• No results found

3.2 Nyetableringar

3.2.2 Receptbelagda läkemedel

Vad gäller den receptbelagda marknaden tror Rodholm att den kommer att domineras av ett fåtal stora aktörer. Internationella kedjor har redan visat intresse av att vilja köpa delar av den idag befintliga apoteksmarknaden om det blir aktuellt med utförsäljning. Stora kedjor likt Celesio och Boots kommer rimligen att köpa upp ett flertal apotek och inom kort dominera marknaden tillsammans med Apoteket AB.

Anell instämmer och menar att det är troligt att de stora grossistföretagen har en vilja att integrera framåt och äga apotek i Sverige efter avregleringen. Liksom i Norge kommer troligen ett fåtal stora aktörer att överta och kontrollera den svenska apoteksmarknaden. Samma stora kedjor som syns på marknaden i Norge idag är troliga att vänta även på den svenska marknaden, även om de säkerligen kommer att etablera sig i Sverige under ett annat namn. Det kommer även att bero av vilka varumärken som kommer att tas in i Sverige efter avregleringen. Alliance Boots är ett känt varumärke i Europa idag och kommer med stor sannolikhet att finna intresse i den svenska apoteksmarknaden. Det kommer säkerligen att sälja sitt eget märke men även komma upp med nya varumärken för att anpassa sig till den svenska marknaden. Anell ser inte några direkta problem med att den svenska marknaden kan komma att tas över och kontrolleras av utländska företag.

”Nej, det ser jag inte att det skulle vara. I Sverige har vi idag många utländska företag inom detaljhandeln. Det behöver inte innebära några problem utan snarare tillför dessa företag konkurrens och nya alternativ”.

Även Björnsson tror att det är troligt att vi får se de stora aktörerna som idag finns på den norska marknaden även i Sverige. Celesio, Phoenix/Tamro och Alliance Boots kommer

förmodligen att vara stora konkurrenter till Apoteket AB inom en snar framtid. Björnsson tror även att nya aktörer kommer att etablera sig på marknaden. Grossistföretagen Tamro och KD har visat sig vara intresserade av att öppna fullsortimentsapotek vilket gör att även de kan komma att bli konkurrenter till sin nuvarande samarbetspartner.

Figur 8: 3.2.2.1 Stora aktörer i Europa inom apoteksområdet

Källa; (Apoteket 2007)

Celesios koncernchef Fritz Oesterle säger att de ser positivt på avregleringen av den svenska marknaden. Han meddelar dock att Celesio avvaktar beskedet från den statliga utredningen och hur de har valt att hantera Apoteket AB:s situation. Visar det sig att utredningen talar för en väl fungerande konkurrensmarknad har Celesio planer på att öppna fullsortimentsapotek. Hur många apotek som planeras att öppna är dock inget som Oesterle vill avslöja i dagsläget. Celesio finns redan i Norge och kunskaperna därifrån anser Oesterle vara till Celesios fördel eftersom det förenklar inträdet på den svenska marknaden. Vidare menar han att Sverige är extra intressant då det faktiskt är den största marknaden i Norden och framförallt har en utvecklad sjukvårdssektor som passar det tyska företaget. Han förklarar att Celesio planerar ett distributionscenter i Malmö genom det egna företaget Movianto. Om Celesio väljer att inta den svenska marknaden menar Oesterle att de är väl förberedda på att distribuera läkemedel. Oesterle kommenterar den blivande konkurrensen med att säga:

”Vi välkomnar att den svenska regeringen verkar vilja skapa en marknad. Men det är viktigt med en konkurrerande marknad som gynnar konsumenterna och inte består av en dominant aktör och två-tre andra som antingen inte kan konkurrera ekonomiskt eller nå kunderna” (Läkartidningen 2007c).

Celesios ambitioner är inte att bli en diversehandel med skönhetsprodukter och annat. I sina apotek vill Celesio i första hand satsa på rådgivning, förklarar Oesterle (Dagens Medicin 2007b). Att Celesio har planer att etablera sig på den svenska apoteksmarknaden då monopolet faller är även något som Arne Øverby, koncernchef för NMD (ägs av Celesio) intygar. Han ser dock vissa svårigheter med detta;

”Men det blir svårt att uppnå riktig konkurrens i Sverige om staten bara upphäver monopolet och låter Apoteket AB fortsätta i oförändrad form”, säger Arne Øverby (Dagens Industri 2007).

Det är även Øverby som ska lotsa in Celesio i Sverige efter årsskiftet, då det svenska apoteksmonopolet ska avregleras. Det är enligt honom själv en inbrytning på en

EMPIRI

~ 38 ~

mångmiljardmarknad, då Apoteket AB idag omsätter mellan 37 och 38 miljarder kronor per år. Enligt Øverby är Celesio intresserade av att både köpa apotek samt etablera egna på den svenska marknaden. Vad som kommer att bli aktuellt kommer att fattas i ett senare skede då hela utredningen är fastställd. Enligt Øverby krävs det att något görs åt Apoteket AB och deras dominans, annars kommer det inte att bli en väl fungerande konkurrensmarknad (Dagens Industri 2007). Även Europas största apotekskedja, Alliance Boots har planer på att inta den svenska apoteksmarknaden efter avregleringen. Trevor Millet, strategichef på Alliance Boots säger till tidningen Dagens Nyheter följande;

”Beslutar vi att gå in i Sverige kan vi öppna butiker redan fyra till sex månader senare” (Dagens Nyheter 2007b).

Han menar vidare att det blir intressantare för de stora kedjorna i Europa att inta marknaden om det genomförts en omfattande avreglering av Apoteket AB. Boots följer utvecklingen av förslaget och avvaktar den slutliga utredningen. Det är avgörande för Boots vad regeringens avsikt är. Många regeringar förstår att apoteken behöver vinster men är inte villiga att öppna upp för full konkurrens, samtidigt är det ofta frestade att ta del av apotekens eventuella vinst, menar Millet. Han anser vidare att Boots kan erbjuda den svenska apoteksmarknaden bra apotek i form av god tillgänglighet, produktutbud och personlig rådgivning.

”Det finns knappt tusen apotek i Sverige, vilket är en låg satsning. I England är man aldrig

mer än 10-15 minuter från ett apotek”, menar Millet. (Dagens Nyheter 2007b)

Millet förklarar att Boots avser att vara både grossist och detaljist på den svenska marknaden. Han bekräftar att om Boots etableras i Sverige är de intresserade av att ha en lika stor marknadsandel som de har i Norge idag, det vill säga vara ägare till cirka 200 apotek (Dagens Nyheter 2007b).

Ulrika Hultgren, informations- och PR- chef på Tamro Sverige AB, meddelar att även de ser positivt på den framtida avregleringen. Tamro hoppas på att de kan fortsätta sitt samarbete med Apoteket AB och att de även i framtiden kan förse deras butiker med produkter. Dock anser Hultgren att den nya marknaden kommer att leda till att flera nya aktörer söker sig in på marknaden. En blandning av enskilda aktörer och kedjor är att vänta. Vidare menar Hultgren att Tamros mål är att vara ledande inom svensk läkemedelsdistribution, oavsett marknadsform. Då avregleringen trätt i kraft kommer Tamro även att se över möjligheten att erbjuda sina tjänster till fler aktörer än Apoteket AB.

”Om vi får möjlighet att erbjuda våra tjänster till fler aktörer kommer vi att se över den möjligheten. Vilka dessa företag skulle vara är i dagsläget för tidigt att svara på”, menar Hultgren.

På kort sikt tror Hultgren att partihandeln kommer att vara de största konkurrenterna till Tamro. Att Tamro kommer att få en allt mer betydande roll på den nya marknaden är Hultgren ganska övertygad om, dock krävs det att de ser över och utvecklar sin verksamhet så att den anpassas efter den nya marknadsformen.

Enligt Näsman ligger både Tamro och KD i startgroparna för att öppna upp nya apotek. Att grossisterna i Sverige agerar på detta sätt är ingenting som förvånar Näsman.

”De befintliga grossisterna måste agera. Rollen att bara vara distributörer kommer inte att finnas i framtiden, så de kommer troligen att vara intresserade av att öppna apotek”, spekulerar Näsman.

Dock tror Näsman även att vi kommer att få se kedjor av farmacevter som äger och driver apotek, då farmacevtförbundet visat intresse för denna typ av verksamhet. Förutsatt att nya aktörer känner sig välkomna på den nya marknaden, tror Näsman att vi säkerligen kan förvänta oss att apotekstätheten ökar till 7000 invånare per apotek. De nya aktörerna kommer att konkurrera med Apoteket AB om servicen, mer än priset. Ny eller utvecklad service är att vänta dels mot sjukhusen, men även mot kunderna. Detta kommer förmodligen att bli det största konkurrensmedlet på marknaden för att vinna och behålla kunder.

Related documents