• No results found

Příspěvek na péči – pobírání, využití, výše

2.6 Získaná data a jejich interpretace

2.6.9 Příspěvek na péči – pobírání, využití, výše

Poslední série otázek se týkala příspěvku na péči, jeho pobírání, využití na úhradu pečovatelské služby a dostatečnosti jeho výše.

Dle výsledků pobírají příspěvek na péči téměř tři čtvrtiny dotázaných (72 %).

Porovnání nároku, tedy pobírání příspěvku na péči z hlediska věku, ukazuje, že skupina, kde je podíl pobírajících příspěvek na péči největší, je věkové rozmezí 70-79 let. U dvou zbývajících skupin je poměr pobírajících k nepobírajícím podobný:

přibližně 60 % ku 40 %, viz Tabulka č. 7.

Tabulka č. 7. Pobírání příspěvku na péči dle věkových skupin Pobíráte příspěvek na péči?

(vyjádřeno v %)

Věk

60-69 70-79 80 a více

Ano 60,0 79,3 62,5

Ne 40,0 20,7 37,5

Celkový součet 100,0 100,0 100,0

Dotázaní, kteří odpověděli, že příspěvek na péči pobírají, se dále mohli vyjádřit, zda jej využívají na úhradu pečovatelské služby. Tuto možnost vybralo 83 % z těch, kteří příspěvek pobírají. Viz Graf č. 19.

60

Graf č. 19. Využití příspěvku na péči na úhradu pečovatelské služby

Nepobírá

Využití příspěvku na péči na úhradu pečovatelské služby

Z dotazovaných, kteří příspěvek na péči pobírají, považuje jeho výši za dostačující 36 %, téměř dvě třetiny respondentů tedy jeho výši považují za nedostačující. Viz Graf č. 20.

Graf č. 20. Dostatečnost výše příspěvku na péči

Nepobírá

Dostatečnost výše příspěvku na péči

61 2.7 Ověření předpokladů

Před provedením průzkumu byly stanoveny předpoklady, k nimž se lze po provedení a vyhodnocení průzkumu vyjádřit následovně:

• Lze předpokládat, že nejméně 70 % respondentů je spokojeno s rozsahem poskytovaných pečovatelských služeb.

Tento předpoklad byl potvrzen. Nabídku poskytovaných pečovatelských služeb považuje za zcela nebo spíše dostačující 98 % dotázaných klientů (viz Graf č. 15). 64 % respondentů nemá zájem o jiné než nabízené služby (viz Graf č. 16).

• Lze předpokládat, že nejméně 60 % respondentů využívá alespoň dvě z nabízených pečovatelských služeb.

Dotazovaní klienti využívají nejčastěji dvě nebo tři služby (oboje 38 % klientů), více jak dvě služby využívá 88 % dotázaných (viz Graf č. 11). Tento předpoklad byl potvrzen.

• Lze předpokládat, že nejméně 80 % respondentů je spokojeno s kvalitou pečovatelských služeb.

Tento předpoklad byl potvrzen. Všichni dotázaní uživatelé pečovatelských služeb byli s jejich kvalitou velmi (54 %) nebo spíše (46 %) spokojeni, nespokojen nebyl nikdo (viz Graf č. 17).

• Lze předpokládat, že pro nejméně 60 % respondentů je hlavním důvodem využívání pečovatelské služby snížená schopnost sebeobsluhy.

Jako nejčastější uvedené důvody vedoucí k rozhodnutí začít využívat pečovatelskou službu byl uveden fakt, že respondent přestal zvládat některé činnosti (u 72 % dotázaných) a že se zhoršil jeho zdravotní stav (u 70 % dotázaných, viz Graf č. 9). Oba tyto důvody spadají pod význam snížené schopnosti sebeobsluhy, výše uvedený předpoklad tedy byl potvrzen.

• Lze předpokládat, že maximálně 10 % respondentů nebude zcela spokojeno s přístupem a prací své pečovatelky.

62

S přístupem pečovatelky bylo velmi spokojeno 58 % dotázaných. 42 % uvedlo, že je s přístupem pečovatelky spíše spokojeno (viz Graf č. 18). Předpoklad, že, maximálně 10 % nebude zcela spokojeno s přístupem a prací pečovatelky tedy byl potvrzen.

• Lze předpokládat, že nejméně 60 % respondentů využívá příspěvek na péči na úhradu pečovatelské služby.

Dle získaných výsledků průzkumu využívají příspěvek na péči na úhradu pečovatelské služby téměř tři čtvrtiny dotázaných (konkrétně 83 % viz Graf č. 19). Tento předpoklad tedy byl potvrzen.

63

Závěr

Cílem činnosti subjektů poskytujících pečovatelskou péči na určitém území je nabídnout své služby v takovém rozsahu, který by plně pokryl poptávku uživatelů vzhledem k demografické, zdravotní i hospodářské situaci v oblasti, a to v takové kvalitě, která odpovídá všem požadovaným standardům, ať již vymezeným legislativně, odbornými zvyklostmi a požadavky, či obecnými etickými normami.

Snahou poskytovatelů pečovatelských služeb je nejen zajištění či pomoc s běžnými každodenními činnostmi, které již klient především ze zdravotních důvodů sám nezvládne, jako je např. příprava stravy, úklid, hygiena, nákupy apod. Neméně důležitou součástí péče je zároveň s touto praktickou pomocí také udržet a podpořit alespoň částečnou sebeobsluhu klientů, podnítit jejich duševní svěžest a aktivitu, zájem o dění kolem sebe, komunikaci s pečovatelem nebo blízkými, a omezit či zmírnit osamělost a případnou izolaci uživatelů služeb.

Činnost samotných pečovatelů je proto svou šíří poměrně značně rozsáhlá. Pečovatel musí být schopen zajistit jak již zmíněné praktické záležitosti, týkající se stravy, úklidu, hygieny, které všechny mohou být velmi fyzicky náročné. Zároveň musí přistupovat ke každému z klientů individuálně, se znalostí jeho zdravotního, duševního i rodinného stavu. Musí být schopen operativně reagovat na neočekávané změny v klientově situaci.

Měl by se také orientovat v administrativě a ve znalosti zákonných úprav sociální oblasti tak, aby byl schopen klientovi pomoci s informacemi ohledně např. vyřizování žádostí, dávek, příspěvků apod. Pečovatel se nezřídka dostává nepřímo do rodinných vztahů, často je nezbytné komunikovat s příbuznými či blízkými, kteří se o klienta také starají. To vše klade na pečovatele také významné psychické nároky.

Situace poskytování pečovatelských služeb na území města Jablonce nad Nisou byla zmapována v praktické části práce jak ze strany místních poskytovatelů služeb, tak vyhodnocením dat získaných od uživatelů těchto služeb.

Po analýze všech získaných informací se nabídka a kvalita pečovatelských služeb poskytovaných na území města Jablonce nad Nisou v současnosti jeví jako adekvátní.

Doplňující výzvou zůstává možnost rozšíření nabídky služeb o pořádání společných

64

akcí pro klienty, kteří o ně projeví zájem. Z průzkumu vyplynulo, že o takovou poptávku mají zájem spíše mladší uživatelé s menšími zdravotními překážkami.

Návrh opatření

Ačkoliv se poskytované pečovatelské služby na území města Jablonce nad Nisou dají z výše uvedených hledisek zhodnotit jako dostačující a v podstatě plně pokrývající poptávku uživatelů, třeba zdůraznit, že i při zachování aktuálního rozsahu a kvality pečovatelských služeb není vzhledem k demografické a společenské situaci pravděpodobné, že tato nabídka bude nadále dostačující v horizontu např. několika dalších let.

Lze předpokládat, že poskytovatelé pečovatelských služeb budou stran samotných klientů, jejich rodin a blízkých nuceni kvalitu služeb postupně zvyšovat a stejně tak i rozšiřovat portfolio nabídky.

Hlavních důvodů takto očekávaného vývoje je několik:

• Ekonomicky aktivní členové rodin jsou čím dál více nuceni vyhledávat pracovní příležitosti mimo oblast, kde žili a vyrostli s rodiči, stěhují se se svými novými rodinami a rodiče zůstávají sami v původním bydlišti. Jelikož tedy blízký člen rodiny, který bývá prvním, kdo nastoupí roli pečovatele, pokud je to potřeba, a jímž nejčastěji bývá syn nebo dcera, je takto vzdáleností a povinnostmi oddělen od potřebného, nastupují na jeho místo subjekty pečovatelských služeb.

• I přes větší či menší hospodářské výkyvy životní úroveň naší společnosti neustále stoupá a v odpovídající míře lze předpokládat i stoupající požadavky klientů pečovatelských služeb či osob, které tyto služby svým blízkým shánějí nebo objednávají.

• Vzhledem k situaci v širším regionu – Euroregionu Nisa, do nějž město Jablonec nad Nisou spadá, lze předpokládat částečné prolnutí poptávky po pečovatelských službách i ze sousedního Německa, kde již nyní jsou tyto služby velmi nákladné a tamní klienti vyjadřují zájem o pečovatelské služby v Polsku i České republice. Zde je do budoucna evidentně pole působnosti českých

65

poskytovatelů pečovatelských služeb velmi otevřené a investice do nasměrování nabídky vůči německé klientele jistě nebude zbytečná.

• Nadále probíhá také změna péče o seniory z institucionalizovaných domovů pro seniory směrem k menším penzionům rodinného, domáckého typu, poptávka po nichž velmi stoupá. Jedná se často o soukromá zařízení a nabízejí mnohem širší rozsah poskytovaných služeb než je tomu u státních institucí.

Tyto i další faktory vývoje budou nadále formovat a postupně přetvářet jak podmínky, na jejichž základě subjekty poskytující péči své služby nabízejí a provádějí, tak požadavky jejich budoucích klientů a zájemců o služby.

Závěrem lze zdůraznit, že výše zpracované shrnutí stavu poskytovaných služeb na území města Jablonce nad Nisou je platné a souvztažné pouze k aktuální situaci.

V tomto smyslu z něj lze doporučit výše zmíněné závěry. Nicméně poskytovatelé služeb, ať již v popisovaném regionu, nebo kdekoliv jinde, musí, chtějí-li poskytovat pečovatelské služby kvalitně a v uživateli očekávaném rozsahu, vyhodnocovat situaci v oblasti poptávky a nabídky pečovatelských služeb průběžně a neustále, ideálně v pravidelných intervalech zpracováním odborných analýz a průzkumů, z nichž poté vyvodí závěry a ty zpracují v následné aktivity.

66

Seznam použitých zdrojů

BICKOVÁ, L., 2012. Pečovatelská služba české republice. 1. vydání. Tábor: Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky. ISBN 978-80-904668-0-7.

GRUSS, Peter., 2009. Perspektivy stárnutí z pohledu psychologie celoživotního vývoje.

1. vydání. Praha:Portál. ISBN 978-80-7367-605-6.

HAŠKOVCOVÁ, Helena., 1998. Fenomén stáří. 1. vydání. Praha: Panorama. 1. vydání.

ISBN 80-7038-158-2.

HAUKE, M., 2011. Pečovatelská služba a individuální plánování. 1. vydání. Praha:

Grada Publishing. ISBN 978-80-247-3849-9.

JIRÁSKOVÁ, Věra, et al., 2005. Mezigenerační porozumění a komunikace. 1. vydání.

Praha: Eurolex Bohemia. ISBN 80-86861-80-5.

MALÍKOVÁ, E., 2011. Péče o seniory v pobytových sociálních zařízeních. 1. vydání.

Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-3148-3.

MATOUŠEK, O., 2007. Sociální služby. 1. vydání. Praha: Portál. ISBN 978-80-7367-310-9.

KALVACH, Zdeněk, et al., 2004. Geriatrie a gerontologie. 1. vydání. Praha: Grada.

ISBN 80-247-0548-6.

KLOUČKOVÁ, T., 2010. Kvalita v sociálních službách. In: HAVRDOVÁ, Z., aj.

Hodnoty v prostředí sociálních a zdravotních služeb. 1. vydání. Praha: FHS UK Praha.

ISBN 978-80-87398-06-7.

KUTNOHORSKÁ, J., 2007. Etika v ošetřovatelství. 1. vydání. Praha: Grada Publishing.

ISBN 978-80-247-2069-2.

MALÍKOVÁ, E., 2011. Péče o seniory v pobytových sociálních zařízeních. 1. vydání.

Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-3148-3.

Národní politika kvality: Charta kvality ČR [online]. [vid. 27. 09. 2012]. Dostupné z:

http://npj.cz/charta-kvality-cr/

67

NOVÁKOVÁ, R., 2008. Pečovatelství I., II. 1. vydání. Praha: Triton. ISBN 978-80-7387-085-0.

České republiky.

SLÁDEK, M., 2010. Inspekce kvality v domovech pro seniory jako ukázka střetu různých hodnot. In: HAVRDOVÁ, Z., aj. Hodnoty v prostředí sociálních a zdravotních služeb. 1. vydání. Praha: FHS UK Praha. ISBN 978-80-87398-06-7.

STUART-HAMILTON, I., 1999. Psychologie stárnutí. 1. vydání. Praha: Portál. ISBN 80-7178-274-2.

VENGLÁŘOVÁ, M., 2007. Problematické situace v péči o seniory. 1. vydání. Praha:

Grada Publishing. ISBN 978-80-247-2170-5.

WEBER, P., 2007. Stárnutí populace a geriatrizace medicíny v ČR na prahu 3. tisíciletí.

Česká geriatrická revue. č. 1. ISSN 1214-0732.

Integrovaný portál MPSV:Ministerstvo práce a sociálních věcí [online]. Aktualizováno 1. 8. 2008 [vid. 25. 07. 2012]. Dostupné z: http://www.mpsv.cz/cs/2856

Integrovaný portál MPSV:Ministerstvo práce a sociálních věcí [online]. [vid. 26. 09.

2012]. Dostupné z: http://portal.mpsv.cz/soc/ssl/prispevek

Integrovaný portál MPSV:Ministerstvo práce a sociálních věcí [online]. Aktualizováno 26. 10. 2003 [vid. 27. 09. 2012]. Dostupné z: http://www.mpsv.cz/cs/5963

Integrovaný portál MPSV:Ministerstvo práce a sociálních věcí [online]. Aktualizováno 3. 8. 2012 [vid. 27. 09. 2012]. Dostupné z: http://www.mpsv.cz/cs/13368#d1

Český statistický úřad: Česká republika od roku 1989 v číslech [online]. Aktualizováno 3. 4. 2012 [vid. 25. 07. 2012]. Dostupné z:

http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/cr_od_roku_1989

Český statistický úřad: Demografická ročenka 2010 [online]. [vid. 28. 7. 2012].

Dostupné z: http://csugeo.i-server.cz/csu/2011edicniplan.nsf/p/4019-11)

68

Český statistický úřad: Obyvatelstvo, rodiny a domácnosti [online]. Aktualizováno 12.

1. 2012 [vid. 25. 07. 2012]. Dostupné z:

http://www.czso.cz/csu/cizinci.nsf/tab/5E003AC7CE

Český statistický úřad: Věková struktura obyvatel v krajích [online]. [vid. 28. 7. 2012].

Dostupné z:

http://vdb.czso.cz/vdbvo/tabparam.jsp?voa=tabulka&cislotab=DEM0040PU_KR&vo=n ull

Český statistický úřad: Síť vybraných zařízení sociální péče 2010 [online].

Aktualizováno 16. 1. 2012 [vid 19. 9. 2012]. Dostupné z:

http://www.czso.cz/csu/2011edicniplan.nsf/kapitola/3201-11-r_2011-400

Národní politika kvality: Charta kvality ČR [online]. [vid. 27. 09. 2012]. Dostupné z:

http://npj.cz/charta-kvality-cr/

TOPINKOVÁ, E., Nemoci ve stáří [online]. Aktualizováno 25. 07. 2012 [vid. 25. 07.

2012] Dostupné z: http://www.ordinace.cz/clanek/nemoci-ve-stari/ ISSN 1801-8467 Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. In: Sbírka zákonů České republiky [online] 2012 [vid. 19. 9. 2012]. Dostupné z: http://www.uplnezneni.cz/zakon/108-2006-sb-o-socialnich-sluzbach/

69

Seznam grafů a tabulek

Grafy:

Graf č. 1. Podíl obyvatel ve věku 65 a více let na celkovém počtu obyvatel, 1989-2010 Graf č. 2. Počet obyvatel celkem a ve věku 65 a více let, 2003-2011

Graf č. 3. Struktura obyvatelstva podle pohlaví, věku a rodinného stavu k 31. 12. 2010 Graf č. 4. Pohlaví respondentů

Graf č. 5. Respondenti dle věkových skupin Graf č. 6. Místo využívání pečovatelské služby Graf č. 7. Doba využívání pečovatelské služby

Graf č. 8. Jak se respondent o pečovatelské službě dozvěděl

Graf č. 9. Důvod vedoucí k rozhodnutí využívat pečovatelskou službu Graf č. 10. Služby využívané v rámci pečovatelské služby

Graf č. 11. Počet služeb využívaných v rámci pečovatelské služby Graf č. 12. Největší spokojenost s využívanou službou

Graf č. 13. Nejméně vyhovující využívaná služba Graf č. 14. Využití fakultativních služeb

Graf č. 15. Hodnocení nabídky poskytovaných služeb Graf č. 16. Zájem i o jiné než nabízené služby

Graf č. 17. Spokojenost s kvalitou poskytovaných služeb Graf č. 18. Spokojenost s přístupem pečovatelky

Graf č. 19. Využití příspěvku na péči na úhradu pečovatelské služby Graf č. 20. Dostatečnost výše příspěvku na péči

Tabulky:

Tabulka č. 1. Výše příspěvku na péči

Tabulka č. 2. Největší spokojenost s vybranou službou dle pohlaví Tabulka č. 3. Nejméně vyhovující služba dle pohlaví

Tabulka č. 4. Dostatečnost nabídky poskytovaných služeb dle věkových skupin Tabulka č. 5. Zájem o další služby dle pohlaví

Tabulka č. 6. Co považují respondenti za největší výhodu pečovatelské služby, co nejvíce oceňují

Tabulka č. 7. Pobírání příspěvku na péči dle věkových skupin

70

Seznam příloh

Příloha č. 1 – Otázky řízeného rozhovoru pro uživatele pečovatelské služby Příloha č. 2 – Kompletní přehled odpovědí na otevřené otázky

71

Příloha č. 1

Otázky řízeného rozhovoru pro uživatele pečovatelské služby

Vážená paní, vážený pane,

dovoluji si Vás požádat o zodpovězení následujících otázek týkajících se využívání pečovatelské služby v Jablonci nad Nisou. Jsem studentkou Technické univerzity v Liberci oboru sociální práce a Vaše odpovědi budou podkladem pro mou bakalářskou práci na téma Terénní pečovatelská služba.

Všechny Vaše odpovědi zůstanou v anonymitě, poslouží pouze pro mé studijní účely.

Vaše pravdivé odpovědi se mohou stát cenným podnětem k případným změnám.

Děkuji za spolupráci. Ilona Hlávková

1. Pohlaví a) žena b) muž

2. Věk a) 60-69 b) 70-79 c) 80 a více

3. Využíváte pečovatelskou službu:

a) v domácnosti

b) v domě zvláštního určení

72

4. Jak dlouho jste uživatelem pečovatelské služby?

c) méně než 1 rok d) 1-5 let

e) 5 a více let

5. Jak jste se o pečovatelské službě dozvěděl/a?

a) od lékaře b) od člena rodiny

c) od přátel, známých, sousedů

d) jiným způsobem - prosím uveďte jakým:

………

6. Proč jste se rozhodl/a využívat pečovatelskou službu?

a) zhoršil se můj zdravotní stav

b) přestal/a jsem zvládat některé činnosti (např. vaření, úklid, hygienu, nákupy…)

c) už mi nestačí občasná výpomoc někoho z rodiny

d) členové rodiny se obávali nechat mě celý den samotnou/ného doma e) z jiných důvodů - prosím uveďte:

………

7. Jaké služby v rámci pečovatelské služby využíváte?

a) zajištění stravy a teplého jídla b) úklid domácnosti

c) nákupy

d) pomoc s hygienou

73 e) praní a žehlení prádla

f) doprovod (např. k lékaři či k vyřízení osobních záležitostí) g) další - prosím uveďte:

………

8. S jakou Vámi využívanou službou jste nejvíce spokojen/a a proč? Prosím uveďte:

………

………

9. Jaká Vámi využívaná služba Vám vyhovuje nejméně a proč? Prosím uveďte:

………

………

10. Využíváte i některou z doplňkových, tzv. fakultativních služeb?

a) ano, pravidelně - prosím uveďte (např. pedikúra)

………

b) ne, ale uvažuji o tom

c) ne, nikdy jsem žádnou nevyužil/a

11. Jaká je podle Vás nabídka poskytovaných služeb?

a) zcela dostačující b) spíše dostačující c) spíše nedostačující d) zcela nedostačující

74

12. Měl/a byste zájem i o jiné služby než které jsou Vám nabízeny?

a) ano - prosím uveďte:

………

b) ne

13. Jak jste spokojen/a s kvalitou poskytovaných služeb?

a) velmi spokojen/a b) spíše spokojen/a c) spíše nespokojen/a d) velmi nespokojen/a

14. Jak jste spokojen/a s přístupem Vaší pečovatelky?

a) velmi spokojen/a b) spíše spokojen/a c) spíše nespokojen/a d) velmi nespokojen/a

15. Co oceňujete, co je pro Vás největší výhoda pečovatelské služby, co se Vám nejvíc líbí?

………

………

………

………

16. Jaké byste navrhoval/a zlepšení, co by se dalo dělat jinak?

………

………

75

………

………

Děkuji Vám za Váš čas a ochotu, kterou jste věnovali mým otázkám.

76

Příloha č. 2

Kompletní přehled odpovědí na otevřené otázky

Otázka č. 8 S jakou Vámi využívanou službou jste nejvíce spokojen(-a) a proč?

Doprovázení - odpadl mi strach z vyřizování, nejsem tak vystresovaná a u lékaře nebo na úřadě se lépe soustředím.

Hygiena - nezvládnu si už sama umýt hlavu.

Hygiena - pečovatelka je velmi ohleduplná.

Jídla - chutné, pestré.

Jídlo - dobrý výběr, chutná mi. Nákupy - jsem vždy spokojen se zbožím.

Jídlo - chutná mi a je dobrý výběr.

Jídlo - chutná mi a můžu si vybrat.

Jídlo - chutná mi, dobrý výběr.

Jídlo - chutná mi, je ho akorát.

Jídlo - chutná mi, sama si uvařím už jen rychlá a jednoduchá jídla.

Jídlo - chutná mi, výběr.

Jídlo - chutná mi.

Jídlo - chutná mi.

Jídlo - chutná mi.

Jídlo - chutné, velký výběr.

Jídlo - zcela mi vyhovuje množství i kvalita.

Mám jen jídlo - to mi docela chutná.

Mytí - hodně mi to ulehčilo život.

Nákup - velice mi vyhovuje.

Nákupy - nemusím nosit těžké věci z obchodu sama.

Nákupy - nemusím tahat z obchodu těžké věci.

Pomoc při koupání - velká pomoc.

Pomoc při mytí - největší úleva.

Pomoc s hygienou - bála jsem se (styděla), ale je to v pohodě a ulehčilo mi to.

Pomoc s hygienou - bezpečné, nemusím se bát (vstup do vany apod.).

Pomoc s hygienou - pečovatelka je velmi ohleduplná.

Pomoc s mytím - sama jsem to nezvládla, hodně se mi ulevilo.

77 Prádlo - je to lepší, než když mi pral syn.

Prádlo - je to vždy pečlivě vypráno a vyžehleno.

Prádlo - sám bych to nezvládl, vždycky se o praní starala manželka.

Prádlo - vždy je vše pečlivě vypráno a vyžehleno.

Prádlo - vždy pečlivě vyprané a vyžehlené.

Překvapilo mě dobré jídlo, čekala jsem horší.

Strava - chutná mi, výběr a kvalita je na dobré úrovni.

Strava - sama jsem se už odbývala, dovezené jídlo je chutné a poctivé.

Teplé obědy - chutnají mi a porci mám i na večeři.

Teplé obědy - chutné, porce akorát, dobrá cena.

Úklid - čekala jsem to horší a jsem moc spokojená.

Úklid - hlavně velký úklid - okna, záclony, to už vůbec nezvládnu.

Úklid - je pečlivý a dle mých přání.

Úklid - naprosto mi vyhovuje a ještě si u toho popovídáme.

Úklid - nebaví mne (a nikdy nebavil), tak jsem rád, že to nemusím dělat.

Úklid - nikdy mě to nebavilo a dceru taky ne.

Úklid - odpovídá tomu, jak chci mít věci a domácnost podle svého.

Úklid - sám bych to nezvládl, jsem na vozíku.

Úklid - sám bych to nezvládl, neumím to.

Velký úklid - záclony, okna, sama bych to nezvládla.

Využívám jen jídlo a jsem s chutí i porcemi plně spokojen.

Zajištění stravy - chutná mi, můžu si vybrat z více jídel.

Zajištění stravy, pomoc s hygienou; jídlo mi moc chutná; s pomocí pečovatelky se můžu i osprchovat a nebojím se.

Otázka č. 9 Jaká Vámi využívaná služba Vám vyhovuje nejméně a proč?

Hygiena - pečovatelka se se mnou nadře, někdy je mi to nepříjemné.

Hygiena - připadám si nedůstojně, stydím se před pečovatelkou.

Hygiena - stydím se před pečovatelkou.

Jídlo - moc mi nechutná, ale sama už si neuvařím.

Jídlo - ne vždy je to podle mé chuti.

Jídlo - občas je na mě moc těžké.

Jídlo - občas mi nechutná, byla jsem zvyklá na jinou stravu.

78 Jídlo - občas mi nechutná, jídla se hodně opakují.

Jídlo - příliš mi nechutná.

Jídlo někdy není teplé.

Jsem se vším spokojená.

Jsem spokojená, nemám výhrady.

Nákup - dobrá služba, ale ne vždy to konkrétní zboží dle představy.

Nákupy - někdy to není tak, jak bych si to představovala.

Nákupy - někdy to není tak, jak bych si to představovala.

Related documents