• No results found

4.5.1 Den vardagliga kontakten viktigast – pedagoger om samverkan mellan förskola och hem

En av pedagogerna anser att samverkan mellan förskolan och hemmet betyder mycket. Enligt henne så bygger hela idén med förskolans verksamhet på ett gott samarbete.

Det är ju A och O i verksamheten. Man vill ju få föräldrarna med sig in i verksamheten, det är ju deras barn vi har hand om. De känner ju sina barn bäst. De är ett viktigt redskap i barnens utveckling och vår utveckling, vi lär ju av varandra.

Arbetet med att få föräldrarna med sig in i verksamheten startar redan första dagen som familjen kommer till förskolan, enligt pedagogen. Det gäller att få en gemensam grund att stå på. Läroplanen för förskolan (1998) tar upp just att samverkan mellan hem och förskola bygger på att introducera föräldrar och barn i verksamheten på ett bra sätt. Pedagogerna diskuterar med föräldern hur de arbetar och vilka mål de har med verksamheten. Enligt pedagogen så är det väldigt viktigt att så fort som möjligt fråga föräldern om barnet för att ta reda på hur barnet är som person, vad föräldrarna anser att barnet behöver och vad de förväntar sig av tiden på förskolan.

Den vardagliga kontakten som finns mellan föräldrar och pedagoger upplever alla de intervjuade pedagogerna vara det som är allra viktigast för samverkan. På två av förskolorna så lämnar man ut enkäter vid olika tillfällen till föräldrarna för att få veta hur de ser på verksamheten. Enligt pedagogerna så fungerar enkäterna

de är nöjda. Två av de intervjuade pedagogerna nämner att en del i samverkan är att ha utvecklingssamtal med föräldrar. De föräldrar vars barn som pedagogerna har speciellt ansvar för känner, enligt pedagogerna, att de kan och kommer ofta med frågor till pedagogen. Med dessa föräldrar upplever pedagogerna att de har en annan, djupare kontakt med.

Från början när barnen börjar så måste man lägga grunden för ett gott förtroende för föräldrarna så att de vet att de kan komma med vilken fråga som helst. Att de kan känna att de kan komma och fråga utan att känna… taggarna ut.

Pedagogerna upplever i de flesta fall att föräldrar är intresserade av vad som händer i deras barns verksamhet. En pedagog nämner dock att samverkan mellan förskolan och hemmet är som störst vid tiden kring inskolning för att därefter nästan trappa av helt. Om allt fungerar för föräldrar och barn så nöjer sig oftast föräldrar med den kontakt som man har vid lämning och hämtning. Skulle det vara något som inte fungerar så vill föräldrar ha en närmre kontakt. Pedagogen kunde se att föräldrar blir mer engagerade då något inte fungerar. Samma pedagog tror att en bidragande orsak till detta är att föräldrar idag har mycket omkring sig och inte hinner vara delaktiga.

Fungerar det inte med barnen så blir ju de som föräldrar påverkade, men är allting bra så känner de väl att det är så mycket annat. Det är ju så mycket annat i samhället som pockar på uppmärksamheten. De är nöjda med det, tror jag.

En av de intervjuade pedagogerna arbetar på en kooperativt föräldradriven förskola. Hon upplever att relationen mellan föräldrar och pedagoger är nära. Detta beror enligt pedagogen på att föräldrarna är inne och arbetar i verksamheten och ser pedagogernas arbete. Hon anser dock att det inte är så många föräldrar som försöker påverka verksamheten. Hon upplever att föräldrar är nöjda med verksamheten. Även hon kan se att det viktigaste för föräldrarna är att barnen trivs och är nöjda med sin dag på förskolan och att det då känns bra för föräldrar att lämna sina barn.

4.5.2 Den dagliga dialogen viktigast – föräldrar om kontakten med förskolan

Alla de intervjuade föräldrarna upplever att de har en god insyn i verksamheten på deras barns förskola. Information om hur pedagogerna arbetar med barngruppen skickas till föräldrar minst en gång per termin. Informationen kan vara en arbetsplan för terminen, utdrag av planeringen som pedagogerna gör eller ett månadsbrev där pedagogerna delger föräldrar om tankar eller vad som skall hända i verksamheten. Föräldrar upplever att då de hämtar och lämnar barnen så finns det ofta gott om tid för att prata med pedagogerna och detta tycker föräldrarna är bra. Den dagliga dialogen ligger enligt föräldrarna till grund för en god kontakt.

Man har en öppen dialog varje dag vid lämning men framför allt vid hämtning för då har man inga tider att passa utan då har man en öppen dialog om att det här har jag tänkt på eller det här har hänt. Jag har aldrig behövt peta på något… nä.

Föräldrarna upplever att de är delaktiga i barnens verksamhet. Två av föräldrarna anser att pedagogerna gör ett gott arbete med barnen och att de inte behöver vara mer aktiva i verksamheten än vad de är i nuläget.

Nej, jag har inte lagt mig i så mycket av verksamheten. Jag har inte frågat efter det heller. De är verkligen öppna och frågar om det är någonting.

Föräldern som har sitt barn på en föräldrakooperativ förskola upplever att hon har en god inblick i verksamheten eftersom en del av verksamheten bygger på att föräldrar gör en arbetsdag per förälder och per termin i barngruppen.

Sen ger det ju väldigt mycket de dagarna när man är i gruppen och jobbar för då ser man ju hur allting fungerar. Vi har ju haft vårt äldsta barn på en vanlig förskola, vi hade ju bra kontakt med dem också men man blir inte så delaktig i verksamheten som när man är här och jobbar en dag.

4.6 Vilka roller upplever föräldrar och pedagoger att de har eller får

Related documents