• No results found

Redovisning av barnens intervjusvar

In document Barns delaktighet i samlingen (Page 33-37)

På Smörblommans avdelning gjorde vi intervjuerna efter lunch och barnen fick lyssna på en liten bit av samlingen för att lättare kunna svara på frågorna. Detta glömde vi tyvärr bort att göra med barnen på förskolan Flora.Intervjuerna från båda avdelningarna på förskolan Flora gjorde vi nästan direkt efter att barnen hade haft samling för att vi ville att de skulle ha samlingen i tankarna när vi ställde frågorna.

Vi har sammanfattat barnens svar och fått fram olika kategorier när det kommer till samlingen utifrån deras tankar och åsikter och hur det har med deras syn på delaktighet.

Vad är samling?

När barnen fick frågan om vad samling är för dem så svarade de på Smörblomman lite olika, samling är när man sitter ner, sitter ner och sjunger, men man bara får stå upp när de sjunger vissa låtar.

På Flora avd. 1 och avd. 2 så tycker barnen att samling är när man samlar sig i ring eller grupp på mattan och sitter tyst och lyssnar.

Samling är en rund ring, då gör man samling, samling för mig är en rund ring kallas för alla barnen och fröken sitter på mattan. (Henrietta 4år)

Att man ska samla sig som en grupp, att man ska lyssna. (George 5år)

Var samlingen rolig och vad var det som var roligt?

På Smörblomman så tyckte alla barnen att samlingen var roligt, när det kom till vad de tyckte var roligast så sa alla lite olika. En tyckte hela samlingen i sig var roligt, en annan tyckte att när man sjöng tillsammans var roligt, några gillade sångerna som de sjunger och någon svarade inte på vad som var roligt.

34

När indianerna blev räddade i sången. (Maxim 5år)

Några av barnen tyckte att samlingen var rolig på Flora avd.1. På samlingen så använde pedagogerna sig utav en stol som barnen fick antingen sätta huvudet eller benet på. Barnen tyckte att stolen var rolig medan det sista barnet tyckte att göra som fröken säger var roligt. Det är samma sak med barnen på Flora avd. 2, alla tyckte samlingen var rolig. Ett barn tyckte att korten var roliga, några av barnen tyckte att hitta sina kompisars namn var roligt och när pedagogen klippte korten.

När vi fick hitta andra namn, det var konstigt, det var roligt när alla skrattade. (Lisa 5år)

Vad var det som var tråkigt?

På denna fråga så svarade några av barnen på Smörblomma att vissa delar av samlingen var tråkig även om samlingen i helhet var roligt. De andra barnen tyckte inte samlingen var tråkig.

Siffrorna, kalendern. (Jenny 5år)

När det kom till Flora avd. 1 så fick vi lite fundersamma svar eftersom det var några av barnen som sa att samlingen var tråkigt. Några barn tyckte att stolen var tråkigt medan en annan tyckte att sitta och lyssna var tråkigt. Detta är samma grupp barn där de flesta av barnen tyckte att samlingen var rolig.

Stolen var tråkig. (Harry 4år)

Sedan på Flora avd. 2 så tyckte några av barnen även att samling var tråkigt, denna gången frågade vi dem generellt om samlingen. De barnen som sa att samlingen var tråkig tyckte att läsa böcker var tråkigt och att sitta still.

Att ibland sitta och lyssna på saker. (Fia 4år)

Vad gör du om du vill säga något i samlingen och svara du om pedagogen frågar

dig något?

När barnen fick frågan om vad de gör när det vill säga något i samlingen så svarade ett av barnen på Smörblomma att hon räcker upp handen om hon vill säga något till pedagogen. Hennes kompisar valde att antingen prata före eller efter samlingen, när pedagogen har pratat klart eller så säger de inget under samlingen. Ett av barnen svarade inte på vår fråga. När det kom till om de svarar när pedagogen vill dem något så svarade några av barnen med att de alltid svarar på pedagogens frågor, flera av barnen brukar inte säga något om pedagogen svarar.

35

Jag brukar inte säga något i samlingen men om jag vill så väntar jag tills fröken pratat klart (Stina 5år)

När fröken säger någonting till mig, då gör jag som fröken säger till mig. (Henrietta 4år)

På Flora avd. 1 så fick vi fyra olika svar, en väntar på sin tur att få prata, en räcker upp handen och väntar på att fröken ska ge barnet godkännande att prata, en säger ingenting under samlingen och ett barn svarade inte på vår fråga. Det enda svar som var gemensamt för alla barnen var att ingen av dem svarar när fröken frågar dem något.

När det kom till Flora avd. 2 så räckte några av barnen upp sina händer och väntar på tillåtelse medan de andra barnen väntar tills efter pedagogen har pratat klart för att säga något. Om pedagogen ville att barnen ska svara på en fråga så var det bara ett barn som svarade på vår fråga, barnet svara på pedagogens frågor.

Ibland är det kluriga frågor då får man gissa. (Maxim 5år)

Vad gör du om du inte vill svara på pedagogens fråga?

På Smörblomman säger några barn ingenting om de inte vill svara på pedagogens frågor. Det var väldigt få som valde att svar, några valde att göra något annat istället.

Flora avd. 1 så svarade hälften på vår fråga allt berodde på ämnet, var det tråkigt så stängde de öronen.

Jag svara på frökens frågor men inte när det är tråkiga frågor, då stänger jag av öronen. (George 5år)

På Flora avd. 2 svarade några på vår fråga. De svarade att ibland får man gissa svaret för det är kluriga frågor, någon annan får svara istället, om man inte svara så får man sitta på stolen och några valde att inte svara.

Får du bestämma i samlingen och vad får du bestämma?

Med denna fråga ville vi få reda på om barnen själva tycker att de bestämmer och vad får de vara med och bestämma.

På Smörblomman som vi intervjuade mest barn svarade några få att de får bestämma i samlingen, och det barnen får bestämma är vilka kort de vill ta och om dem ska ta både förnamn och efternamn i samlingen. Ett barn säger att hon får vara med och bestämma att man får prata eller inte, resten av barnen säger att det bara är pedagogen som bestämmer och att de inte får bestämma något.

36

På Flora avd. 1 så svarade alla barnen att de inte får bestämma, de gör vad pedagogen säger. På Flora avd. 2 så svarade alla barnen lite olika, Några barn säger att de får bestämma vilka böcker de ska läsa, barnen säger även att pedagogerna lyssnar på vad barnen säger. Det är väldigt få barn som säger att de inte får bestämma, för det säger pedagogen men några säger även att de får vara med och säga vad de tycker i samlingen.

Vilken bok, det är roligt. (Lisa 5år)

Ett barn säger att pedagogen ibland frågar om det är något de vill göra. Något som barnen gärna skulle vilja vara bestämma i samlingen är vilka böcker och att det skulle prata om roliga saker som de gör vid lunchen.

Säga roliga saker, som vi gör vid frukosten. (Teresia 5år)

Vem bestämmer

En fråga som i stort sett alla barnen svarade likadant på och om vi ser som ett tydligt resultat är att alla barnen svarade att det är pedagogen som bestämmer i samlingen i helhet, men det var även vissa barn som sade att de får vara med och bestämma ibland.

Vi frågade barnen om de kunde förklara hur de menade att det var pedagogen som bestämde, här kommer några citat som barnen har sagt. P är vi som ställer frågorna och B är barnen.

P: "Hur menar du då?"

B: "Att dom bestämmer vad vi ska göra." P: "Bestämmer dom allting?"

B: "Mmm"

P: "Och hur vet vem man att dom bestämmer?" B: "För att dom är fröknar" (Sara, 5 år)

P: "På vilket sätt bestämmer dom i samlingen?" B: "Hur man ska göra" (Hampus, 4 år)

P: "Är det för att hon pratar?" B: Nickar på huvudet (Lina, 4år)

När vi ställde frågan om man måste vara med i samlingen så svarade barnen enhälligt att man måste vara med.

P: " Varför måste man vara med i samlingen?" B: "Ja, för att man lär sig saker"( Stina 5år)

37

7 Analys

I det här kapitlet analyserar vi pedagogernas och barnens svar samt observationerna med hjälp av de teorier och den forskning som vi har tagit upp tidigare. Vi kommer att börja med att hitta mönster och olikheter mellan svaren om vad pedagogerna har för föreställningar om delaktighet och hur de gör barnen delaktiga i samlingen. Vi kommer därefter att svara på vår andra fråga om hur barnen uppfattar samlingen och deras delaktighet i den. I slutet av det här kapitlet analyserar vi om pedagogerna utgår ifrån ett barnperspektiv eller barns perspektiv.

In document Barns delaktighet i samlingen (Page 33-37)

Related documents