• No results found

Porovnání pracovníků na pozici operátor výroby

ÚDAJE K POROVNÁNÍ VĚZEŇ BĚŽNÝ PRACOVNÍK

Finanční odměna / průměrná mzda

8250 Kč 18 500 – 23 000 Kč

Minimální vzdělání Střední odborné Střední odborné Ověření zdravotní

způsobilosti

Věznice Zaměstnavatel

Povinná doprava ANO NE

Ochota vykonávat danou pracovní pozici

Pravděpodobně může být vyšší

Pravděpodobně nižší

Nárok na dovolenou NE ANO

Nárok na příplatek za svátek / za noční práci / přesčas

ANO ANO

Zdroj: (interní dokumenty firmy PRAKTIK system s.r.o., 2018)

63

6 Doporučení

V předchozí kapitole bylo nastíněno, jak probíhá samotná spolupráce s osobami přímo ve výkonu trestu, stejně tak jako v případě, kdy by se společnost PRAKTIK rozhodla (resp. kdy se opravdu rozhodla) k samotnému přijetí tohoto pracovníka i po výkonu. Každopádně jak bylo ukázáno, jedná se o poměrně velké riziko, kdy se nepodaří, přes snahu společnosti i pracovníka, dojít k situaci v podobě návratu do běžného života a s tím spojené vykonávání pracovních povinností.

Toto případné riziko lze ošetřit způsobem, kdy se společnost rozhodne pro spolupráci s tímto typem osob prostřednictvím agentur, které by měly částečně eliminovat případné problémy a zároveň je zde o něco větší pravděpodobnost, že se podaří najít způsob, jakým se budou moci tyto osoby navracet zpět ke klasickému fungování po všech směrech. Tento způsob je jedním z těch, které by připadaly v úvahu, každopádně je to pro společnost poměrně finančně nákladné, a proto je na místě nutné zvážení situace, zda se přeci jen jedná o dostatečné opatření, jelikož je nutné mít v případě přijmutí tohoto návrhu 100% jistotu, že se bude jednat o správný krok.

Následně je nutné vzít v úvahu, že se zde nachází riziko toho, že i v případě, kdy se společnost rozhodne pro takovýto výběr, může dojít na situaci, kdy bude docházet k špatnému vlivu mezi pracovníky, jelikož by docházelo k neustálé spolupráci mezi osobou, která má za sebou trestní minulost a z druhé strany mezi osobami, nacházející se stále ještě ve výkonu trestu (v souvislosti s tím je vhodné brát ohled na to o jakou věznici se konkrétně jedná, což stejně tak částečně naznačí aspekty kvůli kterým došlo k odsouzení těchto osob).

Možný vliv ostatních vězňů, kteří se nachází v této oblasti by tak logicky mohl znamenat negativní rozhodnutí ze strany zaměstnavatele. Na druhou stranu je vhodné si opět uvědomit, proč byla daná osoba ve výkonu trestu, o co konkrétně se jednalo, a zároveň zohlednit fakta týkající se jeho schopností a znalostí, včetně znalosti prostředí společnosti a dalších výhodných aspektů.

Před samotným rozhodnutím ohledně výběru takového potenciálního zaměstnance je opět nutno zjistit, zda pochází z okolí Stráže, popřípadě zda by byl ochotný se kvůli dané pracovní pozici přestěhovat, k čemuž by mohly být využity místní ubytovny, jenž se nachází přímo ve Stráži pod Ralskem.

64

Jak je možné posoudit i z tohoto doporučení nejedná se o nijak lehkou situaci a je nutné opravdu velmi zvážit, zda je daná osoba ochotna spolupracovat, což však není nejspíše možné zjistit až do té chvíle, dokud opravdu nedojde na zaměstnání, pokud tedy pomineme faktory, kterých si bylo možné povšimnout v průběhu výkonu práce již při samotném zaměstnávání na pracovní pozici v době, kdy u této osoby docházelo stále ještě k vykonávání trestu.

V souvislosti s ekonomickou stránkou začíná docházet k odstraňování předsudků ze strany zaměstnavatele, kteří viděli dřív jako velkou překážku i skutečnost, že měl potenciální zaměstnanec záznam v rejstříku trestů. V současné chvíli situace na trhu práce naznačuje velké množství volných pracovních míst a nedostatek pracovníků. Právě z tohoto důvodu je zapotřebí, aby se zaměstnavatel začal zajímat o jiné alternativy, kterými dosáhne k obsazení pozic, a právě tento způsob by mohl být jedním z přijatelných.

65

Závěr

Bakalářská práce měla v první řadě za cíl objasnit pojmy spojené s řízením lidských zdrojů.

Popisuje, jaké činnosti se v této oblasti řeší, co vše je důležité zahrnout z hlediska personální práce a následně se konkrétně zaměřuje na hlavní téma celé bakalářské práce, kterým je výběr pracovníků. Tato oblast je obsahem teoretické části, kde zmiňuje různé typy výběrových metod, včetně konkrétního zaměření na průběh pohovoru a s ním spojené další aspekty, například jak se na pohovor lze připravit, jaké jsou často pokládané otázky apod.

Následuje kapitola zaměřená na zaměstnávání a výběr z řad specifických skupin, který již částečně naznačuje problematiku, která je probírána v praktické části. Tím je výběr odsouzených osob, jenž spolupracují se zvoleným podnikem. Nejdříve je tak charakterizován samotný podnik, s uvedením předmětu činnosti, organizační strukturou a následně pracovní náplní personálního oddělení, jelikož v rámci této práce docházelo ke spolupráci zejména v tomto odvětví.

V návaznosti na tuto činnost je zmiňováno, jakým způsobem dochází k výběru pracovníků v podniku, a to nejdříve v případě běžných pracovníků a následně stejně tak z řad odsouzených osob, případně také osob se záznamy v trestním rejstříku.

Pokud se jedná o běžné pracovníky, kteří přichází v úvahu v rámci výběru, postupuje se dle pevně stanovených kritérií. Pokud se jedná o spolupráci mezi podnikem a věznicí, ke klasickému výběru ze strany podniku nijak nedochází, pracovníci jsou určeni věznicí. Avšak v případě, kdy by si podnik takovou osobu rád udržel i po vykonání trestu, již dochází k specifikovanému typu výběru, který byl zkoumán v průběhu práce. V tuto chvíli je zapotřebí zjistit, jakým způsobem by k takovému výběru mělo docházet, a hlavně jakým způsobem ovlivnit, aby při rozhodnutí pro tohoto pracovníka bylo zajištěno, že bude schopný práci vykonávat, dostaví se do práce a bude mít zájem udržet se v běžném životě, bez navrácení k trestné činnosti, jelikož právě recidiva je v tomto případě poměrně častá záležitost.

Z přímých zkušeností podniku je známé, že ze dvou pokusů, kdy se PRAKTIK rozhodl pro výběr pracovníka, s kterým spolupracoval již v průběhu výkonu trestu, nedošlo ani jednou k úspěšnému navrácení pracovníka do běžného života, jelikož se v obou případech stalo, že se pracovník do práce ani nedostavil.

66

Je tedy stále nedořešenou otázkou, zda je lepší přijmout běžného pracovníka, u kterého se očekává, že bude spíše motivován k výkonu a bude mít zájem o udržení pracovní pozice nebo oproti tomu volit z řad této specifické skupiny, kdy není jisté, že se pracovník bude schopný navrátit do reálného života, na druhou stranu může být o to více motivován k výkonnosti. Zároveň poměrně velkým kladem může být úspora času v případě rozhodnutí pro takového pracovníka, protože již zná pracovní prostředí podniku a nemusí tak docházet k jeho zaučování. Opatření, které by bylo možné v tuto chvíli udělat, pokud by se podnik rozhodl pro takovýto typ spolupráce, je získávání a výběr pracovníků prostřednictvím agentury, která má přímo za cíl uplatňování těchto pracovníků na trhu práce. Pro usnadnění situace by bylo stejně tak možné využívat alespoň pro začátky místní ubytovnu, která by mohla sloužit jako start pro nový, lepší život.

67

Seznam použité literatury

ABSOLVENT: S jakými typy pohovorů se můžete setkat?. ABSOLVENT [online].

Olomouc: TechHunt, 20.4.2017 [cit. 2018-02-13]. Dostupné z:

http://absolvent.cz/clanek/jakymi-typy-pohovoru-se-muzete-setkat

ARMSTRONG, Michael, Stephen TAYLOR. 2017. Armstrong‘s Handbook of Human Resource Management Practice. 14th edition. London: Kogan Page. ISBN 978-0-7494-7411-9.

ASSESSMENT CENTRUM: Jak se připravit a uspět. Grafton Recruitment [online]. Praha:

Grafton Recruitment, 2017 [cit. 2018-04-15]. Dostupné z: https://www.grafton.cz/pro-uchazece/karierni-zona/pohovory/assessment-centrum-jak-se-pripravit-a-uspet

ASSESSMENT CENTRUM. Personal Connect [online]. Praha: Personal Connect, 2014 [cit.2018-04-15].

Dostupné z: http://www.personalconnect.cz/sluzby_assessment_centrum.php

DALE, Margaret. 2007. Vybíráme zaměstnance: základní znalosti personalistiky:[jak vybírat nejlepší pracovníky, jak vést úspěšný přijímací pohovor, jak klást vhodné otázky, testy a příklady z praxe]. Brno: Computer Press. ISBN 978-80-251-1522-0.

DP WORK: Projekty ESF. DP WORK [online]. Bakov nad Jizerou: DP WORK, 2018 [cit.

2018-02-08]. Dostupné z: http://www.dpwork.cz/projekty-esf

DVOŘÁKOVÁ, Zuzana. 2012. Řízení lidských zdrojů. V Praze: C.H. Beck. ISBN 978-80-7400-347-9.

EPRAVO.CZ: NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 11. října 2017 o výši a podmínkách odměňování odsouzených zařazených do práce ve výkon trestu odnětí svobody. EPRAVO.CZ [online].

Brno: Actimmy, 2018 2018 [cit. 2018-08-08]. Dostupné z:

https://www.epravo.cz/top/zakony/sbirka-zakonu/narizeni-vlady-ze-dne-11-rijna-2017-o-68

vysi-a-podminkach-odmenovani-odsouzenych-zarazenych-do-prace-ve-vykonu-trestu-odneti-svobody-21876.html

FORBES: The Five Elements of the Best CSR Programs. FORBES [online]. Forbes Media

LLC., 2018, 26.4.2011 [cit. 2018-04-22]. Dostupné z:

https://www.forbes.com/sites/csr/2011/04/26/the-five-elements-of-the-best-csr-programs/#55e8c45f4bd5

GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ VĚZEŇSKÉ SLUŽBY ČR. GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ VĚZEŇSKÉ SLUŽBY ČR [online]. Praha: UNISMINI, ©2018 [cit. 2018-02-20]. Dostupné z: https://www.vscr.cz/

HORVÁTHOVÁ, Petra, Jiří BLÁHA, Andrea ČOPÍKOVÁ. 2016. Řízení lidských zdrojů:

nové trendy. Praha: Management Press. ISBN 978-80-7261-430-1.

INTEGROVANÝ PORTÁL MPSV: Definice osob se zdravotním postižením. Integrovaný portál MPSV [online]. 20.1.2015 [cit. 2018-04-04]. Dostupné z:

https://portal.mpsv.cz/sz/zamest/zamestnaniosob/definiceozp

INVESTORS IN PEOPLE. Investors in People [online]. Londýn: Investors in People, 2017 [cit. 2018-03-01]. Dostupné z: https://www.investorsinpeople.com/what-investors-people

KOCIÁNOVÁ, R. 2010. Personální činnosti a metody personální práce. Praha: Grada.

ISBN 978-80-247-2497-3.

KOUBEK, Josef. 2015. Řízení lidských zdrojů: základy moderní personalistiky. Praha:

Management Press. ISBN 978-80-7261-288-8.

MACHÁLKOVÁ, Jana. JOBS.cz. JOBS.cz [online]. Praha: LMC, 2018, 2.1.2013 [cit.

2018-02-24]. Dostupné z: https://www.jobs.cz/poradna/pozvali-me-do-assessment-centra-mam-se-bat/

69

PODNIKATEL.CZ: Hledáte ideálního pracovníka? Co třeba zkusit vězně?. Podnikatel.cz [online]. Praha: Internet Info, 2018, 13.6.2008 [cit. 2018-02-22].

Dostupné z: https://www.podnikatel.cz/clanky/hledate-idealniho-pracovnika-co-zkusit-vezne/

PRAKTIK SYSTEM: PRAKTIK – významný zaměstnavatel odsouzených v kraji. PRAKTIK SYSTEM [online]. Liberec: SMWORKS - digital agency, 2018 [cit. 2018-02-01]. Dostupné z: http://www.praktiksystem.cz/reference/detail-praktik-vyznamny-zamestnavatel-odsouzenych-v-kraji-34/

STÝBLO, Jiří, Jan URBAN a Margerita VYSOKAJOVÁ. 2011. Meritum Personalistika. 4.

vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika. ISBN 978-80-7357-627-1.

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČESKÉ REPUBLIKY. SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČESKÉ REPUBLIKY [online]. Ostrava: Artio, 2018 [cit. 2018-02-28]. Dostupné z: http://www.spcr.cz/

ŠIKÝŘ, Martin. 2012. Personalistika pro manažery a personalisty. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4151-2.

VANLANDINGHAM, Jerrod a Micah HOLMES. The Benefits of Assessment Centers. ProQuest [online]. ProQuest LLC., 2012 [cit. 2018-03-15]. Dostupné z:

(https://search.proquest.com/business/docview/1034735633/B5869E88E1DD48C3PQ/9?ac countid=17116)

VEBER, Jaromír a Jitka Srpová. Podnikání malé a střední firmy. 3., aktualiz. a dopl. vyd.

Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-4520-6.

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV. VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV [online]. Brno: Omega Design [cit. 2018-03-17]. Dostupné z: https://www.ochrance.cz/

70

WWW.SOCIALNIDIALOG.CZ. WWW.SOCIALNIDIALOG.CZ [online]. Jablonné nad Orlicí: Grapharts-studio Grus, ©2014 [cit. 2018-03-10]. Dostupné z:

http://www.socialnidialog.cz/

YELLOW RIBBON RUN. YELLOW RIBBON RUN [online]. [cit. 2018-03-07]. Dostupné z: http://yellowribbonrun.wixsite.com/prague

PROQUEST. 2017. Databáze článků ProQuest [online]. Ann Arbor, MI, USA:

ProQuest.[cit. 2017-09-28]. Dostupné z http://knihovna.tul.cz/

Related documents