• No results found

Podpora klastrových organizací na Slovensku

Za hlavní instituce zaměřené na podporu klastrů lze považovat především Ministerstvo školství, vědy, výzkumu a sportu Slovenské republiky a Ministerstvo hospodářství Slovenské republiky. Nástrojem Ministerstva hospodářství Slovenské republiky je také zřízení státní příspěvkové organizace Slovenská inovační a energetická agentura (SIEA), která se mimo jiné věnuje také podpoře klastrových iniciativ. SIEA působí od roku 2004 jako realizační agentura, která administruje výzvy k předkládání žádostí o nevratný finanční příspěvek z evropských fondů, které jsou určeny pro podnikatele a veřejný sektor. SIEA mimo výše uvedené připravila publikaci o klastrech, v níž jsou shrnuty základní informace o existujících klastrech. V roce 2009 vypracovala analytickou studii „Klastry na podporu rozvoje inovací“ s přehledem o klastrových iniciativách na Slovensku a s návrhy řešení podpory klastrů. Činnost SIEA je však převážně zaměřena na sledování a hodnocení inovačních aktivit a zprostředkování mezinárodních projektů, které se jen okrajově věnují otázce podpory klastrů v EU (SIEA, 2019).

V roce 2010 byla založena Únia klastrov Slovenska (ÚKS), jedná se o jedinou organizaci zastupující klastry na Slovensku. Cílem ÚKS je podpora hospodářského rozvoje a konkurenceschopnosti všech jeho regionů prostřednictvím klastrování. V současnosti má 11 členů (ÚKS, 2019).

Momentálně na Slovensku chybí dlouhodobá strategie a plán pro systematickou podporu stávajících klastrů a vznik nových klastrů, které by významně napomohly rovnoměrnému růstu regionů a dlouhodobému růstu slovenské ekonomiky (Rusiňáková, 2018).

7.1.1 Finanční podpora klastrových organizací na Slovensku

Klastrové organizace, i když jsou samostatnými právnickými osobami, mají velmi často problém získat na svou podporu a rozvoj finanční zdroje ze soukromých zdrojů financování (např. bankovní úvěry či leasingy). Možnosti klastrových organizací v oblasti

103

financování se omezují na příspěvky z členské základny, na dotace pro podporu klastrů a na různé zapojení do mezinárodních projektů. Nejinak tomu je i na Slovensku.

Jak již bylo uvedeno výše, první jednorázovou podpůrnou aktivitu klastrových organizací realizovalo v roce 2012 Ministerstvo školství, vědy, výzkumu a sportu Slovenské republiky, které vyhlásilo výzvu na podporu vědecko-technických služeb. Podpořených bylo pět ze sedmi nejlepších projektů technologických klastrových organizací (jmenovitě Automobilový klaster – západné Slovensko, Košice IT Valley, Slovenský plastikársky klaster, Klaster AT+R a 1. Slovenský strojársky klaster). Dotace nebyla poskytnuta z důvodu finančního překročení výše částky vyčleněné na dotaci klastrům Z@ict a BITERAP (Centrum vedecko-technických informácií SR, 2008–2014).

V roce 2013 převzalo iniciativu Ministerstvo hospodářství Slovenské republiky (Slovak Business Agency, 2014). Ministerstvo hospodářství Slovenské republiky je tak další institucí, která podporuje v rámci Schématu na podporu priemyselných klastrových organizácií (2013, 2014, 2015, 2016 a 2017–2020) rozvoj zájmových sdružení právnických osob, které plní funkce klastrových organizací v oblasti průmyslu. Pomoc je zaměřena na zintenzivnění informačního transferu, expertních činností, prezentací průmyslových klastrových organizací a jejich zapojení do mezinárodních projektů a sítí.

Cílem je podpořit vznik a rozvoj průmyslových klastrů na regionální i nadregionální úrovni jako nástroje rozvoje konkurenceschopnosti ekonomiky a ekonomického růstu a současně podpořit zvýšení konkurenceschopnosti členů průmyslových klastrů zefektivněním jejich vzájemné spolupráce (MFSR, 2014–2017).

Výše uvedené formy podpory jsou určeny pouze pro průmyslové klastry. Podpora rozvoje klastrů cestovního ruchu na Slovensku je legislativně řešena pouze částečně prostřednictvím zákona č. 91/2010 Z.z. o podpoře cestovního ruchu. Zákon nabyl účinnosti 1. ledna 2011. Zákon explicitně neuvádí jako aktéry klastry, ale definované typy sdružení.

Mezi žadateli, kterým byla poskytnuta dotace ze státního rozpočtu ve smyslu zákona č. 91/2010 Z.z., byly v letech 2012–2018 např. Klaster Orava a Košice – Turizmus (MINDOPSR, 2016).

104

Nutnost podpory rozvoje klastrů uvádí i národní strategie RIS 3 – Poznatkami k prosperite – Stratégia výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu Slovenskej republiky (MVSR, 2019): „Pro dosahování synergií v inovačních a ekonomických aktivitách s pozitivními důsledky na hospodářský růst a zvyšování zaměstnanosti bude nutné vytvořit mechanismy podpory spolupráce v rámci klastrů a klastrových organizací a hlubší zapojení VaI organizací do jejich činnosti.“

Hlavním implementačním nástrojem RIS 3 a nejvýznamnějším programem na podporu inovací a spolupráce na Slovensku je Operačný program Výskum a inovácie (OP VaI), který mají ve své gesci tři instituce: řídicím orgánem je Ministerstvo školství, vědy, výzkumu a sportu Slovenské republiky, zprostředkovatelskými orgány jsou Ministerstvo hospodářství Slovenské republiky a Výzkumná agentura. OP VaI poskytuje podporu z evropských strukturálních a investičních fondů v programovém období 2014–2020.

V tomto programovém období jsou podle (MVSR, 2019) mezi oprávněné žadatele mimo jiné zahrnuty i: „právnické osoby oprávněné k podnikání ve smyslu § 2 odst. 2 Obchodního zákoníku, registrované na území SR realizující aktivity v oblasti výzkumu a vývoje“. Do této skupiny oprávněných žadatelů také zahrnují klastry (tj. zájmová sdružení právnických osob). Předešlé vyhlášené výzvy v rámci OP VaI klastry jako oprávněné žadatele nezahrnovaly. OP VaI poukazuje na potenciální pozitivní přínos klastrů pro rozvoj hospodářství Slovenska.

Dalším z programů je Program rozvoja vidieka, který v období 2014–2020 obsahuje podporu zakládání klastrů (Slovak Business Agency, 2014). Oprávněné jsou ale pouze ty činnosti, které zajistí vznik klastrů a sítí nebo pro činnost, která je pro ně nová a dosud ji nerealizovali. Finanční prostředky nejsou poskytovány na podporu již zavedené činnosti vykonávané v síti či klastru. Podpora se poskytuje také pouze v případě, že klastr nebo síť prokazatelně vykonává jeden nebo více projektů, které jsou zaměřeny na priority politiky rozvoje venkova (MPRVSR, 1998–2019).

Tyto pozitivní aktivity státních institucí by měly být v dalších letech ještě rozvinuty a měly by přinést další nové nástroje podpory klastrů. Je důležité zahrnout podporu klastrů i do

105

dalších operačních programů, především do Operačného programu Ľudské zdroje a do Integrovaného regionálneho operačného programu, který je v synergii s OP VaI.

Z výše uvedeného vyplývá, že ve srovnání s Českou republikou by se dala finanční podpora na Slovensku označit za nesystémovou, prostředky jsou poskytovány v nedostatečném objemu a na krátké období.