• No results found

Zaměstnávání odsouzených osob je v poslední době poměrně velký trend, který skrývá řadu výhod i nevýhod. O které se jedná, jakým způsobem jsou vězni odměňováni, co je čeká po skončení výkonu trestu atd., to vše je předmětem další části práce, včetně problematiky týkající se právě této oblasti, ve které je také vyjádřeno, jakým způsobem lze této skupině zaměstnanců napomáhat a jak se společnost může podílet na způsobu uvedení propuštěného vězně zpět do běžného života, aby nedocházelo k opětovnému vykonávání trestných činností, které po propuštění z věznice nastávají poměrně často.

3.4.1 Formy spolupráce

V oblasti zaměstnávání odsouzených osob je rozlišeno několik forem, kterými je možné spolupracovat s vězni na úrovni pracovní činnosti, těmi jsou:

- spolupráce uvnitř věznice, tzn. pracovištěm je přímo věznice, která se tak stává samotným zaměstnavatelem a má funkci dodavatele,

- spolupráce vně věznic v areálu patřícímu zaměstnavateli, tento typ je umožněn pouze pro vězně s volným pohybem nebo na střežených pracovištích s přítomností dozorce,

- spolupráce v oblasti výstavby haly:

→ na pozemku, který hraničí přímo s pozemkem věznice (příkladem Světlá nad Sázavou),

→ přímo na pozemku věznic, kdy dochází k zprostředkování prostředky investora (právo stavby na cizím pozemku jako limitující faktor),

→ prostřednictvím financí VS.

- spolupráce v oblasti výstavby:

→ prostřednictvím financí získaných od Evropské Unie (př. Vinařice),

→ střežená pracoviště, která se již nachází mimo areál věznice (Sociální dialog, 2016).

Zaměstnávání odsouzených osob obsahuje ale také limitující faktory, kterými je nutné se řídit, pokud se chceme zabývat touto oblastí. Dne 16.11.2016 došlo k jednání mezi GŘ VS ČR, SP ČR, zástupci Ministerstva financí, práce, sociálních věcí, průmyslu a obchodu, zástupci Věznic Rýnovice a Odolov a CzechInvest.

38 Tito zástupci identifikovali několik bariér:

- zmiňované právo na stavbu v oblasti cizího pozemku (tzn. v tuto chvíli na pozemku patřícímu státu), zde se naskytují jisté právní limity,

- pronájem pozemku maximálně po dobu 16 let, což není z investorského hlediska výhodné, jelikož po tento čas nestihne dojít k odepsání nákladů,

- problematika pojištění odsouzeného v případě úrazu, v tomto případě je nutné uvědomit si, že v tuto chvíli dochází ve skutečnosti pouze k propůjčení odsouzeného z věznice, tzn. nejedná se přímo o člověka, který by přímo pracoval pro firmu, ve smyslu běžného pracovníka, zaměstnávání odsouzených osob, a tím je snaha o vytvoření pracovních návyků, které by tak měly napomoci k resocializaci při návratu do běžného života. Součástí této pomoci je také snaha o snižování případné recidivy, což znamená zejména snahu o to, aby se odsouzení snažili vyhnout návratu k trestné činnosti. Toto je však v celé řadě případů více než pravděpodobné, avšak aby se předešlo tomuto problému, je odsouzeným poměrně často umožňované získat zmiňovanou finanční odměnu, která slouží jako možnost splácet vzniklé škody (náhradu škody), případnou exekuci nebo náklady na výkon trestu nebo také jako potřebnou úsporu pro návrat do běžného občanského života (mimo to zaměstnávání odsouzených znamená také samozřejmý finanční přínos pro věznici (Sociální dialog, 2016).

3.4.3 Výhody zaměstnávání vězňů

Vzhledem k trvající situaci nedostačujícího počtu nízko kvalifikovaných pracovních sil se zaměstnavatelé v poslední době čím dál více zaměřují na zaměstnávání odsouzených, a to přímo ve výkonu nebo po výkonu trestu. Tato a řada dalších problémů je v procesu řešení skrz Projekt NORD, pod přesným názvem „Posilování kapacit sociálního dialogu na národní, odvětvové a regionální úrovni“. Na tomto projektu se opět podílí GŘ VS ČR společně se Svazem průmyslu a dopravy ČR, který se obecně intenzivně zabývá problematikou trhu práce. V rámci spolupráce bylo umožněno několik workshopů a diskuzních fór, které probíhaly přímo v jednotlivých věznicích a firmy si tak mohly

39

prohlédnout reálné prostory využitelné pro výrobu, případně měly také možnost nahlédnout na zaměstnávání odsouzených v praxi. V průběhu diskuzních fór jednotliví odborníci SP ČR běžně seznamují s veškerou problematikou zaměstnávání odsouzených osob, a to z hlediska vyplývajících rizik i přínosů pro danou firmu. Diskuzní fórum probíhalo např. přímo ve věznici Horní Slavkov, která má k dispozici potřebnou pracovní sílu i výrobní prostory, dále také v Rýnovicích a Bělušicích. Zajímavostí je, že na otázku kladenou přímo na potenciální zaměstnavatele odsouzených, kterou bylo, co považují za největší přínos ve spolupráci s odsouzenými nehrála největší roli možná očekávaná odpověď v podobě nízkých nákladů, ale spíše to, že vidí jako pozitivní možnost vyzkoušet si takového pracovníka a následně ho případně zaměstnat i po vykonání trestu, kromě toho jako další plus je také to, že se jedná o stabilní pracovní sílu.

Kromě výhody zaměstnávání odsouzených, kdy jsou schopni zastat pozici nízko kvalifikovaných pracovních sil existují výhody, které jsou vzápětí vyjmenovány. Ve chvíli, kdy dochází k zaměstnávání odsouzených se nejedná o standardní pracovně právní vztah.

Vše, co se týče personalistiky obstarává přímo věznice, tzn. oblast náboru, mzdy, daní atd.

Pokud se jedná o vykonávání činnosti s finanční odměnou, pak je i takováto odměna vždy výrazně nižší než minimální mzda. Odsouzení jsou tedy vždy odměňováni pouze za vykonávanou práci, což znamená, že v případě, kdy neplní podmínky nebo své povinnosti, mohou být okamžitě vyřazeni z pracovní činnosti a nahrazeni jinou osobou. Ohodnocení je vždy stanoveno smluvně, může být situace, kdy budou odsouzení odměňováni hodinově nebo na základě stanovené normy (úkolu). Zároveň platí, že odsouzení nemají nárok na dovolenou. Značnou výhodou je také to, že v případě nemoci odsouzeného je možné téměř okamžitě nahradit danou pozici další osobou, což tedy znamená, že věznice je schopna dodat ve velmi krátkém čase náhradní osobu, která bude činnost vykonávat, je ale jistě nutné dodat, že každý odsouzený je vždy vybírán do pracovního procesu velmi pečlivě, a to jak z hlediska kvalifikace, tak i důležitých lidských vlastností, kterými jsou zodpovědnost a spolehlivost. Odsouzené osoby je možné zaměstnávat na jednosměnný i vícesměnný provoz.

V neposlední řadě je velkým kladem také to, že odsouzení jsou častokrát daleko více motivováni k vykonávání práce než běžní pracovníci (SPČR, 2016).

40

Nevýhodou zaměstnávání z řad odsouzených může být kromě nižší kvalifikace také to, že si tyto pracovní síly dopravuje na pracoviště přímo zaměstnavatel. V případě výběru pracovníka z této skupiny je nutné počítat s potřebným zajištěním zvláštního pojištění proti úrazu, popř. trvalých následků způsobených odsouzenému při výkonu práce. Podstatně větším rizikem pro podnik je ale to, že v případě vyhlášení amnestie prezidentem republiky dojde k ztrátě pracovní síly, což by mohlo vést k náhlému nedostatku pracovních sil (Podnikatel.cz, 2008).

Tabulka 2: Nevýhody zaměstnávání vězňů

Nižší kvalifikace Doprava zaměstnavatelem Nutné zajistit pojištění Ztráta pracovní síly

Této skupině je věnována zvláštní kapitola, a to z toho důvodu, že firma, která byla zvolena pro toto téma, se ve velké míře zabývá spoluprací s věznicí. V následující kapitole je proto nejdříve uvedena charakteristika firmy PRAKTIK system, včetně předmětu činnosti a její spolupráce se zmiňovanou věznicí. Další část práce analyzuje aspekty související konkrétně s výběrem vězňů a způsobem jejich zaměstnávání.

V této kapitole, která byla věnována specifikům zaměstnávání a výběru pracovníků specifických skupin zaměstnanců, byly vyjmenovány nejznámější skupiny, které mají na

41

trhu práce svá konkrétní opatření a k jejich uskutečňování je zapotřebí dodržovat stanovené zákony. Jako poslední byla záměrně zvolena skupina odsouzených osob, a to z již uvedeného důvodu, jímž je spolupráce mezi věznicí a vybranou firmou, což se stalo jedním z hlavních námětů práce.

42

4 Charakteristika firmy

V rámci bakalářské práce byla vybrána firma jménem PRAKTIK system s.r.o., která vznikla v roce 1994. V této kapitole je blíže popsán současný stav z hlediska počtu zaměstnanců a struktury zaměstnanců. Zároveň je zmiňována činnost jednotlivých pracovníků, stejně tak činnost celého podniku a následně obeznamuje s personální strategií a politikou celého podniku.

Většina informací v této části je získána z interních dokumentů podniku. Zároveň také částečně vlastními poznatky během návštěvy ve firmě nebo prostřednictvím rozhovorů s členy personálního oddělení.

Firma PRAKTIK system s.r.o. byla založena Petrem Linhartem, který je jediným majitelem tohoto podniku. Přestože sídlo se nachází přímo v Liberci, provozovna je ve vzdálenější Stráži pod Ralskem. Zároveň je také nově vytvořené překladiště pro tuto firmu, které se nachází v Horních Počernicích.

Díky zkušenostem, technologickému zázemí a kvalitě služeb je podnik řazen mezi top evropské zpracovatele elektroodpadů a plastů a stále dochází k rozvoji na evropské úrovni, kde chtějí dosáhnout co největšího uplatnění. Pro příklad spolupracují s Německem, kde jsou využity plasty ze zpracovaných ledniček pro výrobu květináčů, s kterými se v ČR lze setkat např. v Baumaxu. Mimo jiné dochází také ke spolupráci s Tureckem, kde se vyrábí ramínka, která jsou následně využívána v obchodním řetězci Marks & Spencer. V Evropě se získané plasty ze zpracovaných přístrojových desek a nárazníků využívají jako náhrada vstupní suroviny pro výrobu dílů zpět v automobilovém průmyslu a podobně.

Vize podniku zní „Společně za lepší planetu“. Cílem této firmy je tak maximálně využít získané suroviny. V jejich zájmu je to, aby veškeré kroky a řešení, které podstupují, byly ekonomicky výhodné pro další zpracovatele a výrobce. Zároveň chtějí, aby tato řešení byla udržitelná a očekává, že veškeré výstupní komodity budou nahraditelné za primární materiál.

Related documents