• No results found

8. Resultat och analys

8.4 Relation till läraren som en scaffolding

Även relationen med läraren skulle kunna ses som en scaffolding. Enligt Aspelin och Persson (2011)kan inget lärande ske om inte etablerade relationer finns. Fyra av de sex intervjuade eleverna uttrycker på olika sätt att relationen till läraren är av betydelse för hur de tar emot feedback och ifall den upplevs som stöd i lärandet. Eleverna lyfter fram olika aspekter utifrån sina egna erfarenheter. Deras berättelser tyder även på att

feedback och relation med läraren kan vara sammankopplade med varandra. Elev 1 berättar:

Vissa lärare ger inte mycket feedback. De lärare som ger feedback och bra feedback visar att de bryr sig. Dem gillar man mer.(Elev 1)

Enligt denna elev kan lärare, genom sitt agerande och sättet att ge feedback på, visa att de bryr sig om eleven. Lärarens feedback kan, enligt eleven, bidra till att eleven gillar läraren mer. Det finns många olika sätt att genom feedback på uppgiften visa omsorg om eleven. Det kan till exempel handla om att göra målet begripligt för eleven eller att hjälpa eleven att förstå på vilka grunder uppgiften bedöms. Det kan också handla om att vara lyhörd för elevens behov eller att försöka leva sig in i och förstå elevens tankar och upplevelser så som Hatie och Clarke skriver (2019). Eleven förklarar vidare vad en god relation med läraren kan leda till:

En bra relation med läraren påverkar hur jag tar emot feedback för då vill man visa läraren att man kan bättre. (Elev 1)

Relation med läraren påverkar, enligt eleven, mottagandet av feedback. När relationen är bra, vill denna elev göra ännu mer för att prestera på en högre nivå. Eleven känner sig motiverad för att ta nästa steg i utvecklingen (Körling, 2012).

Även Elev 2 uttrycker att det är viktigt att läraren och eleven har en god relation eftersom läraren blir ”lite som en förebild” (Elev 2). Vidare berättar samma elev att man i sådana fall värdesätter feedback mer. Lärarens bemötande och feedback kan, enligt denna elev, leda till att man ser upp till läraren och vill anstränga sig mer.

39

Ytterligare en elev uttrycker att relationen med läraren är viktig, nämligen Elev 4:

Relationen spelar roll för då känner jag läraren bättre och tar åt mig kommentaren. Det gör jag inte om jag inte känner någon bra. (Elev 4)

Ovanstående citat visar att relationen kan vara avgörande för denna elev när det gäller hur feedback mottas. Eleven tar åt sig kommentarer ifall dessa kommer från någon hen har relation med. Enligt Aspelin och Persson (2011) är hälften vunnet om en elev upplever att läraren vill hen väl. I sådana fall tar eleven emot feedback och kan förhoppningsvis använda sig av den.

För nästan alla de tillfrågade eleverna uppges en god relation med läraren vara en viktig scaffolding i lärandet. Elev 3 framhåller att det är viktigare hur man utformar feedback, även om relationen också är viktig. Här menar eleven att det borde vara naturligt för alla lärare att vilja skapa goda relationer med sina elever:

En lärare borde bry sig om eleverna, annars borde den inte blivit lärare. (Elev 3)

Citatet visar att det för Elev 3 ingår i läraryrket att visa omsorg om eleverna. Läraren förväntas vara relationskompetent och arbeta med att skapa goda relationer med sina elever. För denna elev verkar det vara viktigare att få feedback som är utformad i positiv anda. Eleven berättar vidare att man som lärare borde se på feedback som något som ska utveckla eleverna och borde därför lyfta de positiva aspekterna av det eleven visat.

Elev 5 berättar att hen tar till sig feedbacken från sin X -lärare, som enligt eleven, har en god relation med alla sina elever:

Min X-lärare, hen pratar med en och jag skrev en sammanfattning som var lång och hen berättade vad som ska tas bort och varför…och hen är snäll när hen säger saker. (Elev 5)

Eleven verkar uppfatta det som om feedbackens utformning är direkt kopplad till relationen. Att läraren levererar feedback på ett konstruktivt sätt och samtidigt visar sin förståelse för elevens behov, verkar vara avgörande aspekter för hur feedback mottas av denna elev. Eleven reagerar både på vad läraren framför i sin feedback men också på hur detta framförs. För att förtydliga att relation och feedback är beroende av varandra, berättar Elev 5 om en konflikt som uppstår med Y- läraren när feedback inte är bra:

Y- läraren ger inte bra feedback och vår relation är inte speciellt bra. Hen är inte så tydlig och då blir det många missförstånd. Jag gillar ämnet men hen ger feedback som att det är elevernas fel och då behöver jag säga emot. (Elev 4)

Ovanstående citat visar att eleven förkastar feedback när denna är otydlig eller negativ, ett fenomen som har uppmärksammats av forskarna tidigare (Dweck, 2015; William 2013). Det i sig påverkar relationen med läraren då den tillfrågade eleven upplever

40

orättvisa och behöver säga emot. En ansträngd relation med läraren kan möjligtvis resultera i att eleven upplever sig inte få det stöd som hade underlättat lärandet.

För Elev 6 är en god relation med läraren inte något avgörande:

Det spelar inte så mycket roll vilken relation man har med läraren. (Elev 6)

Elev 6 förklarar att man kanske jobbar lite mer med feedback som man får från en lärare man har en god relation med:

Det känns att man tar in lite bättre om man har bra relation med läraren. Feedback är bra när de vet vad jag har svårt för så kan de förklara hur jag kan bli bättre. (Elev 6)

Citatet visar att det för denna elev kan vara viktigare att läraren vet vad eleven behöver hjälp med och i sin feedback visar hur eleven ska gå vidare, samtidigt som god relation med läraren gör att eleven tar emot feedback på ett bättre sätt. Utan en fungerande relation mellan läraren och eleven kan det vara svårt för läraren att avgöra vad eleven behöver i stunden och på vilket sätt detta ska presenteras. Således kan man dra

slutsatsen att relation med läraren kan vara av betydelse även för denna elevs utveckling och lärande.

41

Related documents