• No results found

Ouppfyllda bruksvärden

4.3 Möten med deltagarna

6.1.11 Ouppfyllda bruksvärden

Här diskuteras värden som ännu inte uppfyllts av något bruk, men som deltagarna känner behov av eller har önskemål om. Att värdet är ouppfyllt kan bero på att det av någon anledning inte finns någon lämplig teknik som uppfyller värdet. Kanske saknas passande teknik på marknaden eller så finns tekniken men deltagarna saknar tillgång till den av någon anledning.

Anna och Axel har båda hemdatorer. Som jag tidigare nämnt har Axel köpt sin dator av svärsonen. Han tror inte att han hade haft någon dator idag om han inte blivit erbjuden att köpa en av svär- sonen. Anna som fått sin dator av sonen har inte kommit i gång med att använda den ännu, vilket Axel i viss utsträckning har. Anna tycker egentligen inte att hon har något behov av en dator, men tänker sam- tidigt att det, genom att intressera sig för den och om hur man använder den, kan vara ett sätt att hålla sig klarare i huvudet. Ett annat syfte Anna ser med att använda datorn är att man lär sig lite om vad som är på gång, om man vill hänga med. Hon är intresserad av släktforskning och vet att det finns datorstöd för det, vilket hon kan tänka sig använda. Hon vill inte läsa tidningen på Internet. Hon tror inte heller att hon skulle ha så stor användning för e-post. Hon skriver sällan brev utan ringer i stället. Men att sköta en viss kontakt med läkare via Internet kan Anna däremot tänka sig. Hon är inte intresserad av att handla eller göra bankaffärer på Internet. Axel där- emot planerar att så småningom betala räkningar via Internet. Han tycker att det verkar smidigt och många har talat om för honom hur enkelt det är. Men han litar inte riktigt på säkerheten i internetbank- erna och så länge privatgirot fungerar bra och inte kostar något fort- sätter han att betala räkningar på det gamla säkra sättet. Axel har sin dator kopplad till Internet och han kan sända e-post, men gör det i stort sett inte. Till hösten tänker Axel i alla fall gå vidare med Inter- net. Men han tänker inte handla något där. När han ska köpa något värdesätter han den personliga kontakten han kan få i en affär. Axel

och Louise har ännu inte råkat ut för något tillfälle då de tycker att de behövt tillgång till Internet. De har fått erbjudande om bredband men tackat nej.

I motsats till Axel och Louise har Anna, Erik och Emma vid ett visst tillfälle tänkt att det skulle vara bra att ha tillgång till Internet. Det är när det i ett TV-program, på radion, i en tidning eller i någon annan skrift står att man kan gå in på en hemsida och få ytterligare information om något, eller se hur diskussionen i ett TV-program fortsätter. De tycker alla att det är mycket irriterande att inte kunna göra det. Erik konstaterar att det faktiskt betyder att han inte har fått reda på allt i programmet. Han märker att dessa hänvisningar före- kommer allt oftare, både i radio och i TV. Förr var det text-TV, men nu är det hemsidor, påpekar Erik. Till och med vissa matrecept har tagits bort från text-TV och visas nu bara på hemsidor, menar han. Han vill inte själv gå in och titta på recepten, men tänker på dem som vill det.

Erik tycker inte att han har behov av någon hemdator idag, men tror samtidigt att han skulle få användning för en dator om han hade en. Skulle han få en dator då skulle han ta emot den, men behovet känns inte så starkt att han vill lägga ut pengar på en dator. Erik tror att om han hade skaffat en dator för tio år så sedan skulle han nog ha använt ordbehandlingsfunktionen mest. Idag kan han konstatera att han saknat möjligheten att kunna skriva ner sina tankar och annat. Han skulle nog också pröva att betala räkningar via Internet, något en banktjänsteman uppmuntrade Erik att göra. Erik skulle inte handla på Internet, men han ser det inte som helt omöjligt. Han kan tycka att det vore bra att kunna beställa mat på Internet och få den hemkörd. Att kunna kontakta läkare över Internet tycker han möjligen också vore bra. Dock vill han inte läsa tidningar och böcker på en dator. Erik har gått några datorkurser för pensionärer. Han var i samband med det inne på biblioteket och använde datorerna där lite grann. Men nu minns han inte hur man kommer in i dessa och han är inte

tillräckligt intresserad för att fråga. Dessutom är det svårt att få plats vid datorerna för det är så mycket ungdomar där, menar Erik.

Inte heller Emma kan tänka sig att köpa en dator, hon tycker inte att hon har det behovet. Men även Emma menar att om hon skulle få en dator så skulle hon ta emot den och gå en kurs i hur man använder den. Emma ville ha en dator som hon kunde använda i jobbet, men fick ingen då. Endast en av vännerna har dator. Emma har bredband indraget i huset, och om hon kunde få in en dator den vägen, in i TVn, skulle hon mycket väl kunna tänka sig att betala lite varje må- nad för en sådan tjänst. En sådan tjänst skulle Erik inte heller säga ifrån om. Emma kan inte tänka sig handla via Internet. Det är för osäkert med kontokortsnummer och utlämning av koder. Hon vill inte heller sköta sina bankaffärer via dator, det gör hon med betal- ningsorder hon skickar in i kuvert och det går mycket bra, menar hon.

Varken Erik eller Axel tror att de skulle köpa mer teknik om de hade mer pengar. Emma menar att hon inte köpt så mycket teknik- saker den senaste tiden och att hon inte direkt önskar något i den vägen. Möjligen att hon i framtiden investerar i en zoomkamera. Jag tolkar det som att Anna inte heller har något direkt behov av att köpa mer teknik än hon idag gör.

6.1.11.1 Summering av hemdatorbruk

Ingen av deltagarna upplever idag något betydande behov av att ha tillgång till dator. Axel hade inte haft någon om han inte fått erbju- dandet att köpa svärsonens. Anna har inte rakt ut sagt det, men uti- från mitt helhetsintryck tolkar jag det som att hon inte heller köpt en dator om hon inte fått en av sonen. Erik och Emma tror inte att de kommer att köpa någon dator, men menar att om de skulle få en så skulle de lära sig att använda den och också ha användning för den.

Anna, Emma och Erik har känt att de skulle vilja ha tillgång till Internet när andra mediakanaler hänvisar till hemsidor. Med undan-

tag av Erik som kan tänka sig att beställa mat på Internet och få den hemkörd kan inte någon av deltagarna tänka sig att handla varor via Internet. Anna och Emma är inte intresserade av att sköta sina bank- affärer via Internet. Erik tror att om han hade haft en dator så skulle han försöka sig på att betala sina räkningar via Internet och Axel menar att han så småningom ska göra det, men litar inte på säker- heten där idag. Anna tror inte att hon skulle ha någon direkt nytta av e-post. Axel som idag har tillgång till e-post skickar och tar emot mycket lite e-post. Möjligheten att kunna läsa tidningar och böcker på Internet är inte något som intresserar deltagarna. Erik och Anna kan tänka sig en viss kontakt med läkare över Internet.