• No results found

Resias arbetssätt med värderingar

3. Empiri

3.2. Resias värderingar - en trygghet för kunderna

3.2.3. Resias arbetssätt med värderingar

medarbetarna. Om man hälsar på varandra på morgonen, är den positiva energin redan där, vilket både Maria och Sara poängterade som viktigt.

3.2.3. Resias arbetssätt med värderingar

De båda mellancheferna Åsa och Karin uttryckte att de personligen arbetar väldigt mycket med värderingarna. Karin menar att värderingarna blir som ett hjälpmedel de kan använda sig av för att tolka och hantera olika frågor som dyker upp. Hon fortsätter och menar att värderingarna blir som ett så kallat ”rättesnöre”, där alla anställda har någonting att hålla sig i.

Karin fortsätter och säger att de exempelvis kan ställa sig frågan; ”agerar jag med respekt i den här frågan?” osv. Värderingarna som de arbetar med ska därför genomsyra allt de gör.

Karin anser att personalarbetet handlar i mångt och mycket om värderingarna men när det kommer till försäljningen blir det mer otydligt att urskilja värderingarna. Därav märks värderingarna inte riktigt av i själva vardagssysslorna på resebyråerna, men att de ändå alltid finns med på ett indirekt sätt, i den stämning och atmosfär som finns på arbetsplatsen. Arbetet med värderingarna sker kontinuerligt men på ett indirekt sätt, då man berör värderingarna på möten men inte direkt talar om värdeorden i sig. För intervjupersonerna är det väldigt viktigt att kunderna känner sig välbemötta och det är därför viktigt att chefer och medarbetare ska ha rätt kompetens. Genom att arbeta med dessa frågor får man på så vis in värderingar i mötena.

Dock beskrivs värderingarna i hög grad vara påtagliga då svåra beslut måste tas.

Värdeorden som kan tyckas vara väldigt ”mjuka”, handlar dock inte så mycket om mjukhet, utan när de ska prata utifrån beslut som ska tas handlar det om att göra det på ett respektfullt sätt med kompetens bakom besluten. Karin fortsätter och menar att värderingarna märks i hur Resia är som företag, då det är ett trevligt företag att arbeta på, där anställda hjälper varandra i olika situationer samt att det finns en öppenhet där det talas till varandra snarare än om varandra. Det leder därför till att olika beslut bollas mot värderingarna, för att kunna ta så bra beslut som möjligt. Värderingarna stärker därmed Resia som företag, då det bl.a. märks i sättet anställda bemöter varandra samt dess kunder. Värderingarna menar Karin uttrycks i hur de faktiskt uppfyller värdeorden, där t.ex. kompetens handlar om att professionellt bemöta kunderna. Energin hoppas hon kunderna känner av när de besöker resebyråerna. Karin berättar under intervjun att hon arbetar mycket med chefer inom Resia och hur de ska arbeta med dess medarbetare gällande frågor vad värdeorden står för. Värderingarna är sedan något som varje resebyrå pratar med sina medarbetare om. Exempelvis talas det om vad kompetens

33 innebär, då Resia inte har några produkter utan endast erbjuder tjänster. Därför är det viktigt att kunna förstå vad kunder söker efter, för att därefter erbjuda resor som de söker då de själva kanske inte alltid vet vad de är ute efter.

Åsa fortsätter och berättar om hennes syn på hur Resia ska arbeta med värderingarna. Med glimten i ögat säger hon att alla måste bidra med god energi, att komma till jobbet och tycka att livet är ”piss”, är att ok att göra ibland, men är man missnöjd med något bör man främst gå till sig själv och fundera” hur bemöter jag mina medmänniskor?” ”är jag på gott humör?”

”säger jag god morgon till mina kollegor?”. Detta är betydelsefullt då de möter kunder hela dagarna, det är även viktigt att kunderna känner att de anställda har en positiv energi och att det märks att medarbetarna har roligt på jobbet. Om personalen har kul på jobbet menar Åsa genomsyrar det allt de gör. Karin poängterar också att det är viktigt att varje individ ska ge mer energi än vad som tas. Att hela tiden gå tillbaka till sig själv, ger jag energi? Ger man energi så får man oftast det tillbaka. ”Vad jag gör och hur agerar jag när jag bemöter kunder, chefer etc.”

Samtidigt fortsätter Åsa att berätta, att det är betydelsefullt att även nyrekryterad personal delar värderingarna, så att de på så vis passar in att arbeta på Resia. Karin berättar också om hur nyrekrytering går till och att det är viktigt att höra hur kandidaten ser på värdeorden, för att på så vis se att de tänker som Resia. Karin fortsätter och menar att de ska ha en bra rekryteringsprocess och när personer söker till Resia innebär det att de ska bli behandlade och bemötta på ett bra vis med bl.a. värdeordet respekt. Under de tre introduktionsdagar som hålls på huvudkontoret i Göteborg förklaras värderingarna mer utförligt för de nyanställda medarbetarna, vad dessa bl.a. innebär för Resia. Det ges även information från personal-, support-, ekonomi-, och marknadsavdelning.

Vid förmedling av värderingarna menar Karin att det främst är chefer och särskilt resebyråchefer som förmedlar värderingarna till medarbetarna. Detta då de dagligen arbetar med medarbetarna och på så vis kan få in värderingarna i exempelvis olika möten såsom säljsamtal och liknande.

3.2.4. Förmedlingssätt

Resia arbetar med olika sätt för att förmedla sina värderingar, genom bl.a. medarbetarsamtal, säljsamtal, säljråd, samt kickoff. Säljsamtalen som sker mellan resebyråchef och medarbeta

34 sker en gång i månaden, där de säljmål varje medarbetare bör uppnå uppmärksammas, berättar mellanchef Åsa. Under samtalen tas alltid vissa grundpunkter upp, fastän värdeorden inte direkt nämns berörs de indirekt och blir som ett underlag för olika frågor som ska beröras under samtalet. Detta är även ett tillfälle att prata lite mer på ett personligare plan med varandra. Värdeorden såsom kompetens dyker oftast upp, då chefer frågar om medarbetaren känner sig kunna hantera alla system, om de har sålt tillräckligt bra etc. Medarbetarsamtalen däremot sker en gång om året, där resebyråchef och medarbetare talas vid på ett djupare plan och diskuterar medarbetarens utveckling för ett längre perspektiv framåt. Under samtalet får även medarbetaren bedöma chefen utifrån olika frågor vilka berör värderingarna. Resia har även säljråd två gånger per år, där de talar om försäljning men även om Resias värderingar, berättar mellanchef Åsa för oss under intervjun. Resia har även en kickoff med samtliga mätningar har inte ansetts aktuella. Uppstår problem eller frågor på arbetsplatsen, menar Karin att medarbetarna oftast direkt går till chefen eller den annars ansvarige. Anledningen till varför de inte använder större mätningar är p.g.a. att resebyråerna generellt sett enbart har fyra till fem anställda. Eftersom detta gör att resebyråchefen kan lista ut vem som har sagt vad, har det därmed inte ansets som bra underlag för att undersöka exempelvis värderingarna.

Resia har även inga anonyma mätningar för att medarbetare bl.a. ska kunna utvärdera sina chefer, vilket Karin som arbetar som mellanchef anser både är på gott och ont. Hon menar att det kan önskas att arbetsplatsen har ett öppet klimat där medarbetare säger vad de tycker, dock förstår hon om medarbetare inte fullt har det.

Åsa beskriver sitt ledarskap där medarbetarna får mycket frihet under ansvar. Det bygger därmed på förtroende för de anställda, då hon inte kontrollerar medarbetarnas arbetstimmar, utan förutsätter att arbetet helt enkelt ska utföras. Åsa tycker sig ha en öppen kommunikation med sina medarbetare, vilket hon samtidigt anser sig behöva arbeta mer med, då inte alla medarbetare är lika öppna av sig som henne själv. Karin som också arbetar som mellanchef beskriver hur hennes ledarskap handlar om att vara ett bollplank för andra medarbetare.

Ledarskapet handlar därmed om att få medarbetarna att ha förtroende för chefen, för att därmed kunna hjälpa dem att utvecklas på företaget, säger Karin.

35 Vidare säger Åsa att om en chef kommer till arbetet och tycker livet är ”kass”, kan detta leda till svårigheter att få medarbetarna att prestera bra på arbetet. Det handlar inte enbart om att ha höga försäljningssiffror utan även att man ska fungera bra med sina kollegier. Det är även viktigt att personalavdelning försöker få med de anställda att komma in i Resia – tänkandet, vilket Åsa som har arbetet under en längre tid på Resia anser sig vara väldigt färgad av.

Det är även viktigt för mellancheferna att kunna diskutera värderingarna med medarbetarna och inte enbart tala om dem en gång om året säger Åsa. Dock kan svårigheten med att ha värdeord vara då det lätt blir produkter som en liten ”snygg” folder som visas upp vid anställningsintervjuer. Det är därför viktigt att som chef också tro och arbeta med värderingarna. Som Karin uttrycker, måste värderingarna kännas i hjärtat för att man ska framstå som genuin i sitt agerande. Om något inte skulle stämma märks detta väldigt tydligt bland medarbetarna. Maria menar sedan att det kan vara bra att värderingarna ”benas ner” i mindre beståndsdelar, för att lättare nå de närmsta målen och se vad varje resebyrå kan arbeta med. Att man kommer överens med mellanchefen och därmed tar några steg i taget.

Related documents