• No results found

6.3 Hur kan man som pedagog arbeta för att underlätta och hjälpa dessa elever i deras

6.3.1 Pedagogernas uppfattning av möjligheter på individnivå

Gemensamt hos pedagogerna från förskoleklassen till och med ca årskurs 5 är att det finns en strävan till att i första hand hitta sätt inom klassens ram för att kunna individualisera undervisningen och hjälpa eleven. För att kunna tillrätta undervisningen och möta barnet på den nivå hon befinner sig använder sig pedagogerna av varierande metoder i själva kartläggningsarbetet. Till hjälp för att kartlägga elevens matematiska kunskapsnivå används förutom samtal och observationer i den dagliga undervisningen även olika diagnosmaterial av några pedagoger. En pedagog i mellanåren anser att diagnosmaterial ger information om hur hon kan tillrättalägga sin undervisning både på grupp- och individnivå. En annan pedagog uttrycker att hon inte känner till något riktigt bra kartläggningsmaterial. Vikten av elevens egna upplevelser och delaktighet i undervisningen betonas av flera pedagoger. Av stor betydelse anser de att samtal med eleven har, att försöka förstå hur eleven tänker och gör när de räknar och elevens egen upplevelse av matematiken, ger värdefull information, anser de. En pedagog i mellanåren nämner också betydelsen av att utforma en individuell plan som en hjälp. På senaredelen är specialpedagogen med under lektionstid som en hjälp i själva kartläggningsarbetet.

… när jag får en ny grupp barn märker man ganska snabbt i den dagliga undervisningen om det är något barn som har svårigheter med vissa moment tex. antalsuppfattning… försöker kolla av så naturligt som möjligt genom tex. olika lek- och räkneövningar… försöker sedan att ägna mig mycket åt detta barn med individuella övningar… viktigt att de får sin tid och utvecklas i sin takt… (Anna)

En liten diagnos så jag får veta var problemet ligger. (Berit)

Ibland använder jag mig av kartläggningsmaterial från mattegruvan och mattecirkeln för att se vilka moment som barnen kan och vad vi behöver jobba vidare med. Lite svårt det här med matten…det är så många olika moment och barnen glömmer ibland…det som de har kunnat tidigare kan vara glömt ett halvår senare. (Cecilia)

Jag tycker det optimala är att sitta med eleven och diskutera… så eleven får känna alltså veta att man vill hjälpa dem... alltså ta reda på var ligger svårigheten…var vilken utvecklingsfas är det som det blivit fel… och därav får man sen ge extrastöd…men något riktigt bra kartläggningsmaterial känner jag inte till. (Doris)

Jag brukar använda mig av diagnoser och det är rätt bra… dels ser man hur mycket de kan dels ser man var det dippar. Om det är många som missat då har det gått för snabbt fram så det ger mig en liten riktning till mig som lärare. Det är rätt skönt för mig som lärare att kolla av och se faktiskt. Jag tror det är mer ett direktiv för oss lärare för att se var man själv dippar. Det blir ett underlag för hur jag kan tillrättalägga undervisningen för hela gruppen men även för individen. (Erika)

… det har kommit nya i mitt tycke bättre IUP nu… där är mål för varje ämne som man ska fylla i… (Fanny)

Det är inte ofta vi upptäcker elever med stora brister så sent som i årskurs 6 eller 7. Oftast har undervis- ande lärare slagit larm långt tidigare. När jag kartlägger elevens matte använder jag mig av dels eget kartläggningsmaterial och så har jag köpt in Mattecirkeln. Den brukar vi använda som tester… men det handlar mycket om att vara lyhörd för vad det elever själv säger och visar för mig. (Greta)

Vi har inget speciellt kartläggningsmaterial ännu men vi håller på att hitta ett som vi nog tycker skulle kunna fungera ganska bra. Nu är det mycket man ser och kollar upp hur det går för dem under lektioner både när det gäller rent allmänt svårt att följa den vanliga undervisningen och om det skulle vara svårigheter med vissa moment. (Henny)

För att underlätta och hjälpa eleven vidare i sin matematiska utveckling är det flertalet pedagogers uppfattning att eleven behöver längre tid på sig för att öva innan man går vidare till ett nytt moment. Pedagogerna belyser också vikten av att individanpassa undervisningen samt att variera sitt arbetssätt. Att individualisera, individuell hjälp i klassen eller undervis- ning i mindre grupp samt använda sig av konkret material och andra hjälpmedel kan också underlätta räknandet menar pedagogerna. I de tidigare åldrarna, upplevs större möjligheter till att lättare hitta former att individualisera inom klassens ram som större om klassen är åldersblandad av en pedagog. På senaredelen är det pedagogernas uppfattning att undervis- ning i mindre grupp, ett långsammare arbetstempo, konkret material och hjälpmedel är att föredra för de elever som är i behov av särskilda stödinsatser.

Tid att bli säker inom ett område innan man går vidare till nästa. Uppgifter som ligger på rätt nivå. (Anna)

De som är långt komna kan vara med de äldre barnen och tvärtom, de som behöver längre tid på sig kan vara med de yngre... (Berit)

… tror att det handlar mycket om att eleven behöver mer tid på sig för att öva och att man varierar sitt arbetssätt… inte bara papperpenna uppgifter…att man använder sig av olika hjälpmedel tex. olika datorprogram, tabellathundar, ha tallinjen uppsatt i klassrummet och visualiserar, rita bilder kan nog underlätta för en del elever tror jag… (Cecilia)

... alltså det kan vara i klassen av mig som lärare eller om man har en fritidspedagog. Att man får sitta med eleven och jobba extra med mer konkret material... (Doris)

… det är mycket är pedagogens uppdrag där, att hjälpa eleven och ge den rätt verktyg, hjälpmedel, för att eleven ska kunna förstå… sen tror jag också att det är mindre grupper… jobba med ett mindre antal elever… detta för att kunna prata mer… (Erika)

Eleven behöver oftast mer tid på sig och individuellt stöd i klassen av mig som lärare genom att jag visar och förklarar… (Fanny)

… att jobba i smågrupper och väldigt mycket konkret material… de här eleverna behöver se det konkret, struktur, hjälpmedel det kan vara pengar, klossar, miniräknare…man måste lära dem hantera miniräknare…(Greta)

Om eleverna själva vill det tycker jag det är bra om man kan sitta i mindre grupp och gå lite långsammare fram… (Henny)