• No results found

4. Praktisk Metod

5.2 Projektledare på hållbarhetsavdelningen

I Holgers position som projektledare på hållbarhetsavdelningen jobbar han mycket med hållbarhetsanalyser, trendspaning inom hållbarhet och hållbarhetskommunikation. “Just nu håller jag på att tittar på hur återvinning kommer se ut i framtiden och hur vi kommer behöva förändra våra återvinningsstationer” säger Holger. Han ansvarar även delvis för att se till så att företaget syns på olika klimatkonferenser och event som exempelvis Almedalsveckan. Vidare arbetar han nära marknadsavdelningen och hållbarhetschefen på företaget. “Jag är ett bollplank gentemot marknad just för våra hållbarhetsbudskap”

berättar Holger. Vidare säger han “Eftersom hållbarhetskommunikation är lite mer omfattande, man måste kunna vara transparent, tydlig och konkret”. Holger berättar att det är extra viktigt inom hållbarhetskommunikation eftersom det där finns många fällor att fastna i, så därför agerar han som ett extra stöd för marknad.

Han har arbetat på företaget i cirka två och ett halvt år där han först började med att jobba på marknadsavdelningen. Där jobbade han med all typ av reklam så han jobbade tätt med företagets reklambyrå. Efter att ha arbetat med att lansera ett projekt som hette klimatpositiv blev Holger tillfrågad att bli projektledare på hållbarhetsavdelningen och valde att tacka ja. “Jag har alltid vurmat för hållbarhetsfrågor, och det var delvis därför jag valde att byta position” säger han. Efter att ha börjat på den nya positionen har han gått från att arbeta mycket med marknadsföring och kommunikation för att nu fått utvecklats inom syftesdriven kommunikation. Holger har alltid velat jobba på företag som vill göra skillnad på riktigt och det är anledningen till att han jobbar på det här företaget.

Han trivs väldigt bra och tycker att det är roligt att företaget jobbar integrerat med hållbarhetsfrågor samt är duktiga på att knyta hållbarhet till kärnverksamheten. Sen är det ett företag som inte är blygsamma och tar snabba beslut, vilket Holger tycker är kul.

Holger nämner ett exempel som är att vid kampanjer av nya maträtter så lanseras det alltid ett vegetariskt alternativ, men en gång så struntade företaget i det och körde bara på ett köttalternativ. “Vi såg snabbt att försäljningen inte gick så bra som den brukade och en vecka senare lanserade vi ett vegetariskt alternativ till maträtten” säger Holger. Han fortsätter att säga att:

“Det är ett väldigt spännande företag som arbetar med mycket mod och högt tempo, vilket är väldigt roligt.”

5.2.1 CSR

Holger berättar att en stor fördel med att jobba på företaget är att de har jobbat med hållbarhet länge och lyckats vara tidiga på bollen. Företaget arbetar med tre grundpelare inom hållbarhet som de kallar för hälsa, rättvisa och miljö. De har historiskt sätt arbetat mycket inom området rättvisa. Där var de tidiga med att starta upp ett samarbete med en arbetsgivare som hjälper människor in på arbetsmarknaden. Holger berättar att en fördel inom restaurangbranschen är att arbetet inte kräver så mycket förkunskaper, vilket gör att de kan hjälpa många människor som normalt står långt bort från arbetsmarknaden. Ett mål företaget har är att varje restaurang ska minst en person som har någon form av funktionsvariation. En förklaring till varför företaget arbetar med den sociala hållbarheten är för att det blir lite utav en triple win situation. Företaget har en hög personalomsättning och är i konstant behov av personal och eftersom det finns arbetsuppgifter som inte kräver förkunskap kan de arbeta med människor som generellt står långt ifrån

arbetsmarknaden. ”Vi vinner på det här som företaget eftersom vi får fantastiska medarbetare som väljer att stanna hos oss länge” säger Holger.

Holger berättar vidare om ett annat arbete företaget gör inom social hållbarhet. ”Det finns väldigt många nyanlända svenskar som kanske inte kan språket särskilt bra och av olika anledningar kan ha svårt att få ett jobb i Sverige, då kan vi erbjuda en första arbetsplats i form av ett praktikprogram”. Företaget har flera arbetsuppgifter som inte kräver att medarbetaren kan det svenska språket i större utsträckning. Vid sidan om praktikprogrammet får den nya medarbetaren en kurs i svenska. Holger berättar att förhoppningen är att de nya medarbetarna ska stanna kvar efter det att praktikprogrammet är klart, och hittills har det varit många som har gjort det vilket de är väldigt glada över.

Trots att många av besluten angående företagets hållbarhetsarbete tas centralt trycker Holger på att det är restaurangchefer som rekryterar och ser till så att projekt som dessa blir av.

Företagets grundare har även startat en stiftelse för att stötta U-länder berättar Holger. Dit går 7–10% av företagets vinst för att stötta olika behövande projekt i andra länder.

Anledningen till att ägaren startade stiftelsen säger Holger var för att kunna fördela pengar på ett mer rättvist sätt. “Han delade ut pengar till olika projekt redan innan stiftelsen, men stiftelsen säkrar att det kommer ett jämnt flöde av pengar hela tiden”. Han berättar vidare att “Företagets arbete med dessa projekt är ett uttryck för ägarens syn på medmänsklighet”. Företaget jobbar även med andra projekt vid sidan om stiftelsen, såsom SOS barnbyar och liknande organisationer.

Företaget har även ett grundligt arbete med det miljömässiga hållbarhetsarbetet. Holger berättar att det arbetet har växt och blivit mer uppmärksammat på senaste tiden. En av anledningarna till att företaget tagit ett större kliv inom deras miljöarbete är deras ägare.

“Våra ägare har alltid vurmat för klimatfrågor” säger Holger. Ägarna började tidigt med att återvinna material inom koncernen och idag blir företagets frityrolja till biodiesel.

Företaget och ägarna insåg tidigt att verksamheten var en del av miljöproblemet och tog snabbt beslutet att de då även måste vara en del av lösningen. De började med att göra en av branschens bredaste analys för att se vad de kunde göra för att minska deras klimatpåverkan. Holger förklarar att anledningen till det var att om de skulle fortsätta bedriva en affärsverksamhet måste det finnas en planet och därför kände företaget att de var tvungna att hjälpa till att återställa klimatet. För några år sedan tog de steget från att vara klimatneutrala till att bli klimatpositiva. Holger förklarar att “klimatpositiv innebär att man analyserar hela värdekedjan, och binder koldioxid från atmosfären för mindre än vad hela värdekedjan släpper ut”. För att förtydliga berättar Holger att företaget binder 110%, vilket innebär att de binder 10% mer än vad de släpper ut. Företaget tog även åt sig av plastdebatten som var för några år sedan. Holger berättar att “idag har vi plastrensat alla restauranger och bytt ut det mot nya material”. Klimatarbetet har delvis präglat företagets hållbarhetsarbete de senaste åren efter just sådana debatter som plastdebatten och rapporter som kommit ut.

Vidare berättar Holger att företagets hållbarhetsarbete utvecklats under tiden och att det alltid är i ständig förändring. “Det lär man sig tidigt när man börjar jobba med hållbarhet, att det är ett arbete som aldrig blir klart” säger Holger. “Det mesta inom hållbarhetsarbetet har vi förmodligen inte gjort än, och en del av det är för att vi inte vet

ständig utveckling och det gäller att leta överallt för att dra in på påverkan. En aktuell händelse är Covid-19 och det har präglat våren. Holger berättar att företaget har varit tvungna att arbeta med att få kunder att fortsätta känna sig trygga med att handla och äta hos dem eller köpa med mat hem.

5.2.2 Intern kommunikation

En stor utmaning företaget har är att kommunicera allt hållbarhetsarbete internt.

“Företaget arbetar med den interna kommunikationen på flera sätt, och hur den kommunicerar beror på vilken typ av information det är” säger Holger. Han berättar att den som är ansvarig för den interna kommunikationen om företagets ansvar är informations- och hållbarhetschefen. Ny intern informationen sprids i första hand digitalt.

Företaget har ett intranät som samlar all information, om allt från hållbarhet till arbetsrutiner, som företagets medarbetare behöver veta. Holger beskriver intranätet som ett enkelt sätt att sprida samma information till samtliga inom företaget. Anställda får även information via veckovisa nyhetsbrev och en personaltidning. I nyhetsbreven och personaltidningen skrivs det om olika nyheter som hänt på företaget och kan vara viktiga för medarbetarna att känna till. Vid sidan om det så erbjuds medarbetarna olika interna utbildningar. Alla nya medarbetare får flera digitala utbildningar som handlar om både arbetsuppgifter och företagets ansvar. Det erbjuds även ledarskapsutbildningar till restaurangchefer, dessa utbildningar är fysiska möten som sker på företagets egna skola.

Slutligen erbjuds anställda på huvudkontoret information via olika avdelningsmöten för att uppdatera varandra om vad som händer på varje avdelning. Det finns även ett hållbarhetsråd på huvudkontoret, där representanter från varje avdelning träffas och berättar vad som händer på deras avdelning inom vissa hållbarhetsfrågor.

Holger berättar att det ibland kan finnas hinder med att nå ut med information till medarbetarna. “Det viktigaste är att presentera information så att personen kan ta åt sig på rätt sätt, så att man väcker intresse på rätt sätt” säger Holger. “Precis som med extern marknadsföring måste man med intern marknadsföring tänka efter vilka målgruppen är”

berättar han. Holger berättar även att de får mycket hjälp med att forma information av de som är ansvariga ute på restauranger eftersom de kan allt i detalj. De vet vilka frågor det är som dyker upp från kunderna. Det handlar om att ha ett tätt samarbete med de som är ansvariga på restaurangerna och hela tiden serva dem med det som behövs. ”Det är jätteviktigt att se in i deras vardag och förstå vilka hållbarhetsfrågor de kommer behöva svara på” säger Holger.

Det övergripande målet med företagets hållbarhetsarbete är dock att göra skillnad i samhället och i världen. “Det är inte nödvändigtvis så att den personen som står i serveringen och hjälper företagets gäster välja en god maträtt, att de behöver veta allt”

säger Holger. De behöver inte veta allt om företagets hållbarhetsarbete och bli nåt slags lexikon. Men enligt Holger är det viktigt att ska kunna svara på vad det innebär att ha en klimatmärkt meny och svara på olika frågor som kan dyka upp. Holger säger även att det är viktigt att få deras medarbetare att förstå vikten av att sälja deras vegetariska alternativ.

“De ute i restaurangerna kan vara med och påverka gästerna att välja mer klimatvänliga måltider och på så sätt kan vi nå våra hållbarhetsmål” säger Holger.

Informationen om företagets hållbarhetsarbete förmedlas från ledningen till medarbetarna, men ledningen får också in åsikter från de anställda. Holger berättar att de årligen har en medarbetarundersökning där anställda kan dela med sig av sina åsikter om

allt möjligt som arbetsmiljö och företagets hållbarhetsarbete. De har även varje år en stor konferens för olika chefer på företaget där de alltid har ett hållbarhetsblock där hållbarhetsavdelningen uppmuntrar till samtal om hållbarhet.

Vid kommunikationen av hållbarhetsarbetet lägger Holger stor vikt vid alla medarbetare har koll på företagets övergripande mål och jobbar mot det. “Det är omöjligt, på både individnivå och företagsnivå, att alltid göra allt” säger Holger. Han menar att de utifrån sina mål kan prioritera vilka åsikter företaget kan ta hänsyn till. En sak som är bra med företaget är att de arbetar väldigt integrerat. Många av deras medarbetare söker sig till företaget eftersom de jobbar mycket med hållbarhet. Holger berättar att det gör att alla som jobbar har en drivkraft i sig att vara med och göra skillnad. Han fortsätter med att förklara att hållbarhetsarbetet de jobbar med inte alltid måste komma från hållbarhetschefen, “det kan lika bra komma från vår arkitekt som målar husen” säger han.

“Vi försöker fånga upp drivkraften och få folk att känna att de kan påverka sin vardag i viss mån” säger Holger.

5.3 Mellanchefer

De två mellancheferna som vi intervjuat är distriktschefen Doris och restaurangchefen Rickard. Doris har jobbat på företaget i ungefär 1,5 år och har under hela tiden haft rollen som distriktschef. Doris ansvarar för sex olika restauranger inom ett geografiskt begränsat område. Detta området innefattar Umeå, Örnsköldsvik, Sundsvall, Östersund och Åre. På restaurangerna är Doris personal och resultatansvarig. Det innebär delvis att Doris ser till så att all personal mår bra samt att hon med jämna mellanrum följer upp hur det går för varje enskild restaurang. Doris jobbar även med att utveckla och förbättra restaurangerna.

I hennes arbetsuppgifter ingår det att vara mycket i restaurangerna och i driften. Det är enligt Doris nödvändigt för att veta vad som händer ute i restaurangerna. Vidare säger Doris att:

“En stor del av mitt arbete är att kommunicera ut nya saker, att hålla i möten och ha mycket kontakt med restaurangcheferna. Jag pratar helst med restaurangcheferna varje lunch”.

Anledningen till att Doris valt att arbeta som distriktschef är för att det är en roll som hon trivs väldigt bra i. Doris tycker att det är väldigt roligt att vara distriktschef. Hon anser att det är roligt att jobba på en position där det ständigt händer saker. Vidare anser Doris att det är roligt att få se individer utvecklas. ”Det roligaste med jobbet är att ha med personalen att göra, det är nog de som gör att jag trivs i rollen”. Vidare säger hon att hon hamnade på det här företaget av en slump. Dock anser Doris att det är roligt att jobba på företaget eftersom de ger henne fria tyglar, hon får ta många beslut och tänka utanför boxen, vilket hon anser är väldigt roligt då Doris gillar att vara en problemlösare.

“Jag tycker att det är superkul att vara distriktschef på företaget. För mig är det ett drömjobb och jag tycker att det är väldigt roligt”.

Rickard har jobbat på företaget i tio år. Han har haft rollen som restaurangchef i totalt fyra år. Rickards arbetsuppgifter är att ansvara över allt från personalen till schemat.

Rickards uppgifter är vidare att se till så att allting funkar på restaurangen. Rickard är även ansvarig för att se till så att alla lagar och regler som finns i Sverige efterhålls på restaurangen. Vidare tycker han om sitt jobb eftersom han tycker det är roligt att jobba med personalen och se personalens utveckling. Rickard beskriver att “när jag började på företaget så skulle jag inte suttit i ett sånt här samtal, då skulle jag suttit tyst, när jag ser utvecklingen hos mig själv så vill jag även se att alla andra utvecklas”. Rickard beskriver vidare att det finns två aspekter av att vara restaurangchef. Han vill driva den bästa restaurangen, men det som driver honom mest är personaldelen. Rickard beskriver att det är många unga som jobbar på företaget så det är ibland som att han får vara lite extra pappa. Vidare är arbetsuppgifterna väldigt blandade vilket Rickard säger gör det utmanande, det kan både vara roligt och ibland är det tufft. Rickard beskriver att:

“Man kan tro att det är samma att jobba på detta företaget dag ut och dag in, men egentligen är ingen dag den andra lik och jag stöter på nya utmaningar varje dag”

5.3.1 CSR

Både Doris och Rickard är positivt inställda till att företaget arbetar för att vara klimatpositiva och arbetar för att klimatkompensera. Rickard menar att vi är i en väldigt

knivig situation just nu, när temperaturerna ökar och allting smälter. Därför anser Rickard att företagets arbete för att minska detta är bra. “Även om vi är ett litet företag, eller stort i lilla Sverige, så kan vi göra skillnad. Även de minsta kan göra skillnad därför är det bra att vi försöker” säger Rickard. Enligt Doris behöver vi förändra vårt sätt att leva, både enskilda individer och företag. Doris anser att det är särskilt viktigt för företag eftersom de har en högre klimatpåverkan och de kan göra en större skillnad än vad varje enskild individ har. Doris säger även att företaget hjälper individer att göra skillnad även om individerna inte tänker på det. Doris säger att

“Det är kul att jobba i ett sånt företag och jag är stolt över att jobba på ett företag som tar så stort ansvar och liksom går i bräschen som vi gör”.

På Doris restauranger fungerar arbetet med att vara klimatpositiva och att klimatkompensera automatiskt, det är ingenting som varje enskild restaurang behöver tänka på så mycket eftersom det styrs centralt. Det Doris anser att varje restaurang kan göra är att styra kunder till att välja måltider som är mer klimatsmarta än andra. Utöver det så berättar Doris att varje enskild restaurang bör tänka på deras förbrukning i övrigt, genom att inte förbruka material i onödan. Vidare säger Doris även att varje restaurang bör källsortera och se till att förutsättningarna som ledningen skapar för det efterlevs.

Doris säger också att de kan se till så att alla gäster sorterar rätt när de slänger sitt skräp.

Utöver detta så kan restaurangerna beställa smartare så att de inte behöver slänga en massa mat som blir dåligt, som kan ske vid överbeställning. Enligt Doris finns det en massa saker som kan göras för miljön, och det är någonting som följs upp månadsvis genom möten med restaurangerna.

Enligt Rickard gör hans restaurang det de kan, källsorterar och sparar in el. De sparar in på elen genom att stänga av maskiner när de inte används. Utöver detta så anser Rickard att hans restaurang inte kan göra så mycket, utan att det mesta styrs av ledningen. Han nämner även att de är en av bovarna till att förstöra klimaten eftersom de har en drive-in, som lockar bilar, speciellt i Covid-19 tider.

Att företaget tar ett socialt ansvar genom att utbilda personal och arbeta mycket med mångfald är någonting som inte märks på restaurangerna enligt Doris. Doris berättar att de har lite insamlingar då och då för att främja det sociala ansvaret som företaget kan ta.

Rickard berättar att varje anställd får gå en utbildning när de börjar på företaget.

Utbildningen fokuserar mycket på arbetet med hållbarhet och ger de anställda en massa information. Rickard beskriver att de anställda får reda på vad företaget gör för att jobba med klimatet via utbildningarna. Utöver detta så gör inte Rickards restaurang någonting för att jobba med det sociala ansvaret “det får ledningen sköta” säger Rickard.

“För att stärka den sociala förankringen sponsrar även företaget lokala föreningar”

berättar Doris. Företaget sponsrar några stora lokala cuper, sen att de har några mindre samarbeten varje år med lokala initiativ berättar Doris. Enligt Doris behöver det inte bara vara idrottsklubbar utan det kan vara andra lokala initiativ som företaget vill sponsra.

Rickard berättar att hans restaurang sponsrar en lokal sportförening, utöver det sponsrar inte hans restaurang något annat.

Doris förklarar att hon och restaurangcheferna sätter sig ner och bestämmer vad som de

vad företaget skulle få ut av samarbetet. Om Doris och restaurangchefen kommer fram till något bra så tar hon det vidare. Enligt Doris handlar det om stora investeringar, och det är stora pengar som företaget går in med när de ska sponsra. Rickard beskriver att det krävs ganska mycket för att företaget ska gå in och sponsra någon förening och att det är hårda krav från huvudkontoret. Vidare beskriver Rickard att företaget måste se en vinning i samarbetet för att de ska sponsra.

Utöver de lokala initiativen så har företaget projekt utomlands för att stötta u-länder berättar Doris. Detta görs via en stiftelse som har grundats av företagets ägare. Doris berättar att de anställda kan söka stipendium för att få åka och besöka de projekten som de har utomlands. Detta är enligt Doris jättepopulärt, och varje år skickar de två till tre personer som får åka och besöka de platserna. Detta gäller enligt Doris alla som jobbar på företaget oavsett vilken position medarbetaren har. Det är dock ett krav att den som får åka ska ha jobbat på företaget i några månader samt att medarbetaren ska ha visat ett

Utöver de lokala initiativen så har företaget projekt utomlands för att stötta u-länder berättar Doris. Detta görs via en stiftelse som har grundats av företagets ägare. Doris berättar att de anställda kan söka stipendium för att få åka och besöka de projekten som de har utomlands. Detta är enligt Doris jättepopulärt, och varje år skickar de två till tre personer som får åka och besöka de platserna. Detta gäller enligt Doris alla som jobbar på företaget oavsett vilken position medarbetaren har. Det är dock ett krav att den som får åka ska ha jobbat på företaget i några månader samt att medarbetaren ska ha visat ett

Related documents