• No results found

A.2 Omv¨ arldsanalys

A.2.1 PESTEL-analys

F¨or att analysera omv¨arlden anv¨andes en PESTEL-analys. Det ¨ar ett verktyg som anv¨ands n¨ar man ska starta ett f¨oretag eller bege sig in p˚a en annan marknad. Grun- den f¨or denna analys ¨ar att unders¨oka viktiga faktorer inom politiska, ekonomiska, sociala, teknologiska, milj¨om¨assiga (environmental) och legala omr˚aden. PESTEL- analysen l¨ampar sig v¨al i denna marknadsplan eftersom delningsekonomin ¨ar p˚a stark framv¨axt vilket leder till att det sker st¨andiga f¨or¨andringar inom de omr˚aden PESTEL behandlar. Denna analys syftar till att skapa en ¨overblick och f¨orst˚aelse f¨or delningsekonomin i dagsl¨aget.

A.2.1.1 Political Factors

En tydlig politisk faktor som p˚averkar ShareCation ¨ar de lagar g¨aller uthyrning av ¨

agodelar f¨or privatpersoner. Enligt skatteverkets hemsida s˚a anses inkomsten f¨or all sort uthyrning av privat egendom som skattepliktig kapitalinkomst. D¨aremot ¨ar det m¨ojligt att g¨ora avdrag f¨or kostnader som uppst˚att i samband med uthyrning. Detta kan i ShareCations fall exempelvis r¨ora sig om att t.ex. valla och slipa skidor som hyrts ut. Den privata uthyraren f˚ar ¨aven g¨ora avdrag f¨or den kostnad som uppst˚ar n¨ar uthyraren l¨agger upp en annons p˚a ShareCation. Avdrag kan d¨aremot inte g¨oras f¨or kostnader som skulle uppkommit ¨aven om uthyrningen inte skulle ¨agt rum, exempelvis byte av utg˚angen patron i en lavinryggs¨ack[6].

Om en uthyrare frekvent hyr ut sin utrustning s˚a kan denne komma att klassas som en beskattningsbar person. Detta leder i s˚a fall till att personen d˚a kan kr¨avas att ta ut moms vid uthyrning. Dock finns det undantagsregler i fall personen inte s˚alt f¨or mer ¨an 30.000 sek under ett ˚ar och inte heller gjort det under de tv˚a senaste ˚aren[7].

Regeringen beslutade i december 2016 att genomf¨ora en utredning om delningse- konomin. Denna blev klar mars 2017. Utredarna har l¨amnat f¨orslag som ¨amnar att f¨orenkla f¨or delningsekonomins anv¨andare, vilka regeringen nu ska ta st¨allning till. Vi har inte lyckats identifiera om n˚agra st¨allningstaganden har f¨orekommit ¨annu [1].

A.2.1.2 Economical Factors

I skrivande stund s˚a ¨ar vi inne i en skakig ekonomisk period efter att vi under m˚anga ˚ar haft en stabil uppg˚ang p˚a b¨orsen [8]. Det finns en risk att den svenska ekonomin

¨

ar p˚a v¨ag in i en l˚agkonjunktur och att den del utav v˚ar m˚algrupp som arbetar blir mindre likvid. En stundande l˚agkonjunktur borde d¨aremot inte p˚averka den delen av m˚algruppen som ¨ar studenter d˚a en heltidsstudent i Sverige har ett fast studiemedel p˚a 2669 kronor i veckan, varav 809 kronor ¨ar bidrag och resterande del ¨

A.2.1.3 Social Factors

Enligt en nationell unders¨okning gjord av SOM-institutet fr˚an 2017 s˚a svarade 60 procent av de tillfr˚agade att dom ¨ar mycket oroade ¨over milj¨of¨orst¨oring och 61 procent svarat att dom ¨ar mycket oroade f¨or f¨or¨andringar i jordens klimat[10]. I en annan unders¨okning utf¨ardad av naturv˚ardsverket uppger 84 procent av svens- karna att det ser sig sj¨alva som milj¨omedvetna. 95 procent anger ocks˚a att de tror att Sverige kommer p˚averkas av klimatf¨or¨andringen i framtiden. Detta tyder p˚a en tydlig k¨annedom om klimathotet hos det svenska folket och ocks˚a en vilja att g¨ora n˚agonting f¨or att minska sin egen p˚averkan[11].

Det ¨ar en tydlig trend att anv¨andningen utav olika typer utav delningstj¨anster ¨okar i Sverige. ˚Ar 2017 uppgav 17 procent av de tillfr˚agade i en m¨atning av Nordea att de p˚a n˚agot s¨att varit aktiv i en delningsekonomi under det g˚angna halv˚aret. Detta ¨

ar en tydlig ¨okning fr˚an 2015 d˚a endast 10 procent svarade ja p˚a fr˚agan[2].

A.2.1.4 Technological Factors

I princip alla svenska inv˚anare, 98 procent, har tillg˚ang till internet p˚a ett eller annat s¨att enligt en unders¨okning av internetstiftelsen, vilket ¨ar en ¨okning med tre procentenheter j¨amf¨ort med f¨oreg˚aende ˚ar. 93 procent av befolkningen s¨ags ha en dator i hemmet och 9 av 10 svenskar ¨ager en smart mobiltelefon. Internetstiftelsen anger ocks˚a att internetanv¨andningen hos 16-25 ˚aringar uppg˚ar till 100 procent, vilket kan ses som ShareCations prim¨ara m˚algrupp[12].

Enligt v˚ar marknadsunders¨okning anv¨ander 57 procent av de svarande en s¨okmotor f¨or att hitta uthyrare. Kopplat till detta ¨ar vikten av en bra ranking p˚a s¨okmotorer v¨aldigt viktigt. Man har observerat att den Click Through Rate (CTR) en webbsida f˚ar, som befinner sig p˚a f¨orsta, andra och tredje plats i s¨okresultaten f˚ar en CTR p˚a 30, 16 respektive 10 procent. D¨aremot har webbsidor som inte var p˚a f¨orsta resultatsidan, det vill s¨aga sida tv˚a eller senare, en CTR p˚a under 2 procent. Ut¨over detta har man ¨aven observerat att 75 procent av anv¨andare aldrig scrollar f¨orbi den f¨orsta resultatsidan[13].

A.2.1.5 Environmental Factors

Regeringen redog¨or att en av de tydliga drivkrafterna bakom delningsekonomins framv¨axt ¨ar en mer utbredd medvetenhet om milj¨o och klimatproblem och behovet av att minska resursanv¨andningen. Genom delningsekonomin anv¨ands produkter fler g˚anger under sin livstid och den bidrar till minskad konsumtion. Milj¨okonsekvenserna av delningsekonomin ¨ar inte alltid positiva enligt forskning p˚a effekterna av Airb- nb, som visar att anv¨andningen har genererat ett ¨okat flygande[1]. Vi bed¨omer att ShareCation inte kommer p˚averka v˚ara anv¨andares resevanor avsev¨art d˚a det l¨ange har funnits uthyrningsalternativ och reduceringen av kostnader inte kommer minskas s˚a pass mycket att det blir betydande f¨or om man genomf¨or resan eller ej.

A.2.1.6 Legal Factors

Det ¨ar en m¨angd lagar som p˚averkar ett f¨oretag som tillhandah˚aller en plattform f¨or delningsekonomi. Detta avsnitt syftar till att lista och kort f¨orklara de legala aspekter regeringen (2017) n¨amner i sin utredning:

• Partsrelationer i delningsekonomi - I det fall d˚a tv˚a personer m¨ots genom en plattform som tillhandah˚alls via ett f¨oretag. Om f¨oretaget tar betalt f¨or tj¨ansten uppst˚ar ett konsumentf¨orh˚allande mellan betalare och f¨oretag. I ¨

ovrigt ¨ar lagstiftningen kring vilket ansvar f¨oretaget har v¨aldigt l¨os och bed¨oms fr˚an fall till fall. Utredningen rekommenderar f¨oretag att ha s˚a tydlig infor- mation till kunderna som m¨ojligt.

• K¨oplagen, konsumentk¨oplagen och konsumenttj¨anstlagen - Dessa lagar ¨ar v¨aldigt omfattande. I ShareCations fall ¨ar det viktigt att k¨anna till att anv¨andare kan bli skyldiga att ers¨atta den andra parten om fel, skador eller dr¨ojsm˚al f¨orekommer.

• Produktansvarslagen - Uthyraren kan bli skadest˚andsskyldig om personskada uppkommer vid anv¨andande av utrustning, om det finns s¨akerhetsbrister i utrustningen.

Ut¨over dessa lagar finns m˚anga ytterligare som kan vara viktiga att f¨orst˚a och k¨anna till f¨or ShareCation. Det rekommenderas d¨arf¨or att ShareCation tar in en jurist som kan v¨agleda f¨oretaget i utformning av avtal och hur information till anv¨andare b¨or formuleras.

Related documents