• No results found

P OUŽITÁ METODA

Pro svůj výzkum jsem použila anketu, kterou jsem sama sestavila (viz Příloha č. 1). V úvodní části dotazníku jsem se zaměřila na základní údaje – tj. věk a pohlaví.

Zjišťovala jsem, jak studenti na předmět sebeobrana nahlíží, a z jakých důvodů si zvolili právě tento předmět.

V další části dotazníku jsem zjišťovala subjektivní pohledy respondentů na bezpečnost současné společenské situace a ptala jsem se, jestli mají osobní zkušenosti se situací bezprostředního ohrožení. Od studentů jsem se chtěla dozvědět, jestli mají zkušenosti s obdobným sportem. V závěru jsem položila otázku, kterou jsem se ptala, jestli se studenti po absolvování předmětu cítí bezpečněji.

32 7.4 Výsledky anketního šetření

Ze zkoumaného vzorku 66 respondentů odpovídalo 43 dívek a 23 chlapců ve věku od 19 do 26 let. Níže uvedená tabulka uvádí zvlášť počet zastoupených dívek a chlapců v dané věkové kategorii.

7.4.1 Věk

Věk 19 20 21 22 23 24 25 26

Dívky 5 10 16 6 3 3 - -

Chlapci - 9 7 5 - - 1 1

Tabulka 1: Věk respondentů

7.4.2 Genderové rozlišení

Graf 1: Genderové zastoupení respondentů

Z výše uvedeného grafu vyplývá, že nadpoloviční většinu respondentů tvoří dívky. Konkrétní počty vypovídají o 43 dívkách a 23 chlapcích z celkových 66 dotazovaných, kteří se do anketního šetření zapojili. Z šetření vyplývá, že dívky vyhledávají předmět sebeobrana více než chlapci a jsou jeho častějšími návštěvnicemi.

65,15%

43 studentek 34,85%

23 studentů

Genderové zastoupení respondentů

dívky chlapci

33

Graf 2: Procentuální zastoupení respondentů, kteří se setkali s bezprostředním osobním ohrožením

Z celkového počtu dotazovaných studentů se pouze 18 z nich (27 %) někdy v životě dostalo do situace, kdy se cítili v bezprostředním ohrožení. Zbylých 48 žáků (73 %) se do takovéto situace během svého života zatím nedostalo.

Ze 100% dívek se již 9 z nich (21 %) setkalo s bezprostředním ohrožením.

Naopak 34 dívek tuto zkušenost za sebou zatím nemá. Mezi chlapci je procento těch, kteří se s takovou situací setkali vyšší, je to 39 %, což odpovídá 9 chlapcům.

27 %

Graf 3: Procentuální zastoupení respondentů, kteří se setkali

s bezprostředním osobním ohrožením Graf 4: Procentuální zastoupení chlapců, kteří se setkali s bezprostředním osobním ohrožením

34 7.4.4 Otázka č. 2: Cítíš se bezpečně v současné společenské situaci?

Graf 5: Odpovědi respondentů na otázku pocitu bezpečí v současné době

Nadpoloviční většina tázaných studentů se necítí v současné společnosti bezpečně. Jedná se o 36 studentů (54,55 %). Na základě těchto odpovědí je možné se domnívat, že právě proto si tito studenti zvolili tento předmět, na který dochází, za předpokladu, že se jedná o volitelný předmět.

Graf 6: Procentuální zastoupení chlapců, kteří se setkali s bezprostředním osobním ohrožením

Graf 7: Procentuální zastoupení dívek, které se setkaly s bezprostředním osobním ohrožením

Při rozlišení odpovědi dívek a chlapců, lze z výše uvedených grafů usoudit, že dívky jsou z pravidla ty, které se v současné společnosti bezpečně necítí. Pouhých 15 dívek (35 %) uvedlo ve své odpovědi, že se cítí bezpečně. U chlapců výsledky mluví o opaku.

Nadpoloviční většina chlapců je se současnou společenskou situací z hlediska bezpečnosti spokojená a pouhých 10 chlapců (43,5 %) nikoliv.

7.4.5 Otázka č. 3: Cítíš se po absolvování předmětu sebeobrana bezpečněji?

Pozitivním aspektem je fakt, že 44 (67 %) studentů se po absolvování tohoto

35 pohled na bezpečnost ani po absolvování předmětu nezlepšil. Z celkového pohledu je ale 67 % vysoké číslo zúčastněných studentů, na které měl jedno-semestrový předmět sebeobrana na TU v Liberci pozitivní vliv z hlediska pocitu bezpečnosti.

7.4.6 Otázka č. 4: Proč jsi začal/a chodit na předmět sebeobrana?

Graf 8: Důvod výběru předmětu Sebeobrana

Další otázkou v anketě jsem se snažila přijít na to, proč studenti začali navštěvovat právě tento předmět. Pouze 6 studentů (9 %) se rozhodlo navštěvovat tento předmět na základě vlastních zkušeností s podobným kurzem či jiným spíše úpolovým sportem. Většina z nich byla ale chlapci, kteří navštěvují oddíly, jako jsou krav-maga, systema anebo kick-box.

Vyšší počet respondentů, celkem 22 z nich, vidí tento předmět jako nejzajímavější alternativu volitelných předmětů, a to i z toho důvodu, že se jedná o předmět sportovního charakteru, díky čemuž o něj jeví zájem.

Stejně tak se u 22 dotazovaných jeví tento předmět jako efektivní způsob, jak se naučit novým technikám díky kterým by se cítili bezpečněji. Jejich důvody zvolení tohoto kurzu na TUL byly jasné již z názvu předmětu, neboť jim šlo právě o to, aby se po jeho absolvování dokázali ubránit případným útokům. Někteří odůvodnili výběr tohoto předmětu pouhým chtíčem naučit se novým věcem z tohoto oboru.

Téměř čtvrtina odpovědí vypovídá o tom, že studenti navštěvovali tento předmět z povinnosti. Pro 16 studentů nebyl tento předmět volitelný, protože se řadí mezi povinné předměty, jež musí studenti v rámci jejich studia absolvovat.

33,5%

36 7.4.7 Otázka č. 5: Je něco, co bys ještě chtěl/a zařadit do výuky sebeobrany, co jste na hodinách nedělali?

Sedmou otázkou jsem zjišťovala, zda-li by studenti zařadili do hodin sebeobrany něco, co zde chybělo. 43 (67 %) dívkám náplň výuky stačila, nebo neví, o co by ji doplnily.

Ze zbylých 14 (33 %) odpovědí vyplývá, že by dívky zařadily více obranných technik, kterých jim přišlo v rámci kurzu sebeobrany málo. Konkrétně 3 dívky by výuku doplnily o nácvik více úderových technik, pět dívek by uvítalo nácvik reálných situací a zápasů. Jedna dívka uvedla, že by si ráda tyto techniky vyzkoušela v přírodě, nebo kdekoli jinde než v tělocvičně. Tři dívky by do výuky zařadily obranu proti útoku se zbraní ať už střelného či jiného charakteru. Zbylým dvou dívkám chyběl nácvik technik, během kterých by se naučily při sebeobraně využít citlivých míst protivníka.

Více jak polovině chlapců, celkem 12 (52 %) stačila výuka v plném rozsahu.

Zbylým 11 (48 %) náplň výuky nestačila a doplnili by ji o další, spíše útočné prvky.

Chlapci projevili zájem o nácvik likvidačních zákroků, ke kterým se přiklonili 2 z 11.

O nácviku reálných situací se zmínili 4 studenti. Jeden z chlapců by se rád naučil obranu proti střelné zbrani a jeden naopak útok se zbraní. Nácvik boje proti více útočníkům by v rámci studia tohoto předmětu uvítali 2 studenti. Poslední názor o doplnění výuky se týkal boje na zemi.

Na základě souboru odpovědí se dá odvodit, že se dívky zajímají spíše o nácvik sebeobranných technik a taktik, protože se chtějí především naučit ubránit protivníkovi.

Naproti tomu chlapci projevili větší zájem o útočné techniky. V jejich odpovědích se pojem obrana neobjevil, naopak se zmiňovali o pojmech jako útok, zákrok, boj apod.

7.4.8 Otázka č. 6: Je v okolí tvého bydliště možnost absolvovat nějaký kurz sebeobrany?

37

Graf 10: Procentuální vyjádření odpovědí dívek na otázku možnosti absolvování kurzu sebeobrany v okolí jejich bydliště

Graf 11: Procentuální vyjádření odpovědí chlapců na otázku možnosti absolvování kurzu sebeobrany v okolí jejich bydliště

Osmá otázka vypovídá o tom, jestli se v okolí respondentů nachází obdobný kurz sebeobrany či jiných úpolových sportů, o kterém studenti vědí, či na něj dochází.

15 (35 %) dívek odpovědělo, že se v jejich okolí žádný takový klub nenachází a 14 (32,5 %) si myslí, že možná ano, ale neví jaký. Ze zbylých 14 (32,5 %) dívek, které odpověděly kladně, uvádí 4 kurz krav-magy, jedna z respondentek se zmínila o KBU Tanvald, což je sportovní oddíl karate. Jedna odpověď připadla na kurz ruské systémy a jedna na jednorázové akce, které se občas v místě bydliště dané respondentky odehrávají. Dvě z dotázaných dívek se zmínily o předmětu sebeobrana v rámci studia na střední škole záchranářské v Liberci.

U chlapců je procento těch, kteří o žádném podobném kurzu nevědí, menší, pouze 6 (26 %) z nich si neuvědomuje žádnou nabídku tohoto charakteru v jejich okolí.

Mezi chlapci bylo 8 (35 %) těch, kteří o podobném kurzu neví, nebo se o to nezajímají.

Zbylých devět (39 %) studentů ví o kurzech bojových sportů, na které se dá v okolí jejich bydliště docházet. Dvojité zastoupení zde měl kurz krav-magy. Ostatní kurzy jako je MMA, kick-box, karate a thai-box byly zmíněny vždy jedním chlapcem.

7.4.9 Otázka č. 7: Navštěvuješ ještě jiný kurz/sportovní oddíl, který má blízko k úpolovým sportům?

V anketě byla i na otázka, ve které jsem se zajímala o to, jestli studenti navštěvují jiný sportovní klub či oddíl, který má blízko k úpolovým sportům.

K mému překvapení 42 (98 %) dívek žádný podobný sport nedělá. Pouze jedna dívka dochází pravidelně každý týden na tréninky aikida.

U chlapců je sice procento těch, kteří žádný obdobný kurz nenavštěvují nižší, kurzu sebeobrany v okolí jejich bydliště

ano

38 sportovní oddíl bojových umění. Jedná se o oddíly MMA, kick-boxu, taekwoonda a krav-magy.

7.4.10 Otázka č. 8: Změnil se tvůj názor na problematiku osobní bezpečnosti po absolvování kurzu sebeobrany?

Poslední otázka měla odrazit názory respondentů na problematiku osobní bezpečnosti po absolvování předmětu sebeobrana. Přestože se názor změnil pouze u 26 (39 %) studentů, většina si uvědomuje jeho opodstatnění a důležitost, o čemž byli přesvědčeni i před tím.

Celkem u 25 z celkového počtu 43 dívek, se názor na bezpečí nezměnil. Názor se změnil pouze u 18 (42 %), nicméně bohužel ne u všech kladně. Dvěma dívkám se jejich pohled na bezpečí po předmětu sebeobrana změnil k horšímu, neboť si po jeho absolvování připadají více zranitelné a uvědomují si své slabiny. Čtyři dívky jsou přesvědčeny o tom, že žena nemá při sebeobraně mnoho šancí jak se útočníkovi ubránit a mají pocit bezmoci. Oproti tomu zbylým 12 z 18 dívek, kterým se pohled na toto téma po absolvování předmětu sebeobrana změnil, uvádí, že se cítí více v bezpečí než předtím. Důvodem změny jejich pohledu je zvýšení jejich sebedůvěry a fakt, že již vědí, jak se případnému útočníkovi ubránit.

U chlapců se názory změnily u 8 z celkových 23 dotázaných. Ostatních 15 chlapců tvrdí, že se během studia nedozvěděli nic, co by jejich pohled na dané téma změnilo. Dva studenti, jejichž pohled se změnil, si uvědomili, že je sebeobrana velmi složitý a náročný předmět a je důležité znát alespoň základy jeho náplně. Zbylých 6 chlapců se po této zkušenosti cítí více v bezpečí a nebojí se přímé konfrontace tolik jako před výukou předmětu sebeobrana.

7.5 Interpretace výsledků

V tomto šetření jsem zjistila, jak studenti nahlíží na předmět sebeobrana a jaký je jejich názor na tématiku osobní bezpečnosti. Hlavní pozornost jsem věnovala odpovědím dam, neboť se v celé své práci zabývám sebeobranou pro ženy. V rámci výzkumu bylo zodpovězeno několik otázek, které přiblížily pohled studentů a studentek na téma sebeobrana.

Z výše uvedeného šetření jsem zjistila, že většina z dívek si zvolila tento předmět, protože se necítí bezpečně a ráda by se naučila novým obraným technikám, které by jim mohly pomoci při osobní konfrontaci s případným protivníkem.

Z odpovědí vyplývá, že většina studentů nemá žádné podvědomí o konkrétních kurzech

39 sebeobrany, pouze o sportovních oddílech, které se zabývají bojovými sporty. Jako pozitivní aspekt jsem shledala fakt, že se nadpoloviční většině dotazovaných jejich pohled na bezpečnost po absolvování předmětu sebeobrana zlepšil. Překvapivé je zjištění, že pouze mizivé procento dívek navštěvuje obdobný kurz, který by je připravil na situace osobního ohrožení. Přestože se dívky necítí bezpečně, neprojevují nějak výrazný zájem o jakýkoliv druh podobného sportovního odvětví, který by jim pomohl se v tomto směru seberealizovat. Z výsledků se dá vypovědět, že tento předmět měl na některé dívky pozitivní vliv v tom smyslu, že již vědí, jak se bránit a chovat v krizových situacích. Objevily se ale i odpovědi dívek, které se po dokončení předmětu cítí naopak více v nebezpečí, neboť se cítí více zranitelné a uvědomují si své slabiny.

40

8 Nabídka kurzů sebeobrany v libereckém regionu

Problematikou ženské sebeobrany se nezabývá pouze literatura, ale do podvědomí čím dál tím více lidí se dostávají i praktické kurzy. V libereckém regionu existuje několik kurzů, které mají ve své náplni praktické užití sebeobrany. V této kapitole bude ucelena jejich nabídka. Tento průzkum spočíval především ve vyhledání kurzů na internetových stránkách a následné telefonické konzultaci s příslušnými osobami, které poskytly bližší informace o službách, které nabízí.

Většina těchto kurzů je realizována v rámci jiného sportovního klubu či oddílu.

Pokud by se nějaká žena či dívka rozhodla docházet pravidelně na kurzy sebeobrany, je mnoho klubů, které tuto aktivitu nabízejí. Pro ty ženy, které nemají časový prostor na každotýdenní docházení do sportovních oddílů, existují i jednorázové kurzy sebeobrany, které mohou navštívit. Tyto kurzy trvají zpravidla jeden den. Nárazové kurzy a semináře sebeobrany pro ženy, které jsou navíc bezplatné, pořádala městská policie v Liberci. Poslední takový kurz se odehrál v červnu roku 2009.

Při zpracování údajů o nabízených kurzech byly rozlišovány nabízené služby dle několika faktorů, které mohou být pro jejich případné zájemce důležité. Mezi tyto faktory jsou zařazeny především zaměření daných kurzů. Důležitým faktorem je i věkového omezení, neboť některé kurzy nejsou určeny pro zájemce jakéhokoliv věku.

Dále byla zkoumána (o)cena kurzů, která je rozdílná, na základě toho se nedají porovnávat kurzy, které jsou jednorázové a kurzy, na něž se dochází každý týden.

Odlišnosti se objevují i v náplni kurzů, přestože jsou všechny sebeobranného charakteru.

Při vyhledávání inzercí o nabídce těchto kurzů jsem narazila i na takové oddíly, z jejichž názvu jsem očekávala, že budou podobné kurzy pořádat, nicméně tomu tak nebylo. Např. karate Shotokan Liberec klub má v rozvrhu svých akcí pouze výuku karate a jógy. Stejně tak karate Slavia Liberec kromě svých tréninků karate neprovozuje žádný z kurzů sebeobrany. Sakura Judo Liberec je sportovní oddíl, který své tréninky realizuje hned na dvou místech po Liberci. Jedním z nich je oddíl juda na ZŠ Broumovská, který se zaměřuje na trénování dětí až po trénování dospělých. Tím druhým je judo na ZŠ ul. 5. května, kam může docházet jakékoliv dítě v rozmezí od 6 do 15 let. Co se však týče přímo sebeobrany ani jeden z oddílů libereckého juda tento sport neprovozují. V Tanvaldě se nachází sportovní oddíl karate, který člení své tréninky zvlášť pro děti a pro dospělé. Nabídku kurzu sebeobrany v rámci tohoto oddílu

41 však nenalezneme. V Hrádku nad Nisou mohou milovníci bojových sportů docházet na kick-box který je určen dětem od 5 let a dospělým, stejně tak se ani v tomto oddíle nemůžete zúčastnit žádného kurzu sebeobrany.

8.1 Konkrétní kurzy sebeobrany

V libereckém regionu se nachází hned několik sportovních oddílů, jejichž náplní je nauka bojových a sebeobranných technik. V této kapitole bude ucelena nabídku těchto kurzů a uvedena informace o jejich náplni.

8.1.1 Krav maga, Liberec

Informace o liberecké krav-maze jsem čerpala z webové stránky www.krav-maga.cz.

Liberecká krav-maga pro ženy probíhá jednou týdně ve večerních hodinách.

Tento oddíl má své útočiště v tělocvičně, kterou nalezneme v Tatranské ulici v Liberci.

Kurzy sebeobrany pro ženy probíhají pod vedením instruktora Pavla Fialy, který se s ženami zaměřuje na nejčastější způsoby napadení. Techniky pro ženy jsou charakteristické pro svou účinnost, kterou uplatňují proti napadení ze sexuálních, kriminálních či jiných motivů. Liberecká krav-maga se pyšní vynikající schopností sebeobrany a vysokou mírou úspěšnosti při sebeobranných akcích, kterou inzerují na svých internetových stránkách. Nejedná se pouze o technické a taktické přípravy žen na napadení, ale v rámci kurzu se věnují též mentálním průpravám, což je nedílnou součástí celé koncepce výukového procesu. Tréninkový proces krav-maga přispívá k posílení sebevědomí žen a naučí je řešit všední krizové situace. Náplní kurzů je mimo jiné i verbální sebeobrana, nácvik reálných situací či používání běžných i speciálních předmětů k sebeobraně. Cena tohoto kurzu je 900,- Kč za měsíc.

8.1.2 Kurz sebeobrany, DDM Liberec

Informace o kurzu sebeobrany v rámci DDM Větrník jsem čerpala z webové stránky www.ddmliberec.cz/sebeobrana-pro-zeny.

Dům dětí a mládeže Větrník v Liberci pořádá kurzy sebeobrany určené pro ženy starší 18 let. Jejich kurzy probíhají pod vedením zkušených instruktorů, kteří mají zkušenosti se sebeobranou pro ozbrojené složky i pro laické obyvatelstvo. Náplní kurzů je dozvědět se, jak se chovat v reálných situacích jako jsou kapesní krádeže, sexuální napadení či domácí násilí. Jednotlivé kurzy probíhají v různých termínech a nenavazují na sebe. Kurzy jsou jednodenní a jsou převážně zaměřeny na praktický nácvik.

42 Realizují se v tělocvičně DDM Větrník Liberec, v ulici Riegerova. Cena kurzu je 450,- na osobu.

Kromě kurzů sebeobrany pro ženy se v libereckém Větrníku odehrávají i kurzy sebeobrany pro děti. Naposledy se tento kurz odehrál loni v měsíci červnu, kde byly pro děti připraveny čtyři na sebe navazující termíny konání. Tento kurz byl určen pro děti ve věku 11 – 15 let a cena byla pouhých 100,- Kč. Náplní tohoto kurzu byl nácvik reálné sebeobrany a snaha děti naučit lépe se orientovat v nebezpečné situaci.

8.1.3 Kurz sebeobrany, BFC Liberec

Kurzy sebeobrany v BFC Liberec (Berka Fight Centrum) jsou zaměřeny na praktickou sebeobranu, která je určená nejez záchranným složkám, ale i exekutorů, revizorům, zdravotním sestrám a dalším, kteří tyto zkušenosti mohou využít v rámci povolání. Stejně tak jsou kurzy sebeobrany určeny pro civilní občany, kteří se necítí bezpečně nebo chtějí získat sebevědomí a jistotu v krizových situacích. Prostory, ve kterých se kurzy odehrávají, se nachází v Hanychovské ulici v Liberci. Na internetovém zdroji www.bfcliberec.cz nejsou však uvedeny podstatné náležitosti pro zájemce o tento kurz; nenachází se zde informace o jeho ceně či termínech konání.

8.1.4 Sebeobrana, Gryf academy Liberec

Níže uvedené informace jsem čerpala z: www.gryfacademy.cz. Princip Gryf Academy je založen na rozvoji osobnosti člověka v oblasti prevence kriminality. Právě proto v prostorách jejich provozovny kromě kurzů sebeobrany naleznete např. i střelnici. Platí pro ně obecná zásada, že útočník si většinou vybírá oběť slabou a nevšímavou. Kurz sebeobrany, na který můžete docházet do areálu HomeCredit areny, konkrétně na Střelnici hned pod bowlingovými dráhami, je veden týmem lektorů a zkušených odborníků s bohatou praxí ve svém oboru. Tyto kurzy jsou určeny široké veřejnosti, podmínkou je však věk. Každý, kdo by rád tento kurz navštívil, musí být starší 18 let. Náplní jejich kurzů je výcvik základních obranných technik při napadení, jako jsou údery a kopy řeznými, sečnými, ale i střelnými zbraněmi.

8.1.5 Sebeobrana, Judo Turnov

Níže uvedené informace jsem čerpala z letáku, který se nacházel v prostorách našeho panelového domu v Turnově a následně z www.judoturnov.cz.

Pravidelné kurzy sebeobrany, které tento turnovský klub pořádá 2x týdně, jsou určeny osobám starších 15 let. Mimo to pořádají i kurz sebeobrany pro ženy a muže

43 a rodiče s dětmi od 10 let. Jako jeden z mála oddílů má turnovský klub juda rozdělen kurzy do dvou úrovní, pro pokročilé a pro začátečníky. Základní kurz sebeobrany a výuky bezpečných pádů obsahuje 10 cvičebních hodin. Kurzy probíhají 1x týdně v hale TSC Turnov v Alešově ulici. Kurz je pod vedením kvalifikovaných trenérů. Cena kurzu je 1000,- za deset lekcí, pro děti je částka poloviční, tudíž 500,- Kč.

8.1.6 Krav Maga, Jablonec nad Nisou

Informace jsou dostupné na webové stránce www.krav-maga.cz. Krav Maga je dle jabloneckého klubu jedna z nejlepších a nejúčinnějších technik sebeobrany. Pokud budete docházet na jejich kurzy, připraví vás na rychlou reakci a zákrok proti protivníkovi v různých podmínkách s vybavením co máte zrovna u sebe. V rámci kurzu se účastníci dostávají do extrémních situací, které se mohou kdykoliv stát. Většina

Informace jsou dostupné na webové stránce www.krav-maga.cz. Krav Maga je dle jabloneckého klubu jedna z nejlepších a nejúčinnějších technik sebeobrany. Pokud budete docházet na jejich kurzy, připraví vás na rychlou reakci a zákrok proti protivníkovi v různých podmínkách s vybavením co máte zrovna u sebe. V rámci kurzu se účastníci dostávají do extrémních situací, které se mohou kdykoliv stát. Většina

Related documents