• No results found

5. Empiri

5.3 Respondenter mindre byråer

5.3.1 Digitaliseringen

Precis som de större byråerna så anser även respondenterna på de mindre revisionsbyråerna att digitaliseringen i de flesta fall bidrar med väldigt mycket bra för revisorernas arbete. Det sparar tid och frigör en del tid som de istället kan lägga på andra arbetsuppgifter. Framför allt så framhäver de det mobila arbetet som är möjligt, att kunna ta med sig datorn ut till kund eller att kunna arbeta på valfri plats. Gemensamt för respondenterna är också att de alla är väldigt inställda på att det är deras kunder som styr hur de kan arbeta på deras byrå.

På Sporrong & Eriksson berättar Håkan att även de gör allting digitalt och förklarar att det är en kombination av krav på sig själva men även från samhället och kunderna. Håkan fortsätter med att han bara ser fördelar med digitaliseringen men att börja transformera sig digitalt kan upplevas som en nackdel då det är väldigt tidskrävande och att det är kostsamt.

” Vi förstår att vi måste göra det för att alla gör det. Men sen gör vi det också för att vi vill göra det, för att vi vill se fördelar med att jobba digitalt.” – Håkan Sporrong, Sporrong & Eriksson.

Bruno och Malou på Tagesson, Lundquist och Herstad förklarar hur de gärna hade velat arbeta mer digitalt än vad de i nuläget gör, problemet enligt dem ligger i att många av deras kunder fortfaradande tillhandahåller byrån med pärmar och papper istället för digitala dokument. De har då gjort en avvägning och anser att de inte skulle tjäna någonting på att scanna in alla pappersdokument för att sedan arbete med det digitalt, tiden det skulle ta att scanna in alla dokument skulle helt enkelt ta ut nyttan de får av att arbeta med det digitalt.

”Får man papper så dokumenterar man papper… Det känns inte som att det är värt tiden om vi ändå får det så och så ska vi hantera pappret så tar det bara längre tid att scanna det, döpa om det och hänga in det om man inte får det digitalt direkt.” – Malou Lundquist, Tagesson, Lundquist & Herstad.

Malou fortsätter även berätta att de har så mycket kunder att de inte hinner prioritera att utveckla system för att kunna arbeta digitalt då de vill leverera mot sina kunder. Hon menar även på att kunderna inte märker om de jobbar digitalt eller inte. Även Anna är av samma åsikt, där hon inte ser att det skulle gynna hennes verksamhet i den utsträckning som gör det lönsamt att gå igenom en sådan övergångsprocess till ett mer digitalt arbetssätt.

I alla fallen så anger respondenterna arbetsinsatsen som det skulle krävas för att fullt digitalisera sitt arbete som den största faktorn till de fortfarande arbetar med pärmar och papper. Respondenterna är eniga om att det i nuläget inte finns ett tillräckligt standardiserat utbud av program för de mindre byråerna där de på ett smidigt sätt skulle kunna arbeta med sitt revisionsarbete. Bruno och Malou påpekar flertalet ”buggar” i deras program som de använder, vilket gör att de måste anpassa sitt arbete på ett sådant sätt att de i flera fall inte blir tillräckligt gynnsamt att använda programmen, där det istället fungerar bättre för byrån att arbeta på ett annorlunda sätt.

”Programmen och allting för Visma jobbar mot att det ska bli så mycket digitalt men inte med revisionsprogrammen och nu har de gjort en onlineversion som verkade extremt dålig. Det känns som att de i panik försöker få fram någonting men det fungerar inte riktigt än. Så vi har väl inte någonting riktigt bra alternativ att jobba helt digitalt för programmen klarar inte att man hänger in allt material.” – Malou Lundquist, Tagesson, Lundquist & Herstad.

Vid frågan om eventuell automatisering av olika arbetsuppgifter som en revisor har så ger respondenterna liknande svar där de inte ser jättemånga möjligheter till automatisering.

De anser precis som de större byråerna att det är väldigt många komplexa moment i revisionsyrket som de i nuläget inte ser kan automatiseras med hjälp av en dator eller liknande.

”Förstår du inte sammanhanget mellan debet och kredit och förstår skillnaden mellan balans och resultaträkning för att du suttit i ett dataprogram, då förstår du inte vad du gör och därför kan du boka så in i bänken fel utan att förstå det eller se det.” – Anna Haeggman Dahlgren, Haeggman Revision.

Anna hyser en oro över hur de framtida revisorerna eventuellt kommer missa värdefull utbildning vid ökad digitalisering av yrket, framförallt vid automatisering av olika arbetsuppgifter och menar på att digitaliseringen tar bort erfarenhet av de grundkunskaperna och grundförståelse som behövs.

5.3.2 Revisionsprocessen

Generellt så tycker respondenterna att revisionsprocessen inte har förändrats jättemycket med digitaliseringen. De använder sig av olika digitala hjälpmedel i processen men inte i samma utsträckning som de större byråerna. Anna arbetar i väldigt stor utsträckning med papper och pärmar medan Bruno och Malou arbetar lite mer digitalt, uppskattningsvis får de cirka 50% av deras kunddata digitalt och 50% via pärmar. Malou berättar att de inte har upplevt någon skillnad i själva processen men det kommer fler krav på dem och det blir på så sätt fler moment att utföra dock spelar det ingen roll om de utför dem digitalt eller inte.

Sporrong & Eriksson är den revisionsbyrå av de tre mindre som arbetar mest digitalt, där de försöker att arbeta på liknande sätt som de större revisionsbyråerna som ligger i framkant inom revisionsbranschen. Bruno och Malou förklarar att de absolut ser fördelarna med digitaliseringen av revisionsprocessen där alla delar blir enklare för byrån.

Kunderna som arbetar digitalt möjliggör för revisionsbyrån att enklare kunna planera för ett framtida möte då det blir enklare att ta del av kundens data och därmed också hjälpa

kunden att förbereda med material och olika uppgifter som förenklar revisorns arbete när de väl är på plats eller fått all data skickad. Små saker som Bruno och Malou anser sparar mycket tid i deras arbete. Håkan menar på att digitaliseringen har påverkat arbetsprocessen som i sin tur har gett de mer tid att ägna åt analys och rådgivning med kunderna. Men för Anna sparar det mer tid att jobba med papper än att jobba digitalt då hon behöver scanna in allt underlag först innan hon kan börja arbeta och påpekar att hon saknar ett program som är anpassat för mindre byråer.

5.3.3 Förväntningsgap

Vid frågan kring respondenternas upplevelse av deras kunders förväntat och kunskap om deras arbete så är de rätt så eniga. De upplever att de finns båda typerna av kunder som de får bemöta i arbetet, dels den kunden som helst vill veta så lite som möjligt och bara ger över allt som revisorn behöver för att kunna genomföra sitt arbete, men också många kunder som är väldigt intresserade av vad som sker och huruvida det ser bra ut eller inte.

”Jag har ju kunder som är superklara på skillnaden och vet precis och sen har vi de som även om jag skulle sitta och förklara så skulle de ändå inte ta till sig det. Jag tror inte att det alls är speciellt många som är speciellt insatta i och som förstår vad en revision är.”

– Anna Haeggman Dahlgren, Haeggman Revision.

Respondenterna tror att de i många fall är lite mindre ägarledda bolag som lägger större vikt i att vara medvetna om vad det är de betalar för när revisorn kommer och ”plockar”

deras papper för kontroll. Den nära kontakten byråerna har med sina kunder skapar enligt respondenterna en väldigt personlig relation vid många fall, vilket också medför en större medvetenhet hos kunden. De är dock också beredda att hålla med om att det finns ett gap mellan kundens förväntan och revisorns arbete, även här görs jämförelsen mellan redovisning och revision, där respondenterna i flera fall har stött på kunder som inte är medvetna om skillnaden på de två olika yrkena. Anna menar på att gapet är stort i hela samhället gällande kunskapen om vad en revisor gör.

”Det har alltid varit ett dilemma nästan. Att kunden inte förstår vad vi gör riktigt. De är inte ekonomer oftast så det är en kunskapsbrygga lite, att förklara vad man faktiskt gör.”

– Håkan Sporrong, Sporrong & Eriksson.

Bruno och Malou berättar att deras kollega Gustav är ensam med att enbart arbeta digitalt, det vill säga att han arbetar helt utan pärmar och papper, till skillnad från Malou och Bruno. De har inte upplevt någon skillnad på sina eller Gustavs kunders förväntan eller krav på revisionsarbetet vare sig de arbetar digitalt eller på papper. Resterande respondenter har givit liknande svar, där de inte upplever någon större skillnad från sina kunder med digitaliseringens påverkan på arbetsprocessen på yrkesplatserna.

5.3.4 Kompetensbehov och framtiden

Med digitaliseringens framfart inom yrket så ser respondenterna väldigt lika på frågan om en eventuell förändring i kompetensbehovet hos en revisor. En viss IT-kunskap tror de kommer att värdesättas i framtiden. Att naturligt kunna använda de digitala program som florerar inom yrket tror de kommer ses som en tillgång för en revisor.

” Jag tycker att ekonomiförståelsen är det man lever på ändå. Jag tror inte jag hade blivit så mycket bättre revisor om jag hade en mer teknisk utbildning. Intresset bör vara ekonomi snarare än IT. Men det hade inte skadat att vara duktig på IT.” – Håkan Sporrong, Sporrong & Eriksson.

Bruno och Malou är klara med att det i framtiden kommer att finnas tillräckligt välutformade program även för de mindre byråerna, som gör att de också kommer att övergå ännu mer till ett digitalt arbete. Med detta så tror de också att IT-kunskapen kommer att bli en viktigare beståndsdel i revisionsyrket. Malou tror inte att revisionen kommer att kunna automatiseras då en revisor själv behöver välja de analyser som ska göras varje år. Men hon tror att det kommer behövas mer IT-kompetens då de använder sig av digitala verktyg för att analysera vilket gör att de behöver lära sig att hantera information och hur den söks fram.

Alla respondenterna är eniga i att ekonomikunskapen i utbildningen även i fortsättningen kommer vara det centrala och att det är viktigt att det behålls, men de är heller inte främmande för att en viss del i utbildningen, både på universitet och på arbetsplatsen, kommer att ha inriktning mot IT. Dock tror Malou att det kommer bli en brist på revisorer i framtiden då många revisorer idag är nära pension och det finns inte många yngre som kan ta över då många lägger av innan de har gjort slutprovet. Håkans svar på framtiden var att han tror att det kommer bli en ökad efterfrågan på revision.

6. Analys och tolkning

Related documents