• No results found

7. 1 Pracovní náplň vybraných profesí struktury

Ředitelka zařízení

Je statutárním orgánem zařízení, proto jedná ve všech jeho záležitostech, pokud nepřenese svou pravomoc na jiné pracovníky. Odpovídá za chod zařízení ve všech oblastech. Řídí ostatní pracovníky zařízení a koordinuje jejich práci.

Koordinace se uskutečňuje zejména prostřednictví porad vedení, ostatních pracovníků, supervizí a metodických sdružení. Je zodpovědná za všechna rozhodnutí svá i svých podřízených. Schvaluje organizační a personální strukturu zařízení. Zpracovává koncepci zařízení, řídí se standardy o sociálních službách a etickým kodexem, dohlíží na jejich plnění. Provádí kontrolní činnost na základě obecně závazných pokynů.

V oblasti pracovně-právní problematiky přijímá pracovníky do pracovního poměru, zabezpečuje personální obsazení. Určuje v souladu s pracovní smlouvou a se zřetelem ke konkrétním podmínkám zařízení věcnou náplň pracovních činností zaměstnanců. Rozvazuje pracovní poměr: dohodou, výpovědí,

ŘEDITELSTVÍ

EKONOMICKÝ ÚSEK VÝCHOVNÝ ÚSEK ZDRAVOTNÍ ÚSEK SOCIÁLNÍ ÚSEK

41

okamžitým zrušením, zrušením ve zkušební době. Při přijímání nových pracovníků rozhoduje o zápočtu doby předcházející praxe. Určuje dobu čerpání dovolené zaměstnanců podle plánu dovolených. Nařizuje práci přesčas, rozhoduje o čerpání náhradního volna. Poskytuje pracovní volno z důležitých důvodů při osobních překážkách v práci. Stanovuje odměny a další pohyblivé složky platu.

Zajišťuje účinné využívání hmotných prostředků k odměňování pracovníků podle výsledků jejich práce. Rozhoduje o platových postupech pracovníků. Sjednává v kolektivní smlouvě, popřípadě stanoví v platových předpisech podmínky pro přiznání nenárokových složek platu. Jmenuje a odvolává z funkce vedoucí pracovníky zařízení. Vysílá zaměstnance na pracovní cesty. Zodpovídá za dodržování pracovního řádu. Projednává výsledky kontrolní činnosti s příslušnými zaměstnanci. Seznamuje podřízené zaměstnance s pracovně právními předpisy, kontroluje jejich dodržování. Seznamuje podřízené zaměstnance s kolektivní smlouvou a vnitřními předpisy, kontroluje jejich dodržování.

Oblast materiální a ekonomická se soustřeďuje na efektivnost využívání finančních prostředků. Uzavírá zákonné pojištění organizace za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání.

Odpovídá za vedení, ukládání dokumentace, její skartaci a uložení do archivu.

Schvaluje všechny dokumenty a materiály, které tvoří výstupy ze zařízení.

Vydává vnitřní dokumenty zařízení, zajišťuje jejich projednání a kontroluje jejich plnění. Odpovídá za zpracování výroční zprávy. Odpovídá za vytvoření podmínek pro činnost inspekce. Projednává výsledky kontroly, zajišťuje odstranění zjištěných nedostatků. Zajišťuje, aby zákonní zástupci a opatrovníci byli informováni o koncepci práce zařízení, o podmínkách zabezpečení zařízení v oblasti materiální a personální. Projednává se zřizovatelem koncepci rozvoje zařízení, rozpočet a materiální podmínky pro činnost zařízení. Zajišťuje, aby zřizovatel byl informován o čerpání rozpočtu a dalších provozních záležitostech.

Odpovídá za plnění úkolů BOZP, PO. Plánuje, kontroluje úkoly a opatření, směřující k zabezpečení činnosti zařízení v této oblasti. Seznamuje podřízené zaměstnance s předpisy BOZP, PO. Zabezpečuje pravidelné kontroly BOZP a PO.

Odpovídá za proškolení zaměstnanců v oblasti BOZP, PO. Odpovídá za vedení dokumentace v oblasti BOZP, PO. Zajišťuje vedení evidence úrazů.

42 Ekonomický úsek

Zajišťuje komplexní vedení účetnictví účetní jednotky, koordinace účtování o stavu, pohybu a rozdílu majetku závazků, o nákladech a výnosech, o výdajích a příjmech a o výsledku hospodaření včetně sestavování účetní závěrky s vedením účetních knih. Samostatný výkon odborných činností při výkonu správy. Sleduje čerpání příspěvku, evidenci vydaných faktur, odesílání faktur v předepsaných lhůtách, provádění řádné a včasné fakturace z předaných podkladů. Dodržuje a dbá o ochranu osobních a citlivých údajů zaměstnanců a uživatelů zařízení, zejména o výši platů, odměn a osobních příplatků vyplácení a přejímání peněžní hotovosti včetně mezd. Zajišťuje styk s peněžním ústavem, ekonomickými útvary, atd. Samostatně vykonává mzdovou agendu. Zajišťuje výplaty mezd pracovníkům zařízení.

Vedoucí sociálního úseku

Řídí a kontroluje práci podřízených zaměstnanců zařízení. Koordinace se uskutečňuje zejména prostřednictvím porad vedení, supervizí, provozních porad.

Je zodpovědná za chod svěřeného úseku, za všechna rozhodnutí svá i svých podřízených. Podílí se utváření organizační struktury zařízení. Zpracovává koncepci zařízení a dohlíží na její plnění. Zpracovává roční plán, měsíční plány a dlouhodobé plány s příslušnými přílohami. Provádí kontrolní činnost na základě obecně závazných pokynů. Připravuje návrhy na provoz zařízení. Zpracovává vnitřní řád zařízení a další dokumenty vztahující se k řízení zařízení.

V oblasti právní problematiky kontroluje dobu čerpání dovolené zaměstnanců podle plánu dovolených. Nařizuje práci přesčas, rozhoduje o čerpání náhradního volna. Zajišťuje účinné využívání hmotných prostředků k odměňování pracovníků podle výsledků jejich práce. Pověřuje pracovníky dalšími úkoly. Zodpovídá za dodržování pracovního řádu. Projednává výsledky kontrolní činnosti s příslušnými zaměstnanci. Seznamuje podřízené zaměstnance s pracovně právními předpisy, kontroluje jejich dodržování. Seznamuje podřízené zaměstnance s vnitřními předpisy, kontroluje jejich dodržování. Zabezpečuje uvádění mladých, především začínajících pracovníků do praxe a jejich pracovní adaptaci. Zodpovídá za řádné vedení agendy a podkladů souvisejících se mzdovou agendou.

43

Projednává společně s ředitelkou koncepci rozvoje zařízení, rozpočet a materiální podmínky pro činnost. Zajišťuje zpracování statistických výstupů pro zařízení.

Výchovný úsek

Řídí výchovu a výuku podle pracovního úvazku přiděleného vedoucí sociálního úseku. Odpovídá za celkové plnění výchovně vzdělávacích úkolů na přiděleném pracovišti, především za úroveň dosahovaných výsledků.

Samostatně zajišťuje vychovatelskou činnost zaměřenou na rozvoj uživatelů, jejich zájmů, znalostí a tvořivých schopností probíhajících podle vzdělávacího programu. Řídí se pracovním řádem, pracovní náplní, směrnicemi a pokyny nadřízených. Organizuje výchovu a výuku ve skupině přidělené úvazkem nebo plánem zastupování, sleduje chování uživatelů, zajišťuje jim individuální schůzky.

Diagnostikuje a hodnotí své přidělené uživatele, spolupracuje v tomto směru s vedoucí sociálního úseku. Vede předepsanou dokumentaci svým uživatelům.

Vede řádnou péči o přidělený inventář zařízení. Sleduje bezpečnost uživatelů při všech činnostech organizovaných zařízením, zajišťuje výchovná opatření.

Zastupuje případně chybějící kolegyni v kompetencích klíčového pracovníka.

Dodržuje organizaci činnosti dle směrnic a pracovního řádu, zejména: Přichází včas, nejméně 10 minut před zahájením služby, před odchodem zapisuje do knihy hlášení výchovné práce, konkrétní obsah a druh činnosti se skupinou. Rovněž podklady k dlouhodobým návrhům plánu a rozpočtu zařízení, plán společenských akcí, výletů, výchovných akcí, návrhy krátkodobých i dlouhodobých koncepcí rozvoje zařízení. 61

61 DOMOV PRO OSOBY SE ZP ČESKÁ SKALICE, Vnitřní dokumenty.

44

Related documents