• No results found

Praktické úkoly pro mládež

In document 1 TEORETICKÁ ČÁST (Page 43-49)

Předem je dobré upozornit, že v určitých praktických činnostech by bylo dobré zvolit vhodné a pohodlné oblečení, protože může během aktivit dojít ke znečištění oděvů. Je také důležité dodržovat určitá pravidla a technologické postupy, určené k plnění daných úkolů, dbát na bezpečnost práce například při batikování nebo při práci s barvami nanášenými na hedvábí.

3.1.1 Batikování

Batikování je činností vhodnou k náplni volného času mládeže. Nabízí širokou škálu pracovních metod a mezi nejvhodnější, které známe, patří technika skládaná, vyvazovaná a za nimi následuje máčení do barvy. Jsou využívány i různé další varianty a technologické postupy jako je batikování voskem, batika šitá, bahenní, tie – dye, kolíčková apod. Jsou v podstatě všechny založeny na stejném principu. Dříve se barvilo na bázi z přírodních materiálů, mezi které patří cibulové slupky, listy z vlašských ořechů či černý čaj.

Význam slova batika je tečkovat, malovat, ale i kreslit a psát. V případě neúspěšného provedení batiky to vůbec nevadí, protože výhodou je, že vždy můžeme vytvořit nový a neobvyklý efekt, který bude originální a módní. Při batice nepotřebujete významnou výtvarnou zručnost, ale stačí vám fantazie při vytváření požadovaného vzoru a kombinace různých barev. Umožňuje představivost a cítění při míchání barev, které nás motivují k dalším představám. Je plná napětí a emocí, platí zde pravidlo o nápaditosti, hravosti, ale batikování má i mnoho dalších tváří a postupů. Dává nám volnost ke zdobení oděvů, doplňků, ale i keramických potřeb, přináší mládeži obrovskou radost z vlastní tvorby.

Dříve lidé měli k oděvu daleko citlivější vztah než je tomu v dnešní době. S oděvem se lidé ztotožňovali a stal se tak doslova a do písmene jejich „vizitkou.“ Jak jsem se již zmínila, nemusíme batikovat jenom textil, ale například voskovou technikou můžeme použít na

43 jednotlivých textilních technik, použité pomůcky a potřebný materiál k vyhotovení oděvu nebo dekorace.

Materiál

Můžeme batikovat jakýkoliv přírodní materiál jako je bavlna, len, hedvábí či viskóza.

Batikovat lze i materiály smíšené, ale podíl látky musí být větší než 50 procent. Syntetické materiály se barví obtížněji, barva na těchto materiálech je světlejší a nemá takový efekt.

Před použitím je potřeba veškeré látky či výrobky se kterými chceme pracovat vyprat tak, abychom je zbavili tužidel, případných nečistot a jakýchkoliv impregnací.

Barvy

Jsou nesdílnou součástí batikování. Rozlišujeme barvy, se kterými budeme batikovat ve studené nebo v horké vodě. Barvy, které se rozpouští ve studené vodě, se nechávají na daný materiál působit alespoň 60 minut, abychom dosáhli požadovaný efekt. Barvy, které se rozpouštějí ve vařící vodě, se nechávají působit na daný materiál kolem 30 minut.

Pokaždé používáme návod, který máme uvedený výrobcem na zadní straně dané barvy. Do vodní lázně také přidáváme sůl a ocet jako fixátor používaný na daný materiál. Světlé materiály či oděvy můžeme také přebarvovat, ale musíme dbát na to, aby požadovaný odstín byl zcela jiný než ten, se kterým jsme počítali. Tak například když červené tričko budeme barvit v modré barvě, výsledkem bude fialová barva.

Pomůcky

Nůžky, provázek, barvy na textil, hrnec, rukavice gumové, ocet, sůl, stará vařečka, látka k batikování či tričko, oděv.

Vyvazovaná batika

Materiál: batikovat můžeme jakýkoliv přírodní materiál. Tentokrát jsem zvolila bavlněná trička, na nichž budou vidět vytvořené geometrické tvary.

Pomůcky: provázek, nůžky, barvy na textil, sůl a ocet.

Postup: Zvolíme si vzor a na látce či oděvu uvážeme provázek na různých místech, která jsme si zvolili. Tam kde je provázek zavázaný, bude ponechaná původní barva textilie.

Oděv či látku potom vložíme do barvící lázně, přidáme sůl, aby barva lépe pronikla do oděvu či látky. V barvící lázni ponecháme při občasném zamíchání asi dvacet až třicet minut vařit. Poté látku vyjmeme z barvící lázně a vložíme do hrnce se studenou vodou. Po

44 vychladnutí látku vyjmeme, vyždímáme a propereme v octové vodě, kde se nám barva ustálí. Rozvážeme nebo přestřihneme provázky a dáme usušit.

Jako druhou techniku jsem zvolila pro mládež skládanou batiku, která mě motivovala geometrickými tvary, jako jsou čtverce nebo kosočtverce. Tato technika má celou řadu skladů, ale bude tu záležet na fantazii a tvořivosti mládeže.

Skládaná batika

Materiál: opět můžeme batikovat jakýkoliv přírodní materiál. Tentokrát jsem zvolila bavlněné tričko, na kterém budou vidět vytvořené geometrické tvary.

Pomůcky: provázek, nůžky, barvy na textil, sůl a ocet

Postup: Předem jsme si rozmysleli, který z daných geometrických tvarů budeme realizovat. Podle toho různě poskládáme a převážeme provázkem tričko (např. jako harmoniku či kosočtverce). Tričko vložíme do horké lázně s barvou a občas promícháme.

Asi po půlhodinovém vaření tričko vyndáme z lázně s barvou a vložíme do hrnce se studenou vodou. Po vychladnutí z trička odstraníme provázky, vyždímáme a propereme v octové vodě, kde se nám barva ustálí. Poté znovu vyždímáme a dáme sušit.

3.1.2 TEXTILNÍ KOLÁŽ

Koláž se rozvinula až ve 20. století a pochází z francouzského slova „collage“ – lepení.

Touto technikou se nalepují různé materiály, nejen textilní. Když se něco vytváří vlastníma rukama z textilních materiálů, přináší nám to nejen pocit uspokojení, ale také zajímavé který charakterizuje nové znaky užitečnosti. (Lokšová, Lokša, 2003, s. 16)

Proto jsem u mládeže zvolila jednoduchý námět, a to vlepování různých odstřižků látek do předem předkreslených postav. Měly by vyjádřit sladění barev, strukturu materiálů, kompozici, ale hlavně vnímání estetických vlastností textilních materiálů. Používali jsme různá materiálová složení, bavlnu, len, vlnu, satén, ale i plátnovou, keprovou či atlasovou vazbu. Vzhled materiálu i vazby se poté odráží od vyhotovených koláží.

45 Kombinace barevných látek by měla ladit k předem vybrané příležitosti, při níž používáme společenský, sportovní, zimní, vycházkový, historický či pohádkový oděv.

Odívání je projevem člověka a uskutečňuje se ve velice širokém společensko-kulturním rámci. A tak se vlastně mládež ve svém volném čase stala na pár dní módními návrháři, kteří pracovali jako autoři modelů, které se potom představí na přehlídkových molech.

Materiál: různé odstřižky látek, krajky, provázky, korálky, knoflíky, stužky, Pomůcky: lepidlo, nůžky, pastelky, tempery, tuš, štětce, čtvrtky

Postup: Předem si promyslíme, jaký druh oděvu si vybereme. Připravíme si odstřižky látek v barvách, které budeme vlepovat do předem předkreslené postavy a které jsme si obkreslili podle již připravených siluet postav ze čtvrtky. Pak už záleží na fantazii a vjemech, se kterými si musí pohrát každý sám a podle svých představ. K dispozici jsou potřebné barevné odstřižky látek, knoflíky, vlna atd.

Chtěla bych se tu zmínit o koláži Karla Trinkewitze, který vytváří pestrobarevnou mozaiku, která se skládá z nejběžnějších věcí. Využívá v kolážích i slova, která k sobě spojuje jako by to byly obrázkové prvky koláže (Trinkeitz, 1999, s. 6-8).

3.1.3 MALOVÁNÍ NA HEDVÁBÍ

Technika malování na hedvábí pochází z Asie a je stará několik desetiletí.

(

Brita Hansenová, 1997, s. 5)

Každý, kdo začíná s malováním, se naučí, jak používat jednotlivé pomůcky, se kterými je možné vykouzlit krásné výtvory. Jsou nezbytné k práci s barvami, kde mezi další pomůcky patří deska pro malbu, rám na který napínáme hedvábí, štětce, které jsou důležité pro tuto práci. Existují různé způsoby nanášení barev, které nás seznámí se základními principy klasické či moderní malby na hedvábí. Luxus a nedostupnost hedvábí, nemusí být pouze synonymem bohatství, ba naopak - ceny hedvábí k dekoraci jsou již v dnešní době velmi příznivé.

Při nádherné kreativní činnosti na nás dýchá rozmanitost barev a vytváří nekonečné množství efektů. Můžeme malovat jak na účelný kus oděvu, tak i jako doplněk například na šátky a šály, občas i na kravaty.

Mezi nejoblíbenější materiály patří pongé a chiffon. Pongé je lesklejší, méně průhledné, na dotek skutečně "hedvábné." Je to finančně nejpřístupnější a kvalitou zcela vyhovující materiál, protože barvy se do něj dobře vsáknou a působí velmi efektně. Chiffon je

46 lehoučký, průsvitný, barvy a vzory na něm při nošení vytvářejí zvláštní efekt, protože spodní vrstvy prosvítají nahoru. Hedvábné doplňky nemusíte jen umět nosit, stačí se do nich zachumlat. Nosit je můžete kamkoliv, na schůzku, na nákup, do divadla nebo na slavnostní příležitosti. Také se skvěle nosí - v zimě hřeje, v létě chladí, ale hlavně: ozdobu nám dělá celý rok. Malbu na hedvábí jsem se naučila od své kamarádky a tím začala moje tvořivost. Připoutala mě svou hrou s barvami, nekonečností a nepředvídatelností vzorů a nových postupů.

Mezi takový hit patří malování na desku, kterou představila firma Marabu. Je to malování na předguttované hedvábí (hedvábí, na kterém je již kontura - tzv.gutta natisknutá). Stačí vám jakákoli nesavá deska, sololak, umakart a výsledek je opravdu skvělý. Malování na hedvábí je mým barevným ostrůvkem pohody a harmonie. Vynikne barevnost přírody, stromy, listy, obloha, mraky. A proto jsem v malování na hedvábí našla možnost trochu té krásy uchopit.

Než začneme s malováním

Abychom mohli začít, potřebujeme vytvořit napínací rám, který je zhotovený z měkkých latěk, nastavitelných podle vyvrtaných dírek, vzdálených od sebe asi 10 cm, a nýtky sešroubované, podle délky tvaru hedvábí, kovové žabky na gumičkách nebo jemné háčky, sadu barev, které jsou husté nebo řídké, konturové barvy, štětce. Protože se používají tekuté barvy, musí být rám napnutý ve vodorovné poloze. Hedvábí by nemělo být prohnuté, proto je lepší provést připevnění bodově na více místech. Každý kus namalovaného hedvábí je samozřejmě originálem, protože nelze nikdy stejný motiv zopakovat. Pokaždé se barva zachová úplně jinak a to mě neustále popohání kupředu s předáváním zkušeností žákům a mládeži.

V malování máme různé techniky, můžeme tvořit např. pomocí řasení, vázáním, konturovou a solnou technikou, zapouštěním barev - jinak také akvarelovou technikou, technikou slunečního tisku a malování hedvábí na desce. Já se konkrétně s mládeží budu věnovat solné technice ke zdobení hedvábných šálů.

Pracovní místo

Mezi důležité náležitosti potřebné k malování na hedvábí patří dostatečný prostor. Na naši výtvarnou činnost působí celková atmosféra místa, ale důležitá je i dobře osvětlená místnost. K použití je dobré mít stoly s omyvatelnou deskou a okolo sebe nalézt dostatek

47 místa na odkládání barev. Kromě toho je také důležité, abychom zakryli podlahu, nejlépe igelitem, který je určen k malování pokojů.

Pomůcky

Hedvábný šál, kuchyňská sůl hrubá nebo jemná, můžeme použít i sůl do myčky na nádobí.

Napínací rám, barvy na hedvábí Javana, Jacquard nebo Pébeo, konturovací barvy gutta, štětce, fantomový fix - slouží k předkreslení motivů na hedvábí i na textil. Linka předkreslená tímto fixem po 48 hodinách nebo při styku s vodou zmizí. Také potřebujeme rozprašovač na vodu, nádobku na vodu a na barvy, abychom štětce mohli vymýt, fén pro urychlené uschnutí barev, žehličku ke konečné úpravě a zafixování barev.

Konečná úprava hedvábí

Každou malbu na hedvábí musíme upravit tak, aby zůstala trvanlivá. První způsob je fixování žehličkou. Jestliže se barva zažehlí určitou teplotou, spojí se s hedvábným podkladem. Po zažehlení (zafixování) se již barva po vyprání ve vodě nerozpustí. Je to nejjednodušší a nejrychlejší způsob. Druhý způsob je fixování barev parou. Tento postup je o něco zdlouhavější než žehlení, ale na omak je potom měkčí a barvy jsou zářivější.

3.1.1 Solná technika

Název nám napovídá, že tato technika je nejjednodušší a vhodná pro začátečníky. Hlavní pomůckou je sůl, kterou nasypeme na námi zvolené nabarvené vlhké hedvábí, kde jí rozsypeme libovolně po celé délce či šířce do obrazců. Sůl můžeme použít jakoukoli – jemnou, hrubou kuchyňskou nebo mořskou, ale i do myčky na nádobí.

Podle hrubosti či jemnosti soli nám vznikají obrazce. Čím hrubší sůl, tím výraznější bude i výsledek. Barvu necháme pořádně uschnout, abychom dosáhli rychlejšího zaschnutí, můžeme si pomoci fénem. V tomto případě ovšem foukáme ze spodní strany hedvábí, jinak si sůl rozfoukáme po celé místnosti. Po uschnutí sůl sesypeme a znovu použijeme na další barvení. Pro dotvoření můžeme použít konturovací barvu guttu. Vytvořený vzor zažehlíme, abychom docílili toho, že po vyprání nám barva zůstane na hedvábí.

48

In document 1 TEORETICKÁ ČÁST (Page 43-49)

Related documents