• No results found

3.5 Reflektion och kritik av metodval

4.1.3 R1 Förändring i omgivning

På motsvarande sätt som tidigare, så pratade R1 väldigt självgående och lyfte olika aspekter av omgivning som en påverkande faktor till beslutet om en varumärkesförändring. Luleå Hockey valde som bekant att återgå till sin orginallogotyp efter att ha haft sin björnlogotyp under merparten av föreningen existens. R1 berör därför omgivningen inledningsvis i samband med den tidigare förändringen från orginallogotypen till björnen. En av anledningarna till att den förändringen skedde, menar R1 på går att spåra till dåvarande trender inom hockeyvärlden.

“Björnen var ju liksom, då var det en NHL-trend som rådde i sverige där alla klubbar bytte till egentligen djursymboler eller de flesta gjorde det.”

Att djursymboler enbart var en tillfällig trend som många svenska hockeyklubbar anpassade sig efter, inklusive Luleå Hockey, förtydligar R1 ytterligare genom följande citat:

“Flera av de andra klubbarna, de bytte ganska snabbt efter att de hade infört sådana djursymboler så bytte de tillbaka till originalet igen, men vi och malmö och någon enstaka till har hållit fast vid det här bytet ganska länge.”

Vad som uppenbarar sig genom ovanstående uttalanden är att hockeyföreningar, likt vilket organisation som helst, är aktiva på en konkurrerande marknad där föreningar tittar på och förhåller sig till varandras agerande och utvecklingar. Genom anpassning så går det att hitta spår av olika typer av grupperingar, ett ämne som R1 vidrör under intervjutillfället på följande sätt:

“Vi ser oss mer som en eeh.. en äkta liksom, vi kanske mer blickar mot Hammarby och Leksand och Barcelona är om vi skulle blicka mot NHL, så Luleå Hockey har alltid varit en sån äkta, en gång i tiden.”

Att jämföra sig med andra konkurrerande klubbar har som ovanstående citat antyder, bland annat att göra med olika trender och känslor. Ytterligare argument för Luleå Hockeys varumärkesförändring går att återfinna genom att betrakta omgivningen från ett annat perspektiv, nämligen ett marknadsföringsmässigt.

“När Björn loggan står bredvid Brynäs eller Djurgården så är Björnen hälften så liten på grund av det där jävla eldflammorna. Om man sätter den i en fyrkant, så ser Björnen pluttig ut för att den sticker ut åt alla möjliga håll. Applicerbarheten är katastrofal på Björnen.”

Eftersom att omgivningen är ett tämligen brett begrepp som inrymmer många olika

tolkningar, så bidrar ett skifte av perspektiv med nya intressant insikter till hur Luleå Hockey har förhållit sig såväl som blivit påverkade av sin omgivning. Detta kan uppnås genom att även betrakta omgivningen som mer lokal och klubbnära.

“Vi har sett exempel på idrotten när Hammarby och andra klubbar när liksom supportrarna går in och kan kapa varumärket och, jag vet att i Bajen sålde

supporterklubben mer souvenirer än vad Hammarby-föreningen gjorde för några år sen, och i AIK har man tagit över årsmöten och avsatt styrelser och annat.”

Genom att kombinera två perspektiv, så antyder R1 att supportrarnas agerande inom andra klubbar även är lärdomar och erfarenheter att bära med sig inom sin egna. Under intervjun så nämnde R1 återkommande innehåll som handlade om Luleå Hockeys egna supportrar. Det gick väldigt tydligt att tolka R1 som att Luleå Hockeys ambition är att hålla sig på god fot med sina egna supportrar, vilket verkar ha resulterat i att ledningen har behövt att ge vika för deras önskemål.

“Då började de kräva istället att föreningen skulle börja spela med retrotröjan. Och på grund av alla ramaskri runt den alternativa björnen, så gick föreningen med på att

spela några matcher per säsong i retrostället. Det var DÄR orginalloggan började äta sig in och ta flytta fram sina positioner.”

Enligt R1 så har supportrarna varit en stor bidragande faktor till beslutet om en

varumärkesförändring, delvis då de under en längre tid har förespråkat att en återgång till orginallogotypen bör genomföras. Ledningen har med andra ord känt eventuellt känt sig pressade till beslutet.

“Nu är det så här att supporterklubben har under ett par år, de har under många år verkat för att den här originalloggan ska återinföras.”

Trots att föreningen upplevde att supporterklubben under en längre period ville få till en varumärkesförändring, så verkar det fortfarande ha existerat en oro för hur mottagandet av förändringen skulle komma att spela ut sig. Vilket låg bakom beslutet att till viss del behålla björnen, i ett försök att helgardera sig.

“Vi tog på oss en liten fallskärm, eller livrem och hängslen när vi kommunicerade det här och gjorde ganska försiktigt med att björnen fick vara kvar på vissa bortaställ, (...)för vi trodde ju att vi kanske skulle mötas av lite större kritik via sociala medier eller media och annat. “

För att försäkra sig ytterligare om att det faktiskt existerade ett behov av förändring bland supportrarna, så valde Luleå Hockey att inför varumärkesförändring även genomföra en opinionsundersökning. En undersökning som enligt R1 spelade en betydande roll för beslutsprocessen.

“Då gjorde vi en undersökning där vi gick ut till medlemmarna. Vi valde medlemmarna och säsongskortsinnehavare och anställda och några till.

Kärngrupperna som egentligen är de som är innersta kretsen (...) det var så viktigt att få stöd genom undersökning (...) jag vet inte vad som hade hänt om vi hade gjort det här även om inte originalet, som.. som faktiskt fick majoritet vilket den fick.

R1 menar även på att undersökningen var användbar för att övertyga de inom styrelsen och ledningsgruppen som inte riktigt var helt säkra på att eventuellt genomföra en

varumärkesförändring.

“De motståndarna som hade en personlig kärlek till björnen, i grund och botten handlar det om egna personliga åsikter, och de som hade en väldigt stark sådan för björnen la ju sig när de såg det här”

Motståndarna övertygades enligt R1 utan ett behov av långdragna diskussioner och övertalning. Dock var R1 förberedd på ett sådant scenario och hade därför förberett några utvalda argument för en återgång till den retroinspirerade logotypen.

“Jag hade tänkt att lägga fram ett par sådana exempel. Vinyl vs CD. 60-talsmöbler vs en 90-tals skinnsoffa liksom. En 90-tals skinnsoffa eller en 60-tals mad man-

inspirerad soffa.”

Related documents