem čerpala z webové stránky www.krav-maga.cz.

Liberecká krav-maga pro ženy probíhá jednou týdně ve večerních hodinách.

Tento oddíl má své útočiště v tělocvičně, kterou nalezneme v Tatranské ulici v Liberci.

Kurzy sebeobrany pro ženy probíhají pod vedením instruktora Pavla Fialy, který se s ženami zaměřuje na nejčastější způsoby napadení. Techniky pro ženy jsou charakteristické pro svou účinnost, kterou uplatňují proti napadení ze sexuálních, kriminálních či jiných motivů. Liberecká krav-maga se pyšní vynikající schopností sebeobrany a vysokou mírou úspěšnosti při sebeobranných akcích, kterou inzerují na svých internetových stránkách. Nejedná se pouze o technické a taktické přípravy žen na napadení, ale v rámci kurzu se věnují též mentálním průpravám, což je nedílnou součástí celé koncepce výukového procesu. Tréninkový proces krav-maga přispívá k posílení sebevědomí žen a naučí je řešit všední krizové situace. Náplní kurzů je mimo jiné i verbální sebeobrana, nácvik reálných situací či používání běžných i speciálních předmětů k sebeobraně. Cena tohoto kurzu je 900,- Kč za měsíc.

8.1.2 Kurz sebeobrany, DDM Liberec

Informace o kurzu sebeobrany v rámci DDM Větrník jsem čerpala z webové stránky www.ddmliberec.cz/sebeobrana-pro-zeny.

Dům dětí a mládeže Větrník v Liberci pořádá kurzy sebeobrany určené pro ženy starší 18 let. Jejich kurzy probíhají pod vedením zkušených instruktorů, kteří mají zkušenosti se sebeobranou pro ozbrojené složky i pro laické obyvatelstvo. Náplní kurzů je dozvědět se, jak se chovat v reálných situacích jako jsou kapesní krádeže, sexuální napadení či domácí násilí. Jednotlivé kurzy probíhají v různých termínech a nenavazují na sebe. Kurzy jsou jednodenní a jsou převážně zaměřeny na praktický nácvik.

42 Realizují se v tělocvičně DDM Větrník Liberec, v ulici Riegerova. Cena kurzu je 450,- na osobu.

Kromě kurzů sebeobrany pro ženy se v libereckém Větrníku odehrávají i kurzy sebeobrany pro děti. Naposledy se tento kurz odehrál loni v měsíci červnu, kde byly pro děti připraveny čtyři na sebe navazující termíny konání. Tento kurz byl určen pro děti ve věku 11 – 15 let a cena byla pouhých 100,- Kč. Náplní tohoto kurzu byl nácvik reálné sebeobrany a snaha děti naučit lépe se orientovat v nebezpečné situaci.

8.1.3 Kurz sebeobrany, BFC Liberec

Kurzy sebeobrany v BFC Liberec (Berka Fight Centrum) jsou zaměřeny na praktickou sebeobranu, která je určená nejez záchranným složkám, ale i exekutorů, revizorům, zdravotním sestrám a dalším, kteří tyto zkušenosti mohou využít v rámci povolání. Stejně tak jsou kurzy sebeobrany určeny pro civilní občany, kteří se necítí bezpečně nebo chtějí získat sebevědomí a jistotu v krizových situacích. Prostory, ve kterých se kurzy odehrávají, se nachází v Hanychovské ulici v Liberci. Na internetovém zdroji www.bfcliberec.cz nejsou však uvedeny podstatné náležitosti pro zájemce o tento kurz; nenachází se zde informace o jeho ceně či termínech konání.

8.1.4 Sebeobrana, Gryf academy Liberec

Níže uvedené informace jsem čerpala z: www.gryfacademy.cz. Princip Gryf Academy je založen na rozvoji osobnosti člověka v oblasti prevence kriminality. Právě proto v prostorách jejich provozovny kromě kurzů sebeobrany naleznete např. i střelnici. Platí pro ně obecná zásada, že útočník si většinou vybírá oběť slabou a nevšímavou. Kurz sebeobrany, na který můžete docházet do areálu HomeCredit areny, konkrétně na Střelnici hned pod bowlingovými dráhami, je veden týmem lektorů a zkušených odborníků s bohatou praxí ve svém oboru. Tyto kurzy jsou určeny široké veřejnosti, podmínkou je však věk. Každý, kdo by rád tento kurz navštívil, musí být starší 18 let. Náplní jejich kurzů je výcvik základních obranných technik při napadení, jako jsou údery a kopy řeznými, sečnými, ale i střelnými zbraněmi.

8.1.5 Sebeobrana, Judo Turnov

Níže uvedené informace jsem čerpala z letáku, který se nacházel v prostorách našeho panelového domu v Turnově a následně z www.judoturnov.cz.

Pravidelné kurzy sebeobrany, které tento turnovský klub pořádá 2x týdně, jsou určeny osobám starších 15 let. Mimo to pořádají i kurz sebeobrany pro ženy a muže

43 a rodiče s dětmi od 10 let. Jako jeden z mála oddílů má turnovský klub juda rozdělen kurzy do dvou úrovní, pro pokročilé a pro začátečníky. Základní kurz sebeobrany a výuky bezpečných pádů obsahuje 10 cvičebních hodin. Kurzy probíhají 1x týdně v hale TSC Turnov v Alešově ulici. Kurz je pod vedením kvalifikovaných trenérů. Cena kurzu je 1000,- za deset lekcí, pro děti je částka poloviční, tudíž 500,- Kč.

8.1.6 Krav Maga, Jablonec nad Nisou

Informace jsou dostupné na webové stránce www.krav-maga.cz. Krav Maga je dle jabloneckého klubu jedna z nejlepších a nejúčinnějších technik sebeobrany. Pokud budete docházet na jejich kurzy, připraví vás na rychlou reakci a zákrok proti protivníkovi v různých podmínkách s vybavením co máte zrovna u sebe. V rámci kurzu se účastníci dostávají do extrémních situací, které se mohou kdykoliv stát. Většina kurzů se zaměřuje i na ženy a děti. Náplní jejich kurzů není pouze praktické využití krav-magy k sebeobraně. Do náplně jsou zařazeny i doplňkové semináře, ve kterých bude prostor na rozbor teoretických aspektů sebeobrany. Kurzy probíhají v prostorách zrcadlového sálu v tělocvičně Městské sportovní haly. Kurzem provádí zkušený instruktor Jakub Vondruška. Členské příspěvky jsou nastaveny na 1000,- Kč za měsíc.

8.1.7 Krav Maga System, Semily

Níže uvedené informace jsou dostupné na www.krav-maga.cz/krav-maga-system-semily. Semilský systém krav maga je určen pro výuku dětí, teenagerů i dospělých. Cílem jejich výuky sebeobrany je připravit studenty po technické, fyzické, mentální a taktické stránce. Alfou a omegou náplně jejich kurzů je zaměření na prevenci a bezpečné chování. Semilská krav maga se zaměřuje na nácvik komunikačních dovedností a obraně proti různým typům útoků. Celkový koncept tohoto kurzu zlepšuje sebevědomí a fyzickou kondici jeho účastníků. Kromě tréninků, které pořádají semilští pravidelně každý týden, lze navštívit jejich ukázkové hodiny pořádané v rámci volnočasových aktivit či v rámci hodin tělesné výchovy na základních školách. Své tréninky mají rozděleny na tři kategorie pro děti, pro juniory a teenagery a pro dospělé a teenagery od 16 let. Na internetových stránkách nebyla zmíněna cena za nabízené kurzy. Na tréninky krav magy lze docházet do tělocvičny Gymnázia Ivana Olbrachta v Semilech.

44 8.1.8 Sebeobrana v rámci ZŠ v Liberci

Tyto informace jsou čerpány z webové stránky www.azschola.cz/sportovni-krouzky-v-liberci.Základní školy mají v rámci svých zájmových kroužků několik sportovních a zájmových aktivit, na které mohou děti docházet. Jednou ze škol, kde děti můžou navštěvovat kroužek sebeobrany, je základní škola Ostašov. Sebeobrana je zde určena pro děti 3. – 9. ročníků a probíhá jednou týdně. Cena tohoto kroužku za školné rok je pro děti nastavena ve výši 800,- Kč.

Základní škola Vrchlického v Liberci nabízela v roce 2016 ukázkové hodiny sebeobranného systému krav-maga, ve kterém si děti vyzkoušely základní údery, taktiku přivolání pomoci či obranu proti kruhovému útoku. Ukázkové hodiny byly zdarma, načež škola Vrchlického společně se sytémem krav-maga otevřela pravidelné kroužky pro děti a rodiče, které probíhají 2x týdně. Z dostupných informací nebylo možné nalézt informace o ceně těchto služeb.

Kroužky sebeobrany probíhající na základní škole Lesní v Liberci jsou rozděleny do dvou skupin dle věkových kategorií. Kroužky probíhají 1x týdně v malé tělocvičně v areálu školy. Náplní jejich kroužků je nácvik správné koordinace pohybů, zvýšení fyzické kondice a průpravná cvičení vedoucí ke zvýšení sebedůvěry žáků.

Stejně jako u ZŠ Vrchlického nelze na internetovém portálu nenalézt zmínku o cenové náročnosti tohoto kroužku.

Related documents