• No results found

8.
 ANALYS

8.2
 Platsens
betydelse
innan
lansering

Förutom konceptet spelar butikens läge en avgörande roll i processen att bygga upp en unik nisch. Valet av platsen spelar en viktig roll i positioneringsarbetet och en välgenomtäkt placering ger dig ett slagkraftigt konkurrensmedel (Knee och Walters, 1990). Det är människors olika preferenser som avgör om de finner platsen attraktiv eller inte. Genom att ha kännedom om din målgrupps åsikter om en viss plats och vilka värden de tycker platsen förmedlar så blir platsen användbar i positioneringsstrategin.

Mårten Eriksson (intervju, 110412) förklarar därefter att det första steget de tog mot att

öppna en egen klädesbutik var att hitta ett läge som var lokaliserat kring den målgrupp de ville nå ut till. När de hittade en lämplig lokal i det område där deras målgrupp fanns, valde de att göra en marknadsanalys för att ta reda på vad som saknades. Kravet de hade var att läget erbjud butiker och miljöer som skulle komplimentera deras eget koncept, och därigenom bidra till att skapa en mångfald som indirekt gav dem själva fördelar.

Enligt oss är detta tillvägagångssätt en optimal lösning när du ska välja platsen för din butik. Som vi diskuterade tidigare är sociala medierna ett bra verktyg att använda för att lokalisera och identifiera den målgrupp du vill nå ut till. När du har identifierat och fått förståelse för din målgrupps behov och preferenser kan du lättare lokalisera det läge som är optimalt, för att därefter nå ut med ditt koncept till dina potentiella kunder. Vidare anser vi att en mångfald av butiker med unika koncept lockar fler människor. Detta leder indirekt till fler besök i din butik, jämfört med om du valt att placera dig i ett läge som varit mer avskilt från andra butiker.

När du väljer din plats handlar det inte enbart om tillgänglighet utan också vad platsen symboliserar och betyder för din målgrupp (Knee och Walters, 1990). En plats betydelse grundar sig på det geografiska läget. Robin Landström förklarar att när de undersökte vilken lokal som skulle passa till deras koncept var de noga med att göra observationer av närområdet. Det geografiska läget som innehöll närheten till en populär park innebar att fler människor passerade butiken, vilket gynnade spridningen av deras varumärke till individer utanför den tänkta målgruppen. Avslutningsvis poängterar Issar Cerrato (intervju, 110503) vikten av att vara medveten om var du placerar din butik. Han förklarar att butikens nisch och val av läge måste kopplas samman med den målgrupp du vill nå ut till. Gör du en fel placering av butiken kan det leda till negativa konsekvenser, vilket kan ifrågasätta hela konceptet. Vi anser att Cerrato har rätt i sitt resonemang och menar att även butikens image kan ta skada vid valet av fel placering. Exempelvis skulle aldrig varumärket Hugo Boss passa in i handelsområdet kring Ullared.

8.3
Glöm
inte
Nischen








Vi anser att valet av koncept, unika mix av produkter och dess läge tillsammans skapar butikens nisch. Både Jeanette Georgii-Gustafsson (intervju, 110412) och Maria Sandow (intervju, 110511) menar att du som ska öppna en självständig klädesbutik måste kunna erbjuda kunden en unik nisch för att överleva. Därför måste du som företagare utveckla konkurrensfaktorer som är så pass unika att andra företag inte kan kopiera konceptet

(Ohlsson, 2005). En idé är alltid grunden till ett visst nischtänkande eller ett unikt koncept (Magnusson, 2009). Vår uppfattning är att du ständigt måste vara öppen för nya idéer och lyssna på din omgivning för att hålla dig ”up to date”. Du som företagare måste ha i åtanke att med tiden kan koncept behöva utvecklas då konkurrenter vill sno åt sig marknadsandelar. Kompetensen hos medarbetare samt ledare är nyckeln till att vara konkurrenskraftig (Magnusson, 2009). Vi anser därför att de anställda har en inverkan på verksamheten vad gäller butikens nisch.

”Varje människa har en entreprenöriell ådra”

Bengt Johanisson7 Därför vill vi framhäva Issar Cerratos (intervju, 110503) konstaterande vad gäller vikten av att vara entreprenöriell och kreativ som person i skapandet och utformandet av en unik nisch. Vi anser att det handlar om att ta vara på alla former av resurser inom verksamheten, där kreativitet hos personal är värdefullt.

Ibland har de större företagen starkare resurser än de små företagen i att kommunicera deras professionalitet (Magnusson, 2009). Då är det viktigt för det mindre företaget att vara kreativ och i högre grad utnyttja kontakter, nätverk för att. därefter smyga i det större företagets fotspår. Sedan avvika från spåret för att hitta en egen nisch, som det stora företaget har missat. Vi anser att du som liten företagare ofta sitter på knappa resurser, då kan det var fördelaktigt att i vissa avseenden ”rida på vågen” av de stora företagens framgångar. Använd de större företagen som inspirationskällor, om du ser att deras koncept går att förbättra.

8.4
Utnyttja
ditt
befintliga
Nätverk


Nätverk är inte enbart kontakten mellan företag utan även kontakten du har med människor i din omgivning. Vi menar att du som blivande butiksägare bör förstå betydelsen av att använda och utöka dina sociala nätverk. Försök att innan lansering skapa relationer inom området där du ska lokalisera butiken. Förmedla ditt koncept och dina styrkor till andra närliggande butiker och ta därefter reda på deras. Därigenom kan de etablerade butikerna ge dig publicitet då de sprider ditt budskap och koncept till sina kunder, tillsammans kan ni komplimentera varandra och skapa ett område som ger ett 







7
http://www.youtube.com/watch?v=TCX33GyX9i4
(110520)


mervärde för kunden som besöker platsen. Detta tillvägagångssätt skapar också en konkurrensfördel gentemot de stora köpcentrumen. Enligt Maria Sandow (intervju, 110511) existerar ofta ett starkt ekonomiskt fokus inom dessa köpcentren där man prioriterar butikskedjornas möjlighet att betala högre hyror än variationsutbudet av butiker inom anläggningen.

”Det är något som är fel när två HM-butiker existerar i samma köpcentrum”

Maria Sandow, Svensk Handel (intervju, 110511) Ett sätt att arbeta med din publicitet före lansering är att du försöker knyta kontakter med opinionsbildare och värva dem till ditt nätverk. Issar Cerrato (intervju, 110503) förklarar att om han skulle öppna en butik idag hade han lagt mycket energi på att få en folkkär artist eller välkänd profil att bära hans unika varumärke. Opinionsbildare är populärt att använda när du ska marknadsföra din butik på grund av deras förmåga, att genom utmärkande egenskaper, kunskap eller personlighet, utöva inflytande på andra inom en viss grupp (Dahlén & Lange, 2009). Om du lyckas knyta band och värva en opinionsbildare till din butik kommer dennes höga trovärdighet och stora kunskap gentemot en viss referensgrupp medföra stora fördelar genom spridningen av positiv word-of-mouth. Maria Lundh menar att genom att knyta opinionsbildare eller ambassadörer till varumärket, skapar butiken ytterligare en indirekt marknadsföringskanal som du kan använda dig av för att sprida butikens budskap och koncept.

Mika Malm (intervju, 110408) förklarar ett annat sätt att skapa publicitet, innan du lanserar butiken finns många förberedande verktyg för en lyckad lansering, genom att du skapar en butiksprofil på Facebook kan du redan innan lansering låta ditt sociala nätverk följa butikens utveckling i form av utseende, val av varumärken, information samt kommande event i butik. Cerato bekräftar Malms uppfattning då han förklarar att processen fram till att du öppnar butiken är oerhört viktig då kunden redan innan får möjligheten att skapa sig en relation till dig och butiken. Därför är det viktigt att du upprätthåller ett kontinuerligt språk vid användning av de sociala medierna som kunden kan identifiera sig med. Genom att de sociala medierna bjuder upp till diskussion kring de olika varumärkena, via bilder och text, anser vi att interaktionen mellan människorna inom de sociala medierna skapar ett mervärde. Vi menar att du bör inrikta dig på att berätta om butiken och varumärkenas historik och undvik att skylta med rabatter och

erbjudanden. För att kunderna ska kunna betala ett pris för varumärket måste de veta vad de faktiskt betalar för, vilket uppnås genom att förmedla kunskap.

8.5
Vad
säger
butikslayouten?


Robin Landström (intervju, 110414) förklarar att när du lanserar butiken ska du noggrant överväga hur butikslayouten ska utformas. Vidare förklarar han att varumärkets koncept tydligt ska framgå i layouten och fungera som en genomsyrande röd tråd i hela verksamheten. Mårten Eriksson (intervju, 110412) menar att en enklare utformning kan vara ett vinnande koncept, då det är kläderna och inte inredningen som ska stå i fokus när kunden äntrar butiken. Ifall du tänkt dig ett nischat butikskoncept är det att föredra att använda sig av en enklare och renare butiksmiljö, då graden av estetik kan påverka hur kunden ser på en layout (Nordfält, 2007). Genom våra observationer av butikerna har vi uppmärksammat att merparten av dem har liknande drag av enkelhet i deras utformning av layouten. Vi anser att denna utformning kan vara att rekommendera för dig som framtida butiksägare, men vi vill förtydliga att det självfallet finns andra vägar att gå.

Nina Eriksson (intervju, 110405) förklarar att du bör erbjuda något unikt, förutom kläderna, för att skapa ett intresse hos kunden att återvända till just din butik. Unikheten skapas genom hur du väljer att placera och exponera dina varumärken i butiksmiljön.

Varje butik skapar en känsla genom dess layout och inredning, och det är ditt jobb att se till att denna känsla passar ditt koncept och den målgrupp som du vill fånga (Armstrong

& Kotler, 2009). Layouten tillsammans med inredningen skapar butikens atmosfär och det är viktigt att du bygger upp något som särskiljer dig från andra. Därigenom framkallar du en känsla hos kunden som denne inte kan få någon annanstans, vilket är en av grunderna till ett återkommande kundsegment. Vi anser att förutom en hög servicegrad och unika varumärken så är det essentiellt att du tar fram en unik butikslayout. Många nischade butiker arbetar redan med en hög service och erbjuder unika varumärken, därför kan layouten i din butik vara avgörande i kundernas val att välja butik.

Vid din lansering eller uppdatering av ett varumärke kan du använda dig av så kallade ”high spots”, berättar Maria Lundh (intervju, 110415). Vidare förklarar hon att ”high spots” är viktigt att använda sig av för att uppmärksamma kunden på medvetet utvalda plagg eller varumärken. Mika Malm (intervju, 110408) bekräftar detta och förklarar att nyckelplaggen ska placeras i skyltfönstret och i nära anslutning till entrén där det är större sannolikhet att kunden uppmärksammar plagget. Genom denna placering

skapas ett ”spring” i butiken, vilket attraherar fler förbi passerande kunder att besöka butiken. Studier har visat att special exponeringar har genererat en genomsnittlig försäljningsökning med 473 procent om varan inte såldes till nedsatt pris (Nordfäldt, 2007). Vår uppfattning är att denna metod kan vara användbar, dock anser vi att du bör hålla dig till ett fåtal specialexponeringar då det annars förlorar sitt syfte. En annan form av specialexponering fås genom att du sätter ihop olika plagg till en samlad outfit, där kunden får ett smakprov på hur plaggen kan kombineras och bäras.

Genom att utveckla en unik atmosfär som skapar en positiv känsla hos dina kunder, medför det att dem tillbringar en längre tid i butiken, vilket i sin tur leder till att kunden handlar fler varor förklarar Issar Cerrato (intervju, 110503). Försök erbjuda kunderna något som lockar de till att stanna, förslagsvis genom ett café. Han avslutar sitt resonemang med att poängtera att du bör försöka mätta kundens bekvämlighet. Vi anser att för att lyckas mätta kundens bekvämlighet måste du undersöka vad det är som får din kund eller kundgrupp att känna sig bekväm. Det kan vara allt från att erbjuda kunden en soffa att sitta i, till möjligheten att få något att äta. Det viktiga är att du får kunden att känna att denne inte behöver berättiga sitt besök i din butik genom att köpa något, utan tvärtom kan komma dit och få en möjlighet att uppleva ditt koncept och nyheter. Vi anser att tillvägagångssättet skapar en positiv känsla hos kunden som får denne att vilja återvända till din butik.

8.6
Stimulera
kundens
sinnen


Genom att identifiera och tolka individens image kan du och dina varumärken bygga upp en strategi som i sin tur skapar en butiksatmosfär som knyter an till individens image (Hulten et al, 2008). Därför bör du fokusera på att bygga upp strategin kring de fem mänskliga sinnena; syn, känsel, ljud, lukt och smak. Om du lyckas att tillfredsställa kundens alla sinnen i dennes interaktion med din butiks fysiska miljö skapar du möjligheter att erbjuda den ultimata sinnesupplevelsen. Detta kan i sin tur leda till att du får en djupare relation med dina kunder då du berör deras alla sinnen vid ett och samma tillfälle. För att förtydliga detta kommunikationsområde, exemplifierar vi Martin Sundbergs (intervju, 110413) strategi, där han förklarar att de i butiken redan från början arbetat medvetet med alla sinnena.

”Syn och känsel tillfredsställs genom butikens inredning och koncept tillsammans med produkterna, hörsel tillfredsställs genom utvald musik som speglar butikens koncept och lukt samt smak tillfredsställs genom butikens integrerade café.”

Martin Sundberg, intervju 110413 Kristian Rajnai (intervju, 110413) förklarar att genom att tillfredsställa de sinnen som normalt inte berörs i butiksmiljö, förstärker man kundens upplevelse av butiken, vilket leder till en positiv känsla och skapar en djupare relation mellan varumärket och kunden.

Han berättar dessutom att i vid en framtida etablering är ett integrerat café aktuellt.

Under våra observationer har vi noterat att de nischade butikerna naturligt arbetar med att behaga kundens sinnen på flera plan. Däremot upplever vi att det finns potentiella förbättringar i deras arbete att erbjuda den ultimata sinnesupplevelsen. Vidare anser vi att de har alla förutsättningar att erbjuda den ultimata sinnesupplevelsen, dock måste de bli uppmärksammade på dess möjligheter och fördelar. Vid återkommande tillfällen upplevde vi att sinnena syn, hörsel och känsel blev tillfredsställda, däremot fanns det möjlighet till förbättring inom sinnena, lukt och smak. Vårt förslag är att fler butiker bör överväga att integrera ett café i deras butiksmiljö, därigenom tillfredsställer de inte bara sinnena lukt och smak, utan skapar också möjligheten för kunderna att stanna längre i butiken. Detta ger dig möjligheten att skapa relationer med dina kunder.

8.7
Planera
Events


Strax innan lansering anser vi att du bör promota din butik inom de nätverk och områden där din tänkta målgrupp befinner sig. Ett naturligt sätt är att du använder dig av event. Denna kommunikationsstrategi bidrar till att du kan förmedla ett budskap i samspel med målgruppen (Behrer och Larsson, 1998). Issar Cerrato (110503) redogör för vikten av att kommunicera med sin valda målgrupp genom personer som är insatta i kundens åsikter och behov. Genom event är din målgrupp mer mottaglig, vilket är positivt då det handlar det om att skapa och förmedla känslor vilket lämpar sig bäst för varumärkesbyggande marknadsföring (Dahlén och Lange, 2009). I marknadsföringsyfte kan event ge ett lika stort genomslag som traditionell media men till en betydligt lägre kostnad. Nina Eriksson (110405) poängterar att arrangerandet av event, ska i första hand göras i marknadsföringsyfte, då kostnaderna för eventet ofta överstiger de inkomster det inbringar genom försäljning under eventet. När du har ett event i butiken är en inträdesavgift orimlig, vilket innebär att intäkten för det mesta uteblir. Därför ska du som

företagare istället tänka på den ökade varumärkeskännedomen samt ditt relationsbygge med kunderna som ett event renderar (Monroe, 2006). Vi anser att event är ett fördelaktigt kommunikationsverktyg för självständiga klädesbutiker, då ett väl genomfört event medför fördelar (publiciteten) som vida överstiger nackdelarna (kostnaden).

Genomförandet av ett event i anslutning till din butikslansering anser vi vara fördelaktig för att det skapar en ”buzz” och spridning av word-of-mouth, som är större än om du inte haft händelserna tillsammans. Det finns även fördelar att synas tillsammans med andra varumärken då kopplingen kan bidra till att förstärka ditt eget varumärke. Genom att samarbeta med andra varumärken vid ett flertal tillfällen kan du skapa en koppling som gör att kunden indirekt tänker på dig när denne ska köpa ett visst plagg eller varumärke.

8.8
Upprätthålla
god
servicekvalité



Kärnan i serviceprocessen, från att kunden sätter sin fot i din butik, är sanningens ögonblick där du och kunden möts och samspelar, med stöd från konceptet och butiksmiljö (Grönroos, 2008). Det är i servicemötet värdet hos kunden skapas och därför är det viktigt för dig att hantera dessa möten på ett bra sätt. Om den upplevda känslan av servicekvalité skadas, finns det en risk att du förlorar dina kunder.

Vad innebär egentligen ordet ”välkommen”? Ordet kan vara svårt att definiera och att det inte bara är ett ord utan även i högsta grad en känsla, som säger att du som kund är väntad (Gunnarsson, 2008). Tänk på att vissa åtaganden i ett kundbemötande är mer betydelsefulla än andra. Helheten handlar om att du som personal inser sambandet mellan kundens upplevelse av dig och verksamheten du representerar. Maria Lundh (intervju, 110415) beskriver sin personal som indirekta marknadsförare och menar att det är viktigt att personalens personliga egenskaper speglar butikens övriga koncept, för att på så sätt skapa en samstämmighet. Dialogen och Ansvaret handlar om att du som värd alltid ska försöka söka dig fram till och förstå kundens verkliga behov och aldrig ha förutfattade meningar om en kund (Gunnarsson, 2008). Martin Sundberg (110413) förtydligar vikten av ett bra kundbemötande och menar att du alltid ska bemöta och behandla alla kunder på ett trevligt och öppenhjärtigt sätt. Därefter förklarar han hur viktigt det är att du sätter dig in i kunden situation och försöker förstå kundens behov, genom att föra en dialog och läsa av dennes kroppsspråk. Kunskapen handlar om att alltid sträva efter ny kunskap som du kan dra nytta av i ditt möte med kunden (Gunnarsson, 2008). Kristian Rajnai

(intervju, 110413) klargör vikten av att du erbjuder kunden service i form av kunskap och information om varumärkena i butik. Robin Landström (intervju, 110414) förtydligar att du bör ha kunskap om klädernas bakgrund och dess material samt var de är tillverkade.

”Det unika är inte produkten, utan det är dialogen mellan dig, som kund, och mig, som butikspersonal, som skapar det unika och ger produkten ett mervärde”

Issar Cerato, intervju 110503 Vår uppfattning är att ifall kunden får information om plagget bidrar det till att kunden får en förståelse för varans pris, vilket hon kanske inte hade från början. Kunskap innebär makt då du indirekt säljer in varan på ett mer professionellt sätt än ifall du talar i ”pris termer”. Vi anser att en sådan metod ger mer utdelning inom den nischade klädesbranschen och gör att du sticker ut gentemot de stora kedjorna. I slutändan handlar ett bra kundbemötande om att du bemöter kunden på ett sådant sätt som du själv hade velat bli bemött.

Genom kunskap kan du motivera din personal och dig själv, därför är utbildningar ett bra sätt för att utveckla verksamhetens färdigheter (Grönroos, 2008). Dessutom ökar det din och personalens prestationsförmåga, vilket ger er frihet att själva tänka, analysera, fatta beslut och agera. Benny Strand (intervju, 110428) förklarar hur betydelsefullt det är att involvera din personal i utbildningar och inköpsprocess. På så sätt kan du förmedla en känsla av delaktighet till din personal. Det finns idag bra oberoende branschorganisationer som erbjuder utbildningar relaterade till startandet och drivandet av nischande klädesbutiker, vilket vi anser vara bra för branschens utveckling och tillväxt.

Mårten Eriksson (intervju, 110412) förklarar att det är oerhört viktigt att du som mindre butik arbetar mot att skapa ett återkommande kundsegment som är lojalt mot butiken.

Mårten Eriksson (intervju, 110412) förklarar att det är oerhört viktigt att du som mindre butik arbetar mot att skapa ett återkommande kundsegment som är lojalt mot butiken.

Related documents