• No results found

Pečovatelská služba Brandýs nad Labem – Stará Boleslav

In document 1 2 1 2 (Page 48-52)

3 PRAKTICKÉ ZPRACOVÁNÍ PROBLEMATIKY

2) Pečovatelská služba Brandýs nad Labem – Stará Boleslav

Sídlo: Martinovská 940, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav Kontaktní osoba: Jaroslava Petříková (okrsková sestra)

Telefon: 326 907 164 Fax: 326 902 349

E-mail: ps@mesto.brandysnl.cz

Provozní doba: pracovní dny pondělí – pátek 8.00 – 15.00

úřední hodiny pondělí a středa 7.00 –12.00, 12.30 – 15.30

Cílová skupina: osoby se sníženou soběstačností z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení; rodiny s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby

Poskytované služby: pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu; pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu; poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy; pomoc při zajištění chodu domácnosti; zprostředkování kontaktu se společenským prostředím; dohled nad dospělým občanem v domácím prostředí bez provádění dalších úkonů; pedikúra.

Níže jsou uvedena vnitřní pravidla stanovená městem Brandýs nad Labem – Stará Boleslav pro poskytování pečovatelské služby vycházejí ze zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách a vyhlášky č.505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách. Pečovatelská služba je terénní nebo ambulantní služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického

onemocnění nebo zdravotního postižení, a rodinám s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. V průběhu sepisování žádosti o pečovatelskou službu a v průběhu poskytování pečovatelské služby musí být dodržována lidská práva a nesmí docházet k chování, které by vedlo, jak ze strany poskytovatele, tak ze strany klienta pečovatelské služby, ke snížení důstojnosti nebo vytváření ponižujícího nebo nepřátelského prostředí. Vedoucí pečovatelek či okrsková sestra se zájemcem o pečovatelskou službu nejprve projedná jeho požadavky a očekávání, seznámí ho srozumitelným způsobem s možnostmi a podmínkami poskytování pečovatelské služby, včetně cen za jednotlivé požadované úkony. Pokud zájemce nepobírá příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, seznámí zájemce o pečovatelskou službu s možností si o tento příspěvek požádat.Podle požadavků zájemce a možností poskytovatele sepíše vedoucí pečovatelek či okrsková sestra se zájemcem žádost o poskytování úkonů pečovatelské služby. Žádost mimo základních údajů o budoucím klientovi musí obsahovat i konkrétní úkony, které klient požaduje, od jakého časového období, četnost jednotlivých úkonů a jakým způsobem klient bude provádět úhradu. Na základě této žádosti bude sepsána smlouva mezi městem a klientem, která musí obsahovat označení smluvních stran, rozsah činností a úkonů v rámci poskytování pečovatelské služby pro které je uzavírána, místo a čas poskytování, výši úhrady a způsob placení, ujednání o dodržování vnitřních pravidel stanovených poskytovatelem, výpověďní důvody a lhůty a dobu platnosti smlouvy. Poskytovatel pečovatelské služby vede spisovou dokumentaci klientů pečovatelské služby, včetně rozsahu úkonů a úhrady za ně.

Poskytovatel 1x měsíčně, vždy nejpozději do 15.dne v následujícím měsíci, předá klientovi pečovatelské služby písemné vyúčtování za úkony v předcházejícím měsíci. Klient potvrdí správnost vyúčtování, popřípadě písemně uplatní připomínky, jejichž opodstatnění bude posouzeno v sociální komisi. V případě správného vyúčtování provede klient úhradu dle ujednání mezi ním a městem. Kontrolu a hodnocení poskytování jednotlivých úkonů pečovatelské služby provádí namátkově vedoucí pečovatelek či okrsková sestra, členové sociální komise, případně pracovníci oddělení sociálního zabezpečení Městského úřadu (dále jen MěÚ) či zástupci města. Ti zároveň zjišťují i spokojenost klientů se způsobem poskytování pečovatelské služby. Případné stížnosti na provádění úkonů pečovatelské služby nebo na chování pracovníků pečovatelské služby je nutno podat písemně nebo ústně do protokolu na oddělení sociálního zabezpečení MěÚ, které je povinno stížnost zaevidovat, neprodleně prošetřit a v co nejkratší době písemně o způsobu vyřízení stížnosti informovat stěžovatele. V případě nespokojenosti klienta s vyřízením stížnosti, se ten může obrátit na radu města, případně na instituci sledující dodržování lidských práv, s podnětem na prošetření postupu při vyřizování stížností. Tato pravidla podléhají schválení rady města, je možné je

dle potřeby upravovat. Musí být s nimi seznámen každý klient pečovatelské služby a tvoří nedílnou součást smlouvy o poskytování pečovatelské služby uzavřené mezi městem a klientem.

Pro orientaci je uveden „Ceník pro poskytování jednotlivých služeb Pečovatelskou službou města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav“, platný od 1.1.2007, který schválila rada města dne 13.12.2006 (viz příloha č. 2).

Samotný DPS ve Staré Boleslavi je moderní architektonická stavba, příjemně začleněná do okolní krajiny a na okraji města v klidné části mezi rodinnými domy. Díky rovinatému terénu je vynikající přístup k budově i dále do centra města. Výborná je i dostupnost lékařské péče, lékáren, obchodů a dalších služeb.

V září r. 2010 byl položen „základní kámen“ pro stavbu nové budovy DPS ve Staré Boleslavi.

3.3.2.2 Pečovatelská služba města Železný Brod

Druhou lokalitou, kde byl proveden výzkum pomocí dotazníkového šetření, bylo město Železný Brod, resp. Dům s pečovatelskou službou (dále jen DPS) v uvedeném městě.

Pečovatelská služba města Železný Brod má dva objekty, kde je služba rezidentům poskytována. Druhý DPS je v obci Bzí, zde však dotazníky rozdány nebyly. Poskytovatelem pečovatelské služby je město Železný Brod.

Dům s pečovatelskou službou v Železném Brodě Sídlo: Nábřeží Obránců Míru 834, Železný Brod Kontaktní osoba: Jitka Havlíková (vedoucí) Telefon: 483 389 361

E-mail: dps.zb@seznam.cz

Pracovní doba (poskytování služeb): pondělí – pátek od 7:00 hod. do 15:00 hod.

Cílová skupina DPS: senioři, nebo osoby přijímající plný invalidní důchod

Objekt DPS (viz příloha č. 4) byl nově postaven a otevřen v roce 1994 v klidnější části města mezi fotbalovým hřištěm a koupalištěm, směrem na Spálov u řeky Jizery. Čtyřpatrový dům má 43 bytů, z toho 3 byty jsou bezbariérové. O 53 seniorů se starají 4 pečovatelky, vedoucí zdravotnice a řidič.

Péče o klienty je v rozsahu běžné pečovatelské služby, tj. zajišťování obědů, nákupů, praní prádla, úklidu, podávání léků, pochůzek po úřadech.

Senioři mají možnost navštěvovat výstavy, divadla, koncerty atd. V oblibě jsou výlety autem po okolí, posezení s hudbou a další aktivity.

3.3.3 Výzkumné metody

Výzkumné šetření sestávalo z vypracování strukturovaných dotazníků, které byly určeny pro uživatele pečovatelské služby, a to v domech s pečovatelskou službou.

Vybrány byly tři domy s pečovatelskou službou, z nichž jeden v Železném Brodě a dva v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi. Celkem bylo rozdáno 135 dotazníků, z toho 2 x 40 v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi a 55 v Železném Brodě. Dotazníky byly anonymní a jejich vyplnění bylo dobrovolné. Dotazníky byly ve všech třech případech shodné, obsahovaly 14 otázek uzavřených, s možností volby výběru jedné nebo i více odpovědí, kdy u některých odpovědí byla doplněna možnost vyjádřit se k jiné možnosti vlastními slovy. V závěru pak bylo ponecháno na klientech, aby se vlastními slovy k dané problematice vyjádřili.

Dotazníky byly dále vyhodnoceny za každý jednotlivý dům s pečovatelskou službou zvlášť a následně byly výsledky porovnány a vytvořeno komplexní shrnutí výsledků.

Mezi další použité výzkumné metody dále patřilo zúčastněné pozorování klientů v DPS a s některými klienty byly vedeny i nestandardizované rozhovory. Sběr dat byl získán rovněž studiem dokumentů a propagačních materiálů DPS. Postřehy a informace získané těmito nejběžnějšími technikami sběru dat jsou uvedeny v závěrečném shrnutí výsledků v samostatné kapitole 3.3.7.

3.3.4 Předpoklady

Předpoklad č. 1:

Mezi DPS ve městě Brandýs nad Labem – Stará Boleslav a Železném Brodě budou po vyhodnocení dotazníků jisté rozdíly v důvodech pro volbu pobyt u v DPS a dále například ve využívání konkrétních služeb, či v jich hodnocení.

Předpoklad č. 2:

Předpoklad byl, že75% klientů v DPS by v případě možnosti upřednostnilo pobyt a péči ve vlastní rodině.

Předpoklad č. 3:

Předpoklad byl, že min. 50% klientů pociťovalo po přechodu do DPS určitou ztrátu soukromí či osobní identity.

Předpoklad č. 4:

Předpoklad byl, že min. 60% seniorů pociťuje v souvislosti s věkem nějakou z forem diskriminace, sociálního vyloučení nebo ztrátu důstojnosti.

I přesto, že se v podstatě jedná o lidi ve stejné nebo podobné životní situaci, byly očekávány jisté odlišnosti v odpovědích klientů v DPS v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi a v DPS v Železném Brodě. Dotazník byl sestaven tak, aby se projevily jak aspekty ekonomické, sociální, tak i psychologické a byla dána možnost se vyjádřit k dané situaci.

3.3.5 Analýza výsledků výzkumného šetření

Výsledky dotazníkového šetření byly vyhodnoceny za každý DPS zvlášť (viz. níže uvedené tabulky) a dále byly výsledky porovnány. Pro grafické znázornění byly vytvořeny výsečové grafy s výsledky odpovědí uvedenými v procentech.

Pokud není dále uvedeno jinak, tvoří 100% vzorek vždy celkový počet klientů, kteří odevzdali vyplněné dotazníky, vždy v jednom konkrétním DPS (viz výše kapitola 3.3.2).

Dále jsou uvedené počty odpovědí u klienty zvolených možností vždy za každý DPS.

In document 1 2 1 2 (Page 48-52)

Related documents