• No results found

Respondenternas fördelning vid val av färdmedel till bortamatch

In document Vådan av att skjutsa barn (Page 37-41)

30

- ”Det tar för lång tid att åka tåg/buss.” - ”Det är långt o mina föräldrar vill titta!”

- ”Det går oftast fortare och är smidigare för laget att åka tillsammans i bilar” - ”Bortamatcherna ligger oftast väldigt långt i från mitt hus så därför åker jag

bil och dessutom får jag inte åka själv” - ”För ung för att åka själv.”

- ”Min familj vill gärna titta på matcherna. Min tränare skjutsar också.” - ”Förälder som är intresserad”

- ”För att föräldrarna åker och tittar på matchen.”

- ”Ibland vill mina föräldrar åka med mig till matcher och kolla när jag spelar.”

- ”För att föräldrarna vill se matchen.”

- ”För föräldrarna gillar att kolla på och det är mycket krångligt att åka kommunalt”

- ”Pappa bjuder på skjuts.”

- ”Samåkning om någon har en plats över” - ”För att tränaren vill skjutsa, han är snäll”

En förälder meddelar att de bara haft en bortamatch hittills och att ” I framtiden får vi se var matcherna kommer att vara och hur vi tar oss dit.”

4.2 Statistisk analys av enkätundersökningen

För att kunna dra slutsatser om vilka faktorer som påverkar färdmedelsvalet utfördes statistiska analyser på data insamlad genom enkäten. Följande avsnitt presenterar intressanta upptäckter.

4.2.1 Ålderns påverkan på färdmedelsval

Chi-två-testets resultat visade att åldern på barn och ungdomar statistiskt sett påverkar deras val av färdmedel. Signifikansnivån som erhölls från testet var 0,033 vilket är mindre än den satta signifikansnivån, p=0,05. Detta påvisade statistisk signifikans, det vill säga att valet av färdmedel som respondenten alltid eller oftast reser med för olika åldersgrupper inte är en slump.

Svaren från enkäten visar att respondenter födda efter år 2008 i första hand väljer att gå till träningen och att de går hem i lika stor utsträckning som de åker bil, både till och från träningen, se figur 14. Mindre än en tiondel åker kollektivtrafik till och från träningarna. Ingen i denna åldersgrupp cyklar.

Spelare födda mellan 2006 och 2008 skjutsas både till och från träningarna i väldigt stor utsträckning jämfört med spelare i de andra ålderskategorierna, se figur 14. För dessa spelare är det näst vanligast färdmedlet kollektivtrafik och sedan cykel. Det är endast 8 procent av spelarna födda under dessa år som går till respektive från träningen.

Gång är populärt färdmedelsval för spelare födda år 2004 och 2005, där 22 respektive 24 procent går till eller från träningen. Dessa spelare åker minst bil både

31

till och från träningarna och åker kollektivt i mindre än 15 procent av fallen. Endast 5 procent av spelarna cyklar.

För de äldsta spelarna i klubben, 15 år och äldre, är kollektivtrafiken det vanligaste färdmedlet både till och från träningen. 5 procent färre åker kollektivtrafik hem från träningen än till träningen. Det är vanligare att dessa spelare åker hem från träningen med bil än till träningen med bil. Mindre än 15 procent går till och från träningen och endast en procent cyklar, se figur 14.

4.2.2 Avståndets påverkan på färdmedel

Chi-två-testets resultat visade att avståndet mellan hem och hall statistiskt sett påverkar barn och ungdomars val av färdmedel. Signifikansnivån som erhölls från testet var betydligt mindre än den satta signifikansnivån, p=0,05 vilket påvisar statistisk signifikans. Detta betyder att valet av färdmedel som respondenten alltid eller oftast reser med beror på avståndet de behöver färdas och att valet inte är en slump.

Av resultaten förefaller att majoriteten av de som bor mindre än 1 kilometer från hallen i stor utsträckning går både till och från träningen. Det förekommer också att respondenterna som bor på detta avstånd cyklar eller åker kollektivtrafik och bil till och från träningen.

När det kommer till respondenter som bor mellan en och tre kilometer från träningen ligger fördelningen av respektive färdmedel relativt jämnt. Resultaten visar att färre personer åker kollektivtrafik hem från träningen än till träningen. Dessutom är det fler som åker bil hem från träningen än till träningen. Endast ett fåtal av spelarna som bor på detta avstånd cyklar.

För respondenter med mellan tre och fem kilometer till hallen åker majoriteten bil till träningen. Andelen spelare som åker bil hem från träningen är något större än 0,00 0,05 0,10 0,15 0,20 0,25 0,30 Gång till träningen Gång från träningen

Cykel till och från träningen Kollektivt till träningen Kollektivt från träningen Bil till träningen Bil från träningen

Åldersfördelningen vid val av färdmedel

Spelare födda år 2003 eller tidigare Spelare födda mellan år 2004-2005 Spelare födda mellan år 2006-2008 Spelare födda efter år 2008

32

andelen som åker bil till träningen. När det kommer till kollektivtrafiken är det 16 procent som åker till träningen och 12 procent som åker hem från träningen, se figur 15. Ingen av respondenterna som bor på detta avstånd går eller cyklar till eller från träningen.

Majoriteten av spelarna som bor mer än fem kilometer från träningen åker kollektivtrafik både till och från träningen, dock är det aningen färre som åker hem kollektivt. 13 procent av respondenterna åker bil till träningen medan hela 22 procent åker bil hem från träningen. Ingen som bor på detta avstånd cyklar och mindre än fem procent går till respektive från träningen, se figur 15.

4.2.3 Förhållandet mellan avstånd och ålder

Ett chi-två-test utfördes för att undersöka om det finns något samband mellan åldern och avståndet mellan hem och hall. Signifikansnivån som erhölls från testet 0,04 som är mindre än den satta signifikansnivån, p=0,05, vilket påvisar statistisk signifikans. Detta betyder att avståndet till hallen är relaterat till åldern på spelarna. Resultatet från enkäten visar att majoriteten av spelare födda innan år 2003 bor mer än fem kilometer eller mellan en och tre kilometer från hallen. Spelare födda mellan år 2004 och 2005 bor i stor utsträckning på tre eller mindre än tre kilometers avstånd. Spelare födda mellan år 2006 och 2008 bor i cirka 60 procent av fallen på tre eller mindre än tre kilometers avstånd. De yngsta spelarna, födda efter år 2008, bor också på tre eller mindre än tre kilometers avstånd från hallen i majoriteten av fallen, se figur 16. 0,00 0,05 0,10 0,15 0,20 0,25 0,30 0,35 0,40 0,45 Gång till träningen Gång från träningen Cykel till och från träningen Kollektivt till träningen Kollektivt från träningen Bil till träningen Bil från träningen

Avståndsfördelningen vid val av färdmedel

Mindre än 1 km resväg 1-3 km resväg 3-5 km resväg Mer än 5 km resväg

33 4.2.4 Hemmahallens påverkan på färdmedelsval

Chi-två-testets resultat vad gäller hallens påverkan på färdmedel visade att valet av färdmedel beror på vilken hallrespondenterna spelar i. Signifikansnivån som erhölls från testet var betydligt mindre än den satta signifikansnivån, p=0,05 vilket påvisar statistisk signifikans. Detta betyder att valet av färdmedel som respondenten alltid eller oftast reser med beror på vilken hall de spelar i. Eftersom endast ett fåtal respondenter tillhörde Huddinge South eller Annan uteslöts dessa både från chi-två-testets parametrar och från resultatet presenterat i figur 17.

Resultatet från enkäten visar att spelarna i Huddinge West åker bil i mycket större utsträckning än spelarna i Huddinge East, medan spelarna i Huddinge East går i mycket större utstickning än spelarna i Huddinge West. En större andel av spelarna från Huddinge West åker kollektivt till träningen medan ungefär lika stor andel åker

0,00 0,05 0,10 0,15 0,20 0,25 0,30 0,35 Gång till träningen Gång från träningen Cykel till och från träningen Kollektivt till träningen Kollektivt från träningen Bil till träningen Bil från träningen

Hallfördelning vid val av färdmedel

East West 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 mindre än 1 km 1-3 km 3-5 km mer än 5 km

In document Vådan av att skjutsa barn (Page 37-41)